Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Помощта за малките и средни предприятия трябва да се увеличи

Снимка: архивМалките и средни предприятия (МСП) са в основата на икономическия просперитет на Европейския съюз. Неслучайно Европейската комисия, с подкрепата  на Европарламента, навсякъде подчертава ролята и значението на МСП и необходимостта те да бъдат максимално добре подкрепени като икономическа среда и като намаляване на тежестта от всякакви административни разпоредби и като реална подкрепа за тяхното възстановяване след кризата, предизвикана от пандемията от COVID -19.

Националният план за възстановяване и устойчивост е предпоставката България да получи допълнителни средства за възстановяване на икономиката след кризата, предизвикана от COVID -19. Европейският съюз отпуска  голям финансов пакeт от 750 млрд. евро, които трябва да бъдат достъпни до държавите-членки на база на така изготвените планове. Максималният обем от средства за България са малко над 12 млрд. евро.
Тези средства ще бъдат отпуснати, ако представим адекватен национален план и стратегия, които да отговарят на основните приоритети и политики, заложени в общата европейска перспектива. В началото на 2020 година Европейската комисия  взе важно решение - това е бързата нотификация, тоест даване на разрешение    да бъдат използвани средства, както от националния бюджет, така и от европейски програми, структурни  фондове в подкрепа на МСП, без това да се счита за държавна помощ -  обяснява Искра Михайлова, евродепутат от листата на ДПС:
 

"Какви пари са предвидени за България? Истината е, че са предвидени толкова колкото България поиска и прецени. И ще ви кажа защо. На първо място е тази възможност да бъде освобождаван бюджетен ресурс и ресурс от оперативните програми, тоест всiчки пари, които не са усвоени по проекти по oперативни програми, а ние знаем, че има програми, които изостават като "Околна среда", биха могли да бъдат насочени към подкрепа на малки и средни предприятия. Както казах нотификацията отнема дни, не месеци, а дни... Водеща роля има страната - член."

Оказва се, че европейските средства са единственият източник  за финансиране на бизнеса , който беше засегнат от COVID -19. Оценката на въздействието на европейските средства показва, че те са постигнали целите си, защото са помогнали на бизнеса да запази дейността си и част от заетостта, видимо в микропредприятията и там, където има самонаемане - обяснява Мариела Савкова,  управител на  Областен информационен център - Видин:
 
"До момента няма декларирани фалити, безработицата в общините включително  и Видин, макар че има увеличение, се запазва в  приемливи стойности. Но трябва да се отчетат няколко слабости. Първата е свързана със забавянето в оценката на първата покана на процедурата за подкрепа на МСП, което се дължеше на големия брой подадени проектни предложения. Освен това документацията затрудни част от кандидатите... Наложи се да подпомогнем нашите клиенти.  Първата обратна връзка по-скоро е противоречива от страна на бизнеса. Бих обобщила, че е необходимо  да се върнем към инвестициите за растеж и работни места, определено бизнесът има нужда от подкрепа и финансиране."


"Стефи" ЕООД е фирма, която се занимава с международен транспорт. При нея има спад на работата над 20% , кандидатстват за безвъзмездна помощ, за да бъдат подпомогнати вследствие на пандемията - казва управителят Юлиян Василев:
 
"Това е безвъзмездна помощ за минал период, единствена по рода си такава, показваш за какво са били изразходвани и за него получаваш,  това са заплати и осигуровки, тази помощ евентуално като я вземем, ще ни подпомогне за загубите по време на ковида. Чакахме повече от година."

Помощта за малките и средни предприятия не е достатъчна и трябва да се работи в тази насока, защото  подкрепата за тях е много важна - казва евродепутатът Искра Михайлова и добавя:


"Изключително малко е, когато кажем 1200 предприятия кандидатстваха, но това е едно нищо... Те създават работни места, подкрепата за тях е изключително важна.  А в Северозапада, необходимо е да се отделят целенасочено пари и те да бъдат насочени целево в райони, в които досега не е насочвана помощ."

Вижте още

В "Музикална зона" на 05 август 2021 слушаме Енрико Карузо и Луис Армстронг

На втори август се навършиха 100 г. от кончината на един от най-великите гласове на всички времена – Енрико Карузо, а на четвърти август отбелязахме 120-тата годишнина от рождението на най-влиятелния джаз музикант на 20-тото столетие – Луис Армстронг. Две имена в сферата на класиката и джаза, със специфичен маниер на изпълнение – новатори,..

публикувано на 05.08.21 в 09:00

Укрепват основите на синагогата във Видин

Подготвителни дейности за разкриване и укрепване на основите на синагогата се извършват по проекта за реставрация и адаптация на емблематичната за Видин сграда в туристически обект "Културен център Жул Паскин". Допълнителни бетонови стени ще укрепят съществуващите основи от каменна зидария, обясни ръководителят на проекта арх. Ангел Недялков:..

публикувано на 04.08.21 в 17:16
Факсимиле от първия брой на вестника

Вестник "Видин" на 30 години

Вестник "Видин" отбелязва 30 години от своето основаване. На 13 август 1991 година излиза първият брой на вестника "с волята да защитава правото на хората от Видинския край да бъдат информирани" и със своя вестникарски кодекс за добротворчество, гражданска доблест и обществен морал, написан от издателя Николай Асенов. Главното изискване,..

публикувано на 04.08.21 в 16:32

"Аида" открива "Опера на върховете - Белоградчишки скали"

С операта "Аида" от Джузепе Верди този петък, 6 август, започва шестото издание на летния фестивал "Опера на върховете - Белоградчишки скали". Тази година се навършват 150 години от създаването на тази емблематична опера, която много често се поставя на открито, разказа един от солистите на Софийската опера и балет - сопраното Габриела..

публикувано на 04.08.21 в 16:20
Витко Пантев

Спомен за Витко Пантев

В "Памет нашенска" ще ви разкажем за  Витко Пантев, кметски наместник на село Вълчек, община Макреш, който наскоро си отиде от този свят . За него разказва съпругата му Людмила Пантева, с която са били заедно 52 години. Витко Пантев е широко скроен човек, който привлича хората със своята енергия и ентусиазъм, със своята отдаденост към хората, със..

публикувано на 04.08.21 в 14:25

Тревните площи в парковете на Видин съхнат

Видин като крайдунавски град се слави със своята Градска градина край реката и с красивите си паркове, със  зеленината  и редките дървесни видове.  За съжаление,  зелените тревни площи във всички паркове отдавна не са тучно зелени, а изсъхнали. Парк "Рова" не прави изключение, за него ни се обади наш слушател, Илиян Стаменов от Дражинци:..

обновено на 04.08.21 в 13:54

Как се прилага новата общоевропейска система за цифровия COVID сертификат

На 1 юли започна прилагането на регламента на Европейския съюз относно цифровия сертификат за COVID-19. Той удостоверява, че дадено лице е ваксинирано, има отрицателен резултат от тест или е преболедувало инфекцията. Целта на сертификата е да се улесни свободното и безопасно пътуване на територията на ЕС по време на пандемията. Повече от 200..

публикувано на 04.08.21 в 13:30