Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"На светло" с Доротея Николова на 14 март

Снимка: Архив

В следобедния блок "На светло" във вторник – 14 март, с вас са звукорежисьорът Иван Тасев, Галена Ковчазова, която ще следи новините с днешна дата и аз Доротея Николова.

Започваме проследяването на акцентите от делника ни с първото заседание по делото срещу плана за застрояването на кортовете в «Чайка». Подробностите ще научим от репортажа на Валери Великов, който проследи днешния процес в Административния съд във Варна.

В ефира на РВ продължаваме да следим и темата с орязания прием за бизнес специалностите във висшето образование. Има ли основания за подобна административна мярка, след като работодателите продължават да търсят и да наемат икономисти. Отговорът на проф. Евгени Станимиров от най-стария икономическия университет у нас – този във Варна.

Национална кампания за безплатни стоматологични профилактични прегледи започва идния понеделник - 20 март. Седмицата на оралното здраве ще продължи до 26 март включително. Прегледите са срещу предварително записване и в нея участват и няколко варненски клиники и кабинети на дентални лекари. Още по темата от стоматолога д-р Анна Енчева – собственик на една от клиниките, която участва в кампанията.

Ще има ли ново, алтернативно трасе за достъп на зърновозите до пристанище Варна Изток? Сега камионите със зърно минават по околовръстния път, което създава сериозни задръствания през летните месеци. Повече по темата от Даниела Стойнова след днешна дискусия по темата в сградата на областната управа във Варна.

„Не искам да съм хитър” - така се нарича новият премиерен спектакъл на Държавен куклен театър "Дора Габе" в Добрич, който бе представен за първи път пред малките зрители на На сцената оживява приказната история на драматичните отношения между два рода – Карлсонови и Ларсонови, които навяват странна асоциация с Ромео и Жулиета в детски вариант. Още от разговора на Петранка Божкова с режисьора на постановката Николай Бояджиев.

В продължение на вчерашната тема за къщата на полк. Милтияд Железов на бул. "Приморски" 117, бъдещи архитекти, дизайнери и проектанти от наши и чужди университети ще бъдат поканени да предложат варианти за възраждане на красива стара къща. Зад идеята стоят участниците в студентската лаборатория „Варна – град на хората“ към Свободния университет. Репортаж по темата на Вяра Николаева.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Рибарското селище Ченгене Скеле край Бургас

НА СВЕТЛО на 26 септември с Валерия Василева

Общинският съвет във Варна се събира за 15-и път от началото на мандата - дневният ред на сесията съдържа 12 точки, включително приемане на отчета на бюджета на Община Варна за миналата година. За три месеца "Пътна полиция" - Варна провери 1470 водачи на електрически тротинетки като 723 от тях са санкционирани. ИУ – Варна е домакин..

публикувано на 26.09.24 в 13:50
На олимпиада по ментална аритметика

ЗЛАТНОТО СЕЧЕНИЕ на 26 септември с Валерия Василева

Лятото беше изключително успешно за варненските деца, които галено наричат "смартита", увлечени от менталната аритметика. Те бяха сред основните представители на България на няколко големи международни състезания. В предаването "Златното сечение" ще научим повече за менталната аритметика от преподавателя Десислава Боева, от нейната ученичка - 11 годишната..

публикувано на 26.09.24 в 10:40

НОВИЯТ ДЕН на 25 септември с Мариела Димитрова

Обществена трапезария с безплатен обяд ще заработи тази есен в районите „Одесос“ и "Приморски" във Варна. Капацитетът на двете места, където ще се раздава топлата храна е 300 човека общо. За кои социални групи е тази обновена услуга и временно ли ще е в такъв мащаб ще чуем от Илиян Илиев, отговарящ за социалните политики в централния район..

публикувано на 25.09.24 в 06:45

НОВИЯТ ДЕН на 24 септември с Иван Барбов

„Най-добрият начин да събудиш човек е с чаша кафе в леглото – лисваш и бягаш“, гласи съвет с неизвестен автор в социалните мрежи. Ако не ви се бяга толкова рано сутрин и предпочитате да си изпиете кафето вместо да го разливате – най-добрият начин за събуждане е сутрешната програма на Радио Варна.   Иван Барбов, Доротея Николова и..

публикувано на 24.09.24 в 05:59

На 23 септември в "От другата страна" по Радио Варна

На 23 септември в "От другата страна" по Радио Варна Специално интервю с Johnny Hedlund (UNLEASHED). Представяне на новия албум на GRIMAZE "The Heart of a Collapsing Star" – разговор с Георги Иванов. Част 2 на интервюто с Васил Свиленов Георгиев a.k.a. Васко Кръпката (ПОДУЕНЕ БЛУС БЕНД). Стойчо Димитров (HMC "Metal Force") с информация..

публикувано на 23.09.24 в 14:25

"На светло" в понеделник, 23 септември

 "Зеленият морски двор на Варна" получи голямо признание на церемонията по връчване на наградите в Международния конкурс Triple E в Лисабон. Разговор с  д-р Явор Ченков от екипа; Рубрика "Свидетелства от Варна" с Любомир Кутин; Каква е обстановката около паметника на Цар Калоян във Варна и защо градинката е в плачевно състояние? -..

публикувано на 23.09.24 в 10:32

По първи петли с Ваня Славова на 23 септември

От 4 до 6 часа на вълните на БНР всеки понеделник от второ студио на Радио Варна На 23-ти септември, все още настроени празнично, независими и добре с вас отново сме аз Ваня Славова и звукорежисьорът Петър Венков, за да споделим заедно своята зависимост към радиото и предаването "По първи петли"! Както винаги темите ще бъдат..

публикувано на 22.09.24 в 10:40