Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Снимката на 2 март 2021 година

Снимка: Радио ВИДИН

Изложба базар на сладки изделия организираха младите ресторантьори, готвачи и сладкари от клубовете по интереси при Професионална гимназия по туризъм "Михалаки Георгиев"- Видин. Мероприятието е организирано по повод Баба Марта и утрешния национален празник на България. Събраните средства ще бъдат използвани за благотворителна цел. 

С добри темпове върви плащането на данъци и такса смет в община Монтана. Все повече граждани и фирми са платили налозите си, които не са увеличени, припомни кметът Златко Живков.  До 30 април всеки може да внесе дължимата сума с 5 % намаление. И през тази година ще има засилени проверки на собственици на домашни любимци за плащането на годишна такса куче. 

Димитър Аврамов е водач на листата за народни представители на ДПС от област Монтана. Депутатът представи листата на движението. В нея са включени представителите от почти всички общини. 


Николай Иванов е водач на листата на “Българска прогресивна линия” в Монтана. Повечето от кандидат-депутатите в листата на “Българска прогресивна линия” са от Берковица, където е и най-силната структура на партията в региона. 

Партията на Слави Трифонов "Има такъв народ" регистрира листата си във Видин за участие в парламентарните избори. Водач е адвокат Иво Атанасов, на втора позиция е докторът-нефролог Снежана Йоханова, трета е Светлана Стойкова.

ВМРО-БНД избра за водач на своите листи с кандидати за народни представители от Видин и Монтана Димитър Чукарски. 

Народният представител Лало Кирилов е водачът на листата за предстоящите избори на новата лява партия "Българска прогресивна линия" във Видин. Тя е учредена от напусналите БСП депутати през миналата година.

На територията на област Монтана са установени 42 нови случая на COVID-19, по данни от РЗИ. За изминалото денонощие има регистриран и един смъртен случай с коронавирусна инфекция. Активните случаи в областта са 221, като 46 от тах са хоспитализирани, а останалите са на домашно лечение. Пет са, потвърдените с PCR изследване, нови случаи на COVID-19 в област Видин, за изминалото денонощие, по данни на Регионалната здравна инспекция. 122 са новите случаи с COVID-19 в Северозапада.

Модерни мотометачки се грижат за чистотата на улиците и парковите алеи във Видин. Машините са част от новата техника, с която Общинското предприятие "Чистота, озеленяване и благоустройство" разполага. Малката мотометачка (до 4 тона) вече се използва за почистване на централната градска част, алеите в парковете, както и на по-тесни участъци, където не може да влезе едрогабаритна техника. От днес започна и машинното почистване на улици в града с помощта на голямата мотометачка (до 10 тона), като работата стартира от най-голямата пътна артерия на Видин – бул. "Панония". Мотометачките са снабдени със система за оросяване на платното, така че да се вдига по- малко прах и да не се замърсява въздухът. С въвеждането на машинното чистене на парковите алеи и най-големите улици във Видин значително се оптимизира работата на общинското предприятие. Същевременно това ще даде възможност усилията на служителите, извършващи ръчно метене, да се насочат към кварталите, където техниката не може да влезе.

Саниран блок на улица "Райна Княгиня" във Видин е въведен в експлоатация. Той беше обновен по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради за 1 150 465,80 с ДДС. С изпълнението на проекта се осигури повишаване на енергийната ефективност на още една сграда във Видин, което допринася за по-чиста околна среда и променен градски облик. Досега по Националната програма за енергийна ефективност са извършени строителни дейности на 13 жилищни сгради в град Видин. В момента програмата не е затворена за подаване на заявления, но няма финансов ресурс. Въпреки това интересът към нея остава голям и видинските граждани продължават да подават документи за кандидатстване.

30 души бяха назначени днес по проекта "Патронажна грижа + в Община Видин". От услугите в проекта ще се възползват над 158 души, а финансирането е в размер на милион и девет хиляди лева.

Шест проекта от община Мездра ще получат финансиране в Националната кампания "За чиста околна среда - 2021", съобщават от Общината. Те са на обща стойност приблизително 50 000 лв. Одобрените проекти са на община Мездра, кметсвата в Лютиброд, Оселна, Ослен Криводол и на детските градини "Слънчице" и "Детелина". Ще бъдат изградени кътове за отдих и развлечение, детска площадка, център за екологично обучение и мини футболно игрище.

Около 30 км от вътрешната водопроводна мрежа на две села в община Ружинци ще бъдат подновени. 

Концерт на Симфониета Видин, посветен на 265 години от рождението на Моцарт, е номиниран в класацията на Българска национална телевизия - "Вечната музика".

Патриотичен интерактивен урок с учениците от VII клас се проведе днес във Видинската природо-математическа гимназия "Екзарх Антим I", посветен на националния празник 3 март. Идеята е на самите седмокрасници и учителя им по български език и литература Катя Попова по тема "Цената на свободата" - изучавани творби от българската възрожденска литература, подходяща музика към тях и илюстрации на творбите. 

Художествената галерия "Никола Петров" във Видин ще посрещне националния празник 3 март с тематична експозиция.

16- годишната цигуларка Неда Ралчева е гост-солист в концерт на Симфониета Видин, посветен на  Националния празник на България - 3 март. 

На 3 март по случай Националния празник на Република България експозициите на РИМ- Враца ще бъдат отворени за посетители с безплатен вход, съобщават от музея. С безплатен вход ще бъдат и историческите музеи в Монтана и Видин. За националния празник ще бъдат отворени и трите музея във Видин- музей "Конака", лапидариумът и крепостта "Баба Вида". Музеите ще са отворени от 10.00 часа до 17.00 часа в деня на националния празник.

