Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Изборите свършиха, сега накъде?

Снимка: Радио ВИДИН

Парламентарните избори отминаха, резултатите са ясни: ГЕРБ-СДС 26%; Има такъв народ 18%; БСП 15%; ДПС 10%; Демократична България 9,5%; Изправи се! Мутри вън! 4,7%. Големият въпрос сега е: ще съумеят ли парламентарно представените партии да съставят работещо правителство?

Темата коментирахме със социолога и политически анализатор Любен Добрев:

"На всички беше ясно, че следващият парламент ще бъде доста по-различен. На практика всички традиционни партии претърпяха загуби. Големият въпрос е "Сега накъде?", тъй като от представителите на протестния вот все още не е ясно какво се предлага в замяна. До момента наблюдавахме предимно "анти" и нищо от това, което би било в основата на консолидация за следващия парламент, за да може да се осъществи тази така желана от всички промяна. Трябва да изчакаме, за да видим какво т.нар. "партии на протеста" ще предложат като алтернатива на правителството на ГЕРБ. Партиите в момента са поставени пред голяма дилема- всеки един компромис с ГЕРБ ще им се отрази изключително тежко.  Много малко вероятна е коалиция в рамките на този парламент. Съставяне на правителство ще бъде изключително сложно и почти невъзможно."

Кой спечели изборите, на теория това е ГЕРБ, но е в много неизгодна позиция, в изолация?

- ГЕРБ спечели битката, но изгуби войната. Според мен, това е само началото на някакви промени. Това, което хората категорично заявиха, е, че не може да продължава така, че искат промяна. Въпросът е, че тази промяна в момента не е ясно формулирана. Това много бързо ще проличи още при консултациите за съставяне на правителство. След "хайде всички срещу ГЕРБ, за да не са във властта", ще дойде момент да се изчиства какво точно трябва да бъде и ще проличат различията в това кой какво разбира под "промяна". Ще са много тежки преговори.

Как ще коментирате резултатите във Видин, ГЕРБ спечели по-добър резултат от националния вот- 33%, БСП са втори с 20%, следват "Има такъв народ" с 15% и ДПС с 9.

- Прогнозируем е този вот. Процентите на ГЕРБ до известна степен са изненада, тъй като очаквах отцепилите се в "Републиканци за България" да вземат малко повече гласове, но не се получа така. Голяма част от привържениците на ГЕРБ са свързани с държавния административен апарат, който е най-големият работодател и хората явно са достъчно лоялни. БСП е втора в региона благодарение на гласовете извън областния център, от общини, които по традиция са ляво ориентирани. Партията на Слави Трифонов показва стабилно развитие във всички региони. Останалият вот е разпилян. Малък феномен е партията на Васил Божков, която събра категоричния протестен вот.

Впечатление правят резултатите в чужбина- категорична победа за "Има такъв народ", на какво го отдавате- това хората, емигрирали по икономически причини, ли са?

- Темата с българите в чужбина е изключително болезнена. В последните години хората емигрират предимно по икономически причини. Гласуването им за Слави Трифонов е аналогично на гласуването на българите вътре в страната. Предимно млади хора под 30 години са подкрепили Слави Трифонов при положение, че реално освен въпросите от референдума, друго не може да се прочете какво точно мисли да прави. Той нямаше никаква кампания. Но имайте предвид, че това са хора, които на практика обществото ги е изхвърлило. Прави впечатление, че в страната страшно много гласове Трифонов събира от малките населени места, където практически няма поминък. Идеята за промяна е успяла да акумулира протестния вот, ясно е, че хората, като цяло, са отвратени от политическата класа. Не мога да си обясня защо всички досегашни български правителства неглижират българите в чужбина. Много наши съграждани не успяха да упражнят вота си. Това е тяхно изконно право, особено за хората в рамките на ЕС.

Възможен ли е ГЕРБ без Бойко Борисов?

- ГЕРБ е лидерска партия и не знам дали Борисов би успял да направи това, което направи Ахмед Доган- да мине в сянка и да дърпа от там конците. На практика поведението на г-н Борисов е да се олицетворява с партията, с властта... Това поведение на "бащица" до голяма степен отблъсна част от хората и явно им омръзна този тип "управление от джипката" и непоследователност във взимането на решения.

БСП е с много слаб резултат, защо не беше припозната от избирателите като основна опозиционна сила и алтернатива на ГЕРБ?

- При БСП не е спад, това е катастрофа, която беше предизвестена катастрофа, тъй като и до момента в БСП не са стихнали вътрешно-партийните борби. Независимо от това, че предвид бедността в България голяма част от хората би трябвало да са ляво ориентирани, не припознават БСП като партията, която би защитила техните интереси. Това е следствие именно на тези вътрешно-партийни боричкания, обграждане с кръгове и т.н. Хората просто не ги припознават.

Патриотичните формации също загубиха подкрепа, разцеплението и негативите от участието в правителството ли повлияха?

- Акумулираха доста от негативите на управлението, но и не може през цялото време да залагаш на една и съща карта. Ако съберем гласовете на всички патриотични формации, ще видим, че отново имаха пълен шанс да са в парламента, но точно тези "вождистки" амбиции пречат на такова обединение, което в крайна сметка ги остави под чертата. Трябва да си направят много сериозен анализ на поведението, на посланията, които отправят към избирателите.

