До 800 кг от декар царевица прибират във Видинско, площите с рапица намаляват

Жътвата на пшеница е в историята, към края си е жътвата на слънчоглед, вече се жъне и царевицата. По данни на земеделското министерство средните добиви от пшеница за страната са 394 кг/ от декар и са най-ниските за периода 2015 - 2020 г.  Как..

публикувано на 14.10.20 в 09:25

Животновъдите доказват реализирана продукция, Европа слага край на клетките

Започна приемът на документи, с които животновъдите, кандидати по схемите за обвързана подкрепа, могат да докажат произведената и реализирана от тях продукция. Реализацията на млякото и млечните продукти се доказва за период от 01.10.2019 г. до..

публикувано на 07.10.20 в 17:55

Биопроизводството като начин на живот

Има ли успешен модел на работа, при който да произвеждаш и да не зависиш от прекупвачи?  Може ли биопроизводтвото да е начин на живот?   От няколко години семейството на Стела Лозанова се занимава със земеделие и се старае не да печели, а да..

публикувано на 30.09.20 в 19:45

Лозарите във Видинско отчитат добра година

Още в средата на август във Видинско започна гроздоберът. Годината е идеалната лозарска година и производителите могат да се похвалят и с качество, и с количество, за разлика от другите селскостопански сектори, категорична е Красимира Владимирова,..

публикувано на 23.09.20 в 18:05

Динамичен пазар за слънчогледа, слабо се търси биологична пшеница

Средата на септември е и жътвата на пшеница отдавна не вълнува земеделците, сега усилията им са насочени към пласирането на зърното и прибирането на пролетниците. Според доклада на земеделското министерство Видин и Монтана са в челните редици по добиви..

публикувано на 16.09.20 в 14:10

Видин и Монтана- сред първенците по добиви от пшеница, във Враца много земеделци са пред фалит

Над 4 милиона и 600 хиляди тона е произведената пшеница за 2020 г. у нас. Това сочат официалните данни на земеделското министерство при 100 % реколтирани 1 176 048 ха площи в страната. Средният добив е 393 кг/дка. Предварителният анализ за качеството..

публикувано на 10.09.20 в 18:30

Живот и мисъл за чистата храна

За здраве и чиста храна говорим в "Земята, която ни храни". Срещаме се с двама души, за които чистата храна е начин на мислене и живот.  Първият ми събеседник е Теодор Вълчев от София. Развивал е успешен бизнес, минал е и през телевизия и..

публикувано на 11.08.20 в 19:30

Вкусът "умами" и виното от Северозапада

В "Земята, която ни храни" тръгваме на едно "пътешествие" в света на виното, в което говорим както за лозя и вино, така и за възможности за туризъм и прослава на региона. В средата на юли с 50-тина любители на колелото и хубавото вино посетихме..

публикувано на 05.08.20 в 14:05

Лозарите очакват добра реколта, предстоят последни пръскания

В разгара на лятото сме, а времето е непостоянно- температурите са високи, понякога вали и дъжд. Как това се отразява на лозовите насаждения и какво е състоянието им- събеседник в "Земята, която ни храни" е Красимира Владимирова, гл. асистент по..

публикувано на 28.07.20 в 17:47

"Дио Био"- с мисъл за чиста храна

"Когато насадихме ябълките, поехме моралния ангажимент да запазим екологичното равновесие в градината ни и да отгледаме плодове, изчистени от химия. Сега сме щастливи, че това се случва. Заставаме зад истинските неща!...Сертификат не се..

публикувано на 30.06.20 в 19:40