Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Лилия Илиева: Ръкописът на Петър Богдан остава завинаги в българската култура

"Историята на нашата култура е доста по-богата, отколкото обикновено мислим"

3
Професор Лилия Илиева с копието на ръкописа на "История на България" на Петър Богдан
Снимка: БГНЕС



Сертифицирано копие на ръкописа на Петър Богдан "За древността на бащината земя и българските дела" е изложено  в Националния археологически музей, където ще остане до 22 септември. Всеки, който желае, има възможност да види този ценен ръкописен труд. 

Проф. Лилия Илиева е откривател на ръкописа, който променя българската история. Корените й са от Чипровци и затова тя има особено отношение към този край и към просветителите от Чипровско. 

"За древността на бащината земя и за българските дела" на архиепископ Петър Богдан е първият исторически трактат в новата ни история, написан на латински език от виден български интелектуалец. Ръкописът на трактата, открит за българската наука едва през 2017 година в Biblioteca Es-tense Universitaria, град Модена, в колекцията на маркиз Джузепе Кампори, съдържа 200 ръкописни страници в 70 глави, засягащи подбрани теми от християнското минало на България. Същевременно съчинението е един от ценните исторически извори за съвременната за автора епоха - XVII в.
Това е най-ранният известен труд по история на България, предхождащ с около век „История славянобългарска“ на Паисий Хилендарски от 1762 г. Целта на труда на Петър Богдан е да мобилизира подкрепа в тогавашна католическа Европа за освобождението на България от османско робство. Трудът му е написан на латински, препис е, а печатна книга засега не е открита. Това е фундаментално съчинение, особено за 17 век, казва проф. Лилия Илиева. 

Текстът е в неизвестност до 1979 г. Тогава из архивите на Ватикана проф. Божидар Димитров открива 9 страници препис от историята - с увода и няколко глави. През 2017 г. в университетската библиотека на италианския град Модена проф. Лилия Илиева открива и целия оригинал. През 2020 г. е издаден като книга факсимиле от Университетско издателство „Неофит Рилски“ и от Университетско издателство „Св. Климент Охридски“, с превод на български и коментари от д-р Цветан Василев.

Какво се знае за този труд и как се стига до неговото откриване?  

"Съществуването на този ръкопис е известно отдавна. Самият Петър Богдан споменава, че работи върху такъв труд... Не беше ясно дали е завършен такъв труд. Във Ватикана в архива на един хърватин бяха открити негови бележки върху това произведение, вижда се, че е започнал да го редактира... Факт, който беше огласен от Божидар Димитров, но дотук. Това откритие даде сигурност, че такова произведение е било завършено и че може да се намери дори в частно издание... Имах сигурност, че нещо може да се открие и слава Богу, че намерихме ръкопис, препис, може да има и печатно издание. Що се отнася до времето, което е изминало, това произведение тепърва ще търси място в българската култура, доста хора ще трябва да се занимаят с него, това е фундаментално съчинение за 17 век, написано е с голяма ерудиция.  Особено ценен е този труд, че говори за България като свидетел от перото на българин... Дава много любопитни подробности за манастира до Чипровци "Свети Иван Рилски"... Разбираме за духовния живот на православното население по това време... Трудът на Петър Богдан е обемист. В него има описание на събития от 17 век, историческа справка за "Царство България", както и географска справка, това е изключително ценно като информация за нас... Изненадва неговата афористична мисъл, тоест представлява кратко изречение, което с малко думи изразява значителна мисъл, житейска мъдрост, сентенция, които имат силно въздействие и разпространение", казва проф. Лилия Илиева.
По думите й в ръкописа се откриват много нови неща и информация, свързана с живота на българите през 17 век. Проф. Илиева цитира текст, който предизвиква размисъл: “... в днешно време цяла България пише с буквите или писмеността на свети Кирил“. Значи, „България“ съществува като културна единица по това време и в нея се пише, има и грамотни хора навсякъде“! , смята проф. Илиева:

