Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Трябваше ли да бъдат удължени противоепидемичните мерки?

Снимка: Радио Видин

На 22 март у нас бяха въведени десетдневни временни противоепидемични мерки. Преустановени бяха присъствените учебни занятия в училищата и центровете за подкрепа за личностно развитие, висшите училища, езикови, образователни и обучителни центрове и школи, детски градини, детски ясли, детски центрове. Преустанови се провеждането на културни и развлекателни мероприятия, вкл. и на открито. Забраниха се посещенията на фитнес центрове, спортни зали и клубове, плувни басейни и комплекси, заведенията за хранене,  игралните зали и казината, груповите туристически пътувания с организиран транспорт в страната и в чужбина и груповите посещения на туристически обекти в страната. Вчера стана ясно, че здравните власти обмислят разхлабване на мерките от 1 април. Доведе ли, обаче поредното затягане до конкретни резултати? 

От утре започва постепенното разхлабване на мерките срещу разпространението на коронавируса. Децата се връщат в детските градини и ясли от 5 април. Обсъждат се и вариантите за връщането на учениците от 5 до 12 клас от 12 април по определена схема. Големите магазини няма да бъдат отворени от 1 април. Изключение може да бъде направено за тези, които имат възможност за продажби на открито. Освен театрите и част от заведенията, от 1 април ще отворят също опери, галерии и музеи. Предвижда се също отпадането на забраните и за фитнеси и спа центрове. Изненадаха ли ни здравните власти, при условие, че тази сутрин броят на новозаразените е 5176? За Северозапада те са 278. В област Видин броят на новозаразените днес е 28. Разговаряхме с д-р Венцислав Владински, директор на РЗИ Видин:

"В сравнение с другите области, при нас е спокойно, но това не трябва да ни успокоява. Все пак в момента си тече третата вълна като навсякъде. на всеки му се иска, както и на мен, така и на всички нас, навън времето е хубаво и предразполага. И да бъдат отворени, те ще бъдат отворени с ограничителни мерки и това е ясно на всички. дано да се спре това покачване на положителните проби, за да се премине вече и към по- спокоен начин на живот."- обясни д-р Владински.

Според здравните власти, един от големите проблеми при въвеждането на противоепидемични мерки е спирането на присъствените учебни занятия в българските училища. Как протича учебният процес, дни преди редовната пролетна ваканция- това попитахме Евлогия Манджукова, директор на ПГ по туризъм "Михалаки Георгиев" във Видин.

"Не е приятно, нито за учениците, нито за учителите е добре. Обучението доста се проточи, за разлика от миналата година. Тази година девети клас беше най- малко в присъствена форма и това се отразява преди всичко на емоционалното състояние на учениците, защото периодично като ги връщахме и виждахме разликата ... Не е благоприятно за никой, не само от гледна точка на стабилността и трайността на знанията. Някак си изпадат в апатия и като, че ли им е все едно. Самите те нямат яснота дали са на училище или не са на училище ... От гледна точка на професионалното образование, това да учиш професия онлайн не е съвсем удачно, но приемаме това, което ни се разпорежда и се надяваме през април да се засили доставката на ваксини. Мисля, че след пролетната ваканция биха могли да ни дадат възможност да се връщаме в училище."- каза Евлогия Манджукова, директор на видинската ПГ по туризъм "Михалаки Георгиев".

С въвеждането на противоепидемичните мерки бе преустановен присъственият учебен процес и във висшите училища, с изключение на практическите обучения и изпити по практика за медицинските професионални направления, както и на държавните изпити и защити на дипломни работи за всички професионални направления. Как се справят студентите в началото на пролетта и успяват ли  дистанционно да се запознаят с учебния материал. Разговаряхме с Красимир Илиев от Лом, който е студент по медицина в София.

"В момента учим дисциплини като "хирургия", "реанимация" просто на хартия. Ние не виждаме пациенти, не се сблъскваме с клинични случаи наживо и това е доста осакатяващо за нас. Подчиняваме се на мерките в името на общата ни цел- да се приключи с пандемията."- каза Красимир Илиев.

Със затоплянето на времето собствениците на заведения с нетърпение очакват заветната дата 1-ви април, която предварително им бе обещана като възможност за поредно отваряне на бизнеса. Изчерпано ли е вече търпението им- потърсихме Павел Петров, съпредседател на Българската асоциация на заведенията.

