Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Да се завърнеш у дома за Великден- какви са настроенията в Северозапада?

Снимка: Светослав Цветанов

За много жители на Северозападна България Великден и Коледа не са просто празници, а всичко, което им е липсвало през годината и същевременно шанс да се завърнеш, макар за кратко у дома. Великденските празници обикновено събират баби и дядовци, майки и бащи, деца и внуци отново на празничната трапеза и всички са заедно. За съжаление през годините младите хора все по- често напускат Северозапада и търсят своята реализация в други градове на страната или в чужбина. Една от магиите на Великденските празници ни позволява да видим тези, които обичаме, но живеят далече. Какви са настроенията в страстната седмица? Безспорно всеки българин, докоснал се до творчеството на класика Димчо Дебелянов, е бил разтърсен от историята на една майка, чакаща своя син да се завърне. В творбата изплува цялата картина на завръщането в "бащината къща" и споменът за отминалите дни. 

"Да се завърнеш в бащината къща,
когато вечерта смирено гасне
и тихи пазви тиха нощ разгръща
да приласкае скръбни и нещастни."

За много жители на Северозапада днес празничните дни са голямо завръщане към хубавите спомени, детските игри и ученическите години. Теа Иванова, родом от Видин е ветеринарен лекар, която днес практикува своята специалност в Пловдив. Тя очаква с нетърпение предстоящото си завръщане в родния град за Великден.

"Настроенията са само хубави. Има трепет, има очакване да прегърнеш любимите хора, да седнем на една маса, да си кажем неща, които дълго време не сме си казвали ... Всеки човек търси перспектива и реализация в професионалното си направление. Ние сме учили за дадена професия, станали сме специалисти и е нормално да търсим място, където да работим и да се развиваме. Мисля, че градът ни ще се напълни с млади хора, ще разцъфти, емоциите и атмосферата в града ще се променят."- сподели Теа Иванова.

Студентите са другата част от обществото на Северозапада, която липсва на този регион, предвид малкото висши учебни заведения и когато се завърнат за празниците тяхното присъствие сякаш съживява родните им места. Много от тях през последната година учат дистанционно, заради пандемията. Разговаряхме с Михаела Войденова от Видин, която в момента е студент в Американския университет в Благоевград.

"Да съм далече от дома не винаги е приятно, понякога обаче е необходима, защото понеи на мен, когато остана твърде дълго време у дома и не се занимавам с нищо, мястото започва да ме задушава. Имам нужда да отида на други места, да уча, да работя ... Във Видин очакванията ми за пролетта беше да го видя по- жив, по- шарен. Аз много харесвам Видин през пролетта и лятото, дори и през есента. само през зимата ми е малко по- мрачен и сив ... Ще се съберем с баба, с дядо, с братовчедите, ще се съберем с всички на село в градината със сигурност, нямам търпение."- каза Михаела Войденова.

Как се отразява като цяло на психиката ни завръщането у дома, макар и само по празниците? Как младите хора реагират на предизвикателството да напуснат родните си места и да се реализират в други градове или в чужбина? Разговаряхме с Крум Крумов, психолог от Видин с практика в столицата:

"Можем да очакваме два типични и съвсем обясними ефекта. Единият е този на еуфорията. Когато сме радостни се отпускат ендорфини на щастието- допамин, окситоцин, серотонин. Обзема ни едно общо чувство за приповдигнатост, след което обаче можем да очакваме при самата раздяла и отново връщането към рутината и градът, който сме избрали втория ефект- този на загубата и тъгата." 

През годините за възрастните хора в Северозапада посрещането на Великденските празници се превърна в един от малкото радостни мигове през годината. Те с нетърпение очакват децата и внуците си, които отдавна за съжаление са напуснали региона и са потърсили препитание в други по- големи градове на страната или в чужбина. Какви са настроенията тази година- разговаряхме с Малинка Башлийска, председател на Областния съвет на Съюза на пенсионерите 2004- Видин.

