Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще се повиши ли линията на бедността и какво ще компенсира тя?

Снимка: Радио Видин

Линията на бедността през 2023 година да се увеличи с 91 лв. и да стане 504 лв. Това гласи предложение на Министерството на труда и социалната политика за Постановление на МС. Според експертите от социалното ведомство тази сума компенсира изоставането на националната линия на бедност през 2021 г. и 2022 г. Повишението ще подпомогне над 750 хил. бедни и хора с увреждания. Става ясно, че реално линията на бедност на един човек от домакинство през 2021 г. е била 504 лв. и под този праг са живеели над 1,532 млн. души у нас - 22,1% от населението на страната. Припомняме, че през тази година линията на бедност е 413 лв. Ръст от 22% на показателя е най-големият от повече от 10 години насам. Ставаме ли по- бедни и как ще се промени стандартът ни на живот с евентуалното повишаване на линията на бедността? Линията на бедност е инструмент, чиято цел е да се идентифицират бедните в обществото и се прилага при разработване на държавната политика в областта на доходите и жизненото равнище, както и при определяне на еднократни мерки за социална защита. Разговаряхме с Адриан Николов, икономист от ИПИ. 

"Линията на бедност, тази която в момента се прилага е едно връщане на една политика, която се промени малко преди COVID-19. Преди 2019 година имаше две отделни линии на бедност- едната, която се изчисляваше от правителството по някакви непрозрачни и неизвестни никому методи, и другата, която се изчисляваше от НСИ и Евростат, на база на медианния доход на лице от домакинство. Точно преди COVID-19 имаше едно доста похвално желание от тогавашното правителство да се унифицира подхода към бедността и на практика социалното министерство да възприеме линията на бедност, която изчислява НСИ. За съжаление в процеса на кризата отново поехме икономиката и социалната политика на ръчно управление и съответно започнахме да определяме линията на бедност по стария начин. На практика това, което се случва сега- тези 504 лева е едно връщане към този подход."

Повишаването на стойността на линията на бедност ще увеличи и финансовата подкрепа за хората с увреждания. Например хората с трайни увреждания над 18 г. със степен на увреждане от 50 до 70,99% имат право на финансова подкрепа от 7% от линията на бедност. С увреждане от 71 до 90%- на 15%, над 90%- на 25% от линията на бедност. Хората с над 90% степен на увреждане с чужда помощ, които получават пенсия за инвалидност поради общо заболяване или поради трудова злополука или професионална болест, имат право на подкрепа от 30% от линията на бедност, а хората с над 90% увреждане с чужда помощ, които получават социална пенсия за инвалидност- 57%. Освен това, целевите помощи за покупка на лично моторно превозно средство от човек с увреждане, както и за приспособяване на жилище и за балнеолечение и/или рехабилитационни услуги също се определят спрямо линията на бедност. Ако линията на бедност бъде увеличена според предложението на Министерството на труда и социалната политика, финансовата подкрепа за хората с трайни увреждания ще нарасне с 22% и ще запази покупателна способност при очаквана инфлация от 5,1% през 2023 г., аргументират се от социалното ведомство. С предложеното от Министерството на труда и социалната политика увеличение по Закона за хората с увреждания ще бъдат подпомогнати над 670 хил. души над 18 г. с увреждания, а по Закона за социално подпомагане- над 96 200 души. Какво ще се случи със стандарта на живот на хората, които са пряко свързани с линията на бедността? 

"Това според мен е изключително пожелателно твърдение в този доклад, тъй като просто тази прогнозирана инфлация на този етап поне по моему не е особено реалистична. Трябва да имаме предвид, че в момента месечната инфлация на годишна база вече надхвърли 15% за 2022 година и е много вероятно да остане такава до края на годината."- подчерта Адриан Николов, икономист от ИПИ. 

Всяка година размерът на линията на бедността се актуализира. У нас с последните промени в Закона за социалното подпомагане линията на бедност е основа за определяне на социалните помощи, като се очаква посредством този механизъм тези пари да стигнат до повече бедни и нуждаещи се хора. Потърсихме за коментар Иван Нейков, директор на Балкански институт по труда и социалната политика и бивш социален министър:

"Всъщност няма да има ефект за всички българи, а ще има ефект за хората, които са под и около линията на бедността- днешната и утрешната. За голяма част от програмите за подкрепа това ще бъде критерия за допустимост, критерият, по който хората ще бъдат допускани до една или друга програма за подкрепа. Увеличаването на линията на бедността ще увеличи броя на хората, които ще ползват подкрепа, а минусът е че една държава в която расте бедността не звучи добре, но от друга гледна точка това прави нещата по -справедливи и заради инфлацията, и за това, че в продължение на много години линията на бедност като критерии не беше променяна."- обясни Иван Нейков.

