Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 25 ноември 2021 година

Снимка: Радио Видин

Социална кухня за бездомни и възрастни хора под прага на бедността организират от Видинска Митрополия. Топла храна ще се дава два дни в седмицата - четвъртък и неделя от 11:30 часа пред храм "Свети Николай Чудотворец" във Видин.


Продължават преговорите за съставяне на правителство. Днес експертите на "Продължаваме промяната" и поканените от тях представители на "Има такъв народ", "БСП" и "Демократична България"  обсъждаха бъдещите си управленски приоритети в секторите вътрешна сигурност, екология, регионално развитие и култура. Вчера преговорите бяха по темите "Здравеопазване", "Земеделие", "Образование" и "Електронно правителство".


Малко над 38 млн. евро ще бъдат инвестирани в съвместни проекти между България и Сърбия по новата Програма за трансгранично сътрудничество. Това съобщи заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Нина Стоименова. В периода 2021-2027 г. по новата програма се предвижда финансов ресурс в подкрепа на малкия и среден бизнес за модернизация на технологичния процес, оптимизация на производството, дигитализация, обучения на служителите и намирането на нови пазари. Значителни средства ще бъдат осигурени и за изпълнението на мерки за справяне с природни бедствия в трансграничния регион.


2569 са новите случаи на COVID-19 у нас за последните 24 часа. Положителни са 8,7% от направените 29 503 теста, показват данните на Единния информационен портал. В болница се лекуват 6846 души. Новите случаи в Северозападна България са 184. Най-много са в област Враца- 82, в Монтана са 72, а във Видин- 30.


Заради положителен резултат за COVID-19 на дете от детска градина №5 "Дъга" в Монтана под карантина са поставени 19 деца и едно лице от персонала, съобщават от Регионалната здравна инспекция в Монтана.


Над 600 души са се ваксинирали срещу COVID-19, докато са пазарували в хипермаркетите във Враца, съобщиха от сдружението на 12-те най-големи търговци на дребно в България.


Шофирането през студените и дъждовни месеци, несъмнено е свързано с повишен риск от пътно-транспортни произшествия. На мокро и хлъзгаво шосе моторните превозни средства не са така стабилни, както при суха пътна настилка. Някои водачи подценяват условията, като не карат със съобразено скорост, други излизат на пътя без да са подготвени за условията с подходящи гуми, а това може да доведе до инциденти


222-ма жители на общините Враца и Криводол са започнали работа през октомври, съобщиха от бюрото по труда. Изходящият поток през месеца обхваща 365 човека, от които 143 са отпаднали от регистрация в дирекцията. Повече от 330 мъже и жени от Враца и Криводол са отишли на борсата през октомври, показват данните на Бюрото по труда, което следи пазара на труда в двете общини.


Общинският съвет във Враца ще обяви процедури за провеждането на конкурси за началници на 3 лечебни заведения, които са собственост на Общината. Това ще стане на следващото заседание на местния парламент, което е насрочено за 30 ноември.


От утре започва изплащането на възнагражденията на членовете на секционните избирателни комисии в Община Видин.


Община Белоградчик се подготвя за зиматаВече е проведено заседание на Щаба за изпълнение на Общинския план за защита при бедствия във връзка с подготовката за зимата и готовността за снегопочистване.

Два информационни цикъла е провел Областният информационен център – Монтана в общините от областта през 2021 г.. И двете кампании са преминали под формата на открити приемни, на които експертите са представили предимно актуални и предстоящи възможности за финансиране на проекти по оперативните програми и по Програмата за развитие на селските райони.

Деца от мездренското село Игнатица осъществиха благотворителна акция в подкрепа на приюта за бездомни кучета в с. Долна Кремена, който се стопанисва от гражданско сдружение "В помощ на животните в Мездра".


Проблемният участък по пътя Брусарци-Монтана, за който преди дни ни алармира нашият слушател Цветан Цветанов ще бъде ремонтиран през декември. Това става ясно от отговора, който получихме от Агенция "Пътна инфраструктура".