"В детството си и в предишните години всички сме очаквали с радост Великден, всички сме били заедно около трапезата, всички сме били с оптимизъм за утрешния ден. Днес нещата са по- различни. Различна е международната обстановка, различна е обстановката в нашата държава, различна е обстановката около пандемията. Тези деца, които са чужбина със сигурност няма да дойдат, но дали всички, които се намират в големите градове на нашата мила родина, ще се завърнат в бащините къщи и ще има ли кой да ги посрещне?"- коментира Малинка Башлийска.

Какво казват здравните власти за опасностите, които крие голямото завръщане? Как трябва да се пазим, за да не развалим настроението си в празничните дни, обясни д-р Венцислав Владински, директор на РЗИ Видин:

"Не трябва да има повод за успокоение, хубавото е, че намалява броят на положителните, но това не трябва да ни успокоява напълно. Има вероятност нещата да продължат и по- нататък. Съветът ми към хората е да внимават със събирането на обществени места. В събота вечерта хората ще посетят църкви, манастири. Това не е забранено, но нека вътре да носят маски и да бъдат на отстояние един от друг." 

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл към материала.

Вижте още

Хубав ден Великден, още по-хубав - Гергьовден

Българската православна църква отбелязва паметта на големия светец и чудотворец Свети великомъченик Георги Победоносец .  Името на светеца произлиза от гръцкото "Георгиос", което означава земеделец, а за живота и делото му разказа свещеник Илия Симеонов от Видинската епархия. "Той е бил любимец на Диоклециан, но след като започва..

публикувано на 06.05.21 в 10:35

Ще бъдат ли подпомогнати туроператорите заради кризата?

Българските туроператори и туристически агенти са сериозно обезпокоени от липсата на яснота за последващото подаване на документи по мерките за запазване на заетост и по третата фаза на процедурата за подкрепа чрез оборотен капитал за малките и средни предприятия, засегнати от временните противоепидемични мерки. От обединение "Бъдеще за туризма",..

публикувано на 05.05.21 в 11:46

Разбраха ли народните избранници посланието на избирателите?

Защо партиите в парламента не пожелаха да чуят посланието на избирателите, изпратили ги там с този изборен резултат и в тази конфигурация. С бързата промяна на Изборният кодекс, увеличението на депутатските заплати и острия дефицит на диалог ли ще запомним само това Народно събрание. Къде останаха реалните проблеми на хората, социално-икономическата..

публикувано на 04.05.21 в 16:51

Защо се изграждат фотоволтаични инсталации в пустеещи селски имоти

3 май е Международен ден на слънцето. Обявен е през 1994 година по инициатива на Европейската секция на Международната общност по слънчева енергия (ISES-Europe) с цел да се привлече вниманието към възможностите за използване на възобновяемите източници на енергия. В област Видин последната година се наблюдава интерес към  производство на енергия от..

публикувано на 03.05.21 в 12:22

Велики четвъртък: най-важният ден от Страстната седмица

Страстната седмица - прелюдията към вечния живот, наричана още Седмица на страданието , защото животът на Христос наближава своя край, която започна от понеделник, денят след Цветница , продължава с днешния Велики четвъртък : денят, в който църквата ни припомня Тайната вечеря на Божия син с апостолите. Исус дава на своите ученици последните..

публикувано на 29.04.21 в 10:45

Филип Попов, БСП: Бързи предсрочни избори крият риска ГЕРБ да се върне на бял кон

БСП е сред възможните партии, към които ще бъде насочен третият проучвателен мандат за съставяне на правителство. Изненадани ли са социалистите от решението на "Има такъв народ" да не предложи за гласуване нов Министерски съвет? Въпросът е към народния представител от Видин Филип Попов : - Мен лично не ме изненада, но би следвало да се зададе..

публикувано на 27.04.21 в 14:50

Андрей Вълчев, "Изправи се! Мутри вън": Има желание за коренна промяна, ГЕРБ е в абсолютна политическа изолация

Новоизбраният народен представител от Враца Андрей Вълчев е един от най-активните в 45-ото Народно събрание. "Не съм изненадан от категоричната позиция на Слави Трифонов да върне мандата за съставяне на правителство", каза депутатът от коалиция "Изправи се! Мутри вън". Радио ВИДИН: Оправдаха ли са се очакванията Ви за работата на парламента: - Ако..

публикувано на 27.04.21 в 13:48