Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Търси се модел за достъпно и ефективно правосъдие

Снимка: Радио ВИДИН

Предлаганата реформа на съдебната карта в България без широко обществено обсъждане крие много рискове - около това становище се обединиха юристи и ръководители на институции на среща във Видин, на която бе обсъден "Модел 4" за оптимизация на съдебната карта на българските съдилища и прокуратури и разработване на единна информационна система на съдилищата.

Реформа в съдебната система трябва да има, тъй като е отворена и е регулатор на обществени отношения. При промяна на обществените отношения, на демографската карта на страната и ред други фактори, такава реформа трябва да има и ние не сме против реформата, каза в студиото на Радио ВИДИН адвокат Кирил Груев- председател на Адвокатска колегия- Видин. Той обясни какво предвижда "Модел 4":

"Най- общо казано предвижда се трансформиране на районните съдилища в териториални отделения на районните съдилища, които ще останат... Примерно във Видин имаме три районни съдилища- във Видин, в Кула и  в Белоградчик... И на практика да функционира един Районен съд с две териториални отделения към него, в които ще има съдии. Вече няма да е такъв броят им, няма да има председател, няма да има ръководство, но това ще промени и подсъдността. Тъй като вече ще бъдат териториални отделения, говорим по отношение на гражданските дела, там ще разглеждат основно заповедни производства и искове до 2 000 лева, както и наказателни дела за т.нар. престъпления с ниска степен на обществена опасност, за които се предвижда до 2-3 години лишаване от свобода." 

Ако семейство от Белоградчик или Чупрене реши да се разведе, няма да може да го направи в териториалното отделение, а трябва да дойде във Видин. Ако едно такова дело продължи във времето и отнеме няколко съдебни заседания, на които се разпитват и свидетели, това означава, че хората от Белоградчик или Чупрене трябва да дойдат във Видин, за да потърсят достъп до правосъдие. Нямаме възможност и за електронно правосъдие, което означава, че по електронен път да се входяват исковите молби, документите по делото. В общините от селски тип, не навсякъде има редовен и интернет и не всички хора имат такава грамотност За тях алтернативата остава да подават документи на хартиен носител и да се явяват по дела. Преброяването на населението също е един от факторите, които имат значение за това как да се проведе съдебната реформа, допълни адвокат Кирил Груев:

"Останах с впечатлението и с убеждението, че "Модел 4" е разработен малко на принципа на обществените поръчки- икономически най- изгодно, т.е. имам предвид, да се спестят пари на съдебната система, защото на някои места нямало голяма натовареност на съдилищата и понеже нямало натовареност трябвало да се оптимизира и там да бъдат закрити и превърнати в териториални отделения. Това е в нарушение на основни конституционни принципи, защото всички граждани трябва да имат достъп до правосъдие и да имат равен достъп до правосъдие."

Моделът не е съобразен с нормативната уредба, смята съдия Илия Илиев- изпълняващ длъжността председател на Окръжния съд във Видин:

"За да се прокара този модел, трябва да се променят поне минимум 5 закона, между които Граждански процесуален кодекс, Наказателно- процесуален кодекс, Закон за нотариусите и нотариалната дейност. Ако Народното събрание не промени тези текстове, моделът просто няма да съществува. Висшият съдебен съвет изложи съображения, че е извършен анализ за състоянието на съдилищата и прокуратурите, като според тях е извършен и преглед, и анализ на текущото състояние на Районен, Окръжен и Апелативен съд, тяхната ефективност, както и анализ на взаимоотношенията и връзките между отделните институции. Дали е извършен такъв анализ вие преценете след като не е извършено такова обсъждане, в този вид, както започваме да го обсъждаме сега с вас. Трябваше да се зададе модел за оптимизиране на съдебната карта на районни съдилища и изготвяне на пътна карта, така е записано- на пътна карта, за реформата на териториалните структури на останалите съдилища, като минималната численост, натовареност, разпределение на населението, криминална активност, географско разстояние, достъпност на обществения транспорт, социално- икономическо развитие на съдебните райони, дигитално развитие и интернет достъп и други фактори. Вие сами преценете това нещо обсъдено ли е при "Модел 4"... Моделът предвижда Окръжният съд да стане основен първоинстанционен съд."

Промяната, която касае районните съдилища води до това, че най- масовите досъдебни производства минават на първа инстанция в окръжния съд. Получава се едно изместване на натовареността, а оттук идва и въпросът за срочност на разглеждане на делата, коментира Драгомир Дончев - Директор на Териториална дирекция на ДАНС - Видин:

"Най- масовите, говорим за наказателните, не взимам отношение по гражданските дела, най- масовите досъдебни производства, които се образуват при нас в органите на досъдебното производство минават на първа инстанция в окръжен съд- грабеж, присвояване, обсебване, измама, всички стопански, финансови престъпления и документните... Получава се едно изместване на натовареността, оттук идва и въпросът за срочност на разглеждане на делата и респективно за получаване на справедливост и правосъдие от страните, участници в съдебния процес. Защото като втора инстанция вече основният съд става апелативния."

