Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жители на Дългоделци: Младите избягаха в чужбина, а ние загубихме децата си

Днес сме на гости в село Дългоделци. То се намира в община Якимово, в близост до Монтана и на 35 км от Лом. 
Тук се разказва, че когато Аспарух тръгвал за сражение с византийците на юг, той минал през Дългоделци. Още съществува мястото, наречено "Аспаруховия вал", който всъщност е единственото запазено място от границата между България и Византия от 681 г. 
В селото е съхранена къщата, построена в необароков стил, в която няколко пъти е отсядал цар Борис III със съпругата си царица Йоана Савойска. Той често посещавал селото заедно със свои придворни, за да ловува в местността Дръмките. Царят е посветил в звание и няколко почетни царски офицери от село Дългоделци.
Историята на селото е интересна, но ежедневието на хората днес не е леко. Оказва се, че липсата на работа и възможности за препитание води до обезлюдяване на селото, а често местните се оплакват и от кражби. 
Проблеми има всякакви, но най-големият от тях е, че няма никаква работа, коментират местните.
"Разбира се, че в магазина имаме тетрадка с вересии. Тук хората са много бедни. Местните нямат работа и нямат пари. Затова и заведението е празно. Дойде някой и иска вересия. Дадеш му, а после няма откъде да върне и почваме да се овикваме... Трябва да има работни места, защото хората трябва да има откъде да се изхранват. Кметът трябва да е по-активен, но и той какво може да направи. Ние нито имаме завод, нито нищо... Трябва да има човек, който да се застъпи за това, да ръководи. А при нас всеки се свива, всеки е настрана, тоя, който ни ръководи гледа себе си повече и това е... Какво искаме, ли? Ами да има повече внимание за селата. Хората ни избягаха. Всеки търси работа. Младите хора отидоха по държавите, а ние загубихме децата си. Тук възрастните останахме сами. Сами да се борим с беднотията... В селото имаме лекар, но той идва само за два часа. През нощта нямаме лекар и е ад. Откупуваш кола, ако ти се налага и отиваш в града... Търсим работа в селото, ама има ли такава? Няма значение каква е - и в земеделието, и в строителството- само да има. Работя това, за което ме извикат - копая, зидам. С това се издържам. Развлечения, ли?Какви развлечения като нямам пари... Народ тук няма - избяга по държавите. Обикновено отиват в Англия и в Германия. Моите деца са в Англия, работят в някаква фабрика... Младите бягат по държавите. Някои от тях се прибират, но няма работа, не им върви и се връщат... "
В Дългоделци съществува конгрешанска църковна общност, част от Съюза на Евангелските съборни църкви. Тук в делничните дни се приготвя обяд за бедните и за възрастните хора. 
Дългоделци не се различава от много други села в Северозападна България, обяснява общинският кмет, Георги Георгиев:
"За съжаление, жителите не само на Дългоделци, но и на община Якимово намаляват с всеки изминал ден. Хората в Дългоделци живеят трудно. Единственият поминък, който имат, е земеделието, бизнесът е слабо развит. За съжаление, през последните две години не можем да се похвалим с някакви по-големи проекти, които да реализираме. През 2020 година успяхме да подновим част от водопроводната мрежа, това беше и условието на АПИ (Агенция "Пътна инфраструктура"-бел.ред.), за да се преасфалтира главната улица, която беше в трагично състояние. Другото, което предстои в "светлото бъдеще" е евентуалното преасфалтиране на улици, след като сме подменили по-голямата част от водопроводната мрежа. Кандидатстваме с различни проекти по различни програми...
Престъпността е като навсякъде - престъпленията са предимно битови. По-тежки престъпления не са реализирани поне през последната година... 
По отношение на социалната политика, то Община Якимово поддържа програми и кандидатстваме по няколко проекта. Имаме Домашен социален патронаж, имаме "Топъл обяд", доскоро имахме и патронажна грижа, но приключи. Сега пък имаме "Грижа за дома", имаме лични асистенти...
В Дългоделци навремето имаше училище, но, за съжаление, през 2003 година заради малкия брой ученици се наложи да го слеем с училището в Якимово. Осигурили сме транспорт и храна на учениците, които пътуват всеки ден до административния център...
За съжаление, аптека нямаме не само в Дългоделци, но и на територията на цялата община. Тя бе закрита преди 4 години заради липса на жители и оборот, съответно. Положително е обаче, че във всяко населено място има личен лекар", допълни Георги Георгиев.
Целите разговори с Георги Георгиев и жители на Дългоделци - в звуковия файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Село Гомотарци - с бъдеще във винения туризъм и с грижа за опазване на миналото

