Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Търси се модел за достъпно и ефективно правосъдие

Снимка: Радио ВИДИН

Предлаганата реформа на съдебната карта в България без широко обществено обсъждане крие много рискове - около това становище се обединиха юристи и ръководители на институции на среща във Видин, на която бе обсъден "Модел 4" за оптимизация на съдебната карта на българските съдилища и прокуратури и разработване на единна информационна система на съдилищата.

Реформа в съдебната система трябва да има, тъй като е отворена и е регулатор на обществени отношения. При промяна на обществените отношения, на демографската карта на страната и ред други фактори, такава реформа трябва да има и ние не сме против реформата, каза в студиото на Радио ВИДИН адвокат Кирил Груев- председател на Адвокатска колегия- Видин. Той обясни какво предвижда "Модел 4":

"Най- общо казано предвижда се трансформиране на районните съдилища в териториални отделения на районните съдилища, които ще останат... Примерно във Видин имаме три районни съдилища- във Видин, в Кула и  в Белоградчик... И на практика да функционира един Районен съд с две териториални отделения към него, в които ще има съдии. Вече няма да е такъв броят им, няма да има председател, няма да има ръководство, но това ще промени и подсъдността. Тъй като вече ще бъдат териториални отделения, говорим по отношение на гражданските дела, там ще разглеждат основно заповедни производства и искове до 2 000 лева, както и наказателни дела за т.нар. престъпления с ниска степен на обществена опасност, за които се предвижда до 2-3 години лишаване от свобода." 

Ако семейство от Белоградчик или Чупрене реши да се разведе, няма да може да го направи в териториалното отделение, а трябва да дойде във Видин. Ако едно такова дело продължи във времето и отнеме няколко съдебни заседания, на които се разпитват и свидетели, това означава, че хората от Белоградчик или Чупрене трябва да дойдат във Видин, за да потърсят достъп до правосъдие. Нямаме възможност и за електронно правосъдие, което означава, че по електронен път да се входяват исковите молби, документите по делото. В общините от селски тип, не навсякъде има редовен и интернет и не всички хора имат такава грамотност За тях алтернативата остава да подават документи на хартиен носител и да се явяват по дела. Преброяването на населението също е един от факторите, които имат значение за това как да се проведе съдебната реформа, допълни адвокат Кирил Груев:

"Останах с впечатлението и с убеждението, че "Модел 4" е разработен малко на принципа на обществените поръчки- икономически най- изгодно, т.е. имам предвид, да се спестят пари на съдебната система, защото на някои места нямало голяма натовареност на съдилищата и понеже нямало натовареност трябвало да се оптимизира и там да бъдат закрити и превърнати в териториални отделения. Това е в нарушение на основни конституционни принципи, защото всички граждани трябва да имат достъп до правосъдие и да имат равен достъп до правосъдие."

Моделът не е съобразен с нормативната уредба, смята съдия Илия Илиев- изпълняващ длъжността председател на Окръжния съд във Видин:

"За да се прокара този модел, трябва да се променят поне минимум 5 закона, между които Граждански процесуален кодекс, Наказателно- процесуален кодекс, Закон за нотариусите и нотариалната дейност. Ако Народното събрание не промени тези текстове, моделът просто няма да съществува. Висшият съдебен съвет изложи съображения, че е извършен анализ за състоянието на съдилищата и прокуратурите, като според тях е извършен и преглед, и анализ на текущото състояние на Районен, Окръжен и Апелативен съд, тяхната ефективност, както и анализ на взаимоотношенията и връзките между отделните институции. Дали е извършен такъв анализ вие преценете след като не е извършено такова обсъждане, в този вид, както започваме да го обсъждаме сега с вас. Трябваше да се зададе модел за оптимизиране на съдебната карта на районни съдилища и изготвяне на пътна карта, така е записано- на пътна карта, за реформата на териториалните структури на останалите съдилища, като минималната численост, натовареност, разпределение на населението, криминална активност, географско разстояние, достъпност на обществения транспорт, социално- икономическо развитие на съдебните райони, дигитално развитие и интернет достъп и други фактори. Вие сами преценете това нещо обсъдено ли е при "Модел 4"... Моделът предвижда Окръжният съд да стане основен първоинстанционен съд."

Промяната, която касае районните съдилища води до това, че най- масовите досъдебни производства минават на първа инстанция в окръжния съд. Получава се едно изместване на натовареността, а оттук идва и въпросът за срочност на разглеждане на делата, коментира Драгомир Дончев - Директор на Териториална дирекция на ДАНС - Видин:

"Най- масовите, говорим за наказателните, не взимам отношение по гражданските дела, най- масовите досъдебни производства, които се образуват при нас в органите на досъдебното производство минават на първа инстанция в окръжен съд- грабеж, присвояване, обсебване, измама, всички стопански, финансови престъпления и документните... Получава се едно изместване на натовареността, оттук идва и въпросът за срочност на разглеждане на делата и респективно за получаване на справедливост и правосъдие от страните, участници в съдебния процес. Защото като втора инстанция вече основният съд става апелативния."

