Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Да се завърнеш у дома за Великден- какви са настроенията в Северозапада?

Снимка: Светослав Цветанов

За много жители на Северозападна България Великден и Коледа не са просто празници, а всичко, което им е липсвало през годината и същевременно шанс да се завърнеш, макар за кратко у дома. Великденските празници обикновено събират баби и дядовци, майки и бащи, деца и внуци отново на празничната трапеза и всички са заедно. За съжаление през годините младите хора все по- често напускат Северозапада и търсят своята реализация в други градове на страната или в чужбина. Една от магиите на Великденските празници ни позволява да видим тези, които обичаме, но живеят далече. Какви са настроенията в страстната седмица? Безспорно всеки българин, докоснал се до творчеството на класика Димчо Дебелянов, е бил разтърсен от историята на една майка, чакаща своя син да се завърне. В творбата изплува цялата картина на завръщането в "бащината къща" и споменът за отминалите дни. 

"Да се завърнеш в бащината къща,
когато вечерта смирено гасне
и тихи пазви тиха нощ разгръща
да приласкае скръбни и нещастни."

За много жители на Северозапада днес празничните дни са голямо завръщане към хубавите спомени, детските игри и ученическите години. Теа Иванова, родом от Видин е ветеринарен лекар, която днес практикува своята специалност в Пловдив. Тя очаква с нетърпение предстоящото си завръщане в родния град за Великден.

"Настроенията са само хубави. Има трепет, има очакване да прегърнеш любимите хора, да седнем на една маса, да си кажем неща, които дълго време не сме си казвали ... Всеки човек търси перспектива и реализация в професионалното си направление. Ние сме учили за дадена професия, станали сме специалисти и е нормално да търсим място, където да работим и да се развиваме. Мисля, че градът ни ще се напълни с млади хора, ще разцъфти, емоциите и атмосферата в града ще се променят."- сподели Теа Иванова.

Студентите са другата част от обществото на Северозапада, която липсва на този регион, предвид малкото висши учебни заведения и когато се завърнат за празниците тяхното присъствие сякаш съживява родните им места. Много от тях през последната година учат дистанционно, заради пандемията. Разговаряхме с Михаела Войденова от Видин, която в момента е студент в Американския университет в Благоевград.

"Да съм далече от дома не винаги е приятно, понякога обаче е необходима, защото понеи на мен, когато остана твърде дълго време у дома и не се занимавам с нищо, мястото започва да ме задушава. Имам нужда да отида на други места, да уча, да работя ... Във Видин очакванията ми за пролетта беше да го видя по- жив, по- шарен. Аз много харесвам Видин през пролетта и лятото, дори и през есента. само през зимата ми е малко по- мрачен и сив ... Ще се съберем с баба, с дядо, с братовчедите, ще се съберем с всички на село в градината със сигурност, нямам търпение."- каза Михаела Войденова.

Как се отразява като цяло на психиката ни завръщането у дома, макар и само по празниците? Как младите хора реагират на предизвикателството да напуснат родните си места и да се реализират в други градове или в чужбина? Разговаряхме с Крум Крумов, психолог от Видин с практика в столицата:

"Можем да очакваме два типични и съвсем обясними ефекта. Единият е този на еуфорията. Когато сме радостни се отпускат ендорфини на щастието- допамин, окситоцин, серотонин. Обзема ни едно общо чувство за приповдигнатост, след което обаче можем да очакваме при самата раздяла и отново връщането към рутината и градът, който сме избрали втория ефект- този на загубата и тъгата." 

През годините за възрастните хора в Северозапада посрещането на Великденските празници се превърна в един от малкото радостни мигове през годината. Те с нетърпение очакват децата и внуците си, които отдавна за съжаление са напуснали региона и са потърсили препитание в други по- големи градове на страната или в чужбина. Какви са настроенията тази година- разговаряхме с Малинка Башлийска, председател на Областния съвет на Съюза на пенсионерите 2004- Видин.

"В детството си и в предишните години всички сме очаквали с радост Великден, всички сме били заедно около трапезата, всички сме били с оптимизъм за утрешния ден. Днес нещата са по- различни. Различна е международната обстановка, различна е обстановката в нашата държава, различна е обстановката около пандемията. Тези деца, които са чужбина със сигурност няма да дойдат, но дали всички, които се намират в големите градове на нашата мила родина, ще се завърнат в бащините къщи и ще има ли кой да ги посрещне?"- коментира Малинка Башлийска.

