Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Враца почита паметта на Георги Чайковски с изложба

Георги Чайковски
Снимка: РИМ ВРАЦА

Художествена галерия "Иван Фунев"-Враца открива изложба по случай 100 години от рождението на Георги Чайковски. Художникът и културен деец е роден на 5 февруари 1923 година в Мездра. Завършва художествената академия в София със специалност "Живопис". 

Юбилейната изложба ще бъде открита днес, 6 февруари, от 17:30 часа и ще остане в галерията поне месец, каза уредникът на културната институция Христо Божков:


"При нас има подредени 8 творби, това е по-скоро изложбен кът, който сме подредили в предверието на голямата зала в художествената галерия. Има творби от Художествена галерия "Иван Фунев" към Регионалния исторически музей - Враца, има и творби от Градска художествена галерия-Мездра, като нашите творби са 5, едната от които е шарж на Георги Чайковски, а останалите 4 са си лично негови произведения. Този кът предвиждаме да остане поне месец, даже най-малко месец ще остане, тъй като е в предверието на голямата зала и не е ангажиращо като зала. Минимум един месец хората ще могат да идват и да я видят."


Георги Чайковски е сред създателите на Държавната художествена галерия в Пловдив, Художествена галерия "Иван Фунев" във Враца, Художествена галерия „Николай Павлович” в Свищов и Градската художествена галерия в Мездра, разказа още Христо Божков:


"Той е сред основателите на Групата на врачанските художници и на Националната скулптурна гипсотека. Оформител е на първата експозиция на Окръжния народен музей във Враца, както и на къщата музей на патриарха на българската скулптура проф. Андрей Николов. Активно сътрудничи на музеите в Хасково и Михайловград. Георги Чайковски е първият директор на Държавната художествена галерия в Пловдив и директор на Софийската градска художествена галерия. По негова инициатива и със съдействието на големите майстори на четката и на длетото проф. Иван Фунев, проф. Илия Петров и проф. Дечко Узунов през 1957 г. във Враца е организирана първата Обща художествена изложба на врачанските художници. Също по негова инициатива през есента на 1969 г. в Мездра е подредена първата по рода си Обща художествена изложба, която е експонирана в новопостроения Младежки дом. В нея участват 66 художници с над 150 творби: 36 живописци, 18 скулптори и 12 графици. Експозицията включва живописни и скулптурни творби на проф. Иван Фунев, Стоян Венев, Владимир Димитров-Майстора, проф. Андрей Николов, проф. Борис Колев, проф. Илия Петров, проф. Марко Марков, проф. Цено Тодоров и други. 30 от художествените произведения, включени в експозицията, са подарени от авторите за фонда на бъдещата постоянна Градска художествена галерия в Мездра, която е открита официално на 28 декември 1971 г. Успоредно е уредена трайна монументална украса на града, като една част от скулптурите, участвали в изложбата, са експонирани на открито - „Аврора” на Георги Доростолски, "Плодородие" на Владимир Цветков, "Майка" на проф. Иван Фунев и др. В знак на признателност, през 1969 г. Изпълнителният комитет на Градския народен съвет с председател инж. Любомир Йотов удостоява Георги Чайковски със званието "Почетен гражданин на Мездра" в чест на 25-годишнината от социалистическата революция и активно участие в подготовката и откриването на художествената изложба в град Мездра".


Георги Чайковски има три самостоятелни изложби и участия в 12 колективни изложби. Автор е на каталога "Държавна художествена галерия Пловдив" и на изкуствоведското изследване "Технология на изобразителните изкуства".

През декември 1971 г. Георги Чайковски сключва граждански брак в Мездра с Луиза Жорж Симоне, дъщеря на френския индустриалец Жорж Симоне, който преди 9 септември 1944 г. е имал текстилна фабрика в Кюстендил и други фабрики във Франция. Луиза Симоне е възпитаничка на Френския католически колеж "Св. Йосиф" в София, впоследствие работи в Българското радио и в Студия за игрални филми "Бояна", секция "Озвучаване".

Георги Чайковски умира на 14 декември 1984 г. в столицата на 61-годишна възраст. Погребан е в Централните софийски гробища.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Всяко благо е от Бога – нека се научим да го ценим

Шестата Неделя след Петдесетница , която отбелязваме днес, Църквата ни напомня, че Господ Иисус Христос винаги снизхожда към немощите на човеците, независимо кои са, какви са и дори от каква вяра са. "И като видя Иисус вярата им, каза на разслабения: Дерзай, чедо, прощават ти се греховете!" /Мат: 9-2/ В днешното евангелско..

публикувано на 04.08.24 в 08:00

Кой се крие зад „Този чаровен мъж“

Екипът на вестник „По-странни времена“ , с който се запознахме миналата седмица, отново е тук, с някои нови членове, готов да се справи веднъж завинаги с нов проблем – вампири, които не би трябвало да съществуват. Поне така твърдят всички запознати, в това число и старият Когс – човек, прокълнат да казва само истината. Е, тези явно не знаят, че не..

публикувано на 02.08.24 в 16:00

Деца-доброволци във видинската библиотека

От началото на лятната ваканция видинските библиотекари имат помощници. Деца-доброволци по няколко часа на ден помагат в "Детския отдел" на  Регионална библиотека "Михалаки Георгиев".  Първоначалната идея е децата да помагат на трудно подвижни хора да стигнат до отдела, заради липсата на асансьор в сградата, както и да пазят багажа..

публикувано на 02.08.24 в 15:14

Галина Георгиева от Видин и нейните разностранни интереси

В "Хоби, професия" днес ви срещам с една много дейна и широко скроена дама- видинчанката Галина Георгиева. Тя е на 75 години, спомня си за многото културни дейности, в които тя се включва от малка, продължава и като голяма, а днес се опитва да не пропуска нито едно културно събитие във Видин.  От дете има интерес към много неща - пеене:..

публикувано на 02.08.24 в 15:00

В Ослен Криводол се подготвят за фестивала "Ослен Фест - селски Ренесанс"

Село Ослен Криводол се подготвя за  третия фестивал "Ослен Фест - селски Ренесанс". В четирите дни от 22 до 25 август организаторите предвиждат множество дейности и събития, насочени към съживяване на българското село като специално внимание се  на доброволчеството. Фестивалът е добър повод за среща със съмишленици и приятели, като програмата има..

публикувано на 02.08.24 в 14:10

С "Тоска" се открива деветото издание на "Опера на върховете" в Белоградчик

За девета поредна година Белоградчишките скали ще се превърнат в оперна сцена и ще посрещнат световно известни артисти. Седем постановки ще бъдат представени на започващия днес фестивал "Опера на върховете - Белоградчишки скали", каза директорът на Софийската опера и балет акад. Пламен Карталов.   "Започваме с огромна увереност и благодарност за..

публикувано на 02.08.24 в 11:15

Експерт: Цената на пшеницата ще върви надолу

Колко зърно са добили българските земеделци, какво е качеството му и каква е пазарната ситуация, какви са прогнозните цени на пролетните култури- в " Земята, която ни храни " отговор на тези въпроси дава Борис Ангелов , представител на Софийската стокова борса в Монтана.  Около 6 милиона тона е добитата пшеница към момента. Средният добив се..

публикувано на 01.08.24 в 18:30