Араповският манастир пази лечебен извор и хайдушки тайни

| обновено на 20.04.17 в 23:33

В полите на Родопите, на 30-тина км от Пловдив, източно от Асеновград, по пътя за Първомай има манастир до село Златовръх, насред полето. Известен е като Араповски манастир, макар че официално името му е „Света Неделя“. Стигаме за минути от Пловдив, преминаваме под дъгата на портата и се спираме – посреща ни обширен, добре поддържан двор с градинки с цветя, цъфнали дръвчета и зелени борове. Дворът е украсен с няколко сгради, основната от които е характерните еркери и чардаци, стройна кула с тесни бойници, която бди над белокаменната църква.
Игуменът ни разказва легендите за това място, за училището, отворено за деца от съседните местности, за страшният пожар при бягството на турците, запалили манастира за отмъщение.
Тези земи принадлежали на Арап ага, чиято любима жена била тежко болна. Посъветвали я да измие очите си на изворчето на християнското светилище. Направила го и оздравяла. За благодарност беят подарил земите си за строежа на манастир, оттук и името Араповски. Според друга легенда мястото е открито от гъркиня, която сънувала, че трябва да изкопае вода, с която да  излекува сляпото си дете. Арап бей, на чиято земя се намирало бъдещето Аязмо, става свидетел на лековитата сила на водата и в знак на благодарност дарява имението и разрешението си за градеж на манастир.
Парите на градежа били събрани от дарения, включително и от прославения Ангел войвода. Най-напред, през 1856-а г издигналималък параклис, който приютил лечебния извор.Манастирската църквабила завършена малко след това. По настояване на Ангел войвода до нея била построенажилищно-отбранителна кула, в която той често отсядал. Години по-късно тук се крил и Васил Левски.

Още истории за близки и далечни пътешествия очаквайте в предаването "Хоризонти" в петък от 11 до 12 часа с автор и водещ Иван Симеонов.

ВИЖТЕ ОЩЕ

В Северна България е открито ново огнище на птичи грип

Птицевъдният бранш подкрепя единодушно действията на Агенцията по храните, която унищожи нелегално внесени у нас птици. Скандалът с убитите птици доведе до затваряне на зоологическата градина в София и до петиция с искане за разследване и  оставка на директора на Агенцията. Според природозащитниците птиците са унищожени неправомерно, а според..

публикувано на 05.03.18 в 10:05

Няма сериозни проблеми при зимни условия в общините Аврен, Белослав, Вълчи дол и Ветрино

Нормална в зимни условия е обстановката в общините Аврен, Белослав, Вълчи дол и Ветрино, заявиха кметовете по населените места. Няма затворени пътища, нито села без ток и вода. Единствено от Аврен за Белослав е затворен пътят, но в момента го чистят и се очаква в скоро време да бъде отворен. Извозени са хората на хемодиализа, разнесена е..

публикувано на 28.02.18 в 17:20

Промяна в движението на влаковете

Пътническите влакове, които няма да пътуват, са композициите в участъците Добрич-Кардам-Добрич, Самуил-Силистра-Самуил, също така и два влака между Русе и Шумен. За пътниците от отменените влакове в участъка Самуил-Силистра-Самуил е осигурен превоз с автобуси.  Движението на всички други влакове в страната се осъществява нормално,  възможни..

публикувано на 28.02.18 в 15:46
Зимна Варна

Зимното море (фоторепортаж)

В случай, че ви е омръзнало да се движите в задръстванията заради ремонтите по варненските булеварди, имате алтернатива за спокойно шофиране по крайбрежната алея. Освен камъните, изхвърлени от вълните на асфалта, няма кой друг да ви смути. А ако игнорирате камъните, тогава може да се насладите на белоснежната чистота на фона на сивото зимно море...

публикувано на 28.02.18 в 11:22

„Конференция по Демокрация” във Варна

За четвърта поредна година във Варна се провежда ежегоден граждански форум „Конференция по Демокрация”.   С него отбелязваме развитието на гражданското общество в България от 2008 до 2013-ста година, когато бяха големите протести във Варна. Припомняме си предишни граждански инициативи, запознаваме се с дейността на организации от цялата страна,..

публикувано на 25.02.18 в 13:35

Нови правила за електронен прием в първи клас във Варна

Новите правила за електронен прием в първи клас в общинските училища на територията на община Варна влизат в сила през 2018-ста-2019-ста година. Това стана ясно на заседание на постоянната комисия “Наука и образование”. Определени са районите около всяко училище, директорите са се съгласили помежду си къде е границата между различни училища в..

публикувано на 22.02.18 в 16:26

Оскъден сняг и повече лед във Варна днес

Почистени улични платна, но ледени тротоари. Такава е ситуацията във Варна на 14 януари. Камионите на сметопочистващите фирми работят от ранни зори. Също така и тези, които поддържат асфалтовите настилки. Автобусите на градския транспорт се движат по неделно разписание. Проблем са сенчестите и усойни места, където се образува лед. Най-вече вътрешните..

публикувано на 14.01.18 в 10:19