Какво казват здравните власти за опасностите, които крие голямото завръщане? Как трябва да се пазим, за да не развалим настроението си в празничните дни, обясни д-р Венцислав Владински, директор на РЗИ Видин:

"Не трябва да има повод за успокоение, хубавото е, че намалява броят на положителните, но това не трябва да ни успокоява напълно. Има вероятност нещата да продължат и по- нататък. Съветът ми към хората е да внимават със събирането на обществени места. В събота вечерта хората ще посетят църкви, манастири. Това не е забранено, но нека вътре да носят маски и да бъдат на отстояние един от друг." 

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл към материала.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Жителите на Паволче мечтаят училищният двор отново да се напълни с деца

Паволче е едно от онези красиви български села, които така омагьосват гостите си, че след това не им се тръгва. Врачанският Балкан, в чието подножие е разположено, богатото минало, свързано с Ботевата чета, и гостоприемството на местните допринасят за това. Хората от Паволче посрещат всеки с радост. Разказват, че живеят в хубаво село, споделят и..

публикувано на 02.08.24 в 14:37
Ивайло Илиев

Ивайло Илиев: Третият мандат се използва маркетингово

Минималните шансове за съставяне на редовен кабинет в 50тото Народно събрание намаляха още в първия ден от преговорите.  Разговорите за приоритети и конкретни политики между формациите обаче продължават.  Ще успее ли "Има такъв народ" да сглоби експертен кабинет?  Съдбата на третия мандат и приближаващите поредни предсрочни избори дискутираме с..

публикувано на 01.08.24 в 10:00
Пламен Димитров

КНСБ с искане в подкрепа на бизнеса - ще се запазят ли работни места?

От КНСБ настояват служебното правителство да въведе мерки за подкрепа на фирмите, които имат спадове на производството и продажбите заради рецесията в Западна Европа. Синдикалистите се аргументират с устойчива тенденция за спад на промишленото производство, който в някои сфери е двуцифрен. Предложението на КНСБ е да бъде въведена постоянно..

публикувано на 31.07.24 в 10:45

Румен Гълъбинов: Ползите от еврото са дългосрочни

С гласовете на 114 депутати от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, ДПС и 10 независими на първо четене в парламента беше подкрепен внесеният от Министерския съвет законопроект за въвеждане на еврото в България . Преди това мнозинството в Народното събрание подкрепи и проект на решение, внесено от ГЕРБ, с което се изисква от Министерството на финансите, в координация с..

публикувано на 30.07.24 в 12:50
Светлин Тачев

Светлин Тачев: Политическият ни елит не може да управлява

Последната възможност за съставяне на редовен кабинет разделя страната от поредните предсрочни избори.  Къде обаче е генезисът на превърналата се в перманентна криза, започнала от партиите и обхванала целия политически живот?  Има ли път напред за демократичния процес?  Статуквото дискутираме  със Светлин Тачев , политолог от "Галъп", асистент в..

публикувано на 29.07.24 в 10:00

Златко Живков: За мен Монтана е мисия, аз вярвам в това, което правя!

Отправяме се към Монтана- дни след празника на града Свети дух и за да видим новия център на града край Огоста.  От пръв поглед прави впечатление  елегантността на фонтаните, чистотата край тях и свежите ландшафтни решения около водните пространства. Край алеите висящи петунии в различни окраски радват очите на минаващите, а..

публикувано на 26.07.24 в 12:55
Теодор Димокенчев

Теодор Димокенчев: Няма как да има стабилност, докато не премине борбата за надмощие между олигархичните кръгове

Готовност за разговори по приоритети и конкретни политики обявяват парламентарните формации.  Въпреки това, шансовете третият мандат да доведе до съставяне на редовен кабинет изглеждат все по-илюзорни с всеки изминал ден.  Защо се провали 50-тото Народно събрание?  Започна ли процес на разпад в партиите, който е предпоставка за пренареждане на..

публикувано на 25.07.24 в 10:00