Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иван Барзин, кмет на Вълчедръм: Гордея се, че избегнах разрухата и надградих

9
Снимка: Радио Видин



В "Добро утро, кмете" гостуваме на град Вълчедръм. Земеделието е най-важният и основен поминък на местните хора. Районът се смята за една от трите житници на България, след Добруджа и Тракия. 

Община Вълчедръм се нарежда на четвърто място по население след Монтана, Лом, Берковица.
3500 са жителите на община Вълчедръм, преди години са били 8 хил. души


Голяма и красива е сградата на общината, облицована е с мрамор,  посреща ни кметът Иван Барзин. Кабинетът му е обширен, с дървена ламперия и мебели от времето на социализма. Обзавеждането не е променено от  1999 година, когато е бил избран за кмет, казва той. А вече кара шести мандат. 


Корените на Иван Барзин са от Чипровци, фамилията му се мести след Чипровското въстание в равнината, няколко фамилии са дошли от Чипровско в плодородната равнина и се съхраняват и днес. Иван Барзин е дипломиран лекар, но отдавна не работи  като такъв:

 
"Реших да опитам и това поприще, винаги съм избиран от първия път, стремял съм се с каквото мога да помагам на хората. Но няма човек, който да свърши всичката работа... И преди, който е имал земя, си е хранил семейството и сега от рентата пак може да живее...   Земята е вечна, хиляди години е била тук и след хиляди години пак ще е тука."


23 години Иван Барзин работи като кмет на община  Вълчедръм:

"Най-много се гордея с това, че успях да запазя да не се доразруши това, което беше останало от бившите селски стопанства като сграден фонд. И беше взето от младите земеделци за складове... Другото, което е, запазихме училищата, имаме две училища, детски градини, има младо население, има деца, има живот и селото ще има живот..."

Нестабилната политическа и държавна ситуация се отразява негативно върху работата на общината, смята кметът:


"Ние сме зависими от всяко едно правителство, което дойде... На фона на тежката икономическа криза благодарение на финансовия колектив на общината, ние сме добре. 1 млн 500 хил лв са много или малко пари за различни хора. Но аз съм доволен, че ще мога да преживея в изключително тежка икономическа криза.. Благодарение от наемите на общинска земя, получаваме прилични доходи и нещата се получават... Няколко години приключваме добре..."

Стабилно е финансовото състояние на община Вълчедръм и то благодарение на безценната земя, има още нещо ново, казва Иван Барзин:

 
"Имаме техника от А до Я, аз не ползвам външни услуги, имаме собствена пожарна и се гордея с това, ние имаме доброволен отряд... Ние сме първите, които направиха предприятие за компостиране на зелени отпадъци, тая година започна да функционира... Този процес не е лек, първо трябва да научим хората къде и какво да изхвърлят, за разделно събиране, тази техника е изключително скъпа, струва милиони левове...Предприятието трябва да се самоиздържа, не да печели."


Преди 2000 година 888 души са работили във временната заетост, тогава са построени много улици, гаражи и др. В момента се работи по регионална програма, в която безработните работят 4 часа за 49 лв и за поддържане външния вид на населените  места:


"Читалищната ни дейност е запазена, имаме Спешна помощ, 2 аптеки, имаме два големи магазина и се надявам да има живот в моята община... Все още има безработица, около всеки земеделски производител има някакъв персонал, но не е достатъчно, борим се за програми, надяваме се да се променят нещата, да има мъдро управление на по-високо ниво и средствата да се харчат за просперитета на хората, които са в малките общини. Патронаж имаме, той е в общината, имаме нови коли, с които се разкарва храната, това е един жест от администрацията  към старите хора..."


Местния фолклор и културните традиции съхранява НЧ "Рало 1891". Секретар е Маргарита Борисова, към читалището работи група за автентичен фолклор, има още няколко групи за песни и танци.
 

