Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Ресторантьорите с нов апел за помощ- ще оцелее ли браншът?

Снимка: Радио Видин

Преди дни от Асоциацията на заведенията в България отново отправиха апел към българските политици за спешни мерки за спасяване на сектора. Над 80% е спадът в оборотите, който отчитат браншовите организации на заведенията след въвеждането на "зеления сертификат". Те смятат, че посещенията са се свили след ограничителните мерки, въведени със заповедта на здравния министър. Собствениците на ресторанти и заведения изчисляват, че спадът в посещенията е пропорционален на ваксинираните българи. При 20% ваксинация- 80% спад на оборота. Такава криза в сектора не е имало през последните повече от 30 години, се казва в съобщение, разпространено от Хотелиерската и ресторантьорска асоциация, Асоциацията на заведенията и Сдружението на заведенията. Собствениците подчертават още, че въпреки рестрикциите, мерки в подкрепа на засегнатите бизнеси и техните служители към момента няма. Какво се случва със сектора? Потърсихме за коментар Павел Петров, съпредседател на Българската асоциация на заведенията:

"Доста колеги затварят или ограничават дейност, в последната седмица. Все по- трудно става и с високите цени на тока не е рентабилно да се работи за съжаление. "Зеленият сертификат" беше вкаран грешно от правителството ... Апелът ни сега вече е отправен към хората, от които се очаква да съставят кабинет, съответно парламентарно представените партии. Купуваме на 588 лева ток, което няма как да е нормално в тази тежка ситуация. Ако купуваме ток на такива цени и имаме само 10 или 15% посещаемост в заведенията, ние няма как да се справим. Миналата година беше в пъти по- малко тока. Планът, който беше спуснат от министър Кацаров е издаден от 8 юли. Ако тогава беше въведен още "зеления сертификат" и да беше казано тогава, че примерно от 15 ноември ще може да се работи само със сертификат, може би щяхме да имаме по- високо ниво и на ваксинация и на издаване на сертификатите."- поясни Павел Петров и допълни, че положението в ресторантьорския бранш в Северозападна България и не само там, е трагично.

Какво казва браншът в Северозапада? Трябва ли да бъде последван примерът на Европа и проработи ли мярката с въвеждането на т. нар. "зелен сертификат"? Разговаряхме със Светослав Цветанов, собственик на заведение във Видин:

"Според мен щеше да проработи, ако го бяха въвели почти навсякъде, в това число и администрацията. Държавата като най- голям работодател първо трябваше пример според мен и администрацията да бъде накарана да работи със "зелен сертификат", но това не стана и отново само няколко бранша, а само с няколко бранша няма как да стане това ... Няма как да се въведе "пълен локдаун" или "зелен сертификат" само за няколко сектора и да се иска някакво подобряване на ситуацията."- видинският предприемач.
Петър Ванков е дългогодишен сервитьор от Видин, който след появата на ситуацията около коронавируса предприема сезонна работа- на родното Черноморие и на зимните ни курорти. Днес той е в очакване на сформиране на ново правителство, за да предприеме следващата стъпка в трудовата си кариера:

"Те направиха така, че да принудят хората да си затворят заведенията, без да дават тези помощи, които ги даваха миналата година. Във Видин съм си в момента и чакам да замина за Банско, само чакаме да видим какви мерки ще предприеме новото правителство. Това вече може би е някакво клише, но сами виждате какво се случва в големите вериги магазини и как хората се бутат един в друг и така нататък, и така нататък ... Това със заведенията не е някакъв начин за предпазване от вируса. Според мен това се прави умишлено, за да съсипят бизнеса. Аз не съм ваксиниран, но чакам да видя какво ще измисли новото правителство и заради това изчаквам. Евентуално може и ваксина, не е проблем това."- коментира Петър Ванков, сервитьор от Видин.

Попитахме видинчани одобряват ли въведената мярка за задължителен "зелен сертификат" при влизане в заведение и имат ли такъв?

