Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Добри практики за приобщаване и задържане на учениците обсъдиха специалисти

Снимка: Радио ВидинКръгла маса на тема "Ефективни практики за ефективно преподаване и обучение" се проведе във Видин. Организатор на инициативата е Професионална гимназия по туризъм "Михалаки Георгиев"- Видин. В срещата участваха педагогически съветници, медиатори, представители на РУО -Видин, на Агенцията "Закрила на детето" и др.


Директорът на гимназията Евлогия Манджукова представи особеностите на училищното образование в 10 европейски страни- Ирландия, Германия, Австрия, Финландия, Италия, Словения, Хърватия, Латвия, Сърбия и България. Най- висок резултат в образованието е постигнала Финландия. Там  учениците от първи клас учат 4 чужди езика, 27 % от възрастното население участва в различни обучения и курсове. Учителите имат пълна автономия, но тя се обвързва с добри резултати и затова имат и голяма свобода. В Словения учителите имат професионална автономия, а безплатно музикално образование се осигурява на всяко едно дете.


Дискутира се възможно ли е да се вземе опит от всички добри практики в европейските страни. Оказва се, че всичко опира до традиции, манталитет, потребност, а в България един от проблемите е, че съвременното поколение не припознава образованието  като ценностна система.Бяха представени проблемите, които се констатират сред учениците, от Мирослав Людмилов- образователен медиатор в гимназията :


"Това е нарушената комуникация на родителите с училището, липсата на мотивация в семейството към детето... Има и социално-икономически причини като покупателна способност на семейството за мобилни устройства и др... Чест проблем е високият стил на учебниците, който демотивира детето... Трудна им е терминологията... Улицата също възпитава и оказва влияние... Най- напред ние разговаряме с детето , комуникацията е водеща..."


 
Изводът, който се наложи е, че най- важна е връзката на децата с родителите, след което следва училището.


Училищното ръководство помага със закупуване на тетрадки, дрехи, осигуряване на безплатен транспорт, безплатни закуски, за да бъдат задържани децата в риск и да не отпаднат. "Скъпите учебници не са по силите на всяко семейство да бъдат закупени", казва Евлогия Манжукова.Дете в риск може да бъде също, ако е добре материално осигурено, но расте в рискова семейна среда, когато се възпитава в неправилна ценностна система. Затова толкова е важна ролята на образователния медиатор и педагогическия съветник, които да работят съвместно с родителите.

 

ОУ "Любен Каравелов" също представи свои добри практики и инструменти за обхват и задържане на учениците си. Това става чрез участията им в различни национални програми, в групи по интереси, качествено и достъпно образование, добри условия за учене, обясни Мария Митева- педагогически съветник:"Разполагаме с целодневна организация на учебния процес, топлия обяд. По програма "Училищен плод и училищно мляко" малките ученици получават два пъти в седмицата продукти... Имаме екип за подкрепа за личностно развитие и той се състои от двама ресурсни учители, логопед и психолог. Класните ни стаи са оборудвани с компютърни конфигурации, безжичен интернет, училищно радио, актова зала, групи по интереси, групи за подкрепа по успех. Програма "Променяме родителя, активен партньор в училищния живот", има  цел да приобщим родителите... В момента изграждаме СТЕМ среда на стойност 300 хиляди лв."

 

Изводът е, че семейната среда определя поведението на ученика, най-важна е ролята на семейството, след което следва връзката ученик-учител. Важно е детето да чувства, че училището е място, където може да развие своя потенциал и да намери помощ и подкрепа в учителите и в педагогическия съветник.

 

Повече може да чуете в звуковия файл.

Вижте още

В "Музикална зона" на 15 април 2021 слушаме български оперетни изпълнители

Оперетната сцена в България има над 100-годишна история. Отделяме специално внимание на първото звездно поколение оперетни изпълнители, а също и на съвременните им наследници. Слушаме разнообразни откъси от родни и чужди оперети, наслаждавайки се на гласовете на  Видин Даскалов, Лиляна Кисьова, Лиляна Кошлукова, Арон Аронов, Людмила..

публикувано на 15.04.21 в 09:00

Няма опасност от наводнения заради преливане на язовири

Няма опасност от наводнения заради преливане на язовири следствие на очакваното снеготопене и валежи, съобщават от МЗХ. Предприети са спешни мерки за осигуряването на свободни обеми. "Язовирите на Напоителни системи на територията на страната в момента разполагат с необходимия ретензионен обем за поемане на високи вълни. В настоящия момент средният..

публикувано на 14.04.21 в 16:15

Книга за времето, когато въздухът ухаеше на изкуство

Излезе от печат книгата "Толкова някога и след това" на известния скулптор и почетен гражданин на Монтана Теодоси Антонов. Книгата е своеобразна хроника на живота в Националното училище за изящни изкуства и Националната художествена академия в края на 50-те години на миналия век. Герои в нея са известни български творци, с които Теодоси Антонов първо..

публикувано на 14.04.21 в 16:05

Ролята на мобилните приложения в борбата с COVID-19

Където и да отидете, телефонът е винаги с вас. А в него се съхранява огромен обем лични данни. И така, какво ще кажете, ако смартфонът ви се проследява от приложение, чиято цел е забавяне на разпространението на COVID-19? В момента се разработват повече от десет подобни приложения в Европа. Приложения, които може да ви предупреждават да спазвате..

публикувано на 14.04.21 в 10:30
Рисунка -графика, художник:Даниел Милутинов

Зрелостник от Брегово подреди изложба-графика в училището си

25 свои картини - графика излага в СУ "Свети Свети Кирил и Методий" Брегово дванайсетокласникът Даниел Милутинов. Темата на изложбата е свързана с българските древни традиции.  Картините са нарисувани с туш.  В графиката основни изразни средства са линията, щрихът, петното. Картините пресъздават  обичаи и елементи, които се..

публикувано на 13.04.21 в 16:15

Новата организация на движението във Видин включва промяна в "синята зона"

Община Видин представи новата Наредба за организация на движението, която регулира промяна в "Синята зона" на града. Променя се обхватът, за да се съсредоточи в централната част на Видин, съобщи заместник-кметът Светослав Скорчев. "Тази реорганизация отразява всички постъпили жалби, сигнали, предложения от граждани, постъпвали по сега..

публикувано на 13.04.21 в 15:05
Изложба на Цветомир Христов, ученик в ПГК Кунино

Ученик от гимназията по каменообработване в Кунино с първа изложба

Първата си самостоятелна изложба - живопис подреди в залата на читалище "Светлина 1999" в Червен бряг Цветомир Христов. Той е ученик в 10. клас в Професионална гимназия по каменообработване - село Кунино.  Картините, които представя в изложбата, са маслени платна, различни размери и са вдъхновени от американския живописец Боб Рос. А..

публикувано на 13.04.21 в 14:30