Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Вече се усещат последствията от Зелената сделка

Кузман Илиев: Бъдещето на енергетиката е заменено от научна фантастика

Страната е изправена пред енергиен колапс

Кузман Илиев
Снимка: Силвия Великова


"Никой не обърна внимание какви неща коментираха ресорните комисии: абсолютна фантастика, на това се наблегна. Аз съм притеснен от видяното и чутото. ВЕЦ на Дунав или водород, добиван в Белене, заговори се дори за ядрена енергетика, която може да се случи най-рано в следващите 20 години", каза в "Посоките на делника" икономическият анализатор Кузман Илиев.

Дискусията в сектор "Енергетика" раздели формациите, преговарящи за съставянето на кабинет с мандата на "Продължаваме промяната" във вторник. Съпредседателят на формацията Асен Василев се обяви категорично за това България да остане държава с ядрена енергетика, а експертите от "Демократична България" се противопоставиха на изграждането на седми реактор в АЕЦ „Козлодуй“. 

Разговорите затвърдиха мнението, че има нужда от адекватна национална стратегия за енергийната сигурност и икономическото просъществуване на България, добави финансистът.

"Това ни обрича на сложна ситуация по отношение на енергетиката, респективно тежък удар по оскъпяването на живота, труда и бизнеса. България ще се озове в тежка ситуация след януари: дори да решим да запазим бита под някаква форма и Европа ни го прости, това ще бъде платено като сметка от българския бизнес, който ще има по-малко ресурс за инвестиране, ще освобождава хора, ще фалира, хазната ще трябва да плаща за рекордните стойности на енергийните ресурси".

Според думите му Зеленият пакт води със себе си енергийна криза, която вече е започнала.

"2025 година е реалната дата, в която ние ще бъдем в изключително сложна икономическа ситуация. Правителството на Борисов преди 3 години изпусна възможността да удължи сроковете за Мариците. Преди 15 години направихме 35 % от българската територия в Натура 2000 защитена и сега ветрогенератори не може да има, защото зелените казват "не". Нямаме възможност да имаме ядрени реактори, които ще реагират след 20 години. Затваряме само въглищата без под никаква форма да сме преструктурирали в Плана за възстановяване някаква заместваща мощност. Ние нямаме компенсиране на затваряне на половината от енергетиката, а работим в друга хипотеза: заравяме главата в пясъка и очакваме, че ще ни се размине. 2025 по пазарен път затваряме половината от нашия енергиен микс. Няма да смогнем да плащаме скъпите квоти"

Планът за възстановяване пропусна ключови стратегически възможности, обясни още експертът от Съвета за икономически и публични политики.

"Планът за възстановяване изпусна поредна възможност да преструктурира Маришкия басейн. Това е историческа вина на Пеканов, който се самозабрави. Въглищата са стратегически ресурс за нас. Не можем да го подминем с лека ръка. Оказа се, че в Германия, когато спря вятъра, си пуснаха въглищата. Имитират повече въглеродни емисии, а с това се увеличават квотите, които са скъпи на нашия пазар. Намесвайки и регионалния аспект на нещата: трябва да се вземе предвид, когато се прави качествен разчет къде да бъде новата ядрена централа или къде да се преместят двата реактора. Имаме ли логистика, за да може това електричество, което се създава, да бъде докарано до дома, фирмите и бита? Ако тепърва трябва да я строим, ще излезе изключително скъпо". 

Щe peши ли Зeлeнaтa cдeлĸa дeмoгpaфcĸитe и иĸoнoмичecĸитe пpoблeми нa Северозападна Бългapия

"Може би се има предвид, че ще ги реши като направи така че там да няма хора и такива проблеми. За съжаление, хуморът е черен, но сме принудени да разсъждаваме с такива термини в момента. Зелената сделка по своя замисъл е една антихуманна сделка, защото пречи на това човечеството да съществува и да се развива. Ако имаше по-човешко лице, може би щеше да бъде по-приложима".

Зелената политика е днешният социализъм според Илиев.

"Зелената сделка напомня на социализма: с елемент на плановизма, на квотите, на намесата. Тук категорично се налага нов модел чрез призмата на технологиите". 

Интервюто с Кузман Илиев можете да чуете в звуковия файл. 

Вижте още

Деница Петрова, "Грийнпийс": Бъдещето е в децентрализираната енергийна система

" Нашата визия е за децентрализирана енергийна система: да не зависим от няколко големи ТЕЦ-а, от големи мощности, разположени в страната, а енергията да се произвежда там, където се потребява . Например, покриви на жилищни или общински сгради, да има малки централи съвсем близо до градовете и селата. Хората да бъдат част от енергийни общности,..

публикувано на 25.11.21 в 10:30
проф.Георги Рачев

Проф. Георги Рачев: Безумието на либерална Европа ще лъсне, ако зимата е суха и студена

" Цената на електроенергия достигна почти 700 лева на MWh. Една суха и студена зима ще покаже безумието на либерална Европа. Твърдо съм за по-малко природоползване, подкрепям всички зелени идеи, въпросът е, че трябва да работят, а не трябва да водят до дефицит, защото цялата икономика се гради на леснодостъпна, евтина и изобилна енергия . Ако тази..

публикувано на 25.11.21 в 10:15

Ресторантьорите с нов апел за помощ- ще оцелее ли браншът?

Преди дни от Асоциацията на заведенията в България отново отправиха апел към българските политици за спешни мерки за спасяване на сектора. Над 80% е спадът в оборотите, който отчитат браншовите организации на заведенията след въвеждането на "зеления сертификат". Те смятат, че посещенията са се свили след ограничителните мерки, въведени със..

публикувано на 24.11.21 в 10:45

Ирена Анастасова, БСП: Ще работя в парламента да има силно лоби за Северозапада

Започнаха преговори за съставяне на правителство, предстои и свикването на 47-ото Народно събрание. Какви са приоритетите на депутатите от Северозападна България, очакват ли да има редовен кабинет и за какво ще настояват в новия парламент? Това попитахме в "Посоките на делника". Ирена Анастасова ще бъде народен представител от Монтана, като част от..

публикувано на 23.11.21 в 13:53

Иво Атанасов, ИТН: Първата ми цел е възстановяване във Видин на всички държавни структури, които бяха закрити

Ще има ли редовно правителство, излъчено от 47-ото Народно събрание след два неуспешни опита тази година и ще олицетворят ли названието "народен представител" депутатите от Северозапада? Отговорите потърсихме тази сутрин в "Посоките на делника". Иво Атанасов отново ще представя област Видин в парламента, като част от групата на "Има такъв народ":..

публикувано на 23.11.21 в 12:58

Росица Кирова: Очаквам парламентът да се занимава с проблемите на хората, а не с пазарене за постове

Започват преговори за съставяне на правителство, предстои и свикването на 47-ото Народно събрание. Какви са приоритетите на депутатите от Северозападна България, очакват ли да има редовен кабинет и за какво ще настояват в новия парламент? Това попитахме в "Посоките на делника". Най-голяма подкрепа в изборите на 14-и ноември в област Видин получи..

публикувано на 23.11.21 в 12:25

Ваня Ставрева: Преизбирането на Румен Радев и Илияна Йотова е стъпка по пътя на промяната

Видин и Видинска област не правят изключение от тенденцията в цялата страна. Румен Радев и Илияна Йотова печелят втория тур на изборите с 18 622 гласа или 69.75%. Ниската избирателна активност се дължи на серията от избори през 2021 година и умората у избирателя, смята Ваня Ставрева- дългогодишен журналист, археолог, част от Комитета за..

публикувано на 22.11.21 в 13:55