Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Кметът си поставя за цел да благоустрои населеното място

Финансирането е проблемът на село Замфир

17
Село Замфир, община Лом
Снимка: радио ВидинВ слънчев януарски ден пристигаме в село Зафмир, едно от големите села в община Лом. Селото е красиво и оживено. Тук живеят около 1300 души, има и млади хора, които работят в близкия град Лом. Проблемът е, че няма работа.  

Къщите са 760, има и такива, в които никой не живее, но не са много. Преобладава възрастното население.
В селото има християнски храм "Свети Георги", построен през 1836 година. Има и работещо училище,  изградено е през 1933 година. Тук е било създадено първото училище в областта в далечната 1826 година. Хората имат отношение към просветата и образованието. За това свидетелстват освен училището и читалището. Гордост за селото е красивата сграда на културното средище, която носи името на Замфир Хаджийски, местен комунист и партизанин. Селото също носи неговото име.

Село Замфир, община Лом
В сградата, в която се помещава кметството, има и здравен пункт, където работи медицинска сестра, лекар идва веднъж седмично.

Кметът на селото Гаврил Гаврилов е шести мандат, роден е тук и познава проблемите на хората. 21 години е работил в търговията, после е бил технически директор на футболен отбор Спартак - Плевен, от 1999 година е избран за кмет на Замфир и така до днес. 


Гаврил Гаврилов- за своята работа като кмет:

"Мисля, че за това време сме направили нещо за това село. Не можем да направим завод или фабрика, но това, което можем, сме направили. Най-много се гордея с читалището, ремонт му направихме, добре е оборудвано, но няма средства за поддръжка, оскъдни са средствата... В селото ни живеят към 1300 души, има хора, които са били навън, завърнали са се, но жителството си държат по другите градове... Напоследък роми купиха 60 къщи в селото и никой от тях не се е регистрирал, селото ни се запазва, че сме близо до град Лом и това ни спасява да оцеляваме..."Кметът на село Замфир Гаврил ГавриловВ село Замфир има училище, което е до 7 клас,  с около 60 ученици, повечето ученици са от ромски произход. Често обаче някои заминават с родителите си в чужбина.


Основният проблем е финансов, с всяка една година намалява бюджетът на кметството, казва кметът Гаврилов:"Последният бич е токът, плащахме по 800 лв., а последната фактура е 1600 лв., което не достига, Общината доплаща... Ако ни компенсират, както пенсиите компенсират... Надяваме се ... Лошото е, че бюджет няма, до март месец ще работим със стария бюджет. Когато не е приет новият бюджет,  работим с 1/12 от стария бюджет... Не са много розови нещата, но ще ги преживеем и тях."


В селото се работи по социални програми, които Община Лом е защитила, казва кметът Гаврил Гаврилов:


"През ден идват социалните, има и хора, които се подпомагат битово..Имаме личен лекар, имаме медицински пункт и медицинска сестра, която се справя сама....Предимно ромско ни е населението, от други места няма интерес за закупуване на имоти..."
 

От това село са излезли много образовани и известни хора, по-късно станали учители, професори, лекари. Един от тях е проф. Червеняков.

14800 дка е обработваемата земя, като 3000 дка обработват двама арендатори, пустееща земя няма.


В село Замфир чакат от 2006 година да се изгради вътрешен тръбопровод. Това  все още не се случва. Като второстепенен разпоредител на бюджета, средствата идват бавно или въобще не идват, обяснява кметът:

"Всичко онова, което искаме да направим, пишем докладни до Общината и от там се решава. Имаме проект за подмяна на  тръбопровода - до сега три пъти го прекрояваме в зависимост от цените, които растат. Последният проект беше приет и се знаеше изпълнител, но новодошлото правителство  ни спря финансирането... Желателно е да се подменят тръбите. Стойността на проекта  е 2 милиона и 200 хиляди лв. Досега успяхме да асфалтираме главната улица , чакаме добри дни ..."
 

НЧ "Замфир Хаджийски" е институцията, която се грижи за културното и фолклорно наследство на селото, казва Даниела Тодорова, секретар на читалището:


 "Читалището има библиотека с 10 хиляди тома, участваме с проекти за обновяване на фонда...Имаме компютърна зала с 16 компютъра...Киносалонът ни е обновен..Имаме вокална група "Настроение", спряхме ходенето по фестивали заради пандемията. Закупихме национални носии за жените в групата."


