Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Плакудер - с надежда младите да се върнат отново в родното място

13
Снимка: радио Видин


Село Плакудер е на 15 км от Видин. То е разположено в хълмиста местност, с дерета и много зеленина. Селото е възникнало отдавна. Някога тук е минавал римски път край река, която вече отдавна е пресъхнала.

В близкото минало тук са живеели около 350 души, а днес наброяват 60. Повечето са пенсионери, но има и такива, които работят във Видин и вечер се връщат.

Водата е важен фактор за живота на хората в едно населено място. В селото е имало няколко чешми, една от тях вече е възстановена с помощта на Община Видин, а през 60-те години на 20 век хората си изкопават кладенци в дворовете си. Днес кладенците са регистрирани така, както изисква законът. 

Ежегодно, в дните около Петровден (по стар стил, 12 юли, но винаги в събота), се провежда събор.


Посреща ни кметският наместник Людмил Любенов. Неговият род е от това село. Той е ветеринарен техник и когато остава без работа, местните хора му предлагат да поеме управлението на селото. Людмил Любенов е кметски наместник трети мандат.

Уважаван е от хората, стреми се да помага на всеки възрастен жител, който има нужда от лекарства, хранителни продукти, пазарува им от града, защото магазин в Плакудер отдавна няма.

Горд е с факта, че е възстановена старата чешма, от която тече изворна вода и хората си наливат.

Людмил Любенов разказа какво е успял да свърши за селото за времето на своето кметуване и какво предстои тази година:

"Направихме детска площадка, нова автобусна спирка, две беседки, пейки, поизкърпихме улиците, но има още какво да се прави... Имаме предвидени средства за асфалтиране и баластриране, предвидена  е улицата, която води към гробищния парк. Тя е най-фрапираща и е основна улица. 

Имаме чешма, която е с изворна вода. Строена е 1924 година и тя беше занемарена последните години. Успяхме с местните хора и с Община Видин да възстановим чешмата. Ще продължим да я поддържаме, сега е по-лесно - има плочки, има отводняване. 



Предстои най-важното- да си оправим улиците, магазин нямаме, имаме коли, с които пътуваме до Видин и трябва да са ни добри улиците. В селото има много кладенци, регистрирали сме си ги почти всичките в Басейнова дирекция - Плевен. 

Към имотите и къщите в селото има интерес. То е предпочитано заради удобствата, които предлага - електрификация, водоснабдяване, интернет, близостта до Видин."

Хора масово се интересуват от закупуване на къщи, но малко са обявени за продажба. Автобус в миналото е имало всеки ден, а сега веднъж седмично идва, допълва Любенов.


И понеже от години няма магазин, хората са решили проблема на местно ниво - три пъти в седмицата им карат хляб и тестени закуски, имат уговорка с фирмата-производител. 

Историята на селото е древна. Възникнало е на място на древен римски път, който е минавал край Градец. Най-вероятната версия за името е, че е наречено така от минаващата в дола рекичка, където се е появило селото, което означава "Воден дол" .


В Плакудер ни посрещат няколко жени, пенсионерки, които живеят тук и се радват на чистия въздух и спокойствието на това място. Но има и неща, от които са недоволни, като изкопаните от дъждовете улици, липсата на магазин, на лекар и все по-рядко идващия автобус.

Марушка Крумова е живяла няколко години в София, но се е върнала в родния край, въпреки че е имала възможност да остане в столицата. Разговаряме и със Софка Трифонова, която също е родом от селото, както и с още две жени - Николина Велкова  и Йорданка Лазарова: 

"Родното място си е най-хубаво, харесвам си селото... Земята е хубава, всичко се ражда, въздухът е прекрасен, водата ни не е много чиста... Много неща трябва да се направят, ама няма да се направи. Автобусът идва само веднъж в седмицата. С голям зор ни карат хляба... Днес живея сама, децата са по Видин, идват всяка събота и неделя. Поддържам градина 2 декара... Не се събираме на кафе, гледаме турски сериали... За селото трябва да се оправят улиците, Втора главна улица е с лоша настилка и трябва да се ремонтира... Въздухът тук е много чист, живее се спокойно." 


