Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вече се усещат последствията от Зелената сделка

Кузман Илиев: Бъдещето на енергетиката е заменено от научна фантастика

Страната е изправена пред енергиен колапс

Кузман Илиев
Снимка: Силвия Великова


"Никой не обърна внимание какви неща коментираха ресорните комисии: абсолютна фантастика, на това се наблегна. Аз съм притеснен от видяното и чутото. ВЕЦ на Дунав или водород, добиван в Белене, заговори се дори за ядрена енергетика, която може да се случи най-рано в следващите 20 години", каза в "Посоките на делника" икономическият анализатор Кузман Илиев.

Дискусията в сектор "Енергетика" раздели формациите, преговарящи за съставянето на кабинет с мандата на "Продължаваме промяната" във вторник. Съпредседателят на формацията Асен Василев се обяви категорично за това България да остане държава с ядрена енергетика, а експертите от "Демократична България" се противопоставиха на изграждането на седми реактор в АЕЦ „Козлодуй“. 

Разговорите затвърдиха мнението, че има нужда от адекватна национална стратегия за енергийната сигурност и икономическото просъществуване на България, добави финансистът.

"Това ни обрича на сложна ситуация по отношение на енергетиката, респективно тежък удар по оскъпяването на живота, труда и бизнеса. България ще се озове в тежка ситуация след януари: дори да решим да запазим бита под някаква форма и Европа ни го прости, това ще бъде платено като сметка от българския бизнес, който ще има по-малко ресурс за инвестиране, ще освобождава хора, ще фалира, хазната ще трябва да плаща за рекордните стойности на енергийните ресурси".

Според думите му Зеленият пакт води със себе си енергийна криза, която вече е започнала.

"2025 година е реалната дата, в която ние ще бъдем в изключително сложна икономическа ситуация. Правителството на Борисов преди 3 години изпусна възможността да удължи сроковете за Мариците. Преди 15 години направихме 35 % от българската територия в Натура 2000 защитена и сега ветрогенератори не може да има, защото зелените казват "не". Нямаме възможност да имаме ядрени реактори, които ще реагират след 20 години. Затваряме само въглищата без под никаква форма да сме преструктурирали в Плана за възстановяване някаква заместваща мощност. Ние нямаме компенсиране на затваряне на половината от енергетиката, а работим в друга хипотеза: заравяме главата в пясъка и очакваме, че ще ни се размине. 2025 по пазарен път затваряме половината от нашия енергиен микс. Няма да смогнем да плащаме скъпите квоти"

Планът за възстановяване пропусна ключови стратегически възможности, обясни още експертът от Съвета за икономически и публични политики.

"Планът за възстановяване изпусна поредна възможност да преструктурира Маришкия басейн. Това е историческа вина на Пеканов, който се самозабрави. Въглищата са стратегически ресурс за нас. Не можем да го подминем с лека ръка. Оказа се, че в Германия, когато спря вятъра, си пуснаха въглищата. Имитират повече въглеродни емисии, а с това се увеличават квотите, които са скъпи на нашия пазар. Намесвайки и регионалния аспект на нещата: трябва да се вземе предвид, когато се прави качествен разчет къде да бъде новата ядрена централа или къде да се преместят двата реактора. Имаме ли логистика, за да може това електричество, което се създава, да бъде докарано до дома, фирмите и бита? Ако тепърва трябва да я строим, ще излезе изключително скъпо". 

Щe peши ли Зeлeнaтa cдeлĸa дeмoгpaфcĸитe и иĸoнoмичecĸитe пpoблeми нa Северозападна Бългapия

"Може би се има предвид, че ще ги реши като направи така че там да няма хора и такива проблеми. За съжаление, хуморът е черен, но сме принудени да разсъждаваме с такива термини в момента. Зелената сделка по своя замисъл е една антихуманна сделка, защото пречи на това човечеството да съществува и да се развива. Ако имаше по-човешко лице, може би щеше да бъде по-приложима".

Зелената политика е днешният социализъм според Илиев.

"Зелената сделка напомня на социализма: с елемент на плановизма, на квотите, на намесата. Тук категорично се налага нов модел чрез призмата на технологиите". 

Интервюто с Кузман Илиев можете да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Нуждае ли се от рестарт икономиката ни?

България трябва да извърши смели реформи на пазара на труда и в образованието, защото рискува икономиката ѝ да стане много неконкурентоспособна. Разходите за труд растат ударно и въпреки това не успяват да наваксат изоставането спрямо ЕС, а производителността остава ниска. Трябва да се подобри рязко и средата за инвестиции, които изостават..

публикувано на 10.07.24 в 10:45
Боян Минков, кмет на община Белоградчик

Боян Минков: Липсата на редовно правителство затруднява работата на общините

Общините са сред потърпевшите от политическата криза в страната ни, коментира кметът на Белоградчик Боян Минков . По думите му политиците трябва разберат, че хората все повече ще ги наказват по време на избори, като все по-малко гласуват. "Има огромни затруднения в работата на общините и ние, кметовете, го усещаме най-силно, защото сме..

публикувано на 09.07.24 в 14:26
Румен Гълъбинов

Румен Гълъбинов: Политическата нестабилност усложнява постигането на стратегическите ни цели- Еврозоната и Шенген

Ако политиците в България не успеят да се разберат и се стигне до нови избори, се усложняват задачите, свързани със стратегическите цели на страната ни- Еврозоната и Шенген, коментира икономистът и финансист Румен Гълъбинов. По думите му, има риск и да не получим в пълен размер средствата по Плана за възстановяване и устойчивост. "Планът за..

публикувано на 09.07.24 в 13:31

Засилен контрол на Инспекциите по труда за недеклариран труд в рискови сектори

Работата без трудов договор е нарушение, за което в Кодекса на труда изрично е регламентирано, че не може да е маловажно . Затова винаги, при установяване на такова нарушение, се налага санкция, която не може да бъде по-малка от 1500 лева и може да достигне до 15 000 лв.   Много е важно всеки работник да разбере, че когато се съгласява да работи без..

публикувано на 08.07.24 в 15:03

Изсветлява ли сивата икономика

Публичните финанси на България губят близо 3 млрд. лева на година, заради невнесени данъци и осигуровки, вследствие на недекларирана заетост. Изводът е на Асоциация на индустриалния капитал в България. Типичните проявления на недекларирана заетост са няколко и те се променят през годините в зависимост от степента на контрол и в зависимост от..

публикувано на 08.07.24 в 14:59

Повече от година Старопатица чака помощ за ремонт на разрушени улици

Проблеми с покритието на мобилните оператори, безработица и бедност притесняват жителите на кулското село Старопатица . Възрастните се оплакват, че поради липсата на постоянна телефонна връзка са затрудени да търсят лекарска помощ, когато им се наложи. По-младите негодуват, че нямат работа и не могат да се грижат по най-добрия начин за децата си...

публикувано на 05.07.24 в 12:47
Стоил Цицелков

Стоил Цицелков: Сценарият на дълбоката държава излезе извън коловозите на кукловодите

Кабинетът "Желязков" не получи одобрение.  Обречена ли е възможността за съставяне на редовен кабинет с втория и третия мандат?  Ще продължи ли да се задълбочава политическата криза в страната?  Какви трябва да бъдат приоритетите пред 50-тото Народно събрание?  Политическото статукво дискутираме с изборния експерт Стоил Цицелков. Радио ВИДИН :..

публикувано на 04.07.24 в 10:00