Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 14 март 2022 година

Снимка: Радио ВИДИН

Започна подписването на договорите за подмяна на печките на твърдо гориво в община Видин. Договорите за подмяната трябва да бъдат подписани до 4-и април. 


Увеличението на автобусните билети за извънградските и междуселищните пътувания в област Видин вече е факт. От таксиметровия бранш също очакват увеличение на услугите. 


Бизнесът ще бъде подпомогнат заради високите цени на тока и през април, а след това ще се търси дългосрочен механизъм за справяне със ситуацията. Това стана ясно след среща на представители на работодателските организации с премиера Кирил Петков и ресорни министри. Петков допълни, че кабинетът няма да допусне покачване на цените заради спекула, а поскъпването на стоките и услугите ще бъде движено единствено от инфлацията, която е „няколко процента, а не 10 на сто“.


Във Видин вече се приемат заявления за абонамент за "Синя зона". От 4 април на нарушителите в зоната за платено паркиране ще бъдат налагани санкции и на автомобилите ще се поставят скоби. Три са начините за плащане при спиране в зоните за платено паркиране: със SMS; чрез електронен талон за кратковременно таксуване; чрез мобилно приложение. Тези варианти са за краткосрочно паркиране. Предвидени са 5 абонамента 


19 са новите случаи на COVID-19 в Северозапада. Най-много са те в област Видин - 8 на брой, в област Монтана са 6 и в област Враца - 5. 


Държавното дружество „Булгаргаз“ иска рекордно поскъпване на природния газ през април - 58 процента. Аргументът е, че заради войната в Украйна синьото гориво е поскъпнало на европейските борси. Ако Държавната комисия за енергийно и водно регулиране одобри искането, един мегаватчас трябва да се увеличи от сегашните почти 114 на почти 180 лева без такси и налози. В края на миналата седмица „Булгаргаз“ оповести прогнозата си за май, която предвиждаше скок от 39 на сто спрямо сегашните нива. При подобно поскъпване на природния газ наредбата за ценообразуването промяна и в цените на тока и парното, чийто мораториум изтича на 31 март. Окончателното решение за цените на тока и парното за бита регулаторът ще вземе на 1 април.

Вече работи националната гореща линия за бягащите от войната в Украйна и за всички въпроси по посрещането им в България. Телефоните са публикувани на Единния информационен портал, съобщават от пресслужбата на Министертски съвет.  В отделните раздели се съдържа актуална информация за правата и задълженията на пристигащите, за получаване на статут, достъп до хуманитарна помощ, настаняване, откриване на банкови сметки, търсене на работа, детски градини и училища, възможност за безплатна медицинска и психологическа помощ. Оповестени са действащите доброволчески инициативи и контакти на  гражданските организации, с които правителственият кризисен щаб е в координация и сътрудничество.

В Берковица 7 хотела и къщи за гости, с капацитет над 100 места, са изразили готовност да предложат подслон и храна на Украински бежанци, бягащи от войната. Всички места са със санитарен възел и предлагат подходящи битови условия, съобщават от общинската администрация. От Общината предоставят допълнителна информация. Областната администрация Монтана има обявени телефонни линии за лица, които могат и желаят да предоставят настаняване на украински граждани. 

В Градешкия манастир, който се намира на територията на едноименното криводолско село, посрещнаха бежанци от Украйна. Светата обител подслони жена и двете ѝ деца. Украинката Анжела е довела в манастира 13-годишния Максим и Даша, на 11 г. Те бягат от миньорски район в размирната Донецка област. 


Забавяне на социалните помощи разгневи социално-слаби хора, които обсадиха видинската поща и потърсиха съдействието на Радио Видин за решаването на проблема. 


За три седмици, от утре (15 март) до 3 април, пещерата "Магурата", край Белоградчик ще остане затворена за посетители, съобщиха от общинската администрация. Ограничаването на достъпа да природната забележителност е във връзка с подмяна на електрическите табла и прожекторите в пещерата.


Безплатен онлайн курс за подготовка за най-важната матура след 12-ти клас- по български език и литература, провеждат от издателство "Просвета".  


Палеонтологичен парк, който показва животни и птици, живели преди 2.5 млн години, откриват във Вършец. Това е поредната атракция в курортното градче. 