Божидарка Йосифова е председател на Районен съд Белоградчик. Тя изложи в резюме становището на служителите на съда:

"Категорично сме против приложението на "Модел 4"... Не без значение е географският фактор. Всички знаете къде се намира Белоградчик като топографски особености, колко трудни и тежки зимите са там, колко сложно е пътуването до град Видин по този натоварен път с ежедневно случващи се катастрофи и ПТП дори със жертви и много пострадали. Няма как хората от такива отдалечени населени места, тъй като Районен съд- Белоградчик покрива четири общини, в които попадат 52 населени места, всички тези хора да имат и финансовата, и физическата възможност, и дори обезпечеността с автомобили, за да достигнат до областния град, каквато е идеята, според "Модел 4"- да остане само един съд в областния град, защото съгласно модела, Районен съд- Белоградчик също предстои да бъде преобразуван в териториално отделение."

Община Кула е изпратила свое становище до ВСС.

"Изпитваме затруднения с обществения транспорт, намаляват хората в селата, транспортните фирми нямат интерес, не искат да влизат с автобусите в тези села. Хранителни магазини също не могат да отворят, заради нисък оборот, аптеки в селата нямаме... В този контекст просто трябва да се помисли за хората. Трябва да се помисли да не бъдат ощетени още веднъж хората", заяви кметът на община Кула Владимир Владимиров.

"Това е поредната реформа в България последните 30 години, която в името на доброто постига точно обратните цели. Говорихме за здравеопазването, говорихме за обществения транспорт и т.н. крайно време е ние като хора, живеещи на тази територия, за съжаление казвам територия, трябва да се вземем в ръце и наистина да отстояваме правата си", каза заместник кметът на община Белоградчик Росен Младенов и допълни, че вече е изпратено становище от Община Белоградчик до Висшия съдебен съвет против закриването на Районен съд в Белоградчик.

Още по темата може да чуете в звуковия файл.

Вижте още

Община Видин ще ремонтира общински жилища, изградени с европейски средства

От години наематели на социалните жилища във видинския квартал "Гео Милев", изградени по европейски проект, се оплакват от течове. Проблемите започват малко след настаняването на наематели. Ето накратко хронологията: На 17 септември 2015 година във Видин 25 социално слаби жители са настанени в новоизградените общински жилища по Оперативна..

публикувано на 26.07.21 в 14:54

Настимир Ананиев: Четири години 44-тото НС неглижираше пътната безопасност

Настимир Ананиев , бивш председател на парламентарната комисия по транспорт, напомни в "Посоките на делника" че според доклад на Европейската комисия България губи от директни и индиректни разходи, свързани с пътната безопасност, по 2 милиарда лева на година. "2 % от БВП на държавата отива в пътната безопасност. Ние губим толкова пари от..

публикувано на 22.07.21 в 10:35
Богдан Милчев от Института за пътна безопасност в студио на програма „Хоризонт“

Богдан Милчев, ИПБ: Не просто нов закон за движението по пътищата, а кодифициране на цялото законодателство

Експертите от Института за пътна безопасност са разработили пътна карта за развитие на безопасността , която се развива в няколко основни стълба, посочи в "Посоките на делника" директорът Богдан Милчев .  Сред тях са структурни промени в управлението на риска, създаване на стандарти за управление на риска, създаване на отворена информационна..

публикувано на 22.07.21 в 10:30
Диана Русинова

Диана Русинова, ЕЦТП: Пътната безопасност изисква постоянен мониторинг на инфраструктурата

Какви трябва да бъдат приоритетите пред новия Парламент за подобряване на безопасността по пътищата и намаляването на пътнотранспортните произшествия , за да се опазват здравето и живота на гражданите?  Нужна е методология за осъществяване на мониторинг на пътната инфраструктура и безопасността , посочи в "Посоките на делника"  Диана..

публикувано на 22.07.21 в 10:25

Изпълнимо ли е искането на КНСБ за ударно вдигане на доходите?

Необходимата заплата за издръжка, която е 1378 лева е недостижима за половината работещи българи, смята лидерът на КНСБ Пламен Димитров , който настоя да се въведе заплата за издръжка. Представителите на синдиката поискаха ударно вдигане на доходите. Според тях минималната пенсия трябва да се вдигне с около 20 процента. Съответно със същия процент..

публикувано на 21.07.21 в 12:30

Кои са приоритетите за Северозапада

Новите 240 народни представители ще положат утре клетва да спазват Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководят от интересите на народа.  15 от тях са от Северозапада. От Видин са избрани Иво Атанасов ("Има такъв народ"), Росица Кирова (ГЕРБ-СДС), Филип Попов ("БСП за България") и Станислав Анастасов (ДПС)...

публикувано на 20.07.21 в 13:00

Влошен достъп до здравни услуги в условията на COVID-19 отчита Националната пациентска организация

Проучване на Националната пациентска организация проведено сред хората от 7 области на страната, след които Видин и Враца, показва, че достъпът до здравеопазване е бил влошен по време на пандемията от COVID-19. "Много хора не отидоха на прегледи, много хора не са се лекували- тези, които са с хронични заболявания, онкозаболявания. Сега..

публикувано на 19.07.21 в 14:17