Пред Николай Хараламбов хората, останали да живеят тук споделиха как виждат настоящето на Вълчедръм:  


"Много неща трябва  да се направят, улиците са занемарени и най-важното - да има работа за хората. Ако дойде турист тук може да отиде в музея, в читалището, в църквата...Те момчетията чакат да дойде пенсията и гледат да дойде пазара, продават всичко... Доволни сме от кмета си, кога постъпи първия път, каза, че ще открие заводи, а то ... младите избягаха, останахме ние, старите... Улиците в махалата не са оправени, иначе много хора купуват къщи тук... Няма живот във Вълчедръм, няма млади хора, няма работа... Искаме да има къде да се изпие едно кафе, може още да се желае, за благоустройството на града... Искаме да се произвежда нещо... Няма какво да се види, народът е избягал..."

 
Повече може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още
Светлин Тачев

Светлин Тачев: Политическите кризи оставят усещането, че Преходът продължава

В навечерието сме на официалния старт на предизборната кампания, с която ще започне и обратното броене към 9 юни, когато ще гласуваме на националните и европейските избори.  Как ще се отрази натрупаното недоверие в изборния процес, засилило се от честите избори, от още по-честите промени в Изборния кодекс и информационната война по машинно-хартиенния..

публикувано на 25.04.24 в 10:00

На какво се дължи бърнаутът сред българските учители?

За никого не е тайна, че учителската професия има висока обществена стойност. Работещите в сферата прекарват много часове в преподаване, носят отговорност за ученици и често са натоварени с административна дейност. Бързата промяна в начина на работа заради пандемията допълнително доведе до натоварване при тях. Ако учителите не получават подходяща..

публикувано на 24.04.24 в 13:45

С какви послания и амбиции тръгват към предизборната кампания политическите сили?

На 9 юни ще отидем до урните за поредните предсрочни парламентарни избори и за народни представители в Европейския парламент. Официално предизборната кампания ще започне на 10 юни, но неформално тя стартира веднага след като падна кабинетът Денков. В последните дни сблъсъците между основните парламентарни сили са фокусирани върху служебния кабинет на..

публикувано на 23.04.24 в 12:08

Енергиен преход към чиста енергия при конкурентни цени

Сигурността и достъпността на енергията са важна предпоставка, за да имаме конкурентна европейска индустрия. Това заяви председателят на УС на Асоциация на индустриалния капитал в България Васил Велев на конференция на тема "Устойчива и ефективна енергийна система за стабилна и сигурна икономика", която се проведе в София. Проявата беше..

публикувано на 22.04.24 в 16:05

Информационен портал подкрепя развитието на енергийните общности

Българските граждани вече могат да използват информационната платформа "Енергия за гражданите в България" , насочена към подпомагане на развитието на енергийните общности . Платформата е резултат от близо 3-годишна работа на европейския проект SHAREs. За България тя се изпълнява от Черноморския енергиен изследователски център, а координатор е..

публикувано на 22.04.24 в 16:03

Жителите на село Вещица искат параклис

Село Вещица ни посреща със свежест, чистота, зеленина и песен на пойни птички .  Това е населено място, което не може да бъде забравено. Първо поради името си, което е наистина необичайно и второ, когато дойдеш в него, оставаш завинаги запленен от прекрасната природа. Чистота, спретнатост, свежест струи от накацалите къщички. Макар и семпли, те..

публикувано на 19.04.24 в 12:00
Красимир Георгиев

Красимир Георгиев: Трябва да се промени философията на законодателството ни

България вече няма да бъде една от двете страни в Европа с максимално допустима скорост на движение от 140 км/ч по магистралната мрежа.  Скоростта по аутобаните ще бъде свалена до 130 километра със закон.  В правителствения законопроект се предвижда въвеждане на наказания за нарушаване на средната скорост.  Възможно ли е да се намали пътнотранспортният..

публикувано на 18.04.24 в 11:00