Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Организират разходка до водопада "Женската вода"

Снимка: Радио Видин

 Преход до водопада "Женската вода" организират в неделя, на 20 юни, Дирекция на ПП "Врачански Балкан" и Природозащитен център "Натура". Тръгването е в 8:30 часа от последната спирка на тролейбусите на бившия завод "Химко".

"Маршрутът е град Враца- преминава се по Ботевия път до местността "Таушаница", след това се излиза над водопад "Женската вода" и се слиза по т.нар. серпентини  в квартал "Медковец" на град Враца. Маршрутът е кръгов, времетраенето ще бъде около 6-7 часа с включен един час за обяд. Не е подходящ за начинаещи планинари... Скоро по този маршрут, по който сега ще се минава имаше състезание по планинско бягане, той е перфектно изчистен. На тръгване се минава по Ботев път, който води към връх Околчица. По него има две поляни, които предлагат панорамни гледки. Преминава се над водопад "Женската вода", т.е. посетителите ще могат да видят водопада отгоре надолу, той е един от доста атрактивните водопади на територията на парка с височина около 45 метра", каза Оля Генова- експерт в Дирекцията на Природен парк "Врачански Балкан".

Препоръчва се туристите да имат планинска застраховка. Задължително е групата да се движи заедно и с темпото, което определя водачът. Походът ще се проведе при спазване на конкретно разписаните правила и епидемиологични мерки. Телефон за записване: 092/ 66 03 18 или на място в Природозащитен център "Натура".

Вижте още

Изложбата "Последвай стъпките" гостува във Видин

Пътуваща изложба, разкриваща богатството на българския танц, ще бъде открита във Видин в рамките на фестивала "Дунавски вълни". Експозицията е озаглавена "Последвай стъпките" и  ще бъде разположена върху защитна дига на река Дунав, от Телеграф капия до Художествената галерия. В този участък от дигата ще бъдат поставени 40 платна, върху които има..

публикувано на 30.07.21 в 17:25

С платно по въздух и вода

Чавдар Славчов има много интересно хоби. Той обича да лети във въздуха с парапланер. Разработен на базата на спортните парашути, парапланерът е крило, което се напълва с въздух от въздушния поток. Това е безмоторно средство за летене, което с помощта на възходящите въздушни течения, или така наречените термики, се издигаш във въздуха и политаш...

публикувано на 30.07.21 в 17:08

Туризъм по време на пандемия - подкрепата на Европа, за да оцелее браншът и за безопасността на пътуващите

В месеците на пандемия ограничихме пътуванията извън границите на страната, а освен хората, редица браншове, сред които и туризма, бяха силно засегнати. Затова Европейският съюз въведе редица мерки  за подпомагане на сектора, както и за защита прaвата на пътниците.  Въпреки пандемията, желанието да опознаваме нови места и да пътуваме..

публикувано на 30.07.21 в 14:20

Сърцат кмет променя порядките в Малорад

Село Малорад  е едно от големите села в община Борован, в което живеят около  2500 души. Влизаме в селото по разкопани улици, оказва се, че в момента навсякъде се подменя ВиК мрежата.В центъра пред общината има движение. Хора чакат да си вземат пенсиите, други са седнали на кафе пред местното заведение, а един човек коси тревните площи. Обясняват ни ,че..

публикувано на 30.07.21 в 13:00

Пенсионери от Брегово и Ново село се събират край река Дунав

Клубът на пенсионера и хората с увреждания в Ново село активизира своята дейност.  В събота той ще приеме гости от пенсионерския клуб в Брегово. Близо  30 души от Брегово и още толкова от Ново село ще се срещнат на  Централния плаж в Ново село.  За гостите от Брегово е направена програма за запознаване с някои забележителности на селото. Първо  -  ще..

публикувано на 30.07.21 в 11:45

Изкачват връх Миджур в последния ден на юли

Традиционното изкачване на връх Миджур, висок 2168 метра, тази година ще се проведе на 31 юли, събота . Сборният пункт е хижа "Миджур" над село Горни Лом, а тръгването е в 7 часа. Организаторите от туристическо дружество "Бонония" са осигурили безплатен превоз от Видин до хижа "Миджур" и обратно. Автобуса ще тръгне в 5 часа сутринта от автогара..

публикувано на 29.07.21 в 14:24

Контейнери и паркоместа правят движението във Видин опасно?!

Не е необходимо да си експерт по пътна безопасност, за да забележиш, че начертаните на някои места в град Видин клетки за паркиране са в близост до кръстовища и пешеходни пътеки. Това според гражданите на града затруднява видимостта както на пресичащите пешеходните пътеки, така и шофьорите по пътя. Подобен проблем има и с някои от контейнерите за..

публикувано на 29.07.21 в 11:24