Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще се подобри ли организацията на движението във Видин с промяна на Наредбата

Снимка: Радио ВИДИН

Нова наредба за организацията на движението на територията на община Видин беше одобрена от Общинския съвет. Документът детайлно разписва норми относно организирането на движението, пътните знаци и маркировката, светофарните уредби, както и осигуряването на движението по улиците при строително-монтажни дейности, извънредни и аварийни ситуации. 

"От всичко, от което се изкарват пари, е добре. Трябва да има и обособени зони, безплатни ... Има много хора, които работят в аптеките, в институциите, в съда и трябва да има все пак място, където да спрат безплатно. Трябва да има реверанс и към другите хора, които дойдат от други градове. Скоби- да, необходимо е, за да може да се въведе все пак някакъв ред... Би трябвало да си имаме "Синя зона". Да има място за паркиране. Дори някои не си плащат таксата. Би трябвало да има по- добра организация... Ние сме готови за тази "Синя зона". Нямаме места за паркиране. При нас това няма да провърви с тези скоби. Градът ни е много беден...", коментираха видинчани организацията на движението. 

Наредбата цели подобряване на организацията на движението на превозните средства, както и осигуряване на достъпност и безопасност на всички участници в движението, включително на хората с намалена подвижност. 

"С промяната, всъщност, искахме да свършим страшно много работа и не само в така акцентираната "Синя зона", а като цяло в организацията на движението. Общината дълги години не е имала, работено е по него, но не е имало одобрен генерален план за организация на движението. И всички проблеми, включително зони с повишено количество ПТП-а, със сериозни трудности в движението, и се оказа, че трябва да бъдат решени. И то е хубаво, естествено като се променя един нормативен акт, всички проблеми да бъдат решени. Имаме страшно много жалби, сигнали, предложения, заявления какво да се направи, коя улица да стане еднопосочна. Въобще хората да имат, всички наши съграждани независимо дали са с автомобил, пеша, велосипед, да имат възможност и равни права да се разхождат свободно и организацията на движението да съответства на техните нужди. Затова намалихме броя на паркоместата в "Синята зона от първоначалното предложение и след това общинските съветници още ги намалиха", каза Светла Ангелова- началник на отдел "Екология, инфраструктура и инженерни мрежи и съоръжения" в община Видин.

В наредбата се въвеждат периодът и правилата за строително-монтажни дейности по улиците, извънредни и аварийни ситуации. От март до октомври всеки със заявление ще може да разкопава, като заплаща съответната гаранция и ако не си изпълни ангажимента, да възстанови това, което е разкопал, с тези пари Общината ще може да го направи. В този период ще се извършват всички ремонти на водоснабдителното дружество, с изключение на аварийни ситуации.


Осигурени са повече места за паркиране без заплащане. Такива ще са районите около поликлиниката и другите медицински центрове. Правилата за паркиране в "Синя зона" остават същите. Със 125 % са увеличени и паркоместата за хората с увреждания.

"Контролът е неефективен. Има хора, които дори не желаят да си заплащат, обиждат служителите на общинско предприятие "Паркинги и пазари". Ние нямаме възможност дори и да ги глобим, защото на практика всеки паркира където иска, спира където иска, държи се безобразно. Оставете приходите, приходите не са в основата на всичко. В основата е това, че който дойде- туристи, граждани, и всички искате да си свършите работа, но няма как да се случи това. Вие няма как да паркирате, вие няма как да се движите в центъра. По тази причина въведохме така една по- строга санкция с надеждата да не я използваме. С надеждата хората да имат малко повече съвест и малко повече желание наистина нещата да се случат, да са малко по- отговорни. Използвайки осигурените им и платени и безплатни места, да може да въведем една организация за всеки да има място и хората да са спокойни", допълни Светла Ангелова.

Глобата за неплатен билет за "Синя зона" и съответно махане на скобата ще е 20 лева. Живеещите в центъра вече ще имат право на две безплатни места. Глоби от 1000 до 5000 лева ще има за гражданите, които нарушават общинската инфраструктура, без да са спазили реда за тези дейности. Средствата, които събира Общината при катастрофи с нарушени знаци, маркировка, светофарни уредби и други, които постъпват от застрахователите за увредена общинска инфраструктура, Общината вече има основание да ги използва за възстановяване на инфраструктурата. Това става възможно с приемането на наредбата.

Цялото интервю със Светла Ангелова може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Задължително ли е висшето образование за успешна реализация на младите?

В разгара на лято 2024 поредният випуск средношколци вече пое по пътя на живота. Почти половината от младите хора не виждат възможности за реализация на трудовия пазар в страната. Някои се ориентират към висшите учебни заведения, а други предпочитат работа в чужбина, заради по-доброто заплащане. Голяма част от младите хора, завършили висшето..

публикувано на 17.07.24 в 10:45

Проф. Вили Лилков: Нужна е формула за съставяне на временно управление с конкретни задачи

Ситуацията в парламента, както и като цяло за българското общество е изключително тревожна, коментира професор Вили Лилков от "Синя България" . По думите му, последните парламентарни избори не са показали път пред българското общество, а много силно раздробяване на политическия пейзаж. На този фон  няма никаква възможност за съставяне на трайно..

публикувано на 16.07.24 в 16:06
Михаил Миков

Михаил Миков: Тежката политическа фрагментация е пречка за съставяне на редовно правителство

Тежката политическа фрагментация в страната е пречка за съставяне на редовно правителство, коментира председателят на 42-рото Народно събрание и бивш председател на БСП Михаил Миков . На последните избори той участва в политическото обединение "Левицата".      "Всичките опити да се състави правителство при такава фрагментация на Народното..

публикувано на 16.07.24 в 13:33

Обсъдиха състоянието на пътищата в област Видин

На проведено заседание на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата (ОКБДП), ръководено от областния управител на област Видин Ани Арутюнян, бе представен анализ на пътнотранспортната обстановка на територията на област Видин за второто тримесечие на 2024 г. В заседанието участваха представители на регионални институции и общини ,..

публикувано на 15.07.24 в 14:53

Село Гомотарци - с бъдеще във винения туризъм и с грижа за опазване на миналото

Гостуваме на Гомотарци, едно село разположило се на брега на река Дунав.  Голямо  и красиво населено място, с няколко площада, с просторни и красиви къщи с големи дворове и трудолюбиви хора. Видинското село се гордее със запазената си църква, големия църковен двор, с ценните стенописи, които са реставриран и с новата трапезария към храма...

публикувано на 12.07.24 в 12:00

Калин Виденов: Геноцидът над Северозапада от страна на ГЕРБ продължава

Все по-илюзорни изглеждат шансовете за съставяне на редовен кабинет в рамките на настоящото Народно събрание.  Политическата криза в страната продължава да се задълбочава.  Предсрочните избори наближават с все по-голяма скорост, а единственият шанс да не се стигне до тях е експертен и технически кабинет с третия мандат.  Как се отразява дългогодишният..

публикувано на 11.07.24 в 10:00

Нуждае ли се от рестарт икономиката ни?

България трябва да извърши смели реформи на пазара на труда и в образованието, защото рискува икономиката ѝ да стане много неконкурентоспособна. Разходите за труд растат ударно и въпреки това не успяват да наваксат изоставането спрямо ЕС, а производителността остава ниска. Трябва да се подобри рязко и средата за инвестиции, които изостават..

публикувано на 10.07.24 в 10:45