Plovdivi – Kryeqyteti Evropian i Kulturës 2019

Në rubrikën “Plovdivi – Kryeqyteti Evropian i Kulturës 2019” Radio Bullgaria paraqet disa prej theksave në kalendarin kulturor të qytetit të parë bullgar, të zgjedhur për kryeqytet kulturor të Evropës.

Këtu do të gjeni edhe materiale kureshtare për historinë, jetën e përditshme dhe shpirtin specifik të një prej qyteteve më të vjetra të gjalla në kontinent – Plovdivi.


400 motoçiklistë nga 25 vende mblidhen në Plovdiv për Paradën e Kombeve

Përfaqësues nga 22 vende evropiane si dhe nga Turqia, Izraeli dhe Libani janë duke marrë pjesë në takimin e shtatë ndërkombëtar të garave me motor në Plovdiv, nga 4 deri më 8 shtator. Takimi synon të prezantojë Plovdivin si Kryeqytetin Evropian të..

botuar më 19-09-05 11.13.PD

Kryeqyteti Evropian i Kulturës feston sukseset e veta

Më shumë se 7 muaj në Plovdiv zhvillohet me sukses programi “Kryeqyteti Evropian i Kulturës – 2019”. Këtë të diel banorët e Plovdivit dhe vizituesit e qytetit festojnë përvjetorin e pestë të zgjedhjes së Plovdivit për qytet bullgar – kryeqytet të..

botuar më 19-09-01 8.15.PD

Në Shtëpinë Meksikane në Plovdivin e Vjetër tre krijues me një mbiemër tregojnë artin e vet

Me moton “Përsëri së bashku” “Shtëpia e Grafikës Meksikane” në Plovdivin e Vjetër tërheq vizitues me veprat e Krasimir dhe Maria Sllabakovit dhe të birit të tyre Stefan. Familja organizon për herë të parë një ekspozitë të përbashkët në Plovdiv – bashkë..

botuar më 19-08-17 11.40.PD

Një ekspozitë tregon se mesazhet e para SMS janë shpikur në një burg të qytetit Tërnovo dhe se kur bufi lajmëron për një jetë të re

“Muzeu -  i papritur, i hapur dhe i vizituar”. Kjo është një ekspozitë e jashtëzakonshme e cila e transformon përfytyrimin tonë për për këtë "tempull të kujtesës". Dhe në vend që të tregojë një histori të vetme përmes pasurisë së eksponateve,..

botuar më 19-07-08 4.16.MD

Qyteti Plovdiv drejton mesazhe kyçe ndaj Evropës, të cilat bëhen pjesë е dialogut ndërkulturor

Për 6 muajt në të cilat është Kryeqyteti Evropian i Kulturës, “ Qyteti Plovdiv u paraqit në hartën evropiane me hapa të vegjël, të ngadaltë dhe të qëndrueshëm, pa fryrjen e balonave. Që nga fillimi i vitit deri tani mundëm të shënojmë mesazhe kyçe dhe të..

botuar më 19-07-04 11.27.PD

Plovdiv 2019 hapi dyer për artistët udhëtues nga Evropa

Nga data 1 deri më 10 qershor, Kryeqyteti Evropian i Kulturës për 2019 Plovdiv mirëpriti më shumë se 200 krijues, teknikë dhe muzikantë , të cilët erdhën që të ndajnë artin e vet me miqtë dhe banuesit e qytetit. Takimi i tyre ndërkombëtar në Kryeqytetin..

botuar më 19-06-08 9.10.PD
Shtëpia e Kujumxhiut

Allafrënga – shenjë për afrimin e Plovdivit drejt kulturës evropiane në mesin e shekullit të 19

Si pjesë nga “Plovdivi – Kryeqyteti Evropian i Kulturës 2019”, Muzeu Etnografik Regjional në qytet ka përgatitur një vështrim interesant ndaj realitetit rilindës. Miqtë dhe banuesit do të mund të shijojnë pjesë nga kjo histori në ekspozitën “Koha..

botuar më 19-04-18 1.21.MD
Shtëpia e Ballabanovit

“Plovdivi i Lashtë” feston gjysmë shekulli me një program të pasur gjatë muajit prill

Një nga emblemat e kryeqytetit aktual evropian të kulturës – Plovdivit, është pjesa e tij e vjetër, ku ka shumë objekte të lashta. E vendosur mbi tre prej kodrave në qytet, lagja Plovdivi i Vjetër është vendi, ku bashkëjetojnë monumente të shumta antike..

botuar më 19-04-15 1.38.MD

Filloi projekti “Multi Kulti Kitchen” në Pazarxhik

Në Pazarxhik filloi projekti “Multi Kulti Kitchen”. Ai është pjesë e programit të Kryeqytetit Evropian të Kulturës – Plovdiv 2019. “Multi Kulti Kitchen” ka qëllim integrimin e bashkësive të huaja, rritjen e ndjeshmërisë dhe nivelin e informimit të..

botuar më 19-03-18 11.36.PD

Një aplikacion mobil i orienton turistët për ngjarjet dhe kuriozitetet në Plovdiv

Gjatë disa viteve të fundit Plovdivi është duke tërhequr një seri investitorësh të huaj, të cilët po krijojnë baza prodhimi në zonën ekonomike të qytetit. Kjo kontribuon si për pakësimin e papunësisë në regjion, ashtu dhe për reklamën e Plovdivit në..

botuar më 19-03-15 12.09.MD