Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Плакудер - с надежда младите да се върнат отново в родното място

13
Снимка: радио Видин


Село Плакудер е на 15 км от Видин. То е разположено в хълмиста местност, с дерета и много зеленина. Селото е възникнало отдавна. Някога тук е минавал римски път край река, която вече отдавна е пресъхнала.

В близкото минало тук са живеели около 350 души, а днес наброяват 60. Повечето са пенсионери, но има и такива, които работят във Видин и вечер се връщат.

Водата е важен фактор за живота на хората в едно населено място. В селото е имало няколко чешми, една от тях вече е възстановена с помощта на Община Видин, а през 60-те години на 20 век хората си изкопават кладенци в дворовете си. Днес кладенците са регистрирани така, както изисква законът. 

Ежегодно, в дните около Петровден (по стар стил, 12 юли, но винаги в събота), се провежда събор.


Посреща ни кметският наместник Людмил Любенов. Неговият род е от това село. Той е ветеринарен техник и когато остава без работа, местните хора му предлагат да поеме управлението на селото. Людмил Любенов е кметски наместник трети мандат.

Уважаван е от хората, стреми се да помага на всеки възрастен жител, който има нужда от лекарства, хранителни продукти, пазарува им от града, защото магазин в Плакудер отдавна няма.

Горд е с факта, че е възстановена старата чешма, от която тече изворна вода и хората си наливат.

Людмил Любенов разказа какво е успял да свърши за селото за времето на своето кметуване и какво предстои тази година:

"Направихме детска площадка, нова автобусна спирка, две беседки, пейки, поизкърпихме улиците, но има още какво да се прави... Имаме предвидени средства за асфалтиране и баластриране, предвидена  е улицата, която води към гробищния парк. Тя е най-фрапираща и е основна улица. 

Имаме чешма, която е с изворна вода. Строена е 1924 година и тя беше занемарена последните години. Успяхме с местните хора и с Община Видин да възстановим чешмата. Ще продължим да я поддържаме, сега е по-лесно - има плочки, има отводняване. Предстои най-важното- да си оправим улиците, магазин нямаме, имаме коли, с които пътуваме до Видин и трябва да са ни добри улиците. В селото има много кладенци, регистрирали сме си ги почти всичките в Басейнова дирекция - Плевен. 

Към имотите и къщите в селото има интерес. То е предпочитано заради удобствата, които предлага - електрификация, водоснабдяване, интернет, близостта до Видин."

Хора масово се интересуват от закупуване на къщи, но малко са обявени за продажба. Автобус в миналото е имало всеки ден, а сега веднъж седмично идва, допълва Любенов.


И понеже от години няма магазин, хората са решили проблема на местно ниво - три пъти в седмицата им карат хляб и тестени закуски, имат уговорка с фирмата-производител. 

Историята на селото е древна. Възникнало е на място на древен римски път, който е минавал край Градец. Най-вероятната версия за името е, че е наречено така от минаващата в дола рекичка, където се е появило селото, което означава "Воден дол" .


В Плакудер ни посрещат няколко жени, пенсионерки, които живеят тук и се радват на чистия въздух и спокойствието на това място. Но има и неща, от които са недоволни, като изкопаните от дъждовете улици, липсата на магазин, на лекар и все по-рядко идващия автобус.

Марушка Крумова е живяла няколко години в София, но се е върнала в родния край, въпреки че е имала възможност да остане в столицата. Разговаряме и със Софка Трифонова, която също е родом от селото, както и с още две жени - Николина Велкова  и Йорданка Лазарова: 

"Родното място си е най-хубаво, харесвам си селото... Земята е хубава, всичко се ражда, въздухът е прекрасен, водата ни не е много чиста... Много неща трябва да се направят, ама няма да се направи. Автобусът идва само веднъж в седмицата. С голям зор ни карат хляба... Днес живея сама, децата са по Видин, идват всяка събота и неделя. Поддържам градина 2 декара... Не се събираме на кафе, гледаме турски сериали... За селото трябва да се оправят улиците, Втора главна улица е с лоша настилка и трябва да се ремонтира... Въздухът тук е много чист, живее се спокойно." 


Паска Симова е била един от кметовете на селото по време на социализма. Тя е от Бориловец. Тук е омъжена и живее в Плакудер вече 50 години. По нейно време е направена цялостна телефонизация и водоснабдяване на селото. Казва, че в миналото тя, като кмет, е работила много по-лесно с ръководните кадри. 


Повече може да чуете в прикачения звуков файл. 

Вижте още

Проф. Георги Рачев: Дълбоко в себе си аз съм много "зелен", но съм и много трезвомислещ

На 21 март, точно в 23:24 часа, настъпи астрономическата  пролет . Мартенското равноденствие отбеляза началото на пролетния сезон в Северното полукълбо. На днешния 23 март се отбелязва Световният ден на метеорологията: науката, изучаваща атмосферните явления и климатичните условия, тяхното моментно състояние и прогнозирането им. Какъв ще бъде вторият..

публикувано на 23.03.23 в 10:05
Снимката е илюстративна

Българите пътуват повече зад граница - кои са предпочитаните дестинации?

Пътуванията на български граждани в чужбина през първия месец на годината са 504 хиляди, или със 7.2% над регистрираните през януари 2022 година, сочи изследване на Националния статистически институт. Най-голям брой пътувания са осъществени към Турция, Гърция, Сърбия, Румъния, Република Северна Македония, Германия, Австрия, Испания, Италия и..

публикувано на 22.03.23 в 11:50

Какъв е ефектът от еврофинансирането в Северозапада?

Българската телеграфна агенция организира три местни регионални конференции, посветени на бъдещето на Северозападния регион, в трите областни центъра - Видин, Монтана и Враца . Участниците в дискусиите се фокусираха върху степента на сближаване и постигнатото в предходния период по оперативните програми, бъдещите предизвикателства и промени в..

публикувано на 21.03.23 в 13:57

Професионалното образование - мост към пазара на труда

Професионалното образование продължава да произвежда кадри – около 40% от завършващите всяка година ученици (и около половината от учащите след VIII клас). Така всяка година образователната система осигурява по близо 20 хиляди младежи с професионална квалификация . В същото време данните показват силен недостиг на подходящи кадри. Около ¾ от..

публикувано на 20.03.23 в 15:50

Все повече хора избират живота на село

Около 100 000 души са избрали да се преместят на село в последните 3 години. Това показва проучване на платформата "Живот на село“. В повечето случаи, хората избират населени места, близки до областните центрове, коментира за Радио ВИДИН основателят на платформата Ивайло Вътовски : "Изследваме, всъщност,  колко са сделките с..

публикувано на 15.03.23 в 11:00

Цените на храните от производител до магазина

Повишението на цените на хранителните продукти от началото на годината продължава, а потребителската кошница все повече олеква.  Защо се повишиха цените на храните и на какво се дължи поскъпването им? Търсим отговор на тези въпроси от производители от Северозапада. На видинския пазар търговията е слаба. Местните производители, които предлагат..

публикувано на 13.03.23 в 15:50

Село Капитановци - в очакване на ремонта на улиците

Екипът на Радио ВИДИН гостува на Капитановци , едно голямо и красиво село, разположено в плодородната Видинска низина. То е третото по големина село в община Видин след Градец и Покрайна. Над 1000 души живеят в Капитановци. Голям е интересът към закупуване на къщи и имоти тук, което се обяснява с близостта до областния град и това, че..

публикувано на 10.03.23 в 12:30