Село Замфир, община Лом - читалището
Хората в село Замфир са отзивчиви, имат желание да работят и да живеят почтено с изкараните средства от труда си. Като повечето села в България препитание няма. Това е основен проблем за село Замфир- липсата на работа. Някои от хората намират такава  в Лом, други са  в чужбина, а има и такива, които са безработни от дълги години и се подписват в Бюрото по труда:


Както казва една възрастна жена - държавата трябва да промени сегашната ситуация. Ето какво разказаха хората от селото пред  Кирил Кирилов:

"Имаме всичко, пари няма. Има и работа... Добре живеем ,спокойно, почти всичко е на вересия... Малките улици да се оправят, да има млади хора, ама ..Криза е, ама добре сме, кметът нищо не ни дава, ни работа, ни нищо... 40 лева взимаме детски, работата ни липсва най-много... Аз съм домакиня вкъщи... Какво да се промени, но, уви, невъзможно е да има заводи, младите хора да се върнат, но е невъзможно... Моят дядо е правил ТКЗС, а моят братовчед го събори за 10 минути... Не можем да се оплачем, имаме ток, вода, хляб, всичко ни е заредено, пътуваме до Лом... .Имаме и училище, и читалище.. Поща имаме, само да не закрият пощата, че да ходим до града за пенсии.. Всичко е добро... Е, малки са ни пенсиите, знаеш ли какво е да си броиш стотинките?... Криво-ляво се оправяме..."


Повече може да чуете в прикачения звуков файл. 
 Вижте още

Ангел Георгиев, "Възраждане": Северозападният край може да изчезне

71 години е продължителността на живота в България. Според официалната статистика живеем най-кратко сред страните от Европейския съюз. Оглавяваме и друг негативен показател, бидейки първи по застаряване.  Защо северозападната част от държавата е с най-нисък стандарт на живот? Как можем да се борим със задълбочаващата се демографска криза? Това..

публикувано на 26.05.22 в 11:06
Настимир Ананиев

Настимир Ананиев: Когато отшумят останалите кризи, правителството ще потърси решение и за демографската

71,4 години е продължителността на живота в България, при малко над 80 години за другите европейски страни. Според официалната статистика живеем най-кратко сред страните от Европейския съюз.  Защо северозападната част от държавата е с най-нисък стандарт на живот? Как можем да се борим със задълбочаващата се демографска криза? Темата дискутирахме..

публикувано на 26.05.22 в 10:10

Защо отново са недоволни ресторантьорите?

Преди дни от Българската асоциация на заведенията (БАЗ) и Сдружението на заведенията в България (СЗБ) изразиха искреното си възмущение от увеличението на ДДС за слабите алкохолни напитки от 9 на 20%. Това бе съобщено в писмо на двете браншови организации, изпратено до медиите. Според представителите на бранша те са удряни, защото не..

публикувано на 25.05.22 в 10:45

Жени Жикова от Видин: Вярвайте в могъществото на езика, защото той променя съдби и географски карти

24 май е една от малкото дати, които ни обединяват, кара ни с право да се годеем и въздига българския дух. В Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност разговаряхме с видинчанката Жени Жикова, преподавател по старобългарски език в Софийския университет "Св. Климент Охридски":  "От..

публикувано на 24.05.22 в 11:24

Моника Петкова, НЧ "Просвета" Мездра: Празникът на буквите е специална дата за всички нас

Винаги през годините НЧ "Просвета 1925" Мездра е било сигурен пазител и разпространител на българския фолклор и традиции. Неговите колективи разнасят славата на Мездра у нас и по света, печелейки десетки престижни награди. И днес те ще празнуват заслужено!  "24 май е един от най-светлите български национални празници. На тази дата честваме Деня на..

публикувано на 24.05.22 в 09:41

На кого ще помогнат антикризисните мерки

Нулева ставка на ДДС за хляба, осъвременяване на пенсиите с близо 20%, по-високи данъчни облекчения за семействата с деца и отстъпки за горивата, включително за бензин и дизел - това са само част от мерките в антикризисния пакет , приет на коалиционен съвет. Мерките целят да подкрепят българските граждани и бизнеса.  Антикризисните мерки са..

публикувано на 23.05.22 в 14:49

В Бойчиновци живеят спокойно

Град Бойчиновци е населено място, възникнало в близост до жп линията, известно в близкото минало със силно развита икономика и стопански живот, най-вече в областта на хранително-вкусовата промишленост.  Бойчиновци е общински център на 13 населени места.  Релефът тук  е хълмист на юг и равнинен на север. Територията обхваща  Западен..

публикувано на 20.05.22 в 13:00