Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Търнава - едно живо село

12
Снимка: радио ВидинГостуваме на село Търнава, най-голямото село в община Бяла Слатина - с красив и озеленен център, с възстановена църква,  с художествена сцена на открито. Предполага се, че селото е основано от славяните още през 7 век. Името му е славянско, произлязло от думите "трън" и "тръни". В Търнава живеят над 1800 души. Има училище, детска градина, деца, които посещават учебните заведения. Тук е построен първият селски стадион в община Мездра, който след толкова години ползване, в момента се нуждае от ремонт. Хората от селото намират работа  в предприятията в Бяла Слатина, Мездра, Враца и Козлодуй.Трети мандат кмет на Търнава е Габриела  Раловска, вече 11 години е избирана от съселяните си. По професия е педагог, но предпочита да е кмет на Търнава:

"Селото заслужава да се случват добри неща... Това е най-голямото село, бяхме 2500 човека, сега сме между 1800 до 2000 души... Може би близостта до Козлодуй и до общинския център прави селото ни оживено, 200 ученика имаме, 100 деца в детската градина... Има живот в селото... Има традиции в това да се организират концерти, театри, културни събития."


Читалището в село Търнава е с нова визия, на няколко етапа се е правил ремонтът, от 2012 г до сега, обяснява кметът Габриела Раловска:

"Реновирано е изцяло читалището ни , 2012 направихме покрива, впоследствие е направен вътрешен ремонт и то функционира доста добре, в него наистина има живот... Всичко, което се направи в последните години успяваме да надграждаме и може да се види какво е направено. В момента имаме амбиция да продължим с асфалтирането, стараем се да поддържаме онова, частично подменихме водопровода... но е крайно недостатъчно. Това е моя амбиция - да се направи канализация в селото... Обновено е изцяло уличното  осветление, обновени са парковете и чешмите, има нови детски площадки... Обновен е центърът на селото с помощта на доброволци и хора, които милеят за селото."Цветни автобусни спирки красят селото, върху тях са изрисувани сцени от народни приказки и са написани мъдрости от български писатели.


В Търнава  е направена открита сцена, където се провеждат всички тържества и събития, казва кметът Габриела Раловска:

"Провеждаме фолк фестивал "Ехо в родния край" - събитие, което събира хора от различни краища на България, летен празник, на 13 август ще бъде..."


Кое е най-важното в работата ѝ като кмет:

"Най-важното за мен са хората и живота тук, да имаме най-необходимите неща, това го дължим на хората, защото ние имаме същите потребности като хората в града. Да гарантираме спокойствие на хората, да живеят спокойно... Ние кметовете сме проводникът на хората към институциите..."

В село Търнава се изпълняват различни социални програми, успешно се реализира  проектът "Топъл обяд", по който 105 човека получават безплатен обяд. Има и домашен патронаж, личен и социален асистент...

Църквата в село Търнава носи името на "Свети апостол и евангелист Лука". На 18 октомври е храмовият празник на църквата, на който се събират хората. Църквата е действаща, всеки ден до обяд е отворена.
Два пъти и е правен ремонт, а стенописите са възстановени  с дарението на Стилиян Чомаковски от село Търнава.


 "Хората осмислят живота на един кмет" казва Габриела Раловска и добавя:

"Почти 80% от хората в Търнава са гласували да бъда техен кмет, имат ми доверие и трябва да го оправдая"В село Търнава има около 200 ученици, които посещават училището, проблем е това, че  училището няма физкултурен  салон, това е една от целите, която кметът иска да реализира.

 
НЧ "Напредък 1898" село Търнава развива активна дейност, Катя Заешка е секретар на читалището, в момента се подготвя фолклорния фестивал   "Ехо в родния край - Георги Горелски".

Хората в Търнава са трудолюбиви, по-голяма част от тукашното население е слязло от балкана, в миналото те са намирали работа в предприятията, в  селското стопанство, днес липсата на работа е накарала младите да си тръгнат от родните места.

 
Повече може да чуете в прикачения звуков файл.Вижте още

ИПБ: Институциите са абдикирали от пътната безопасност

Най-голямата заплаха за живота и здравето на българските граждани от началото на тази година е пътнотранспортният травматизъм , посочва анализ на Института за пътна безопасност .  Според данните през първите 7 месеца в резултат на катастрофи са загинали 288 души , което прави средно 1,4 починали на ден . Тежко ранените са 4472 души , което..

публикувано на 11.08.22 в 10:10

Красимир Георгиев, АКАБ: "Пътна полиция" трябва да се разпусне и реформира по нов модел

За политическа и експертна неспособност за противопоставяне на рисковете и заплахите от настъпването на тежки пътнотранспортни произшествия предупреждават експертите. Политическите противопоставяния в държавната администрация са превърнали безопасността на движението в досадно служебно задължение, посочват в свое становище от Института за пътна..

публикувано на 11.08.22 в 10:10

Застрашена ли е дейността на строителните фирми?

Над 1000 строителни фирми се очаква да спрат дейността си до края на годината- това каза за БНР Валентин Николов, изпълнителен директор на Камарата на строителите в България. Той посочи, че общият обем на строителната продукция за четвъртото тримесечие на миналата година и за първото тримесечие на тази година, отнесен към съответния предишен..

публикувано на 10.08.22 в 11:13

Повече българска история, упражнения и обяснения в клас искат родители и ученици

Много висок стил на изказа в учебниците, материал, който не е съобразен с възрастта на децата, необходимост от повече примери и обяснения, вместо твърде много информация, както и необходимост от повече време за упражнения. Това са основните проблеми, които изпъкват в отговорите на родители и деца във връзка с учебния материал. Като най-труден предмет..

публикувано на 09.08.22 в 13:53

Проф. Венелин Терзиев: Има ли стратегия българското образование?

"В последните месеци у нас очевидно се натрупват и ескалират последователно проблемни теми във всяка една област – образование, икономика, култура. Неслучайно поставяме образованието на първо място – защото всъщност именно образованието се явява фундамент не само за личностното развитие. То е фундаментът, върху който се гради и развива всяка..

публикувано на 09.08.22 в 11:23

Връща ли се интересът към учителската професия?

Да си учител днес е предизвикателство и същевременно огромна отговорност. Учителите учат всеки ден, за да предадат най- доброто на своите ученици. Те трябва да следят постоянно излизащите нови технологии, за да могат да ги прилагат в обучението. След увеличенията на заплатите в сферата на образованието през последните години и сътресенията на пазара..

публикувано на 08.08.22 в 12:17

Любен Добрев: Парламентът е отражение на реалността

47-мото Народно събрание остава завинаги в историята след като в понеделник президентът Румен Радев го разпусна с указ, а след това назначи служебен кабинет и дата за избори. Над седем месеца продължи животът на парламента, изразяващ се в 84 закона, 122 решения и 141 часа за контролна функция. Оправдаха ли се очакванията на населението за подобряване..

публикувано на 04.08.22 в 10:00