Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кошава - селото, където е хваната 270-килограмова моруна

Днес в рубриката "Добро утро, кмете" се отправяме към брега на Дунав, за да посетим видинското село Кошава, където навремето е хваната най-голямата моруна в региона. Според местните това не е било изключение и твърдят, че преди години в този район не само рибата е била много повече, но и видовото ѝ разнообразие. 

С тъга за това отминало време си спомня и 74-годишната Мица Георгиева, съпруга на рибаря, уловил моруната:

"Това беше през 2010 година. Съпругът ми имаше и ортак, с който заедно хванаха тази 270-килограмова риба. Два месеца преди това бяха хванали още една, но тя беше само 100 кг и нямаше хайвер, защото беше мъжка. Тогава цялото село се събра, снимаха се с нея. Тя беше наистина огромна риба. Хванаха я със специални куки за улов на моруни. Доста се бяха измъчили, докато я качат в лодката, но пък трудът им се отблагодари. Тогава взеха по 14 000 евро, понеже хайверът от моруната беше по 500 евро килограма. Другата моруна бе продадена на шайби и за нея взеха само по 500 лв. Що се отнася до вкуса на моруната- не ми харесва. Тя е суха риба и е по-твърда в сравнение с другите. Най-вкусната риба, според мен, е есетрата. Най-голямата, която съм готвила е от порядъка на 20 кг. Сом също често сме яли. Най-големият, който бяха хванали бе около 15 кг. Дунавската скумрия също е много вкусна, но нея най-често правим на консерви. Но, това става въпрос за миналото. Сега рибата в реката силно е намаляла. Липсва контрол, няма и зарибяване с малки рибки. Днешните въдичари, като идат да ловят риба, няма да я хванат и да я пуснат, ако е малка, ами я хвърлят. Как тогава ще има риба в Дунав...", разсъждава за миналото и настоящето на родното село Мица Георгиева. 

В района на Кошава има два острова, известни със своя златист и мек пясък - това са "Кошава" и "Рибарите".

През цялата си история Кошава никога не е променяла името си. То вероятно идва от студения вятър Кошава, както го знаят тук. За останалите села изглеждало, че вятърът идва точно от неговата посока. Интересното е, че същото име за студен източен вятър Кошава се използва по поречието на Дунав и в съседна Сърбия, където също живеят власи.

В периферията на селото се намира и най-голямото находище на гипс в страната, в което са съсредоточени 88% от общите залежи. Дълги години мина "Кошава" даваше препитание на почти цялото село.

Миналото на този край също е интересно - на брега на Дунав, откъм мина "Кошава", са се намирали останките на римската крепост Ад Марум, които вече са разрушени. Селото е споменато за пръв път в турски документи на Видински санджак през 1454 г. 

И още интересни факти за село Кошава - в него се намира една от най-старите църкви в района на град Видин, построена през 1860 г. Тук е имало и пивоварна фабрика "Олингер“ , основана от унгареца Виктор Олингер през 1895 г. и прекратила съществуването си през 1927 г. Сега има и винарска изба с хотелски комплекс. 
Венелин Венелинов е новият- стар кмет на селото. На този пост е бил и в периода  2015-2019 година. На последните избори за него са гласували повече от 80% от местните хора. С Венелин Венелинов разговаряме за настоящето и бъдещето на селото, за проблемите и възможностите за развитие тук- изобщо каква е визията му за бъдещето на Кошава:

"Животът в селото е нормален. Визията, която аз виждам, е през следващите 4 години, ако стигнат, заедно с местната власт във Видин и централната власт, както и с инвеститорите, които имаме в района- семейство Йотови, да се развие и туризмът. Това обаче ще стане, ако всички работим заедно в екип. Аз- като кметство Кошава, Община Видин и семейство Йотови. В следващия програмен период знам, че като цяло ще има доста инвестиции в община Видин за инфраструктура, саниране на общинска собственост и смятам, че нещата ще тръгнат в правилната посока... 

В момента маркираме проблемите и правим план как да започнем решаването им, защото кметствата по населените места пари нямат. Бюджет нямаме, но пък в Кошава имаме приятели от местния бизнес, земеделски производители, доста хора се прибраха от чужбина и искат да помагат кой с каквото може. Целта е да си облагородим мястото за живот, защото ние всички живеем тук. Що се отнася до основните ни проблеми, това са тревните площи, клоните на дърветата трябва да се подрежат, почистването. С една дума казано- елементарни са, не е нещо сложно...

