Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Снимката на 8 февруари 2023 година

Огнено небе - Катедрален храм Св. Димитър (град Видин)
Снимка: Светослав Цветанов, Радио Видин

Най-любим български град избираме с гласуване във Фейсбук. Участват 30 населени места, сред които са областните центрове на страната и някои от по-малките градове. Организатор е групата „Любими места от България“, а гласуването става с лайк под снимката с изображението на съответния град, който желаем да подкрепим. Досега в гласуването са се включили близо 25 000 души. Над 3 200 от тях са гласували за Видин и в момента градът оглавява класацията.


По-слабо  е търсенето на работна сила през зимните месеци. 129 свобдни работни места са обявени в „Бюро по труда“-Видин през месец декември. От тях 58 са по схема „Младежка заетост“, която се финансира по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“. Трайно незаетите работни места са предимно в секторите, които след пандемията са активизирали своето производство. Търсят се кадри в шивашката промишленост и шофьори на автобуси.


Българската държава извършва проверка на обстоятелствата, довели до скандалното недопускане на 200 наши сънародници за поклонението пред Гоце Делчев. Рестрикциите бяха предприети от Република Северна Македония (РСМ). Това каза във Враца министърът на МВР Иван Демерджиев.


Проект „Реставрация и адаптация на Синагога – Видин в туристически обект Културен център „Жул Паскин“ е в процес на приключване. Това съобщават от областната администрация, където се проведе заседание на Областния консултативен съвет по туризъм. Припомняме, че последно обявеният срок за завършване на обекта е март тази година, с решение на Националния институт за недвижимо културно наследство. Обслужването на културния център ще се осъществява от Общинския културен институт, съобщават още от управата.


Пункт за събиране на материални дарения за пострадалите от земетресенията в Турция и Сирия е разкрит в Оряхово във връзка с кампанията на Българския Червен кръст, съобщават от Общината. Той се намира в Домашен социален патронаж на ул. "Йордан Йонов" № 2 в града, лице за контакт: Гинка Чобанова – 0879219521. Най-неотложните нужди са от нови топли дрехи и обувки, ново спално бельо, нови топли завивки (и одеяла), хигиенни материали (дезинфектанти; мокри кърпи; пакетчета кърпички; памперси за бебета; дамски превръзки; сапун; шампоан; душ гел; паста за зъби; четка за зъби и всички останали), палатки, фенери, батерии, генератори. Даренията се приемат всеки ден от седмицата от 9:00 ч – до 16:00 ч.


Населението на община Кула е намаляло с 461 души за периода 2017-2021 година заради ниската раждаемост спрямо починали хора. Общо 126 души са починали през миналата година, а родените са едва 26. Общо 1151 души от региона са мигрирали на други места. Населението на общината се очаква да намалее с още 964 жители до края на 2030 година.


Обществен граждански съвет беше учреден към кмета на Община Ружинци. Структурата е първата по рода си на територията на област Видин, като ще гарантира прозрачност в управлението, диалог и поставяне на цели, които ще развиват общината и ще реализират интересите на гражданите, каза кметът Александър Александров. Той е избран за председател на съвета без право на глас. Събранието определи членовете да са седем. Текущи проблеми на общината бяха обсъдени на срещата по учредяването на новата структура.  


Паралелките, предвидени в Държавния план – прием в област Монтана за следващата учебна година остават 46. Областната комисия по заетостта, под председателството на областния управител Валери Димитров, разгледа предложения план-прием от Регионалното управление на образованието на свое заседание. Общо 1146 ученици завършват седми клас, като те могат да попълнят 46 паралелки – 13 профилирани и 33 професионални, уточни началникът на инспектората Трайка Трайкова.Пощенският оператор в Обединеното Кралство уведомява, че поради кибератака на 10 януари 2023 г. продължават забавянията в обработката и доставката на входящите и изходящите международни пратки. Royal Mail предупреждава, че има и пропуски в проследяването на пратките. При нормализиране на ситуацията, клиентите на „Български пощи“ ще бъдат информирани чрез сайта на дружеството.


С рецитал-спектакъл, изложби и поклонение пред паметника Монтана ще отбележи 150 години от гибелта на Васил Левски. Акцент в програмата ще бъде видеообръщение на потомката на Левски Христина Богданова, която е праправнучка на Яна – сестрaтa на Апостола. 


Община Мездра, с подкрепата на Съюза на българските писатели и на Туристически комплекс „Дядо Йоцо гледа”, обявява XII Национален литературен конкурс за разказ „Дядо Йоцо гледа” на тема: „Миналото, настоящето и бъдещето на нашата Родина”. Конкурсът е анонимен. Право на участие в него има всеки български гражданин, навършил 18 години, чийто текст отговаря на условието за анонимност - неподписан ръкопис на разказ в 3 (три) екземпляра.


