Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Рестартирай Европа: По-силна - за теб!

Европейско законодателство ще ограничи SLAPP делата срещу журналисти

Снимка: Радио ВИДИН

Борбата срещу SLAPP съдебни процедури обсъдиха евродепутати от комисиите за граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи, и по правни въпроси. Европа иска да изработи общо законодателство, което да ограничи т.нар. SLAPP дела или злоупотребите със съдебни процeдури срещу журналисти. 

С това явление заместник-председателят на Европейската комисия Вера Юрова се сблъсква още през миналия мандат, но значимостта му е осъзната след трагичната смърт на Дафне Галиция. 

"Тази смела журналистка искаше да събуди съзнанието и да говори от името на всички нас. Самата тя беше обект на 40 съдебни разследвания и преследвания", заяви Вера Юрова по време на изслушване в комисиите за граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи, и по правни въпроси. 

Миналата година в доклада на комисията за първи път беше споменато за SLAPP делата:

"Това е злоупотреба от страна съдебните власти, която няма място в демократичните общества. Никой не може да заплашва или да се опитва да затвори устата на нашите журналисти. Комисията включи в работната си програма тази година инициатива за защита на журналистите срещу сплашване и също така инициативи в рамките на Плана за действие за демокрация. В момента събираме необходимата информация от държавите- членки, за да дадем съдържание на тази нова инициатива. Като събираме информация относно финансовите и психологическите последици на подобни преследвания. Също така се създават експертни групи за подпомагане и платформи за обмен на най- добрите практики, както и възможност за правна и психологическа защита на жертвите", каза още Вера Юрова.

Направени са и 6 изследвания от държавите-членки. Провеждани са дискусии с журналисти и представители на гражданското общество, които са дали много предложения относно борбата със SLAPP. Целта не е да се намали достъпът до правосъдие, необходимо е обаче, държавите- членки да разполагат с капацитет за подпомагане на жертвите на едно подобно явление, да се изчислят финансовите и психологически последици.

Към момента имаме една директива на Европейския парламент и Съвета, приета на 23 октомври 2019 година, която цели защита на лицата, които подават сигнали за нарушения, каза София Желева- сътрудник в Правния център на Антикорупционния фонд в България:

"И се очаква нейното транспониране да бъде към края на декември 2021 година. На този етап нямаме конкретна информация, за съжаление, да са предприети конкретни действия и да имаме повече информация относно тази директива. Най- вероятно ще има някакво забавяне, но като цяло това е очакваният срок. Явлението SLAPP и изобщо отражението му в цял свят, конкретно в Европа и конкретно в България е факт от няколко години насам и Европейският парламент и Комисия активно действат в насока приемане на законодателство, което да бъде приложено в държавите- членки и конкретно в България. Последното, което знаем относно действията, е това, че май тази година Европейският парламент подготви доклад SLAPP с предложения за приемането на минимални стандарти за защита от съдебно преследване в Европейския съюз и обучение на магистрати. Т.е. SLAPP делата са изключителна новост за всички европейски закони, няма опит в тази сфера и такива дела са изключително сложни за обсъждане в съдебен процес, тъй като самите магистрати, съдиите нямат опит в това да синтезират и да извлекат кои дела са заведени абсолютно добронамерено, а именно засегнатите лица наистина търсят справедливост вследствие на накърненото им име и публична позиция и кои са недоброжелателни, а именно целят едно запушване на уста, ограничаване свободата на словото, каквито са основните белези на тези SLAPP дела. SLAPP делата са изключително опасно явление в правото като цяло и европейското законодателство активно работи в ограничаването им."

Вижте още

Прегърбени души

В Десета Неделя след Неделя подир Въздвижение,  Църквата насочва нашето внимание към осъзнаване на свободата, която Бог ни е дал да бъдем синове на светлината, както и чрез това да бъдем и ние светлина .  Днес пред всички нас се разкрива познанието за силата и мощта Божии, които дават  на човека радостта да се изпълва с вяра,..

публикувано на 05.12.21 в 08:00

Планът за възстановяване и устойчивост и ползите от него за общините в България

На 15 октомври Европейската комисия получи официален План за възстановяване и устойчивост от България. В плана се определят реформите и проектите за публични инвестиции, които България планира да осъществи с подкрепата на Механизма за възстановяване и устойчивост. На тези средства разчитат и българските общини. Механизмът за възстановяване и..

публикувано на 03.12.21 в 17:50

Кампанията "Невидимата първа линия" помага на кризисни центрове за пострадали от насилие

Български фонд за жените организира дарителска  кампанията "Невидимата първа линия". Кампанията е в подкрепа на кризисните и консултативните центрове в България, които са на първа линия в борбата с домашното насилие. Те са едва 17, а услугите, които предоставят, са недофинансирани, казва Теодора Петрова от екипа на неправителствената..

публикувано на 03.12.21 в 17:09

Индекс показва доколко хората с увреждания са включени в обществото

Сдружение "Център за независим живот" организира форум, на който е представено първото у нас широкомащабно проучване за социалното включване на хората с увреждания. Изготвен е и индекс за включеност, каза Митко Николов от екипа на сдружението. По този начин е отбелязан Международният ден на хората с увреждания, който е 3 декември:..

публикувано на 03.12.21 в 14:25
Мини проект

Община Видин ще реализира ученически проект "Канатица" за алея в градския парк

Създаване на мини - проект "Канатица" направиха дванайсетокласниците  от паралелката по озеленяване при СУ "Христо Ботев" село Арчар. Проектът представлява макет на  малка площ от Крайдунавски парк в град Видин, която може да бъде  озеленена  и зацветена реално. Мини - проектът се прави  по предложение на преподавателя по озеленяване Иван..

публикувано на 03.12.21 в 14:25
 Георги Ганецовски - археолог и директор на Регионален исторически музей - Враца

Ползотворен сезон за археолозите във Врачанско

С нови открития археолозите от врачанския музей ще запълнят празнини в историческото познание за Северозапада. Археологическите проучвания тази година започнаха в началото на април и завършиха в края на ноември. Спасителни разкопки се проведоха по трасето на пътя Мездра-Ботевград, редовни - в ранно-неолитния обект и обреден център край село Оходен,..

публикувано на 02.12.21 в 16:03

Център за екологично обучение направиха в Ослен Криводол

В село Ослен Криводол, община Мездра, приключи реализацията на проекта "Изграждане на детски център за екологично обучение в с. Ослен Криводол и заздравяване на връзката дете-природа". В селото живеят млади хора и ще могат да се обучават  в центъра , каза кметският наместник Роман Иванов : "Имаме много млади хора, около 25 човека, въпреки..

публикувано на 02.12.21 в 15:57
Подкасти от БНР