Административният съд във Видин даде ход на поредното от делата срещу администрацията на Министерския съвет и Министерство на околната среда и водите, заведено по искове на близки на загинали в завода за боеприпаси "Миджур" в Горни Лом.


Засадиха фиданка от най-старото лечебно дърво в света - Гинко билоба (Ginkgo biloba), известно и като дървото на живота или на дълголетието в новия участък на пешеходната алея по ул. "Александър Стамболийски" в Мездра.


На днешния 25 ноември се навършват 92 години от излъчването на първата радиоемисия в България. През 1929 година е положено началото на радиоразпръскването, когато група инженери, начело с техника Георги Вълков, построяват 60-ватов радиопредавател в Инженерната работилница в София. В началото на 1930 година видни интелектуалци, общественици и инженери- радиолюбители основават и съюзът "Родно радио". 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В Лом пръскат по земя и въздух срещу комари, кърлежи и бълхи

Авиационно и наземно третиране срещу комари ще се проведе на 22 юли 2024 г. на територията на община Лом. Въздушната обработка ще започне в 06.00 ч. до приключване, но не по-късно от 10:00 ч., информират от местната общинска управа. Ще се използват препаратите „VectoBac” и „Ротрин 100“.  Авиационното третиране ще обхване поречието на реките Дунав и..

публикувано на 20.07.24 в 16:55

Работилница по творческо рисуване се проведе в Ослен Криводол

Моника Игаренска – популярен скулптор, художник и  приятел беше гост-учител по творческо рисуване и колаж на децата от Ослен Криводол. Първата задача пред малките художници беше да направят кръгово рисуване - на бял лист всеки да нарисува определен детайл и след това да предаде рисунката на следващия, докато тя отново се върне при първият си..

публикувано на 20.07.24 в 15:57

Официално бе открит съборът на прохода "Кадъ боаз"

Започна ежегодният  международен събор в местността Коритото , край прохода " Кадъ боаз" до белоградчишкото село Салаш.   За Радио ВИДИН някои от търговците и организаторите на събитието от българска страна коментираха: "Очаквам да видя нещо по - различно, нещо ново. Интересно е да видя хора от едната страна, от другата страна, да видя как..

публикувано на 20.07.24 в 14:48

Община Лом осигури повече средства за читалищата

Кметът Цветан Петров и ръководствата на читалищата от община Лом подписаха договори за допълнителна субсидия. С 5400 лв. е увеличена субсидията на Народно читалище „Постоянство 1856”, което досега беше подпомагано със 7500 лв. от общинския бюджет. В момента годишната субсидия на една от най-старите културни институции в България възлиза на 13 200..

публикувано на 20.07.24 в 13:45

Поскъпва платеното паркиране във Враца

Цената на платения престой и паркиране във Враца ще бъде повишена – това стана ясно от обществено обсъждане на тарифите на синята зона в града. Увеличението беше обяснено с динамичната икономическа обстановка и актуализация на услугите, каквато не е правена от 2022 г. По време на обсъждането стана ясно, че годишния приход на общинското предприятие..

публикувано на 20.07.24 в 10:10

Недоволство в Искърското дефиле заради планирани сондажи за злато

Зрее недоволство за планирано сондиране за злато и цветни метали в Искърското дефиле. Информацията за това дойде от социалните мрежи, където недоволните вече са стотици. Досега властите не са потвърдили планираните сондажи за добив на злато в землището на селата Бов и гара и село Лакатник. Предвижда се проучването да е на дълбочина 1 900 метра и да..

публикувано на 20.07.24 в 09:00

Храмов празник отбелязват в село Старопатица

Xpaмoв пpaзниĸ ще oтбeлежат житeлитe и гocтитe нa Старопатица  днес, 20 юли, от 8.30 часа. B храм „Св. пророк Илия“ в кулското село щe бъде oтcлyжeнa пpaзничнa cвeтa литypгия oт архиерейския наместник на кулска духовна околия отец Илия. Ocвeтeн щe бъде и пpaзничeн ĸypбaн. Храмът е осветен на големия християнски празник Илинден, на 20 юли..

публикувано на 20.07.24 в 08:00