Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кметът си поставя за цел да благоустрои населеното място

Финансирането е проблемът на село Замфир

17
Село Замфир, община Лом
Снимка: радио Видин



В слънчев януарски ден пристигаме в село Зафмир, едно от големите села в община Лом. Селото е красиво и оживено. Тук живеят около 1300 души, има и млади хора, които работят в близкия град Лом. Проблемът е, че няма работа.  

Къщите са 760, има и такива, в които никой не живее, но не са много. Преобладава възрастното население.
В селото има християнски храм "Свети Георги", построен през 1836 година. Има и работещо училище,  изградено е през 1933 година. Тук е било създадено първото училище в областта в далечната 1826 година. Хората имат отношение към просветата и образованието. За това свидетелстват освен училището и читалището. Гордост за селото е красивата сграда на културното средище, която носи името на Замфир Хаджийски, местен комунист и партизанин. Селото също носи неговото име.

Село Замфир, община Лом
В сградата, в която се помещава кметството, има и здравен пункт, където работи медицинска сестра, лекар идва веднъж седмично.

Кметът на селото Гаврил Гаврилов е шести мандат, роден е тук и познава проблемите на хората. 21 години е работил в търговията, после е бил технически директор на футболен отбор Спартак - Плевен, от 1999 година е избран за кмет на Замфир и така до днес. 


Гаврил Гаврилов- за своята работа като кмет:

"Мисля, че за това време сме направили нещо за това село. Не можем да направим завод или фабрика, но това, което можем, сме направили. Най-много се гордея с читалището, ремонт му направихме, добре е оборудвано, но няма средства за поддръжка, оскъдни са средствата... В селото ни живеят към 1300 души, има хора, които са били навън, завърнали са се, но жителството си държат по другите градове... Напоследък роми купиха 60 къщи в селото и никой от тях не се е регистрирал, селото ни се запазва, че сме близо до град Лом и това ни спасява да оцеляваме..."



Кметът на село Замфир Гаврил ГавриловВ село Замфир има училище, което е до 7 клас,  с около 60 ученици, повечето ученици са от ромски произход. Често обаче някои заминават с родителите си в чужбина.


Основният проблем е финансов, с всяка една година намалява бюджетът на кметството, казва кметът Гаврилов:



"Последният бич е токът, плащахме по 800 лв., а последната фактура е 1600 лв., което не достига, Общината доплаща... Ако ни компенсират, както пенсиите компенсират... Надяваме се ... Лошото е, че бюджет няма, до март месец ще работим със стария бюджет. Когато не е приет новият бюджет,  работим с 1/12 от стария бюджет... Не са много розови нещата, но ще ги преживеем и тях."


В селото се работи по социални програми, които Община Лом е защитила, казва кметът Гаврил Гаврилов:


"През ден идват социалните, има и хора, които се подпомагат битово..Имаме личен лекар, имаме медицински пункт и медицинска сестра, която се справя сама....Предимно ромско ни е населението, от други места няма интерес за закупуване на имоти..."
 

От това село са излезли много образовани и известни хора, по-късно станали учители, професори, лекари. Един от тях е проф. Червеняков.

14800 дка е обработваемата земя, като 3000 дка обработват двама арендатори, пустееща земя няма.


В село Замфир чакат от 2006 година да се изгради вътрешен тръбопровод. Това  все още не се случва. Като второстепенен разпоредител на бюджета, средствата идват бавно или въобще не идват, обяснява кметът:

"Всичко онова, което искаме да направим, пишем докладни до Общината и от там се решава. Имаме проект за подмяна на  тръбопровода - до сега три пъти го прекрояваме в зависимост от цените, които растат. Последният проект беше приет и се знаеше изпълнител, но новодошлото правителство  ни спря финансирането... Желателно е да се подменят тръбите. Стойността на проекта  е 2 милиона и 200 хиляди лв. Досега успяхме да асфалтираме главната улица , чакаме добри дни ..."
 

НЧ "Замфир Хаджийски" е институцията, която се грижи за културното и фолклорно наследство на селото, казва Даниела Тодорова, секретар на читалището:


 "Читалището има библиотека с 10 хиляди тома, участваме с проекти за обновяване на фонда...Имаме компютърна зала с 16 компютъра...Киносалонът ни е обновен..Имаме вокална група "Настроение", спряхме ходенето по фестивали заради пандемията. Закупихме национални носии за жените в групата."