"Липсва ни нормалния начин на живот, нормалното ежедневие- да не се притесняваме за нищо и да си взимаме нормалните заплати и да си работим нормално ... Не може от днес за утре да се вкара този "зелен сертификат" и ние да очакваме при 20% ваксинирани да има клиенти. Това означава, че само 20% от клиентите ще имат вариант да влязат ... Ясно е че не всеки може да има достъп до тестване всеки ден, а тези тестове за за по 48 часа. Доста трудно е да имаме очаквания дари от хора, които са тествани да бъдат клиенти в заведенията."- коментираха видинчани.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл към материала.

Вижте още

Деница Петрова, "Грийнпийс": Бъдещето е в децентрализираната енергийна система

" Нашата визия е за децентрализирана енергийна система: да не зависим от няколко големи ТЕЦ-а, от големи мощности, разположени в страната, а енергията да се произвежда там, където се потребява . Например, покриви на жилищни или общински сгради, да има малки централи съвсем близо до градовете и селата. Хората да бъдат част от енергийни общности,..

публикувано на 25.11.21 в 10:30
Кузман Илиев

Кузман Илиев: Бъдещето на енергетиката е заменено от научна фантастика

"Никой не обърна внимание какви неща коментираха ресорните комисии: абсолютна фантастика, на това се наблегна . Аз съм притеснен от видяното и чутото.  ВЕЦ на Дунав или водород, добиван в Белене, заговори се дори за ядрена енергетика, която може да се случи най-рано в следващите 20 години ", каза в "Посоките на делника" икономическият анализатор..

публикувано на 25.11.21 в 10:20
проф.Георги Рачев

Проф. Георги Рачев: Безумието на либерална Европа ще лъсне, ако зимата е суха и студена

" Цената на електроенергия достигна почти 700 лева на MWh. Една суха и студена зима ще покаже безумието на либерална Европа. Твърдо съм за по-малко природоползване, подкрепям всички зелени идеи, въпросът е, че трябва да работят, а не трябва да водят до дефицит, защото цялата икономика се гради на леснодостъпна, евтина и изобилна енергия . Ако тази..

публикувано на 25.11.21 в 10:15

Ирена Анастасова, БСП: Ще работя в парламента да има силно лоби за Северозапада

Започнаха преговори за съставяне на правителство, предстои и свикването на 47-ото Народно събрание. Какви са приоритетите на депутатите от Северозападна България, очакват ли да има редовен кабинет и за какво ще настояват в новия парламент? Това попитахме в "Посоките на делника". Ирена Анастасова ще бъде народен представител от Монтана, като част от..

публикувано на 23.11.21 в 13:53

Иво Атанасов, ИТН: Първата ми цел е възстановяване във Видин на всички държавни структури, които бяха закрити

Ще има ли редовно правителство, излъчено от 47-ото Народно събрание след два неуспешни опита тази година и ще олицетворят ли названието "народен представител" депутатите от Северозапада? Отговорите потърсихме тази сутрин в "Посоките на делника". Иво Атанасов отново ще представя област Видин в парламента, като част от групата на "Има такъв народ":..

публикувано на 23.11.21 в 12:58

Росица Кирова: Очаквам парламентът да се занимава с проблемите на хората, а не с пазарене за постове

Започват преговори за съставяне на правителство, предстои и свикването на 47-ото Народно събрание. Какви са приоритетите на депутатите от Северозападна България, очакват ли да има редовен кабинет и за какво ще настояват в новия парламент? Това попитахме в "Посоките на делника". Най-голяма подкрепа в изборите на 14-и ноември в област Видин получи..

публикувано на 23.11.21 в 12:25

Ваня Ставрева: Преизбирането на Румен Радев и Илияна Йотова е стъпка по пътя на промяната

Видин и Видинска област не правят изключение от тенденцията в цялата страна. Румен Радев и Илияна Йотова печелят втория тур на изборите с 18 622 гласа или 69.75%. Ниската избирателна активност се дължи на серията от избори през 2021 година и умората у избирателя, смята Ваня Ставрева- дългогодишен журналист, археолог, част от Комитета за..

публикувано на 22.11.21 в 13:55