"Оптимисти можем да бъдем тогава, когато отворят целия сектор. В момента това, което наблюдаваме е една положителна стъпка към възвръщане на сектора. Има хора, които започнаха да се отказват, да се преориентират, да сменят бизнеса. Нощните заведения вече една година не са работили, особено в градовете има обекти, които просто не са работили от миналата година от 13 март. Нормално е тези заведения да бъдат преструктурирани и да поемат нов курс."- поясни Павел Петров.

Видинчани също коментираха казуса- трябваше ли да бъдат удължени въведените десетдневни противоепидемични мерки за справяне с пандемията?

"Това са манипулации, които обслужват едни определени политически цели и нямат отношение към здравното състояние нито към грипа, който сме карали или сме карали. Народът е съсипан икономически, психически и емоционално ... Ние сме си вкъщи и за нас е без значение, пенсионери сме. Горко им на тези, които са без работа."- бяха част от мненията.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл към материала.

Вижте още

Михаил Миков: Партиите в парламента ясно да заявят какви цели преследват

Парламентарният вот на българските граждани определи изключително шарено Народно събрание- седем партии и коалиции получиха представителство в най-висшия орган на държаното управление. Бързо се видя обаче, че с тази конфигурация е трудно да се излъчи работещо и стабилно правителство. Най-голямата парламентарна група ГЕРБ остана в изолация, новите..

публикувано на 20.04.21 в 12:54

Туризъм в условията на пандемия- опасенията на пътуващите и тревогите в бранша

В очакване сме на почивните дни около празниците през май и вече планираме лятната си ваканция. Обикновено това е времето за пътувания и екскурзии, но какво да очакваме през настоящата година от туристическия сезон?  Проучване за равносметките и плановете на границата на два туристически сезона в условията на ковид  направи агенция "Галъп..

публикувано на 19.04.21 в 13:27

Експерти с рецепта за ускорен растеж

Дългосрочна визия за икономическото развитие на страната представиха експертите от Съвета по икономически и публични политики . Стратегията за дългосрочен ускорен растеж и конкурентоспособност на България акцентира върху ниски данъци и осигуровки, подобряване на бизнес средата, по-ефективни публични разходи и финансова децентрализация в помощ..

публикувано на 15.04.21 в 10:40

Изместват ли съвременните технологии човешкия фактор?

През последните години технологиите неизбежно навлизат във всички сфери на живота ни. В сферата на обслужването вече са налице множество възможности за използване на информационни технологии, които потенциално биха довели до постигане на по- високо качество, по- голям обхват и по- висока скорост на контролните процедури. Технологиите прогресивно..

публикувано на 14.04.21 в 13:14

Димитър Аврамов, ДПС Монтана: Безработицата и миграцията са най-големите проблеми на Северозапада

В "Посоките на делника" попитахме новите народни представители от Северозапада какви са ангажиментите им пред жителите на региона. Димитър Аврамов от ДПС е избран за депутат от област Монтана: - Приоритетите са да работим за развитието на региона, но първо трябва да видим дали ще се сформира управление и колко време ще продължи животът на това Народно..

публикувано на 13.04.21 в 14:03

Андрей Вълчев, Изправи се! Мутри вън!: Няма нужда от общи приказки, а от конкретни дела

В "Посоките на делника" попитахме новите народни представители какви са ангажиментите им пред жителите на Северозапада. Като представител на област Враца, в 45-ото Народно събрание депутат ще бъде водачът на листата на "Изправи се! Мутри вън!" юристът Андрей Вълчев : - Мога да Ви уверя, че по време на кампанията бях всеки ден сред хората. В срещите,..

публикувано на 13.04.21 в 13:52

Росица Кирова: Имам ясен и конкретен ангажимент към региона и ще го изпълня

Изборите за представители в 45-ото Обикновено народно събрание вече са история. Имената на новите депутати са ясни. 15 народни представители изпращат в парламента трите северозападни области. Потърсихме част от тях с въпроса какви ще са приоритетите им, като народни представители, и какви са ангажиментите им пред жителите на Северозапада...

публикувано на 13.04.21 в 13:17