Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Елена Жаблянова - творец на пълен работен ден

7
Снимка: личен архив

Прекрасната художничка от Монтана Елена Жаблянова е гост в този брой на "Калейдоскоп". Дъщеря е на известния художник Венелен Захариев. Елена расте с уханието на маслени бои, между  четки и платна, в разговори за изкуство и художници. 

Днес тя е максимално ангажирана, ежедневието ѝ лети с бясна скорост и няма нито една свободна минутка, всичко е по план и по часове и се работи, твори, създава и експериментира.  Едновременно работи по няколко проекта, и това я държи нащрек и в готовност да започне нещо ново.  Днес тя освен художник, е и педагог, илюстратор, автор на детски книжки.
Елена е родена на 7 април 1975 година в Монтана, детството ѝ е пълно с много игри и много емоции, но и с много отговорности и труд. "Чувствах се обичана и приемах това, което имам." 
Майка й е фармацевт, силна, отговорна и отдадена на семейството, а баща ѝ - изискващ и критикуващ.

"Така ни подготвяше за живота такъв, какъвто е, татко държеше на естетиката като цяло, дали в дома, дали на вилата. ...Винаги искаше да се развивам и да не спирам, затова не ме хвалеше, а ме критикуваше... В семейството съм научена на търпение и много труд... И с годините опит смея да кажа, че трудът е единственото нещо, което дава отличен резултат.",  споделя Елена Жаблянова. 


От малка посещава школа по рисуване в Монтана, продължава да учи в гимназията  по изящни изкуства в София. През 1989 година е приета в гимназията, когато е само на 14 години и днес оценява позицията на нейните родители, които ѝ гласуват огромно доверие и я оставят сама в големия град. 
Не е приета в Академията, но пък продължава със специалността "Анимация" в Нов български университет. За което Елена споделя: 

"По-късно си дадох сметка, че анимацията много ми е помогнала на илюстрацията ...Защото в тези режисьорски идеи, в търсенето на типажи, в търсенето на правилните движения, които трябва да са много ясни, много категорични, анимацията ми помогна ...В НБУ получих широк спектър от неща, които можех да добавя, успях да завърша благодарение на брат ми, който се грижеше за мен в София."

В София се запознава със съпруга си, попада в семейство на художници. Нейният свекър - художникът Христо Жаблянов я връща към илюстрацията, и започва да илюстрира учебници. Започва ново образование в школата на Жаблянов, "една много жестока,  много сериозна школа" по думите на Елена.
Тя е позната със своите книги "Маурко", "Шум в гората" и "За какво мечтае Меги". Елена Жаблянова успява винаги да представи в илюстрациите си нещо познато, но и едновременно с това - различно. Нейните рисунки се характеризират със сходна техника на работа и сходно излъчване, но затова пък стилизацията е винаги различна във всяка следваща книжка, коментират запознати с нейното творчество. 
Илюстрациите на монтанската художничка от поредицата "Патиланци" по Ран Босилек пленяват и малки и големи. 



 Има син, студент и  и дъщеря, ученичка в 11. клас. В момента  работи за издателство ПАН.

РИСУВАНЕТО 
"Рисуването ме съпътства от самото раждане, аз много обичах да се въртя около татко, около неговите инструменти, около четките. Навирах се там да видя как работи, просто това е откакто се помня, все още имам първия белег от длето, винаги съм раснала с това усещане, че това е най-доброто, което мога да правя -  да рисувам, и винаги съм го правила с огромно удоволствие."

ЛИТЕРАТУРАТА 
"Всъщност аз винаги съм обичала да бъда автор, на съчинения, аз пишех хубаво от дете, защото имах добра идея, какво да създам, и можех да се справя с авторското писане, дори есетата ми бяха доста по-добри от трансформиращите преразкази с елементи на разсъждение. Те са вид креативност и по някакъв начин заобикалях стандарта." 
Повече може да чуете в прикачения звуков файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Неработещ светофар затруднява пешеходци във Видин

Близо месец не работят част от светофарите за пешеходци на кръстовището на улиците "Христо Ботев" и "Широка" във Видин . Това сигнализираха слушатели на Радио Видин и коментираха, че по този начин се създават предпоставки за инциденти с пресичащите улица "Широка" пешеходци. Проверка на място показа, че на кръстовището има и други проблеми, както и..

публикувано на 10.07.24 в 13:00
Христо Стоичков след гола във вратата на Германия на световното в САЩ през 1994 година

30 години от българския триумф на световното по футбол в САЩ

Навършват се 30 години от звездния миг на българския футбол - националният отбор, воден от селекционера Димитър Пенев, се класира за полуфиналите на световното първенство по футбол в САЩ . Успехът на Пеневата чета идва след победа с 2: 1 срещу световния шампион Германия, за да обедини цяла България и да ѝ даде надежда за още по-големи постижения...

публикувано на 10.07.24 в 12:00

Сух и горещ юли, наблегнете на поливките

Слънчев и горещ е юли, през следващите дни според синоптиците максималните температури ще се движат между 34 и 39 градуса. К ак високите температури ще се отразят на растенията- агропрогнозата е от Леночка Ангелова , началник на метеорологичната станция в Монтана: "През повечето дни от второто и третото десетдневие на юли се очаква относително..

публикувано на 09.07.24 в 18:05

Общинският съвет във Видин одобри ползването на спортните площадки в училищата

Толя Иванова от СДС, избрана за кмет на видинското село Слана бара на проведените на 23 юни избори, положи клетва на заседанието на Общински съвет- Видин, което се проведе днес. Кметът на Община Видин Цветан Ценков заяви, че следващия месец няма да има заседание и направи предложение: "Преди да направя предложението да ви пожелая успешна..

публикувано на 09.07.24 в 17:16

Върви прием на заявления за първо класиране след 7-и клас

Седмокласниците могат да подават заявления за първо класиране в избраните от тях учебни заведения. Общо 19 са професионалните паралелки и 9 са профилираните паралелки в област Видин , каза началникът на Регионалното управление на образованието (РУО) - Видин Веселка Асенова :  "Електронно е подаването. Има училище-гнездо в ОУ "Иван Вазов" -..

публикувано на 09.07.24 в 15:00

Ученичка от Видин подреди изложба с фотографии от Брюксел

Единайсетокласничката Мария Петкова подреди изложба с фотографии в  СУ “Цар Симеон Велики“ във Видин , направени по време на пътуването ѝ до Брюксел . Снимките са 20 на брой и отразяват погледа на момичето към белгийската столица и Европейския парламент, който е разположен там.  Пътуването до Брюксел е наградата на Мария, която..

публикувано на 09.07.24 в 13:00

Обновена беседка в Осен събира малки и големи

В Осен продължават дейностите, свързани с обновяване на врачанското село. След възстановяването на стадиона, наскоро бе подновена и беседката там. Мястото за отдих е направено преди 12 години. То е в центъра на селото и в него често сядат да си починат и да си поговорят местните хора. След години ползване беседката е почти разрушена. Затова..

публикувано на 09.07.24 в 12:10