Село Замфир, община Лом - читалището
Хората в село Замфир са отзивчиви, имат желание да работят и да живеят почтено с изкараните средства от труда си. Като повечето села в България препитание няма. Това е основен проблем за село Замфир- липсата на работа. Някои от хората намират такава  в Лом, други са  в чужбина, а има и такива, които са безработни от дълги години и се подписват в Бюрото по труда:


Както казва една възрастна жена - държавата трябва да промени сегашната ситуация. Ето какво разказаха хората от селото пред  Кирил Кирилов:

"Имаме всичко, пари няма. Има и работа... Добре живеем ,спокойно, почти всичко е на вересия... Малките улици да се оправят, да има млади хора, ама ..Криза е, ама добре сме, кметът нищо не ни дава, ни работа, ни нищо... 40 лева взимаме детски, работата ни липсва най-много... Аз съм домакиня вкъщи... Какво да се промени, но, уви, невъзможно е да има заводи, младите хора да се върнат, но е невъзможно... Моят дядо е правил ТКЗС, а моят братовчед го събори за 10 минути... Не можем да се оплачем, имаме ток, вода, хляб, всичко ни е заредено, пътуваме до Лом... .Имаме и училище, и читалище.. Поща имаме, само да не закрият пощата, че да ходим до града за пенсии.. Всичко е добро... Е, малки са ни пенсиите, знаеш ли какво е да си броиш стотинките?... Криво-ляво се оправяме..."


Повече може да чуете в прикачения звуков файл. 
 





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Жителите на Гъмзово мечтаят младите да се завърнат на село

Днес гостуваме на  село Гъмзово в о бщина Брегово . Намира се по средата на второкласния път, свързващ областния център Видин с Брегово и сръбския град Неготин . Има връзка с Дунав мост 2 и ГКПП пункт „Брегово“. В миналото селото е било съставено от две махали -  българска и влашка . Жителите били работници при турски..

публикувано на 09.08.24 в 16:38
Яница Петкова

Яница Петкова: Предстоящите избори дават възможност да бъде взета поука от допуснатите грешки

За втори път през тази година и за седми от 2021-ва досега ще избираме парламент.  Кои са реалните фактори, продължаващи да задълбочават партийната и политическата криза в страната?  Ще продължи ли тенденцията активността на гражданите да бъде все по-ниска?  Има ли основания да се очаква, че вотът наесен ще приключи изборната спирала?  Действащото..

публикувано на 08.08.24 в 10:00

Остава ли предпочитан ИT секторът у нас?

Българският ИT сектор продължава да расте и няма изгледи това да се промени. Ръстът в индустрията е факт и той ще се запази през следващите години. Това е напълно нормално, предвид факта, че светът ще става все по-дигитален и в ежедневието си ще ползваме все повече и повече дигитални продукти и услуги. До 2025 г. новонаетите специалисти..

публикувано на 07.08.24 в 10:45

Ще има ли нормални пътища в Северозапада?

"Едва ли има по-отвратителен и неподдържан път в Европа от Е79 между Враца и Видин. Това не е път, а мъчение. Държавата е тотално абдикирала." Това написа в социалните мрежи Диана Русинова , председател на Европейския център за транспортни политики.  "Никога през живота си не бях пътувала с тежкотоварен автомобил с полуремарке. Така се случи,..

публикувано на 06.08.24 в 12:18

Тома Ушев: Политиката ни е цирково шоу, а трябва да бъде арена на идеите

Гражданите одобряват предсрочните избори през есента според последните социологически проучвания.  Продължилите през уикенда преговори за съставяне на експертен кабинет, водени от мандатоносителя "Има такъв народ", завършиха с неуспех.  Какъв ще бъде следващият парламент?  Ще продължи ли тенденцията активността на гражданите да бъде все..

публикувано на 05.08.24 в 10:00

Жителите на Паволче мечтаят училищният двор отново да се напълни с деца

Паволче е едно от онези красиви български села, които така омагьосват гостите си, че след това не им се тръгва. Врачанският Балкан, в чието подножие е разположено, богатото минало, свързано с Ботевата чета, и гостоприемството на местните допринасят за това. Хората от Паволче посрещат всеки с радост. Разказват, че живеят в хубаво село, споделят и..

публикувано на 02.08.24 в 14:37
Ивайло Илиев

Ивайло Илиев: Третият мандат се използва маркетингово

Минималните шансове за съставяне на редовен кабинет в 50тото Народно събрание намаляха още в първия ден от преговорите.  Разговорите за приоритети и конкретни политики между формациите обаче продължават.  Ще успее ли "Има такъв народ" да сглоби експертен кабинет?  Съдбата на третия мандат и приближаващите поредни предсрочни избори дискутираме с..

публикувано на 01.08.24 в 10:00