Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Синдикатите с нови искания за доходите

Снимка: Радио Видин

2432 лева са нужни за издръжката на тричленно семейство у нас, показва анализ на КНСБ за последното тримесечие на миналата 2022 година. Към настоящия момент 1351 лева на месец са необходими на един работещ, за да живее нормално. Над милион и 700 хиляди българи получават по-ниски възнаграждения и се налага да взимат решения от кое да се лишат. Включително от необходими, но все по-скъпи продукти. От хранителните продукти рекордьорът в поскъпването са яйцата- с 55 на сто за година, следвани от млечните и зърнените продукти. Нагоре продължават да вървят и цените на всичко извън прехраната. В средата на зимата синдикатите изчисляват, че дървата за огрев са поскъпнали с 50% спрямо миналия декември. А при горивата и лекарствата- като пера, от които трудно човек може да спести- тенденцията отново е за все по- високи цени. За какво настояват спешно синдикатите? Минимална заплата 1000 лева от началото на  2024 година поиска Пламен Димитров, президент на КНСБ. Синдикатите искат и необлагаем минимум, равен на минималната работна заплата. Те са готови на ефективни стачки и настояват за ръст в доходите на всички с поне 15%. Според тях, ако инфлацията не тръгне надолу, а заплатите нагоре, планираните ефективни стачки в редица сектори ще станат по-масови. Те имат и своите искания към партиите, които вече се готвят за новите избори. Потърсихме Любен Любенов, областен координатор на КНСБ-Видин.


"Необходимият нетен брутен доход за едно работещо лице от едночленно семейство през декември достигна 1351 лева, а необходимият нетен месечен доход за издръжка на тричленно домакинство, тоест това са двама работещи с едно дете до 14 години през декември достигна 2432 лева. За едногодишен период разходите за издръжка на живота на тричленно семейство нарастват с 366 лева. Тези данни са от нашия Институт за социални и синдикални изследвания, който вече от доста време насам прави това изследване, като на всяко тримесечие се изследват около 500 - 600 потребителски стоки, при които се наблюдават инфлацията и повишението на цените. Нашите искания бяха за 850 лева размер на минималната работна заплата, като това е средна стойност на средната работна заплата у нас. Все още продължаваме да държим на тези искания, а имаме и нови искания, според които до края на годината минималната заплата трябва да достигне 1000 лева."


В края на миналата година ръководствата на двата синдиката- КНСБ и КТ “Подкрепа” се обединиха в исканията си и проведоха мащабно протестно шествие в столицата. В редица региони на страната бяха проведени и отделни протести. Какви ще са действията им през 2023 години, ако исканията им не бъдат чути от управляващите?


"Ако тези наши искания не бъдат удовлетворени, ще продължат протестите и през тази година. Няма да спрем докато исканията ни не бъдат удовлетворени. В момента се забелязва напрежение в много отрасли и браншове, тъй като се вижда, че инфлацията няма как да се покрие от доходите, които получават в момента, обмисляме и протести. Мога да кажа, че синдикалната федерация на съобщенията към КНСБ започва процедура за стартирането на ефективни стачни действия в “Български пощи”. На 20.12.2022 година работниците и служителите бях в началото на едни символични стачни действия с носене на протестни лентички. На 19.01.2023 година бе избран и стачен комитет, който да започне процедура, съгласно Закона за уреждането на колективните трудови спорове”- допълни Любен Любенов.


На фона на инфлацията, работодателските организации посочиха вариант за решение на проблема, а от КТ "Подкрепа” също излязоха с позиция:


"В условия, в които имаме спад в цената на енергоносителите, спад на цената на горивата, които бяха основната причина на ръста в цените, нормалната реакция на бизнеса е да намали цената на стоките и услугите, които предлага. Това ще остане само призив, но ако няма принуда, няма да се случи”- каза Ваня Григорова, икономически съветник на КТ "Подкрепа” и допълни:


"Голяма част от средствата от държавния бюджет отиват за компенсации на електроенергията за бизнеса и за небитовите организации. Около 9- 10 млрд. тази година ще отидат именно за това. Същевременно се твърди, че няма 700 млн. да бъде увеличена минималната работна заплата до 850 лева."