Божидарка Йосифова е председател на Районен съд Белоградчик. Тя изложи в резюме становището на служителите на съда:

"Категорично сме против приложението на "Модел 4"... Не без значение е географският фактор. Всички знаете къде се намира Белоградчик като топографски особености, колко трудни и тежки зимите са там, колко сложно е пътуването до град Видин по този натоварен път с ежедневно случващи се катастрофи и ПТП дори със жертви и много пострадали. Няма как хората от такива отдалечени населени места, тъй като Районен съд- Белоградчик покрива четири общини, в които попадат 52 населени места, всички тези хора да имат и финансовата, и физическата възможност, и дори обезпечеността с автомобили, за да достигнат до областния град, каквато е идеята, според "Модел 4"- да остане само един съд в областния град, защото съгласно модела, Районен съд- Белоградчик също предстои да бъде преобразуван в териториално отделение."

Община Кула е изпратила свое становище до ВСС.

"Изпитваме затруднения с обществения транспорт, намаляват хората в селата, транспортните фирми нямат интерес, не искат да влизат с автобусите в тези села. Хранителни магазини също не могат да отворят, заради нисък оборот, аптеки в селата нямаме... В този контекст просто трябва да се помисли за хората. Трябва да се помисли да не бъдат ощетени още веднъж хората", заяви кметът на община Кула Владимир Владимиров.

"Това е поредната реформа в България последните 30 години, която в името на доброто постига точно обратните цели. Говорихме за здравеопазването, говорихме за обществения транспорт и т.н. крайно време е ние като хора, живеещи на тази територия, за съжаление казвам територия, трябва да се вземем в ръце и наистина да отстояваме правата си", каза заместник кметът на община Белоградчик Росен Младенов и допълни, че вече е изпратено становище от Община Белоградчик до Висшия съдебен съвет против закриването на Районен съд в Белоградчик.

Още по темата може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Хората в Смоляновци: Най -хубавото село, живее се прекрасно

Село Смоляновци е едно от големите села в община Монтана. Намира се в планина Стовци, простира се покрай двата бряга на река Цибрица, над която има няколко моста. Пътната мрежа в селото е 35 км и се нуждае от сериозна  поддръжка.  В миналото селището е достигало до 1200 жители, защото тук се е развивала миньорска дейност, добивали са се..

публикувано на 26.04.24 в 12:45
Светлин Тачев

Светлин Тачев: Политическите кризи оставят усещането, че Преходът продължава

В навечерието сме на официалния старт на предизборната кампания, с която ще започне и обратното броене към 9 юни, когато ще гласуваме на националните и европейските избори.  Как ще се отрази натрупаното недоверие в изборния процес, засилило се от честите избори, от още по-честите промени в Изборния кодекс и информационната война по машинно-хартиенния..

публикувано на 25.04.24 в 10:00

На какво се дължи бърнаутът сред българските учители?

За никого не е тайна, че учителската професия има висока обществена стойност. Работещите в сферата прекарват много часове в преподаване, носят отговорност за ученици и често са натоварени с административна дейност. Бързата промяна в начина на работа заради пандемията допълнително доведе до натоварване при тях. Ако учителите не получават подходяща..

публикувано на 24.04.24 в 13:45

С какви послания и амбиции тръгват към предизборната кампания политическите сили?

На 9 юни ще отидем до урните за поредните предсрочни парламентарни избори и за народни представители в Европейския парламент. Официално предизборната кампания ще започне на 10 юни, но неформално тя стартира веднага след като падна кабинетът Денков. В последните дни сблъсъците между основните парламентарни сили са фокусирани върху служебния кабинет на..

публикувано на 23.04.24 в 12:08

Енергиен преход към чиста енергия при конкурентни цени

Сигурността и достъпността на енергията са важна предпоставка, за да имаме конкурентна европейска индустрия. Това заяви председателят на УС на Асоциация на индустриалния капитал в България Васил Велев на конференция на тема "Устойчива и ефективна енергийна система за стабилна и сигурна икономика", която се проведе в София. Проявата беше..

публикувано на 22.04.24 в 16:05

Информационен портал подкрепя развитието на енергийните общности

Българските граждани вече могат да използват информационната платформа "Енергия за гражданите в България" , насочена към подпомагане на развитието на енергийните общности . Платформата е резултат от близо 3-годишна работа на европейския проект SHAREs. За България тя се изпълнява от Черноморския енергиен изследователски център, а координатор е..

публикувано на 22.04.24 в 16:03

Жителите на село Вещица искат параклис

Село Вещица ни посреща със свежест, чистота, зеленина и песен на пойни птички .  Това е населено място, което не може да бъде забравено. Първо поради името си, което е наистина необичайно и второ, когато дойдеш в него, оставаш завинаги запленен от прекрасната природа. Чистота, спретнатост, свежест струи от накацалите къщички. Макар и семпли, те..

публикувано на 19.04.24 в 12:00