Гостуваме на Гомотарци, едно село разположило се на брега на река Дунав.  Голямо  и красиво населено място, с няколко площада, с просторни и красиви къщи с големи дворове и трудолюбиви хора. Видинското село се гордее със запазената си църква, големия църковен двор, с ценните стенописи, които са реставриран и с новата трапезария към храма...

публикувано на 12.07.24 в 12:00

Калин Виденов: Геноцидът над Северозапада от страна на ГЕРБ продължава

Все по-илюзорни изглеждат шансовете за съставяне на редовен кабинет в рамките на настоящото Народно събрание.  Политическата криза в страната продължава да се задълбочава.  Предсрочните избори наближават с все по-голяма скорост, а единственият шанс да не се стигне до тях е експертен и технически кабинет с третия мандат.  Как се отразява дългогодишният..

публикувано на 11.07.24 в 10:00

Нуждае ли се от рестарт икономиката ни?

България трябва да извърши смели реформи на пазара на труда и в образованието, защото рискува икономиката ѝ да стане много неконкурентоспособна. Разходите за труд растат ударно и въпреки това не успяват да наваксат изоставането спрямо ЕС, а производителността остава ниска. Трябва да се подобри рязко и средата за инвестиции, които изостават..

публикувано на 10.07.24 в 10:45
Боян Минков, кмет на община Белоградчик

Боян Минков: Липсата на редовно правителство затруднява работата на общините

Общините са сред потърпевшите от политическата криза в страната ни, коментира кметът на Белоградчик Боян Минков . По думите му политиците трябва разберат, че хората все повече ще ги наказват по време на избори, като все по-малко гласуват. "Има огромни затруднения в работата на общините и ние, кметовете, го усещаме най-силно, защото сме..

публикувано на 09.07.24 в 14:26
Румен Гълъбинов

Румен Гълъбинов: Политическата нестабилност усложнява постигането на стратегическите ни цели- Еврозоната и Шенген

Ако политиците в България не успеят да се разберат и се стигне до нови избори, се усложняват задачите, свързани със стратегическите цели на страната ни- Еврозоната и Шенген, коментира икономистът и финансист Румен Гълъбинов. По думите му, има риск и да не получим в пълен размер средствата по Плана за възстановяване и устойчивост. "Планът за..

публикувано на 09.07.24 в 13:31

Засилен контрол на Инспекциите по труда за недеклариран труд в рискови сектори

Работата без трудов договор е нарушение, за което в Кодекса на труда изрично е регламентирано, че не може да е маловажно . Затова винаги, при установяване на такова нарушение, се налага санкция, която не може да бъде по-малка от 1500 лева и може да достигне до 15 000 лв.   Много е важно всеки работник да разбере, че когато се съгласява да работи без..

публикувано на 08.07.24 в 15:03

Изсветлява ли сивата икономика

Публичните финанси на България губят близо 3 млрд. лева на година, заради невнесени данъци и осигуровки, вследствие на недекларирана заетост. Изводът е на Асоциация на индустриалния капитал в България. Типичните проявления на недекларирана заетост са няколко и те се променят през годините в зависимост от степента на контрол и в зависимост от..

публикувано на 08.07.24 в 14:59