Конкурс-изложба за есе и рисунка на тема "Водата- извор на живот" организират Народно читалище "Никола Йонков Вапцаров - 1924" - град Криводол и Община Криводол. Всички училища и детски градини от общината могат да участват. 


Осмият симпозиум по скулптура "Мездра 2022" ще се проведе през юни.  До 21 април е срокът, в който може да се кандидатства за участие. На скулпторите ще бъде осигурен материал до 2 кубически метра. Материалът ще бъде обрязан, съобразно посочените размери в проекта на всеки участник. Допуска се използването и на други материали, донесени от авторите, уточняват организаторите.


В нощта срещу 17 март са възможни затруднения при продажбата на е-винетки. От 22 ч. на 16 март до 6 ч. на 17 март ще бъдат извършени дейности по внедряване на актуализации на електронната система за събиране на пътни такси. 


Под мотото "Реката, Добруджа и морето 2022" ще протече 700-километровият колоездачен преход "Dunav ultra". Велоприключението по поречието на Дунав ще се проведе за девета поредна година, а каузата на колоездачите е популяризирането на над 110 населени места (села и градове), през които преминава маршрутът. 





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Чужденец причини катастрофа на Петрохан и избяга

Водач, причинил ПТП с материални щети в прохода „Петрохан" и напуснал местопроизшествието, е установен и санкциониран със съдействието на служители на РУ Костинброд, съобщават от ОД на МВР-Монтана.  Сигнал за катастрофа в Петроханския проход е получен около 16 часа вчера, но  единият водач е напуснал и продължил движението си в посока град София...

публикувано на 24.07.24 в 12:23

Фолклорен фестивал "Да съхраним българското" ще се проведе в село Слатина

Фолклорен фестивал "Да съхраним българското" и 12-та поред земляческа среща ще се проведат на 27-ми юли (събота) в село Слатина , община Берковица. Организатори са кметството в Слатина, местното читалище  "Христо Ботев" и Община Берковица.  Фестивалът се провежда за втора поредна година и в него ще участват 160 танцьори, каза за Радио..

публикувано на 24.07.24 в 11:16

Режим на водата заради авария на водопровод в Манастирище и Хайредин

Авария по водопроводната мрежа е причина за режим на водата в селата Манастирище и Хайредин, област Враца. От почти месец жителите на двете села имат проблем с водоснабдяването. Проблемът не е свързан с горещините или количеството вода, добивана от помпената станция, а със сериозна авария в района на Манастирище, която ВиК не може да открие,..

публикувано на 24.07.24 в 09:59

Три пожара гасиха видинските огнеборци

На три сигнала за пожари са реагирали огнеборците през изминалото денонощие, съобщават от ОД на МВР- Видин. Пожарите са без нанесени материални щети.  Екипите гасили запалени отпадъци в гр. Белоградчик  и запалени сухи треви в землището на с. Гъмзово. След полунощ е постъпил сигнал за пожар в апартамент на ул. „Цар Асен I“ във Видин...

публикувано на 24.07.24 в 09:47

Обявяват сроковете за прием след седми клас в училището в Кула

На 25 юли от средното училище в Кула ще обявят записаните и броя на незаети места в 8 клас за учебната 2024/2025 специалност "Икономическа информатика". Второто класиране вече е видимо  за  учениците от СУ "Васил Левски" в Кула , съобщават от Регионалното управление на образованиет о във Видин .  До края на днешния ден класираните на втори етап..

публикувано на 24.07.24 в 08:45

Снимката на 23 юли 2024 година

За 13-та поредна година в град Видин се провежда  фестивалът "Дунавски вълни". Тази година работилниците и заниманията се провеждат в парк "Владикина бахча".  Служебният премиер Димитър Главчев е склонен да остане на поста, ако третият мандат не бъде изпълнен и страната отново трябва да бъде управлявана от служебен кабинет. Това стана ясно..

публикувано на 23.07.24 в 18:05

Година след тежката буря в Кула са отстранени голяма част от щетите

Измина точно една година от голямата буря в град Кула. Една година, която се оказа тежка за десетки жители, с множество щети по обществени сгради и домакинства, но за щастие нямаше пострадали хора.   Илинка Найденова от общинската администрация си спомня за стихията и прави равносметка на свършеното:  „Точно след бурята в..

публикувано на 23.07.24 в 17:27