Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще бъде ли облекчен режимът за внос на работна сила у нас?

Снимка: Радио Видин, Архив

В началото на годината от Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) за пореден път подчертаха нуждата от облекчаване на режима за внос на работна сила и стартиране на повече програми за обучение. Според тях това би било решение на голяма част от проблемите на пазара на труда. Липсата на човешки ресурси е сериозен проблем, пред който е изправен бизнесът в момента. Основната цел трябва да е в посока облекчаване на трудовата имиграция по примера на най-добрите европейски практики. За българските работодатели няма нищо по-добро от местните кадри, но, за съжаление, тях ги няма на пазара на труда. По данни на Националния статистически институт безработицата у нас е на санитарния минимум - под 4%, поясни председателят на Управителния съвет на АИКБ Васил ВелевЩе внасяме ли работници от чужбина? Наскоро бе сключено рамково споразумение за срок от три години между Асоциацията на индустриалния капитал в България и иновативна платформа, създадена с цел да привлича и подпомага завръщането на български граждани от чужбина и да задържа живеещите в страната на местния трудов пазар. По този начин организацията става официален основен партньор на платформата в нейните дейности и в различните ѝ комуникационни канали - социални мрежи, външна реклама, присъствие в телевизионния и радио ефир. В сайта на инициативата ще бъде създадена подстраница с представяне на дейността. Защо от Асоциацията на индустриалния капитал настояват за облекчаване на режима за внос на работна сила? Потърсихме доц. Теодор Дечев, директор “Индустриални политики“ в АИКБ:


"Трябва да се признае, че вследствие на много силния натиск и на представителните организации, в това число АИКБ, и на отделните предприятия, всяко от които има своите много сериозни проблеми. През изминалите две - три години, правителствата, макар и скърцайки със зъби и общо взето с неудоволствие, направиха някои промени в положителна посока. За съжаление, тези промени не са достатъчни. Цялата работа е в това, че България не е най-предпочитаната дестинация за чуждестранните работници. Много важно е, когато има хора, особено квалифицирани работници, които биха искали да работят в България, да се действа бързо."


Как реагира бизнесът, когато става въпрос за внос на работна сила от чужбина и пречка ли е езиковата бариера- това попитахме още доц. Теодор Дечев


"Езиковата бариера, разбира се, че може да бъде пречка, но тези проблеми в крайна сметка се разрешават. Има много дейности, където не са необходими чак такива изключителни езикови познания, за да разбере човек какво трябва да направи и какво се иска от него."


Какво е равнището на безработица в Северозападна България към момента? 1760 са регистрираните безработни в Дирекция "Бюро по труда" (ДБТ) във Видин в края на миналата година, което е 6.13%. Анжела Каменова разговаря с Виолета Генчева, началник отдел "Активна политика на пазара на труда“ в ДБТ- Видин:


"Последният период, който ние сме отчели, се характеризира всъщност с едно по-слабо търсене на пазара на труда. Това са зимните месеци, през които наистина се намалява търсенето на работна сила. През месец декември 2022 година в ДБТ-Видин са обявени общо 129 свободни работни места. От тези места 71 са на първичния пазар на труда и 58 от тях са обявени по схема "Младежка заетост", която е по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси"."


Според Иван Сергисов, регионален представител на Асоциацията на индустриалния капитал в България за регион Монтана, проблемът с недостига на работна ръка не е от вчера, но като че ли, за съжаление, той все повече се задълбочава през годините.


"Проблемът е драстично сериозен. Преди повече от 40 години тук се обучаваха виетнамци, етиопци, кубинци, които включително работиха на различни места в различни големи заводи. Няма значение какво е било времето, важното е, че е имало възможност да се наемат хора от други държави, приятелски настроени към нас, които да се обучават, да работят и дори да създадат семейства. Този въпрос си има история и не като да откриваме топлата вода тепърва. Отделно от това е дали има мераклиии за такава дейност и такова идване в България. За най-голямо съжаление ние сме в дъното на класациите по всички категории в Европейския съюз, а който дойде тук, се интересува не само от заплатата, а и от социално-битовите условия и мисълта за утрешния ден"- поясни Иван Сергисов.