"Това, което ме изненада, е неговата афористична мисъл, мъдър, наблюдателен човек е Петър Богдан.  Може би това е модата на епохата- да се изразява с афоризми. И може би е добре тези афоризми да се издадат в едно отделно издание. Тепърва предстои специалисти, българисти, слависти, историци да проучват произведението... Аз дълги години търся информация за български податки в чуждестранни библиотеки, произведения, главно са ме интересували печатни книги... Имах шанса да получа финансиране от МОН от фонд "Научни изследвани". Отдавна имам представа в кои библиотеки се намират български книги, вкл. и другите книги на Петър Богдан..."



Повече - в прикачения звуков файл. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Село Гомотарци - с бъдеще във винения туризъм и с грижа за опазване на миналото

Гостуваме на Гомотарци, едно село разположило се на брега на река Дунав.  Голямо  и красиво населено място, с няколко площада, с просторни и красиви къщи с големи дворове и трудолюбиви хора. Видинското село се гордее със запазената си църква, големия църковен двор, с ценните стенописи, които са реставриран и с новата трапезария към храма...

публикувано на 12.07.24 в 12:00

Калин Виденов: Геноцидът над Северозапада от страна на ГЕРБ продължава

Все по-илюзорни изглеждат шансовете за съставяне на редовен кабинет в рамките на настоящото Народно събрание.  Политическата криза в страната продължава да се задълбочава.  Предсрочните избори наближават с все по-голяма скорост, а единственият шанс да не се стигне до тях е експертен и технически кабинет с третия мандат.  Как се отразява дългогодишният..

публикувано на 11.07.24 в 10:00

Нуждае ли се от рестарт икономиката ни?

България трябва да извърши смели реформи на пазара на труда и в образованието, защото рискува икономиката ѝ да стане много неконкурентоспособна. Разходите за труд растат ударно и въпреки това не успяват да наваксат изоставането спрямо ЕС, а производителността остава ниска. Трябва да се подобри рязко и средата за инвестиции, които изостават..

публикувано на 10.07.24 в 10:45
Боян Минков, кмет на община Белоградчик

Боян Минков: Липсата на редовно правителство затруднява работата на общините

Общините са сред потърпевшите от политическата криза в страната ни, коментира кметът на Белоградчик Боян Минков . По думите му политиците трябва разберат, че хората все повече ще ги наказват по време на избори, като все по-малко гласуват. "Има огромни затруднения в работата на общините и ние, кметовете, го усещаме най-силно, защото сме..

публикувано на 09.07.24 в 14:26
Румен Гълъбинов

Румен Гълъбинов: Политическата нестабилност усложнява постигането на стратегическите ни цели- Еврозоната и Шенген

Ако политиците в България не успеят да се разберат и се стигне до нови избори, се усложняват задачите, свързани със стратегическите цели на страната ни- Еврозоната и Шенген, коментира икономистът и финансист Румен Гълъбинов. По думите му, има риск и да не получим в пълен размер средствата по Плана за възстановяване и устойчивост. "Планът за..

публикувано на 09.07.24 в 13:31

Засилен контрол на Инспекциите по труда за недеклариран труд в рискови сектори

Работата без трудов договор е нарушение, за което в Кодекса на труда изрично е регламентирано, че не може да е маловажно . Затова винаги, при установяване на такова нарушение, се налага санкция, която не може да бъде по-малка от 1500 лева и може да достигне до 15 000 лв.   Много е важно всеки работник да разбере, че когато се съгласява да работи без..

публикувано на 08.07.24 в 15:03

Изсветлява ли сивата икономика

Публичните финанси на България губят близо 3 млрд. лева на година, заради невнесени данъци и осигуровки, вследствие на недекларирана заетост. Изводът е на Асоциация на индустриалния капитал в България. Типичните проявления на недекларирана заетост са няколко и те се променят през годините в зависимост от степента на контрол и в зависимост от..

публикувано на 08.07.24 в 14:59