Поглед към историята на Радио Варна

| обновено на 12.10.17 в 17:51

НАЧАЛОТО 

На 25.05.1933 г. като секция към Съюз "Родно радио" е учреден Радиоклуб "Варна". Първото пробно живо радиопредаване от Варна е осъществено на 06.01.1934г. на вълна 235.1 м (1276 kHz). На 19.07.1934 г. Министерството на ЖПТТ разрешава строеж на радиостанция. Пробните изпитания на Радио Варна започват през м. септември 1934г. с различни по продължителност емисии.
Ето каква е била например програмата на Радио Варна в неделния ден на 12 февруари 1934г. според публикация в тогавашния вестник "Черно море":

9 ч. Предаване на църковната служба от Катедралната църква;
11 ч. Концертъ на Катедралния хоръ;
11 ч. и 30 м. Соло чело съ съпроводъ на пиано - изп. А. Коенъ;
12 ч. Соло пение съ съпроводъ на пиано, пее г-ца Линка Сокерова;
1 ч. сл. об. Камерна музика;
5 ч сл. об. Концертъ на духовата музика на 8-а пех. д-на,
I. Д. Христовъ - Тутраканска епопея,
II. Сарасатъ - Николовъ - Андалуски романсъ,
III. Георгиевъ - Делчо Войвода - народна китка.


СнимкаОфициалното откриване на Радио Варна е на 9 декември 1934 г. в 10:30 ч. с освещаване и тържествен 5-часов концерт в зала "Съединение". Концертът е излъчен в ефир, както на вълните на варненското радио, така и от "Родно Радио" - София.   

На 25.01.1935 г. Цар Борис III подписва указ, с който "Родно Радио" става държавна собственост и така се полага началото на държавната радиомрежа в България.

В началото на 1936 г. е инсталиран нов предавател,  унгарско производство, "Стандарт" с мощност 2 kW. Този предавател, както и вретеновидната антена "Телефункен" - 78-метрова желязо-решетъчна конструкция с общо тегло 12 тона, са разположени на около 6 км от центъра на града. С новия предавател Радио Варна се приема добре не само в града, но и на една доста по-обширна територия в Добричко, Вълчи дол, Шумен, Попово, Свищов, Севлиево, Габрово, Созопол, Горна Оряховица, Ямбол, Тетевен, София и дори във Видин.

Вече държавното Радио Варна започва излъчване на 21 май 1936г. на средни вълни с дължина на вълната 251 м или честота 1195 kHz. Радио Варна и Радио Стара Загора са първите радиостанции в новата българска национална радиомрежа.

 

НАСТОЯЩЕ

Днес, като част от БНР, Радио Варна излъчва 24-часова самостоятелна програма и е с утвърдени водещи позиции в Североизточна България и по Черноморието.

Фактите сочат, че слушателите на Радио Варна са от всички възрастови групи. Тази широкоспектърна аудитория предопределя и политематичността  в програмата. Приоритет имат новините, които се отличават с бързина, оперативност, богата звукова картина и честота на излъчване. Акцентът е върху регионалния  информационен поток. Сутрешният блок "Новият ден" има динамично съдържание, включително синоптична прогноза, сервизна информация, културен афиш, валутен коментар.

В следобедния блок "На светло" екипът на Радио Варна отразява и проследява актуалните събития и  прояви през деня. Тук основно място имат преките включвания на репортерите, анкетите и информациите, репортажите и  кореспонденциите от Бургас, Добрич и Балчик и от други общини по Черноморието. Коментарите, свързани със събития в културния живот са изведени в 150-минутен блок "Гравитация Нула" в края на седмицата.

Със силен тематичен акцент са съботните и неделните предавания – едночасовите мозайки за туризма, семейството, хоби и развлечения, предаванията за политика с коментари и анализи, концертите „на живо” и на открито, фолклорните събори и надпявания, конкурсите, фестивалите, детските празници...

Емблематични за медията повече от 20 години са седмичното обзорно политическо предаване "Позиция", фолклорното "Съботна трапеза", развлекателното "Неделна  наздравица", музикалното  "Може би "Да". В своята дългогодишна история Радио Варна е и родоначалник на радиотеатъра у нас, на предавания и специална програма на чужди езици, инициатор и организатор вече 56 години на лекоатлетическа  щафетна обиколка, посветена на Националния празник 3 март.

24-часовата  програма на Радио Варна е съобразена със стратегията на БНР за  съвместни програми за отразяване на процесите в икономическия, социалния и културния живот в страната. С най-дълъг живот в ефира на програма "Хоризонт" и на регионалните радиостанции на БНР е предаването "По първи петли". 

  

 

 

 

ВИЖТЕ ОЩЕ

Поща - телеграф - телефон. И радио.

На 9 декември 2018 година Радио Варна отпразнува 84-ия си рожден ден. Втората сграда, в която то е настанено е тази на Централна поща. Годината е 1937-ма. Централната поща е изградена по проект на арх. Ангел Момов. Основният камък е положен на 18 април 1930 г. Открита е официално на 18 април 1935 г. В миналото пред нея е имало рекламен надпис,..

публикувано на 04.02.19 в 16:17

21 февруари - Ден на отворените врати в Радио Варна

Радио Варна отваря вратите си за своите слушатели! Елате в най-дълголетното радио в родния ефир, вече на стъпка от 85-тия си рожден ден! Заповядайте да видите как работят журналистите, звукорежисьорите, музикалните редактори и всички свързани с магията на радиото. Посетителите ще могат да влязат в ефирните студиа, откъдето се излъчва програмата, както и..

обновено на 01.02.19 в 13:51

3 март - 56-а щафетна обиколка на Радио Варна

Радио Варна ви кани на 56-а щафетна обиколка, посветена на Националния празник на Република България – 3 март. За поредна година щафетата ще се проведе в три дисциплини: лекоатлетически крос, колоездене и плуване. Лекоатлетическата щафетата, която е най-масовата и дълголетна спортна проява в града, ще стартира в 12 часа на 3 март 2019 г. на алеята пред..

публикувано на 01.02.19 в 13:50

Радио Варна на 85, празнуваме цяла година

Всеки месец в празничната за Радио Варна 2019-та ще предлагаме на нашите слушатели специално събитие - това съобщи директорът на медиата Наталия Чешмеджиева . Фолклорни, класически и джаз концерти, детски празник на 1 юни, рождени дни на емблематични предавания... Това са някои от акцентите в програмата, с която ще отбележим годишнината...

публикувано на 03.01.19 в 10:37