Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Помощта за малките и средни предприятия трябва да се увеличи

Снимка: архив



Малките и средни предприятия (МСП) са в основата на икономическия просперитет на Европейския съюз. Неслучайно Европейската комисия, с подкрепата  на Европарламента, навсякъде подчертава ролята и значението на МСП и необходимостта те да бъдат максимално добре подкрепени като икономическа среда и като намаляване на тежестта от всякакви административни разпоредби и като реална подкрепа за тяхното възстановяване след кризата, предизвикана от пандемията от COVID -19.

Националният план за възстановяване и устойчивост е предпоставката България да получи допълнителни средства за възстановяване на икономиката след кризата, предизвикана от COVID -19. Европейският съюз отпуска  голям финансов пакeт от 750 млрд. евро, които трябва да бъдат достъпни до държавите-членки на база на така изготвените планове. Максималният обем от средства за България са малко над 12 млрд. евро.
Тези средства ще бъдат отпуснати, ако представим адекватен национален план и стратегия, които да отговарят на основните приоритети и политики, заложени в общата европейска перспектива. В началото на 2020 година Европейската комисия  взе важно решение - това е бързата нотификация, тоест даване на разрешение    да бъдат използвани средства, както от националния бюджет, така и от европейски програми, структурни  фондове в подкрепа на МСП, без това да се счита за държавна помощ -  обяснява Искра Михайлова, евродепутат от листата на ДПС:
 

"Какви пари са предвидени за България? Истината е, че са предвидени толкова колкото България поиска и прецени. И ще ви кажа защо. На първо място е тази възможност да бъде освобождаван бюджетен ресурс и ресурс от оперативните програми, тоест всiчки пари, които не са усвоени по проекти по oперативни програми, а ние знаем, че има програми, които изостават като "Околна среда", биха могли да бъдат насочени към подкрепа на малки и средни предприятия. Както казах нотификацията отнема дни, не месеци, а дни... Водеща роля има страната - член."

Оказва се, че европейските средства са единственият източник  за финансиране на бизнеса , който беше засегнат от COVID -19. Оценката на въздействието на европейските средства показва, че те са постигнали целите си, защото са помогнали на бизнеса да запази дейността си и част от заетостта, видимо в микропредприятията и там, където има самонаемане - обяснява Мариела Савкова,  управител на  Областен информационен център - Видин:
 
"До момента няма декларирани фалити, безработицата в общините включително  и Видин, макар че има увеличение, се запазва в  приемливи стойности. Но трябва да се отчетат няколко слабости. Първата е свързана със забавянето в оценката на първата покана на процедурата за подкрепа на МСП, което се дължеше на големия брой подадени проектни предложения. Освен това документацията затрудни част от кандидатите... Наложи се да подпомогнем нашите клиенти.  Първата обратна връзка по-скоро е противоречива от страна на бизнеса. Бих обобщила, че е необходимо  да се върнем към инвестициите за растеж и работни места, определено бизнесът има нужда от подкрепа и финансиране."


"Стефи" ЕООД е фирма, която се занимава с международен транспорт. При нея има спад на работата над 20% , кандидатстват за безвъзмездна помощ, за да бъдат подпомогнати вследствие на пандемията - казва управителят Юлиян Василев:
 
"Това е безвъзмездна помощ за минал период, единствена по рода си такава, показваш за какво са били изразходвани и за него получаваш,  това са заплати и осигуровки, тази помощ евентуално като я вземем, ще ни подпомогне за загубите по време на ковида. Чакахме повече от година."

Помощта за малките и средни предприятия не е достатъчна и трябва да се работи в тази насока, защото  подкрепата за тях е много важна - казва евродепутатът Искра Михайлова и добавя:


"Изключително малко е, когато кажем 1200 предприятия кандидатстваха, но това е едно нищо... Те създават работни места, подкрепата за тях е изключително важна.  А в Северозапада, необходимо е да се отделят целенасочено пари и те да бъдат насочени целево в райони, в които досега не е насочвана помощ."

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Дора и нейният сладък свят

Днес ще ви срещнем с една дама, с която отдавна искаме да ви запознаем. Тя е затвърдена като професионалист в нашия град, и не само, защото нейното име е познато в цялата страна. Става популярна с бисквитите, които рисува и декорира. Но преди да ви разкажем историята за професионалния път на Дора Любенова , ще ви запознаем с нейното минало...

публикувано на 24.04.24 в 17:00

Стартира онлайн семинар "Упътване за родители на будни деца"

Онлайн семинар "Упътване за родители на будни деца" организира Мариана Асенова, журналист, експерт в сферата на образованието, културата и природата. Тя е и създател на Горското школо "Великото навън".  За Мариана Асенова промяната в поведението и мисленето на родители и деца е мисия: "Всички деца се раждат будни, абсолютно съм уверена..

публикувано на 24.04.24 в 13:45

Рахманинов в програмата на видинската Симфониета

Като екстремно изживяване диригентът Петър Димитров определи концерта на Симфониета Видин, който ще дирижира тази вечер. В програмата са включени произведения на Рахманинов, Пучини, Верди и Маскани. Солисти са тенорът Бойко Цветанов, сопраното Евгения Ралчева и пианистката Анелия Господинова. Концертът е предизвикателство за нас, каза..

публикувано на 24.04.24 в 14:00

По-малко ще са гласуващите в община Кула на 9 юни

Дванадесет са секционните избирателни комисии в община Кула за изборите на 9 юни, с една по-малко в град Кула заради намаляване на населението. Закрива се секционно избирателната комисия в бившата детска градина. Жителите на града ще могат да гласуват машинно и с хартиена бюлетина.  Четири са избирателните секции в Кула. Хората в селата ще..

публикувано на 24.04.24 в 09:00

Жителите в село Динково живеят в постоянен страх

В постоянен страх и стрес живеят хората в село Динково, община Ружинци. Пред екип на радио Видин х ората се оплакват от постоянните и неспиращи набези и кражби на техни съселяни.  Хората  не могат сами да се справят, страхуват се, тъй като повечето от тях живеят сами. Казват, че се обаждат в полицията, но полицаите идват,..

публикувано на 23.04.24 в 16:00

В жилищен блок "Янтра" 2 във Видин искат асфалт пред входа си

Хората от жилищен блок "Янтра" 2 във Видин очакват местната общинска управа да се справи с проблем, който от години няма решение. Искат да бъде асфалтирана улицата пред входа им. Казват, че в дъждовно време там се събира вода и всяко излизане от дома им се превръща в изпитание. Налага се с тухли и камъни да правят пътека, за да могат да..

публикувано на 23.04.24 в 14:13

Пет нови професии за учениците от Врачанско

В 61 паралелки на 33 училища ще се обучават учениците на  територията на област Враца.  1443-ма седмокласници имат възможност да продължат образованието си в учебните заведения в областта.  Регионалното управление на образованието (РУО) - Враца обяви държавен план-прием за 2024/2025 година.  15 са профилираните паралелки, 29 са..

публикувано на 23.04.24 в 13:45