Какво мислят видинчани за облекчаването на условията за внос на работна сила от чужбина и притесняват ли се за работните си места- това проверихме в анкета: 


"Те са прави, но лошото е, че в нашия град няма работа и младите хора си търсят на други места, защото те вече са с образование и си търсят подходяща работа. Аз мисля за нашите хора и искам те да са добре… Според мен проблемът е в това, че всеки град се спасява поотделно. Няма обща политика и общо, което да се каже. Младите пък въобще и не работят… Няма лошо, щом се я докарали дотам и нашите деца са свикнали до 40 години да ги дундуркаме, ще внасяме - нямаме друг избор."


Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Село Гомотарци - с бъдеще във винения туризъм и с грижа за опазване на миналото

Гостуваме на Гомотарци, едно село разположило се на брега на река Дунав.  Голямо  и красиво населено място, с няколко площада, с просторни и красиви къщи с големи дворове и трудолюбиви хора. Видинското село се гордее със запазената си църква, големия църковен двор, с ценните стенописи, които са реставриран и с новата трапезария към храма...

публикувано на 12.07.24 в 12:00

Калин Виденов: Геноцидът над Северозапада от страна на ГЕРБ продължава

Все по-илюзорни изглеждат шансовете за съставяне на редовен кабинет в рамките на настоящото Народно събрание.  Политическата криза в страната продължава да се задълбочава.  Предсрочните избори наближават с все по-голяма скорост, а единственият шанс да не се стигне до тях е експертен и технически кабинет с третия мандат.  Как се отразява дългогодишният..

публикувано на 11.07.24 в 10:00

Нуждае ли се от рестарт икономиката ни?

България трябва да извърши смели реформи на пазара на труда и в образованието, защото рискува икономиката ѝ да стане много неконкурентоспособна. Разходите за труд растат ударно и въпреки това не успяват да наваксат изоставането спрямо ЕС, а производителността остава ниска. Трябва да се подобри рязко и средата за инвестиции, които изостават..

публикувано на 10.07.24 в 10:45
Боян Минков, кмет на община Белоградчик

Боян Минков: Липсата на редовно правителство затруднява работата на общините

Общините са сред потърпевшите от политическата криза в страната ни, коментира кметът на Белоградчик Боян Минков . По думите му политиците трябва разберат, че хората все повече ще ги наказват по време на избори, като все по-малко гласуват. "Има огромни затруднения в работата на общините и ние, кметовете, го усещаме най-силно, защото сме..

публикувано на 09.07.24 в 14:26
Румен Гълъбинов

Румен Гълъбинов: Политическата нестабилност усложнява постигането на стратегическите ни цели- Еврозоната и Шенген

Ако политиците в България не успеят да се разберат и се стигне до нови избори, се усложняват задачите, свързани със стратегическите цели на страната ни- Еврозоната и Шенген, коментира икономистът и финансист Румен Гълъбинов. По думите му, има риск и да не получим в пълен размер средствата по Плана за възстановяване и устойчивост. "Планът за..

публикувано на 09.07.24 в 13:31

Засилен контрол на Инспекциите по труда за недеклариран труд в рискови сектори

Работата без трудов договор е нарушение, за което в Кодекса на труда изрично е регламентирано, че не може да е маловажно . Затова винаги, при установяване на такова нарушение, се налага санкция, която не може да бъде по-малка от 1500 лева и може да достигне до 15 000 лв.   Много е важно всеки работник да разбере, че когато се съгласява да работи без..

публикувано на 08.07.24 в 15:03

Изсветлява ли сивата икономика

Публичните финанси на България губят близо 3 млрд. лева на година, заради невнесени данъци и осигуровки, вследствие на недекларирана заетост. Изводът е на Асоциация на индустриалния капитал в България. Типичните проявления на недекларирана заетост са няколко и те се променят през годините в зависимост от степента на контрол и в зависимост от..

публикувано на 08.07.24 в 14:59