Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Трябваше ли да бъдат удължени противоепидемичните мерки?

Снимка: Радио Видин

На 22 март у нас бяха въведени десетдневни временни противоепидемични мерки. Преустановени бяха присъствените учебни занятия в училищата и центровете за подкрепа за личностно развитие, висшите училища, езикови, образователни и обучителни центрове и школи, детски градини, детски ясли, детски центрове. Преустанови се провеждането на културни и развлекателни мероприятия, вкл. и на открито. Забраниха се посещенията на фитнес центрове, спортни зали и клубове, плувни басейни и комплекси, заведенията за хранене,  игралните зали и казината, груповите туристически пътувания с организиран транспорт в страната и в чужбина и груповите посещения на туристически обекти в страната. Вчера стана ясно, че здравните власти обмислят разхлабване на мерките от 1 април. Доведе ли, обаче поредното затягане до конкретни резултати? 

От утре започва постепенното разхлабване на мерките срещу разпространението на коронавируса. Децата се връщат в детските градини и ясли от 5 април. Обсъждат се и вариантите за връщането на учениците от 5 до 12 клас от 12 април по определена схема. Големите магазини няма да бъдат отворени от 1 април. Изключение може да бъде направено за тези, които имат възможност за продажби на открито. Освен театрите и част от заведенията, от 1 април ще отворят също опери, галерии и музеи. Предвижда се също отпадането на забраните и за фитнеси и спа центрове. Изненадаха ли ни здравните власти, при условие, че тази сутрин броят на новозаразените е 5176? За Северозапада те са 278. В област Видин броят на новозаразените днес е 28. Разговаряхме с д-р Венцислав Владински, директор на РЗИ Видин:

"В сравнение с другите области, при нас е спокойно, но това не трябва да ни успокоява. Все пак в момента си тече третата вълна като навсякъде. на всеки му се иска, както и на мен, така и на всички нас, навън времето е хубаво и предразполага. И да бъдат отворени, те ще бъдат отворени с ограничителни мерки и това е ясно на всички. дано да се спре това покачване на положителните проби, за да се премине вече и към по- спокоен начин на живот."- обясни д-р Владински.

Според здравните власти, един от големите проблеми при въвеждането на противоепидемични мерки е спирането на присъствените учебни занятия в българските училища. Как протича учебният процес, дни преди редовната пролетна ваканция- това попитахме Евлогия Манджукова, директор на ПГ по туризъм "Михалаки Георгиев" във Видин.

"Не е приятно, нито за учениците, нито за учителите е добре. Обучението доста се проточи, за разлика от миналата година. Тази година девети клас беше най- малко в присъствена форма и това се отразява преди всичко на емоционалното състояние на учениците, защото периодично като ги връщахме и виждахме разликата ... Не е благоприятно за никой, не само от гледна точка на стабилността и трайността на знанията. Някак си изпадат в апатия и като, че ли им е все едно. Самите те нямат яснота дали са на училище или не са на училище ... От гледна точка на професионалното образование, това да учиш професия онлайн не е съвсем удачно, но приемаме това, което ни се разпорежда и се надяваме през април да се засили доставката на ваксини. Мисля, че след пролетната ваканция биха могли да ни дадат възможност да се връщаме в училище."- каза Евлогия Манджукова, директор на видинската ПГ по туризъм "Михалаки Георгиев".

С въвеждането на противоепидемичните мерки бе преустановен присъственият учебен процес и във висшите училища, с изключение на практическите обучения и изпити по практика за медицинските професионални направления, както и на държавните изпити и защити на дипломни работи за всички професионални направления. Как се справят студентите в началото на пролетта и успяват ли  дистанционно да се запознаят с учебния материал. Разговаряхме с Красимир Илиев от Лом, който е студент по медицина в София.

"В момента учим дисциплини като "хирургия", "реанимация" просто на хартия. Ние не виждаме пациенти, не се сблъскваме с клинични случаи наживо и това е доста осакатяващо за нас. Подчиняваме се на мерките в името на общата ни цел- да се приключи с пандемията."- каза Красимир Илиев.

Със затоплянето на времето собствениците на заведения с нетърпение очакват заветната дата 1-ви април, която предварително им бе обещана като възможност за поредно отваряне на бизнеса. Изчерпано ли е вече търпението им- потърсихме Павел Петров, съпредседател на Българската асоциация на заведенията.