Нямаме проблем и с битовата престъпност. Този проблем е решен още в предишния ми мандат. Как става ли- с упоритост, строгост и без компромиси към никой. Имаше 2-3 момчета, които клоняха от пътя, събрах ги и ги предупредих, че вече аз съм кмет на селото и да спрат с всякаквите глупости, защото ще бъда безкомпромисен към всеки, независимо кой е той... Аз съм на мнение, че по-добре да намерим работа на човека, вместо да го оставим да краде. А работа тук има. В лозаро-винарството винаги има свободни работни места, а и с новия хотел, който пуснахме през 2022 година, вече всеки, който е бил безработен в селото- сега има работа. Хора от селото имаме и в мина "Кошава", имаме и мандра, която също подсигурява 20 работни места. На хотела работят около 60-70 жители на селото. При земеделските производители също има по 2-3 работни места. Така че, работа в селото има достатъчно... 

Поминък в селото е и риболовът. Аз също съм рибар и практикувам стопански риболов, но само когато имам време, защото  времето вече не ми стига..."

Че селото се развива добре, потвърждава и бившата кметица Галина Радионова, която от години работи добре и в синхрон с наследника си:

"На тези избори работихме заедно с Венелин Венелинов. Той е млад човек, много е борбен, доказа се и смятам, че ще е успешен кмет. Основната ни цел бе да обединим и сплотим Кошава. Смятам че успяхме. Сега работим всички заедно за бъдещето ѝ. Защото, когато хората са обединени, когато имат доверие на кмета, всичко е наред. 

Можем да се гордеем, че кошавчани винаги са се отзовавали и заедно сме решавали належащите проблеми..." 

Още за ежедневието, миналото, традициите и успехите в Кошава, както и целите интервюта с кмета Венелин Венелинов, Галина Радионова, Левчо Кирилов, който 12 години е работил в Риболовна база Видин и Мица Георгиева - в звуковия файл.
* Снимки: Генади Цоков
Вижте още

ВиК и казусът "общо потребление"

С 28% е по-скъпа е водата в град Видин от началото на годината , предоставя се комплексната услуга- доставяне, отвеждане и пречистване. За останалите населени места от областта, с изключение на Белоградчик, където има отвеждане, но няма пречистване, увеличението е с 25%. Там се предоставя единствено услугата доставяне на питейна вода. Цените на..

публикувано на 04.03.24 в 15:07
Теодор Димокенчев

Теодор Димокенчев: Сглобката е учебникарският пример за функционирането на властта

По-малко от седмица остава до момента, в който премиерът Денков ще подаде оставка.  В навечерието на 6 март осъществяването на ротацията е под въпрос.  Пред разпад ли е Сглобката след предложения меморандум за управление?  Отместват ли вниманието от бавещите се реформи непрестанните спорове между партньорите, които така и не официализираха..

публикувано на 29.02.24 в 10:00

Получава ли достатъчно информация обществото ни за приемането на еврото?

Три процента ще е средногодишната инфлация в България по данни на Европейската централна банка и Европейската комисия. Това заяви преди дни министърът на финансите Асен Василев, който бе в Гент, Белгия за участие в заседанието на министрите на икономиката и финансите от ЕС. Според него всички прогнози показват, че критерия за инфлация -..

публикувано на 28.02.24 в 10:45
Александър Кашъмов

Адв. Александър Кашъмов: Очите на обществото трябва да са вперени в предстоящия избор на ВСС

Убийството на Мартин Божанов, известен като "Нотариуса", предизвика засилен обществен интерес към неговите действия и влияние. Интерес от страна на правоприлагащите органи не бе налице докато беше жив. Срещу Божанов през годините е имало редица сигнали, както за рекет и заплахи, така и че е част от мащабна схема за дискредитиране на съдии. Разследван..

публикувано на 27.02.24 в 14:07

Има ли решение на проблема с "общото потребление" на водата

В предаването миналия понеделник говорихме за цената на водата и т.нар. "общо потребление". Събеседниците поставиха и други въпроси- дали ще се подобри качеството на водата с по- високата цена, за ремонтите на мрежата, събираемостта и загубите. Днес продължаваме темата с още събеседници.  Във видинския квартал "Нов път" хора също недоволстват от..

публикувано на 26.02.24 в 16:08

Върбово - селото с най-старата църква в област Видин

Днес ще посетим село Върбово в община Чупрене, област Видин. Разположено е на 480 метра надморска височина в Предбалкана, югозападно от рида Ведерник. Намира се на 10 километра южно от град Белоградчик и на 10 километра североизточно от границата със Сърбия.  Северно от селото преминава Върбовска река, която пресича Ведерник и е десен приток на..

публикувано на 23.02.24 в 17:30
Ивайло Илиев

Ивайло Илиев: Разписаният механизъм щеше да спести различните прочити

Меморандум, който да се превърне в договор с ГЕРБ-СДС, е изготвен от партньорската коалиция в управлението ПП-ДБ.  В документа са включени основните цели пред изпълнителната власт за следващите девет месеца.  Ако не бъде постигнато съгласие, ще последват избори, предупреждават от формацията.  Позицията на демократичното обединение е резултат от..

публикувано на 22.02.24 в 10:00