ДПС бележи известен спад в своята подкрепа от традиционния си електорат, но в същото време последователно настъпва в региони като Северозападна България- спечели 9% във Видин, 10% във Враца, 12% в Монтана.

- Донякъде е ясно как идват тези гласове. Но има и нещо друго- когато ДПС обещае нещо, гледа да си го изпълнява, а и в нашия край има много българи, които подкрепят явно ДПС.

Виждате ли потенциал да бъде съставено работещо правителство от тези шест партии? Заговори се някакъв вид експертно или програмно правителство, реално ли е да се стигне до такава конфигурация?

- Слабо вероятно е. Ще има преговори, те ще са тежки. Ще се види доколко политическите формации са склонни да правят някакви компромиси, но такива, с които да не отблъснат електората си. Ако тръгнат да правят тежки компромиси, няма да са сигурни на следващи избори дали избирателят пак ще ги припознае. Хипотетично има някакъв вариант за съставяне на правителство, но реално в момента просто не виждам как, тъй като партиите на промяната все още не са заявили как точно виждат тази промяна. Явно е, че партиите на статуквото не могат да разчитат на това, което е било досега. Дали ще се намери компромис, ще видим, ако- не, предсрочни избори е решението. Правителство на всяка цена би ни изиграло лоша шега, тъй като много бързо отново ще видим хората на улиците. Компромис- да, но не в името на генерални решения. Не виждам нищо страшно в едни поредни избори, независимо от това, което се опитват да ни внушат, че ще похарчим още пари. Ние за толкова глупости харчим пари, че спокойно можем да похарчим още 150 млн. за избори.

Повече по темата и какво смятат видинчани за ситуацията след изборите- в прикачения звуков файл.

Вижте още

Експерти с рецепта за ускорен растеж

Дългосрочна визия за икономическото развитие на страната представиха експертите от Съвета по икономически и публични политики . Стратегията за дългосрочен ускорен растеж и конкурентоспособност на България акцентира върху ниски данъци и осигуровки, подобряване на бизнес средата, по-ефективни публични разходи и финансова децентрализация в помощ..

публикувано на 15.04.21 в 10:40

Изместват ли съвременните технологии човешкия фактор?

През последните години технологиите неизбежно навлизат във всички сфери на живота ни. В сферата на обслужването вече са налице множество възможности за използване на информационни технологии, които потенциално биха довели до постигане на по- високо качество, по- голям обхват и по- висока скорост на контролните процедури. Технологиите прогресивно..

публикувано на 14.04.21 в 13:14

Димитър Аврамов, ДПС Монтана: Безработицата и миграцията са най-големите проблеми на Северозапада

В "Посоките на делника" попитахме новите народни представители от Северозапада какви са ангажиментите им пред жителите на региона. Димитър Аврамов от ДПС е избран за депутат от област Монтана: - Приоритетите са да работим за развитието на региона, но първо трябва да видим дали ще се сформира управление и колко време ще продължи животът на това Народно..

публикувано на 13.04.21 в 14:03

Андрей Вълчев, Изправи се! Мутри вън!: Няма нужда от общи приказки, а от конкретни дела

В "Посоките на делника" попитахме новите народни представители какви са ангажиментите им пред жителите на Северозапада. Като представител на област Враца, в 45-ото Народно събрание депутат ще бъде водачът на листата на "Изправи се! Мутри вън!" юристът Андрей Вълчев : - Мога да Ви уверя, че по време на кампанията бях всеки ден сред хората. В срещите,..

публикувано на 13.04.21 в 13:52

Росица Кирова: Имам ясен и конкретен ангажимент към региона и ще го изпълня

Изборите за представители в 45-ото Обикновено народно събрание вече са история. Имената на новите депутати са ясни. 15 народни представители изпращат в парламента трите северозападни области. Потърсихме част от тях с въпроса какви ще са приоритетите им, като народни представители, и какви са ангажиментите им пред жителите на Северозапада...

публикувано на 13.04.21 в 13:17

Част от учениците се завърнаха присъствено в клас

От днес, 12 април, учениците се връщат в клас. Решението за частично възстановяване на присъствения учебен процес обяви министърът на образованието Красимир Вълчев: "Всички ученици от 1 - 4 клас се връщат, плюс три от осемте класа от 5 до 12. Ще продължим графика, който прекъснахме на 22, ще започнем със 7, 8 и 10 клас." Ученици смятат,..

публикувано на 12.04.21 в 14:12

Етновъртележка завъртяха в Селановци за Международния ден на ромите

Децата от Основно училище "Никола Й. Вапцаров" във врачанското село Селановци подготвиха програма за Международния ден на ромите, 8 април. Там  отбелязват Деня с осъзната мисъл, че това не е празник,  каза директорът на ОУ "Никола Й. Вапцаров" Петя Русинова: " Години наред се опитваме да внушим на децата, че на този ден се отбелязва..

публикувано на 08.04.21 в 16:35