Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Трябваше ли да бъдат удължени противоепидемичните мерки?

Снимка: Радио Видин

На 22 март у нас бяха въведени десетдневни временни противоепидемични мерки. Преустановени бяха присъствените учебни занятия в училищата и центровете за подкрепа за личностно развитие, висшите училища, езикови, образователни и обучителни центрове и школи, детски градини, детски ясли, детски центрове. Преустанови се провеждането на културни и развлекателни мероприятия, вкл. и на открито. Забраниха се посещенията на фитнес центрове, спортни зали и клубове, плувни басейни и комплекси, заведенията за хранене,  игралните зали и казината, груповите туристически пътувания с организиран транспорт в страната и в чужбина и груповите посещения на туристически обекти в страната. Вчера стана ясно, че здравните власти обмислят разхлабване на мерките от 1 април. Доведе ли, обаче поредното затягане до конкретни резултати? 

От утре започва постепенното разхлабване на мерките срещу разпространението на коронавируса. Децата се връщат в детските градини и ясли от 5 април. Обсъждат се и вариантите за връщането на учениците от 5 до 12 клас от 12 април по определена схема. Големите магазини няма да бъдат отворени от 1 април. Изключение може да бъде направено за тези, които имат възможност за продажби на открито. Освен театрите и част от заведенията, от 1 април ще отворят също опери, галерии и музеи. Предвижда се също отпадането на забраните и за фитнеси и спа центрове. Изненадаха ли ни здравните власти, при условие, че тази сутрин броят на новозаразените е 5176? За Северозапада те са 278. В област Видин броят на новозаразените днес е 28. Разговаряхме с д-р Венцислав Владински, директор на РЗИ Видин:

"В сравнение с другите области, при нас е спокойно, но това не трябва да ни успокоява. Все пак в момента си тече третата вълна като навсякъде. на всеки му се иска, както и на мен, така и на всички нас, навън времето е хубаво и предразполага. И да бъдат отворени, те ще бъдат отворени с ограничителни мерки и това е ясно на всички. дано да се спре това покачване на положителните проби, за да се премине вече и към по- спокоен начин на живот."- обясни д-р Владински.

Според здравните власти, един от големите проблеми при въвеждането на противоепидемични мерки е спирането на присъствените учебни занятия в българските училища. Как протича учебният процес, дни преди редовната пролетна ваканция- това попитахме Евлогия Манджукова, директор на ПГ по туризъм "Михалаки Георгиев" във Видин.

"Не е приятно, нито за учениците, нито за учителите е добре. Обучението доста се проточи, за разлика от миналата година. Тази година девети клас беше най- малко в присъствена форма и това се отразява преди всичко на емоционалното състояние на учениците, защото периодично като ги връщахме и виждахме разликата ... Не е благоприятно за никой, не само от гледна точка на стабилността и трайността на знанията. Някак си изпадат в апатия и като, че ли им е все едно. Самите те нямат яснота дали са на училище или не са на училище ... От гледна точка на професионалното образование, това да учиш професия онлайн не е съвсем удачно, но приемаме това, което ни се разпорежда и се надяваме през април да се засили доставката на ваксини. Мисля, че след пролетната ваканция биха могли да ни дадат възможност да се връщаме в училище."- каза Евлогия Манджукова, директор на видинската ПГ по туризъм "Михалаки Георгиев".

С въвеждането на противоепидемичните мерки бе преустановен присъственият учебен процес и във висшите училища, с изключение на практическите обучения и изпити по практика за медицинските професионални направления, както и на държавните изпити и защити на дипломни работи за всички професионални направления. Как се справят студентите в началото на пролетта и успяват ли  дистанционно да се запознаят с учебния материал. Разговаряхме с Красимир Илиев от Лом, който е студент по медицина в София.

"В момента учим дисциплини като "хирургия", "реанимация" просто на хартия. Ние не виждаме пациенти, не се сблъскваме с клинични случаи наживо и това е доста осакатяващо за нас. Подчиняваме се на мерките в името на общата ни цел- да се приключи с пандемията."- каза Красимир Илиев.

Със затоплянето на времето собствениците на заведения с нетърпение очакват заветната дата 1-ви април, която предварително им бе обещана като възможност за поредно отваряне на бизнеса. Изчерпано ли е вече търпението им- потърсихме Павел Петров, съпредседател на Българската асоциация на заведенията.

