Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Не всички бензиностанции ще предлагат горива с отстъпка

Снимка: Радио Видин

Отстъпка от 0,25 лв. за литър гориво при зареждане на бензиностанция от 1 юли-това одобри Народното събрание с актуализацията на държавния бюджет. Отстъпката е за моторни превозни средства, регистрирани по Закона за движение по пътищата, собственост на физическо лице или ползвани от физическо лице, вписано като ползвател в талона на моторното превозно средство. С взетото решение обаче идват и редица въпроси, като например ще има ли ограничения на вида и количеството гориво? На тези и още въпроси отговаря Иван Кашилски, председател на Асоциацията на българските търговци, производители, вносители и превозвачи на горива.


"Има ограничения от 50 л на ден за бензин и дизел. Много малка част от бензиностанциите ще прилагат тази отстъпка, а само определени вериги, тъй като тя не е задължителна. Другите просто нямат възможност да я прилагат, тъй като тази отстъпка, която ще се дава на края на месеца, тази бензиностанция. Тази фирма, може да си я възстанови от държавата, като има да внася ДДС и да си я приспада от вноските за ДДС. При това положение ние ще продаваме горивото под себестойност-по-евтино, от колкото сме го купили. Ние няма да акумулираме ДДС и от там нататък трябва да влизаме в едни ревизии, 2-3 месеца ревизии, кой може да издържи да дотира държавата 50- 60 000 лева, 100 000 лева всеки месец, докато му ги възстанови държавата. Излиза така, че държавата обещава да ги даде, обаче ще ги дава бизнеса."- коментира за радио Видин Иван Кашилски.


Председателят на Асоциацията уточни, че тепърва НАП трябва да спусне инструкции за изпълнение за да влезе в сила мярката. По думите му, това отчисление от 0,25 лв. за литър изисква нов софтуер за над 3000 лева. Ще се борави с лични данни, затова ще трябва да бъде назначен специален служител, който да отговаря за това. На всеки клиент, желаещ да се възползва от отстъпката, ще се търси лична карта и талон на автомобила. Кашилски каза още, че според него мярката е приета с цел да се намали конкуренцията на пазара на горивата в България.


"Като другите бензиностанции няма да дават тази отстъпка и вие като идете на бензиностанцията и ви откажат, ще отидете там, където може да я ползвате. А те ще са една или две такива компании, които ще може да си го позволят това нещо и другите остават без работа. Като нямаш оборот, като не зарежда никой при теб, даже някои няма да изкарат и месец и ще затворят. Ще фалират. Това е поредната схема да останат двама на пазара на горива в България. Както през 2018 година го бяха замислили с такива непреодолими бариери, това сега е същото-пак по законов начин." - добави Кашилски.


В анкета на радио Видин по темата стана ясно, че доста видинчани не са наясно с отстъпката за горивата. Някои са бегло запознати, но пък не знаят как точно ще се прилага тази мярка.


"Значи за мен това правителство е толкова- зеро ... Знаете ли, те самите обясняват неща, които на тях не са им ясни ... Не знам, не се интересувам. Той сигурно мъжът ми е чул ... 25 стотинки, но все още не е публикувано в държавен вестник. Когато излезе държавният вестник, тогава влиза в сила ... Няма шанс да се случи. А и не виждам какъв е смисълът за тази отстъпка. Всичко върви нагоре, тези 25 стотинки- да си ги държат горе за кюфтета ..."


Повече по темата може да чуете в звуковия файл.

Вижте още

Да си пленник в Афганистан- разказва журналистът Георги Милков

На 15 август се навърши една година от връщането на талибаните на власт в Афганистан. На тази дата през 2021 година животът на афганистанците се преобърна на 180 градуса. Силите на САЩ и НАТО се изтеглиха след 20-годишна военна намеса в страната, президентът Ашраф Гани избяга, а талибаните се възползваха от объркването на правителствените сили и поеха..

публикувано на 17.08.22 в 17:00

Две изложби за панаира в Оряхово

Оряхово празнува своите панаирни дни на 19, 20 и 21 август. Редица инициативи са предвидени в програмата през трите празнични дни.  По традиция историческият музей в града се включва в програмата с различни инициативи.  Изложбата "Ало-ало" ще бъде открита на 19 август в музея, а младият художник Адам Фекете ще гостува за втори път тази година в..

публикувано на 17.08.22 в 16:20

Дунавската регата ТИД- традиция и емоции

Международната туристическа регата по река Дунав , известна и като съкращението  ТИД / от името на немски/, се провежда за 65-ти път и е най-голямото в Европа и света туристическо плаване. Тя започна на 25 юни от германския град Инголщат и ще завърши на 27 август край Силистра.  В надпреварата с лодки по Дунав, във видинския участък, се..

публикувано на 17.08.22 в 16:00

Мюзикълът "MAMMA MIA!" на Белоградчишките скали

Започват вечерите посветени на мюзикъла, като част от Фестивала "Опера на върховете - Белоградчишки скали" 2022. В четири поредни вечери от 18 до 21 август на сцената в Белоградчишката крепост ще бъде представен мюзикълът "MAMMA MIA!" на Софийската опера и балет. Изключително успешен мюзикъл, който има десетки постановки по целият свят и над 60..

публикувано на 17.08.22 в 15:55

За първи път Rock the Rave парти в Кула

Музикално парти, наречено Rock the Rave, ще се състои за първи път в град Кула. То е част от фестивала на изкуствата "КастрАртис", който е част от съпътстващи събития на 105-тия кулски панаир. Мястото подбрано за провеждане на събитието също е необичайно, феновете на техно и рок музиката ще могат да ѝ се насладят сред историческия парк..

публикувано на 17.08.22 в 15:40

Танцьори от Видинско в програмата на фестивала в Жеравна

Броени дни остават до началото на 14-то издание на Фестивала на фолклорната носия в Жеравна. Хиляди посетители от цял свят ще се потопят в духа на старите български традиции през трите фестивални дни- от 19 до 21 август.  Тази година очакваме да бъде най-добрият ни фестивал, който сме правили до момента,   каза за Радио Видин  Христо..

публикувано на 17.08.22 в 14:55

Любен Иванов с равносметка за извършеното в област Видин

Завършването на магистралния път и реиндустриализацията на Видин са сред най-важните задачи за региона според доскорошния областен управител Любен Иванов . Той беше на тази длъжност почти седем месеца, до 4 август, когато с решение на служебното правителство за областен управител беше назначен Огнян Асенов. В равносметката си сега той изтъкна..

публикувано на 16.08.22 в 16:16