Наред с недоволството в някои сектори, учителите също са в готовност да протестират с искане за по-високи заплати. Това твърдят от Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа". Учителската заплата достигна ниво 125% над средната брутна за страната през последните 6 години. Но поради високата инфлация реално средните заплати на учителите са намалели на 115%. В проведена анкета 94.3% от анкетираните учители са отговорили, че инфлационният индекс е повлиял много силно по отношение на семейните бюджети за физическа издръжка, а само 6% са отговорили, че се справят нормално с увеличението на цените. Разговаряхме с д-р Юлиян Петров, председател на Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа“.


"Ние направихме национален анализ на статуквото по отношение на финансирането в следващия бюджет и очакванията на учителите са за повишаване на работната заплата в рамките на това, което е заложено и в Закона за предучилищното и училищно образование, тоест парите за образование да гарантират 125% над средната брутна работна заплата за страната. В момента, обаче на база на огромната инфлация от миналата година, вече реално сферата е обедняла поне с 20%.”


Попитахме и видинчани как ще коментират поредното искане на синдикатите за спешно повишаване на доходите:


"По принцип има нужда от повишаване, но се съмнявам, че ще се случи. Не са причината само работодателите, а си зависи и от самото управление на страната… То вече се увеличава всичко. Всичко тук е до долу… Не ми се вярва да успеят. Това зависи от новите управници."


Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.


Вижте още

Какъв е ефектът от еврофинансирането в Северозапада?

Българската телеграфна агенция организира три местни регионални конференции, посветени на бъдещето на Северозападния регион, в трите областни центъра - Видин, Монтана и Враца . Участниците в дискусиите се фокусираха върху степента на сближаване и постигнатото в предходния период по оперативните програми, бъдещите предизвикателства и промени в..

публикувано на 21.03.23 в 13:57

Професионалното образование - мост към пазара на труда

Професионалното образование продължава да произвежда кадри – около 40% от завършващите всяка година ученици (и около половината от учащите след VIII клас). Така всяка година образователната система осигурява по близо 20 хиляди младежи с професионална квалификация . В същото време данните показват силен недостиг на подходящи кадри. Около ¾ от..

публикувано на 20.03.23 в 15:50

Все повече хора избират живота на село

Около 100 000 души са избрали да се преместят на село в последните 3 години. Това показва проучване на платформата "Живот на село“. В повечето случаи, хората избират населени места, близки до областните центрове, коментира за Радио ВИДИН основателят на платформата Ивайло Вътовски : "Изследваме, всъщност,  колко са сделките с..

публикувано на 15.03.23 в 11:00

Цените на храните от производител до магазина

Повишението на цените на хранителните продукти от началото на годината продължава, а потребителската кошница все повече олеква.  Защо се повишиха цените на храните и на какво се дължи поскъпването им? Търсим отговор на тези въпроси от производители от Северозапада. На видинския пазар търговията е слаба. Местните производители, които предлагат..

публикувано на 13.03.23 в 15:50

Село Капитановци - в очакване на ремонта на улиците

Екипът на Радио ВИДИН гостува на Капитановци , едно голямо и красиво село, разположено в плодородната Видинска низина. То е третото по големина село в община Видин след Градец и Покрайна. Над 1000 души живеят в Капитановци. Голям е интересът към закупуване на къщи и имоти тук, което се обяснява с близостта до областния град и това, че..

публикувано на 10.03.23 в 12:30

Александър Стоянов: Проблемът с патриотизма ще бъде решен, ако учителите си вършат работата

Усвояване на знания и умения, свързани със защитата на родината, както и запознаване с гражданско-военните отношения: това са част от нещата, които  от следващата година ще изучават учениците в 10 и 11 клас . Новото военно обучение ще бъде в рамките на 5 часа,  предвиждат промени в обществена наредба, публикувана за обществено обсъждане...

публикувано на 09.03.23 в 10:10

Красимир Богданов: Армията е един от стожерите на българското самосъзнание и на националното самочувствие

Усвояване на знания и умения, свързани със защитата на родината, както и запознаване с гражданско-военните отношения: това са част от нещата, които от следващата година ще изучават учениците в 10 и 11 клас . Новото военно обучение ще бъде в рамките на 5 часа, предвиждат промени в обществена наредба, публикувана за обществено обсъждане...

публикувано на 09.03.23 в 10:05