"Оптимисти можем да бъдем тогава, когато отворят целия сектор. В момента това, което наблюдаваме е една положителна стъпка към възвръщане на сектора. Има хора, които започнаха да се отказват, да се преориентират, да сменят бизнеса. Нощните заведения вече една година не са работили, особено в градовете има обекти, които просто не са работили от миналата година от 13 март. Нормално е тези заведения да бъдат преструктурирани и да поемат нов курс."- поясни Павел Петров.

Видинчани също коментираха казуса- трябваше ли да бъдат удължени въведените десетдневни противоепидемични мерки за справяне с пандемията?

"Това са манипулации, които обслужват едни определени политически цели и нямат отношение към здравното състояние нито към грипа, който сме карали или сме карали. Народът е съсипан икономически, психически и емоционално ... Ние сме си вкъщи и за нас е без значение, пенсионери сме. Горко им на тези, които са без работа."- бяха част от мненията.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл към материала.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Жителите на село Вещица искат параклис

Село Вещица ни посреща със свежест, чистота, зеленина и песен на пойни птички .  Това е населено място, което не може да бъде забравено. Първо поради името си, което е наистина необичайно и второ, когато дойдеш в него, оставаш завинаги запленен от прекрасната природа. Чистота, спретнатост, свежест струи от накацалите къщички. Макар и семпли, те..

публикувано на 19.04.24 в 12:00
Красимир Георгиев

Красимир Георгиев: Трябва да се промени философията на законодателството ни

България вече няма да бъде една от двете страни в Европа с максимално допустима скорост на движение от 140 км/ч по магистралната мрежа.  Скоростта по аутобаните ще бъде свалена до 130 километра със закон.  В правителствения законопроект се предвижда въвеждане на наказания за нарушаване на средната скорост.  Възможно ли е да се намали пътнотранспортният..

публикувано на 18.04.24 в 11:00

Звуци в тишината: Изчезващата роля на предмета "Музика" в училище

Спокойно можем да кажем, че музиката е една от основите на човешката култура. Още откакто хората са блъскали с кости по земята и по камъните, създавайки ритъм, тя е била олицетворение на общността и чувството за споделеност. Още оттогава човечеството е било наясно с това какво е музиката и какво носи тя, но в днешни дни изглежда, че това разбиране..

публикувано на 17.04.24 в 11:00

Един от трима съвременни българи би защитил родината във военен конфликт

На фона на няколко сериозни военни конфликта, дори близо до нас, едва 30% от българите заявяват, че биха се били за страната си, ако има война . 42% не биха, а останалите от запитаните се колебаят и не знаят как да отговарят. Ние се нареждаме по-близо в нагласите си до западните европейски държави, отколкото до източните. Това показват резултати от..

публикувано на 16.04.24 в 12:40

Северозападна България с трайно присъствие на туристическата карта

Седемнадесет проекта са одобрени за финансиране в конкурса "Развитие на туризма в Северозападна България и по поречието на река Дунав" на Фондация "Америка за България". Финансирането на всички тях е за 1 312 000 лева. Средствата ще подкрепят развитието на туристически продукти и услуги в регионите с цел да удължат престоя на посетителите. Над 150..

публикувано на 15.04.24 в 15:38
Цветан Ценков, кмет на община Видин

Цветан Ценков: С булевард "Панония" се случва това, което се случва и в държавата (видео)

До края на април се очаква да завърши ремонтът на първото платно на бул. "Панония" във Видин . Следващата седмица Народното събрание трябва да гласува окончателно останалите 3,5 млн. лева за завършването на проекта. Това обясни в "Посоките на делника" кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков в отговор на въпроса "Какво се случва с бул...

публикувано на 12.04.24 в 13:03
Марая Цветкова

Марая Цветкова: Превърнахме демокрацията ни в елитарно хоби за глупаци

Кабинетът "Главчев" положи клетва и встъпи официално в длъжност, с което 103-тото правителство в историята на България е факт.  Президентът Румен Радев насрочи за 9 юни националните и европейските парламентарни избори.  Кои са причините, поради които отново ще се отправим към урните?  Може ли предизборната кампания да предложи решения, а не битовизми..

публикувано на 11.04.24 в 10:00