Започна петнайстото издание на Националния конкурс за детска рисунка, литературна творба и автентична регионална рецепта на кулинарна тема "Рецептите на баба". Съревнованието се организира ежегодно от Фондация „Пазител на традицията – Пазителите“ и има за цел да съхрани традиционните занаяти чрез изкуството, както и българското наследство и духовния потенциал на нацията. Конкурсът продължава до 19-ти девруари.


Над 700 певци и танцьори ще излязат на сцената за 75-ия рожден ден на Фолклорен танцов ансамбъл "Мездра". Годишнината ще бъде отбелязана с 3-часов концерт- спектакъл в Зала 1 на НДК. Сценарист и продуцент е Мирослав Аспарухов - главен художествен ръководител и хореограф на ФТА "Мездра".


Представление на спектакъла „Езоп”от Гилерме Фигейреду ще изнесе Общински драматичен театър „Владимир Трандафилов” – Видин. Пиесата, в която се преплитат темите за свободата, за демагогията и за любовта ще бъде представена отново пред видинската публика днес, 8 февруари, от 18:00 часа.


На 14 февруари в град Оряхово ще отбележат Трифон Зарезан с традиционното зарязване на лозята. Празникът ще е в Етнографската къща и ще започне в 11 часа.


По публикацията работи: Виктория Топалска
Вижте още

Снимката на 23 март 2023 година

50 хиляди бюлетини за предстоящите парламентарни избори на 2 април 2023 г., бяха доставени в Областна администрация- Видин с полицейски ескорт. Те са получени от печатницата на Българската народна банка от упълномощени представители на Областна администрация и Районна избирателна комисия - Видин. 153 800 хартиени бюлетини за предстоящите..

публикувано на 23.03.23 в 18:10

60 домашни помощници ще се грижат за хора от уязвими групи в община Видин

В община Видин назначиха 60 домашни помощници , които да се грижат за хора от най-уязвимите групи. Проектът е за 13 месеца. Домашните помощници ще са на пълен работен ден. Финансирането е по програма „Развитие на човешките ресурси“, по която са осигурени над 1 600 000 лева. Дейностите са продължение на предишни проекти на общината, каза..

публикувано на 23.03.23 в 15:44

Производители и занаятчии на изложение в Монтана

Производители от територията на местни инициативни групи (МИГ) от Северозапада, финансирани по Програмата за развитие на селските райони участват в двудневното изложение в Монтана . Към 60 автентични производители са изнесли своя продукция в Младежкия дом.  "Това е първото изложение за годината в страната", каза Стефан Спасов от..

публикувано на 23.03.23 в 15:07

Ружинци прави пролетен бал

Пролетен бал ще се проведе в село Ружинци , съобщиха от общината. Балът е традиционен, но заради ковид пандемията две години не го провеждахме, уточни кметът  Александър Александров : "По идея на общинското ръководство и на Народно читалище "Христо Ботев" в Ружинци за поредна година се опитваме да организираме пролетен бал, който преди..

обновено на 23.03.23 в 14:36

Авиационно пръскат срещу ларви на комари в община Лом 

От 24-ти до 26-и март, при подходящи метеорологични условия – без дъжд и скорост на вятъра до 5 м/с, от 06.00 ч. до приключване, но не по-късно от 10.00 ч., ще се извърши авиационно третиране срещу ларви на комари в землището на община Лом , съобщават от местната общинска управа. Ще бъде използван препарат VectoBac за ларвицидна обработка на..

публикувано на 23.03.23 в 12:03
Снимката е илюстративна

Обявиха обществени поръчки за пътни знаци и полагане на маркировка

Агенция „Пътна инфраструктура" стартира обществени поръчки за производство, доставка и монтаж на пътни знаци и за полагане на хоризонтална маркировка по републиканските пътища. Общата прогнозна стойност на поръчката за хоризонтална маркировка е 210 млн. лв. без ДДС, а за пътните знаци е 100 млн. лв. без ДДС. Срокът за изпълнение е 48 месеца или 4..

публикувано на 23.03.23 в 12:00

Изложение на местни продукти ще се проведе в Монтана

Изложение на местни продукти  ще се състои на 23-ти и 24-ти март в Монтана . Продукцията е произведена на териториите на Местните инициативни групи (МИГ) от цялата страна, създадени и финансирани по подхода „Водено от общностите местно развитие“ от Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г.  В Монтана ще бъдат представени..

обновено на 23.03.23 в 10:05