Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рестартирай Европа: По-силна - за теб!

Европейско законодателство ще ограничи SLAPP делата срещу журналисти

Снимка: Радио ВИДИН

Борбата срещу SLAPP съдебни процедури обсъдиха евродепутати от комисиите за граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи, и по правни въпроси. Европа иска да изработи общо законодателство, което да ограничи т.нар. SLAPP дела или злоупотребите със съдебни процeдури срещу журналисти. 

С това явление заместник-председателят на Европейската комисия Вера Юрова се сблъсква още през миналия мандат, но значимостта му е осъзната след трагичната смърт на Дафне Галиция. 

"Тази смела журналистка искаше да събуди съзнанието и да говори от името на всички нас. Самата тя беше обект на 40 съдебни разследвания и преследвания", заяви Вера Юрова по време на изслушване в комисиите за граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи, и по правни въпроси. 

Миналата година в доклада на комисията за първи път беше споменато за SLAPP делата:

"Това е злоупотреба от страна съдебните власти, която няма място в демократичните общества. Никой не може да заплашва или да се опитва да затвори устата на нашите журналисти. Комисията включи в работната си програма тази година инициатива за защита на журналистите срещу сплашване и също така инициативи в рамките на Плана за действие за демокрация. В момента събираме необходимата информация от държавите- членки, за да дадем съдържание на тази нова инициатива. Като събираме информация относно финансовите и психологическите последици на подобни преследвания. Също така се създават експертни групи за подпомагане и платформи за обмен на най- добрите практики, както и възможност за правна и психологическа защита на жертвите", каза още Вера Юрова.

Направени са и 6 изследвания от държавите-членки. Провеждани са дискусии с журналисти и представители на гражданското общество, които са дали много предложения относно борбата със SLAPP. Целта не е да се намали достъпът до правосъдие, необходимо е обаче, държавите- членки да разполагат с капацитет за подпомагане на жертвите на едно подобно явление, да се изчислят финансовите и психологически последици.

Към момента имаме една директива на Европейския парламент и Съвета, приета на 23 октомври 2019 година, която цели защита на лицата, които подават сигнали за нарушения, каза София Желева- сътрудник в Правния център на Антикорупционния фонд в България:

"И се очаква нейното транспониране да бъде към края на декември 2021 година. На този етап нямаме конкретна информация, за съжаление, да са предприети конкретни действия и да имаме повече информация относно тази директива. Най- вероятно ще има някакво забавяне, но като цяло това е очакваният срок. Явлението SLAPP и изобщо отражението му в цял свят, конкретно в Европа и конкретно в България е факт от няколко години насам и Европейският парламент и Комисия активно действат в насока приемане на законодателство, което да бъде приложено в държавите- членки и конкретно в България. Последното, което знаем относно действията, е това, че май тази година Европейският парламент подготви доклад SLAPP с предложения за приемането на минимални стандарти за защита от съдебно преследване в Европейския съюз и обучение на магистрати. Т.е. SLAPP делата са изключителна новост за всички европейски закони, няма опит в тази сфера и такива дела са изключително сложни за обсъждане в съдебен процес, тъй като самите магистрати, съдиите нямат опит в това да синтезират и да извлекат кои дела са заведени абсолютно добронамерено, а именно засегнатите лица наистина търсят справедливост вследствие на накърненото им име и публична позиция и кои са недоброжелателни, а именно целят едно запушване на уста, ограничаване свободата на словото, каквито са основните белези на тези SLAPP дела. SLAPP делата са изключително опасно явление в правото като цяло и европейското законодателство активно работи в ограничаването им."



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Жителите в село Динково живеят в постоянен страх

В постоянен страх и стрес живеят хората в село Динково, община Ружинци. Пред екип на радио Видин х ората се оплакват от постоянните и неспиращи набези и кражби на техни съселяни.  Хората  не могат сами да се справят, страхуват се, тъй като повечето от тях живеят сами. Казват, че се обаждат в полицията, но полицаите идват,..

публикувано на 23.04.24 в 16:00

В жилищен блок "Янтра" 2 във Видин искат асфалт пред входа си

Хората от жилищен блок "Янтра" 2 във Видин очакват местната общинска управа да се справи с проблем, който от години няма решение. Искат да бъде асфалтирана улицата пред входа им. Казват, че в дъждовно време там се събира вода и всяко излизане от дома им се превръща в изпитание. Налага се с тухли и камъни да правят пътека, за да могат да..

публикувано на 23.04.24 в 14:13

Пет нови професии за учениците от Врачанско

В 61 паралелки на 33 училища ще се обучават учениците на  територията на област Враца.  1443-ма седмокласници имат възможност да продължат образованието си в учебните заведения в областта.  Регионалното управление на образованието (РУО) - Враца обяви държавен план-прием за 2024/2025 година.  15 са профилираните паралелки, 29 са..

публикувано на 23.04.24 в 13:45

Видински ученик е най-добрият в България по приложна електроника

Ивайло Георгиев от 11 клас на ПГ "Проф. д-р Асен Златаров" Видин е най-добрият състезател в България по приложна електроника. Той спечели  първото място в индивидуалното класиране  в Националното състезание по приложна електроника "Мога и зная как",  а отборът на  Ивайло и Светослав  Цветков се нарежда  на второ място в страната.  В момента..

публикувано на 23.04.24 в 12:00

Изложба показва архитектурното наследство на Видин

Изложбата „Архитектурното наследство на Видин и областта“ се открива във Видин. Автор на изложбата е архитект Белин Моллов.   В експозицията са включени 45 картини, които изобразяват впечатляващи сгради като Синагогата, катедралния храм "Свети Димитър", джамията на Осман Пазвантооглу, Стамбол капия, Баба Вида,  църквите в Димово, в Ново..

публикувано на 23.04.24 в 09:40

В Монтана отбелязваха Европейския ден за борба с наднорменото тегло

Европейският ден за борба с наднорменото тегло бе отбелязан в Монтана. Инициативата е на Регионалната здравна инспекция и Младежкия дом и е насочена към децата и учениците от града. Лекция, фокусирана върху темата за правилното и здравословно хранене на учениците от 7 до 19-годишна възраст, изнесе Даниела Божинова, която е главен експерт в здравната..

публикувано на 22.04.24 в 17:41

Психолог: Разводът е изпитание основно за децата

В рубриката "Децата на фокус"  ще обсъдим една тема, която за жалост, става все по-актуална в нашето общество. Разводът предизвиква изключително неприятни емоции, особено за децата, които се нуждаят от време и подкрепа, за да се адаптират към новия живот след раздяла.  Всяко решение за развод влияе върху децата, които често реагират..

публикувано на 22.04.24 в 16:00