"Оптимисти можем да бъдем тогава, когато отворят целия сектор. В момента това, което наблюдаваме е една положителна стъпка към възвръщане на сектора. Има хора, които започнаха да се отказват, да се преориентират, да сменят бизнеса. Нощните заведения вече една година не са работили, особено в градовете има обекти, които просто не са работили от миналата година от 13 март. Нормално е тези заведения да бъдат преструктурирани и да поемат нов курс."- поясни Павел Петров.

Видинчани също коментираха казуса- трябваше ли да бъдат удължени въведените десетдневни противоепидемични мерки за справяне с пандемията?

"Това са манипулации, които обслужват едни определени политически цели и нямат отношение към здравното състояние нито към грипа, който сме карали или сме карали. Народът е съсипан икономически, психически и емоционално ... Ние сме си вкъщи и за нас е без значение, пенсионери сме. Горко им на тези, които са без работа."- бяха част от мненията.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл към материала.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Нуждае ли се от рестарт икономиката ни?

България трябва да извърши смели реформи на пазара на труда и в образованието, защото рискува икономиката ѝ да стане много неконкурентоспособна. Разходите за труд растат ударно и въпреки това не успяват да наваксат изоставането спрямо ЕС, а производителността остава ниска. Трябва да се подобри рязко и средата за инвестиции, които изостават..

публикувано на 10.07.24 в 10:45
Боян Минков, кмет на община Белоградчик

Боян Минков: Липсата на редовно правителство затруднява работата на общините

Общините са сред потърпевшите от политическата криза в страната ни, коментира кметът на Белоградчик Боян Минков . По думите му политиците трябва разберат, че хората все повече ще ги наказват по време на избори, като все по-малко гласуват. "Има огромни затруднения в работата на общините и ние, кметовете, го усещаме най-силно, защото сме..

публикувано на 09.07.24 в 14:26
Румен Гълъбинов

Румен Гълъбинов: Политическата нестабилност усложнява постигането на стратегическите ни цели- Еврозоната и Шенген

Ако политиците в България не успеят да се разберат и се стигне до нови избори, се усложняват задачите, свързани със стратегическите цели на страната ни- Еврозоната и Шенген, коментира икономистът и финансист Румен Гълъбинов. По думите му, има риск и да не получим в пълен размер средствата по Плана за възстановяване и устойчивост. "Планът за..

публикувано на 09.07.24 в 13:31

Засилен контрол на Инспекциите по труда за недеклариран труд в рискови сектори

Работата без трудов договор е нарушение, за което в Кодекса на труда изрично е регламентирано, че не може да е маловажно . Затова винаги, при установяване на такова нарушение, се налага санкция, която не може да бъде по-малка от 1500 лева и може да достигне до 15 000 лв.   Много е важно всеки работник да разбере, че когато се съгласява да работи без..

публикувано на 08.07.24 в 15:03

Изсветлява ли сивата икономика

Публичните финанси на България губят близо 3 млрд. лева на година, заради невнесени данъци и осигуровки, вследствие на недекларирана заетост. Изводът е на Асоциация на индустриалния капитал в България. Типичните проявления на недекларирана заетост са няколко и те се променят през годините в зависимост от степента на контрол и в зависимост от..

публикувано на 08.07.24 в 14:59

Повече от година Старопатица чака помощ за ремонт на разрушени улици

Проблеми с покритието на мобилните оператори, безработица и бедност притесняват жителите на кулското село Старопатица . Възрастните се оплакват, че поради липсата на постоянна телефонна връзка са затрудени да търсят лекарска помощ, когато им се наложи. По-младите негодуват, че нямат работа и не могат да се грижат по най-добрия начин за децата си...

публикувано на 05.07.24 в 12:47
Стоил Цицелков

Стоил Цицелков: Сценарият на дълбоката държава излезе извън коловозите на кукловодите

Кабинетът "Желязков" не получи одобрение.  Обречена ли е възможността за съставяне на редовен кабинет с втория и третия мандат?  Ще продължи ли да се задълбочава политическата криза в страната?  Какви трябва да бъдат приоритетите пред 50-тото Народно събрание?  Политическото статукво дискутираме с изборния експерт Стоил Цицелков. Радио ВИДИН :..

публикувано на 04.07.24 в 10:00