Паска Симова е била един от кметовете на селото по време на социализма. Тя е от Бориловец. Тук е омъжена и живее в Плакудер вече 50 години. По нейно време е направена цялостна телефонизация и водоснабдяване на селото. Казва, че в миналото тя, като кмет, е работила много по-лесно с ръководните кадри. 


Повече може да чуете в прикачения звуков файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Село Гомотарци - с бъдеще във винения туризъм и с грижа за опазване на миналото

Гостуваме на Гомотарци, едно село разположило се на брега на река Дунав.  Голямо  и красиво населено място, с няколко площада, с просторни и красиви къщи с големи дворове и трудолюбиви хора. Видинското село се гордее със запазената си църква, големия църковен двор, с ценните стенописи, които са реставриран и с новата трапезария към храма...

публикувано на 12.07.24 в 12:00

Калин Виденов: Геноцидът над Северозапада от страна на ГЕРБ продължава

Все по-илюзорни изглеждат шансовете за съставяне на редовен кабинет в рамките на настоящото Народно събрание.  Политическата криза в страната продължава да се задълбочава.  Предсрочните избори наближават с все по-голяма скорост, а единственият шанс да не се стигне до тях е експертен и технически кабинет с третия мандат.  Как се отразява дългогодишният..

публикувано на 11.07.24 в 10:00

Нуждае ли се от рестарт икономиката ни?

България трябва да извърши смели реформи на пазара на труда и в образованието, защото рискува икономиката ѝ да стане много неконкурентоспособна. Разходите за труд растат ударно и въпреки това не успяват да наваксат изоставането спрямо ЕС, а производителността остава ниска. Трябва да се подобри рязко и средата за инвестиции, които изостават..

публикувано на 10.07.24 в 10:45
Боян Минков, кмет на община Белоградчик

Боян Минков: Липсата на редовно правителство затруднява работата на общините

Общините са сред потърпевшите от политическата криза в страната ни, коментира кметът на Белоградчик Боян Минков . По думите му политиците трябва разберат, че хората все повече ще ги наказват по време на избори, като все по-малко гласуват. "Има огромни затруднения в работата на общините и ние, кметовете, го усещаме най-силно, защото сме..

публикувано на 09.07.24 в 14:26
Румен Гълъбинов

Румен Гълъбинов: Политическата нестабилност усложнява постигането на стратегическите ни цели- Еврозоната и Шенген

Ако политиците в България не успеят да се разберат и се стигне до нови избори, се усложняват задачите, свързани със стратегическите цели на страната ни- Еврозоната и Шенген, коментира икономистът и финансист Румен Гълъбинов. По думите му, има риск и да не получим в пълен размер средствата по Плана за възстановяване и устойчивост. "Планът за..

публикувано на 09.07.24 в 13:31

Засилен контрол на Инспекциите по труда за недеклариран труд в рискови сектори

Работата без трудов договор е нарушение, за което в Кодекса на труда изрично е регламентирано, че не може да е маловажно . Затова винаги, при установяване на такова нарушение, се налага санкция, която не може да бъде по-малка от 1500 лева и може да достигне до 15 000 лв.   Много е важно всеки работник да разбере, че когато се съгласява да работи без..

публикувано на 08.07.24 в 15:03

Изсветлява ли сивата икономика

Публичните финанси на България губят близо 3 млрд. лева на година, заради невнесени данъци и осигуровки, вследствие на недекларирана заетост. Изводът е на Асоциация на индустриалния капитал в България. Типичните проявления на недекларирана заетост са няколко и те се променят през годините в зависимост от степента на контрол и в зависимост от..

публикувано на 08.07.24 в 14:59