Кампания за набиране на средства и материали за извършване на неотложни ремонтни дейности, започнаха в мездренското село Руска Бела.

Заради епидемичната обстановка Община Видин тази година няма да проведе официална церемония по случай националния празник на България 3 март, съобщават от пресслужбата на общината. Въпреки това кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков и заместник-кметът Борислава Борисова ще поднесат венци и цветя пред паметника на площад „Бдинци“ и паметника на опълченците от Видинския край, а Заместник-кметът Десислава Тодорова ще поднесе венец пред паметника на румънските воини в село Иново. Ще има и шествие на градският духов оркестър, което ще тръгне от Спортна зала „Фестивална" в 10 часа. 

В Мездра в 9.30 часа на националния празник кметът на Мездра Иван Аспарухов ще издигне знамето на България и ще произнесе слово. На паметника на загиналите във войните "Свети Георги" ще бъдат поднесени цветя. От 10.15 ч. в Алеята на кестените ще започне ХІХ-ия Републикански шосеен пробег "З март", с участие на клубове от цялата страна.

В Козлодуй ще отбележат 3 март - Националния празник на България. В 10:00 часа, в Ботев парк, тържествено ще бъде издигнат националният трибагреник. Обръщение към гражданите ще отправи кметът на община Козлодуй. Ще бъдат поднесени венци и цветя на паметника на Христо Ботев по случай годишнината от Освобождението на България.  Всички присъстващи ще получат малки трибагреници по случай празника.

Изплащането на пенсиите за март и еднократните допълнителни суми от 50 лева към тях ще бъде в периода между 8 март (понеделник) и 22 март (понеделник). Допълнителната сума от 50 лева ще получат около 2,1 милиона пенсионери. Тя ще се изплаща за пореден месец на всички пенсионери, независимо от размера на техните пенсии, съобщиха от НОИ. За изплащането на допълнителните суми за периода януари-март 2021 г. в Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2021 г. са предвидени общо 318 млн. лв. Изплащането на сумите чрез пощенските станции ще се извършва съобразно изготвен график, който ще бъде предварително обявен във всяка една от тях. Преводите на мартенските пенсии по сметките на пенсионерите, които получават пенсиите си по банков път, ще бъдат извършени на 8 март 2021 г. 

Вижте още

50 лева добавка към пенсиите и за май

Допълнителни 50 лева към пенсиите ще има и за месец май. Това заяви премиерът в оставка Бойко Борисов по време на извънредното правителствено заседание, което се проведе днес чрез видеоконферентна връзка.  Средствата са в размер на 104 400 000 лева и ще бъдат изплатени на всички пенсионери независимо от размера на техните пенсии. Допълнителната сума..

публикувано на 22.04.21 в 15:43

Деня на Земята отбелязаха във Враца

Балони с послания за опазване на планетата пуснаха млади еколози от детска градина "Детски свят" във Враца. Така децата и експерти към  дирекцията на Природен парк "Врачански Балкан" отбелязаха Деня на Земята - 22 април.  Децата от II  и III група "Усмивки" показаха също как се изхвърлят разделно отпадъци и участваха в засаждането на две дръвчета в..

публикувано на 22.04.21 в 15:26

Библиотеката в Монтана привлича повече читатели онлайн

С 38 процента са се увеличили онлайн посетителите на регионалната библиотека "Гео Милев" в Монтана, съобщи директорката Анелия Иванова. Чрез различни платформи библиотекарите са влизали в ученически часове, провеждали са представяне на книга онлайн. "Около 20 дни физически библиотеката не е работила миналата година, за целият този..

публикувано на 22.04.21 в 14:48

Засилени проверки на храните преди празниците в Монтана

Агенция по безопасност на храните в Монтана извършва засилени проверки по повод предстоящите празници. Обект на контрол е агнешкото месо, яйцата, боята за яйца, козунаците, съобщи директорът на Агенцията по храните в Монтана д-р Герго Гергов. Синият печат върху агнешкото месо означава, че е българско, а червения е за внос. "При..

публикувано на 22.04.21 в 14:37

Среща за развитието на туризма и икономиката във Видин

Насърчаване на сътрудничеството между местните общности и създаването на международна мрежа, в която да се включат е целта на проект "DANUrB+", който бе представен във Видин. С инициативата ще се подпомогне развитието на туризма и на икономиката. Георги Йорданов от Националния туристически клъстер "Българският пътеводител" запозна представители на..

публикувано на 22.04.21 в 13:30

Обработиха срещу кърлежи обществени места във Видин

Дейности по унищожаване на кърлежи е извършена във Видин, съобщават от местната власт. Обработени са зелени площи, паркове, алеи и междублокови пространства. С приоритет са третирани и детските площадки в град Видин, град Дунавци и село Градец. За дезакаризацията са използвани разрешени за употреба биоцидни препарати, в съответната препоръчителна доза и..

публикувано на 22.04.21 в 12:46

Млади математици засадиха дръвчета

Пет дръвчета червен дъб засадиха ученици на Видинската природо-математическа гимназия “Екзарх Антим I" в двора на учебното заведение. Инициативата е на деца от клуб "Екология" с ръководител Цецка Асенова, а повода е Международния ден на Земята, който отбелязваме днес 22 април. Засадените листопадни дръвчета достигат 30-40 м височина и са подходящи за..

публикувано на 22.04.21 в 11:53