Видинчани изказаха разнопосочни мнения относно линията на бедността и евентуалното й повишаване:
"С тази мярка, според мен се опитват тя да достигне до повече хора и по този начин да повлияе да живеят по- добре. Може би това е идеята. Това означава, че инфлацията е много висока и може би това са някакви отчаяни мерки да се борим с инфлацията ... То ние сме обеднели, какво има повече да обедняваме. Малко са 500 лева, много малко. Поне 750 лева трябва да е линията на бедността."- коментираха видинчани.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл към материала.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Красимир Георгиев

Красимир Георгиев: Трябва да се промени философията на законодателството ни

България вече няма да бъде една от двете страни в Европа с максимално допустима скорост на движение от 140 км/ч по магистралната мрежа.  Скоростта по аутобаните ще бъде свалена до 130 километра със закон.  В правителствения законопроект се предвижда въвеждане на наказания за нарушаване на средната скорост.  Възможно ли е да се намали пътнотранспортният..

публикувано на 18.04.24 в 11:00

Звуци в тишината: Изчезващата роля на предмета "Музика" в училище

Спокойно можем да кажем, че музиката е една от основите на човешката култура. Още откакто хората са блъскали с кости по земята и по камъните, създавайки ритъм, тя е била олицетворение на общността и чувството за споделеност. Още оттогава човечеството е било наясно с това какво е музиката и какво носи тя, но в днешни дни изглежда, че това разбиране..

публикувано на 17.04.24 в 11:00

Един от трима съвременни българи би защитил родината във военен конфликт

На фона на няколко сериозни военни конфликта, дори близо до нас, едва 30% от българите заявяват, че биха се били за страната си, ако има война . 42% не биха, а останалите от запитаните се колебаят и не знаят как да отговарят. Ние се нареждаме по-близо в нагласите си до западните европейски държави, отколкото до източните. Това показват резултати от..

публикувано на 16.04.24 в 12:40

Северозападна България с трайно присъствие на туристическата карта

Седемнадесет проекта са одобрени за финансиране в конкурса "Развитие на туризма в Северозападна България и по поречието на река Дунав" на Фондация "Америка за България". Финансирането на всички тях е за 1 312 000 лева. Средствата ще подкрепят развитието на туристически продукти и услуги в регионите с цел да удължат престоя на посетителите. Над 150..

публикувано на 15.04.24 в 15:38
Цветан Ценков, кмет на община Видин

Цветан Ценков: С булевард "Панония" се случва това, което се случва и в държавата (видео)

До края на април се очаква да завърши ремонтът на първото платно на бул. "Панония" във Видин . Следващата седмица Народното събрание трябва да гласува окончателно останалите 3,5 млн. лева за завършването на проекта. Това обясни в "Посоките на делника" кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков в отговор на въпроса "Какво се случва с бул...

публикувано на 12.04.24 в 13:03
Марая Цветкова

Марая Цветкова: Превърнахме демокрацията ни в елитарно хоби за глупаци

Кабинетът "Главчев" положи клетва и встъпи официално в длъжност, с което 103-тото правителство в историята на България е факт.  Президентът Румен Радев насрочи за 9 юни националните и европейските парламентарни избори.  Кои са причините, поради които отново ще се отправим към урните?  Може ли предизборната кампания да предложи решения, а не битовизми..

публикувано на 11.04.24 в 10:00

Проф. Светослав Малинов: При обща кампания евроизборите няма да бъдат видени и чути

Провеждането на избори 2 в 1 има както позитиви, така и негативи, коментира политологът и два мандата евродепутат проф. Светослав Малинов. Според него, от една страна може да се прогнозира, че сливането на двата вота ще доведе до рекордна за нашата страна активност на евроизбори, същевременно е възможно кампанията за евровота да бъде погълната..

публикувано на 10.04.24 в 15:21