Араповският манастир пази лечебен извор и хайдушки тайни

| обновено на 20.04.17 в 23:33

В полите на Родопите, на 30-тина км от Пловдив, източно от Асеновград, по пътя за Първомай има манастир до село Златовръх, насред полето. Известен е като Араповски манастир, макар че официално името му е „Света Неделя“. Стигаме за минути от Пловдив, преминаваме под дъгата на портата и се спираме – посреща ни обширен, добре поддържан двор с градинки с цветя, цъфнали дръвчета и зелени борове. Дворът е украсен с няколко сгради, основната от които е характерните еркери и чардаци, стройна кула с тесни бойници, която бди над белокаменната църква.
Игуменът ни разказва легендите за това място, за училището, отворено за деца от съседните местности, за страшният пожар при бягството на турците, запалили манастира за отмъщение.
Тези земи принадлежали на Арап ага, чиято любима жена била тежко болна. Посъветвали я да измие очите си на изворчето на християнското светилище. Направила го и оздравяла. За благодарност беят подарил земите си за строежа на манастир, оттук и името Араповски. Според друга легенда мястото е открито от гъркиня, която сънувала, че трябва да изкопае вода, с която да  излекува сляпото си дете. Арап бей, на чиято земя се намирало бъдещето Аязмо, става свидетел на лековитата сила на водата и в знак на благодарност дарява имението и разрешението си за градеж на манастир.
Парите на градежа били събрани от дарения, включително и от прославения Ангел войвода. Най-напред, през 1856-а г издигналималък параклис, който приютил лечебния извор.Манастирската църквабила завършена малко след това. По настояване на Ангел войвода до нея била построенажилищно-отбранителна кула, в която той често отсядал. Години по-късно тук се крил и Васил Левски.

Още истории за близки и далечни пътешествия очаквайте в предаването "Хоризонти" в петък от 11 до 12 часа с автор и водещ Иван Симеонов.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Слънчево на 29 юли

Днес ще бъде слънчево, следобед с временни увеличения на облачността. Ще духа слаб до умерен западен вятър, който следобед ще се ориентира от юг. Максималните температури ще се повишат до 28-31 градуса. Вълнение на морето 1-2 бала, в открито море 3, постепенно спадане до 2 бала. Температура на морската вода 22-24 градуса. За Варна..

публикувано на 29.07.17 в 05:58
trigrad

Ден на траур в Триград

В Триград се очаква да бъде обявен Ден на траур, след като вчера следобед беше открито тялото на 16-годишния Кристиян. На 9 юли той блъсна и рани туристи с автомобил, след което се укри и беше обявен за издирване, продължило близо две седмици. Тялото беше извадено вчера от труднодостъпна местност с помощта на трима алпинисти и е откарано..

публикувано на 23.07.17 в 08:19

Данъчни наблюдават Facebook магазините

Нарушения на данъчното законодателство сред фирми и физически лица, занимаващи се с онлайн търговия са установили служители на НАП. Засечките са в резултатите на обвързаването на системите на НАП и на куриерските фирми, каза в предаването StartUp на РВ представителят на Агенцията за малки и средни предприятия Николай Петканов. Сред..

публикувано на 26.06.17 в 11:40

Българската православна църква чества Всички родни светии

На втората неделя след Петдесетница Българската православна църква чества Всички български светии. По този повод в епархиите на нашата Църква се отслужва празнична света Литургия.

публикувано на 18.06.17 в 08:04

Светофари без секунди затрудняват движението

Няколко светофара на възлови кръстовища във Варна работят без броячите, които отчитат колко секунди остават до смяната на сигнала. За това информираха слушател на Радио Варна в първото издание на неделното предаване "Авто +". Само за последните дни станаха няколко инцидента на възлови кръстовища във Варна – алармира варненски слушател. На..

обновено на 09.04.17 в 21:30
В Родопите отново ще препускат диви коне 610х443

Тодоровден е

Тодоровден е един от първите пролетни празници в народния календар. Отбелязва се в първата събота след Сирни Заговезни . Познат е още като "Конски Великден ", защото се празнува най-вече за здравето на конете. Тодоровден е подвижен празник, според Великден – първата събота от поста . Според народните представи на този ден Св.Тодор..

публикувано на 04.03.17 в 07:44

Предпразнично трафикът във Варна замря

Пътната обстановка във Варна е спокойна - трафикът предпразнично замря. Всички светофари работят, няма промени в организацията на движението. От сутринта са регистрирани 4 пътни произшествия с материални щети и без пострадали хора, съобщават от КАТ в града.

публикувано на 24.12.16 в 18:15