Араповският манастир пази лечебен извор и хайдушки тайни

| обновено на 20.04.17 в 23:33

В полите на Родопите, на 30-тина км от Пловдив, източно от Асеновград, по пътя за Първомай има манастир до село Златовръх, насред полето. Известен е като Араповски манастир, макар че официално името му е „Света Неделя“. Стигаме за минути от Пловдив, преминаваме под дъгата на портата и се спираме – посреща ни обширен, добре поддържан двор с градинки с цветя, цъфнали дръвчета и зелени борове. Дворът е украсен с няколко сгради, основната от които е характерните еркери и чардаци, стройна кула с тесни бойници, която бди над белокаменната църква.
Игуменът ни разказва легендите за това място, за училището, отворено за деца от съседните местности, за страшният пожар при бягството на турците, запалили манастира за отмъщение.
Тези земи принадлежали на Арап ага, чиято любима жена била тежко болна. Посъветвали я да измие очите си на изворчето на християнското светилище. Направила го и оздравяла. За благодарност беят подарил земите си за строежа на манастир, оттук и името Араповски. Според друга легенда мястото е открито от гъркиня, която сънувала, че трябва да изкопае вода, с която да  излекува сляпото си дете. Арап бей, на чиято земя се намирало бъдещето Аязмо, става свидетел на лековитата сила на водата и в знак на благодарност дарява имението и разрешението си за градеж на манастир.
Парите на градежа били събрани от дарения, включително и от прославения Ангел войвода. Най-напред, през 1856-а г издигналималък параклис, който приютил лечебния извор.Манастирската църквабила завършена малко след това. По настояване на Ангел войвода до нея била построенажилищно-отбранителна кула, в която той често отсядал. Години по-късно тук се крил и Васил Левски.

Още истории за близки и далечни пътешествия очаквайте в предаването "Хоризонти" в петък от 11 до 12 часа с автор и водещ Иван Симеонов.

print Отпечатай
ВИЖТЕ ОЩЕ

Светофари без секунди затрудняват движението

Няколко светофара на възлови кръстовища във Варна работят без броячите, които отчитат колко секунди остават до смяната на сигнала. За това информираха слушател на Радио Варна в първото издание на неделното предаване "Авто +". Само за последните дни станаха няколко инцидента на възлови кръстовища във Варна – алармира варненски слушател. На..

обновено на 09.04.17 в 21:30
В Родопите отново ще препускат диви коне 610х443

Тодоровден е

Тодоровден е един от първите пролетни празници в народния календар. Отбелязва се в първата събота след Сирни Заговезни . Познат е още като "Конски Великден ", защото се празнува най-вече за здравето на конете. Тодоровден е подвижен празник, според Великден – първата събота от поста . Според народните представи на този ден Св.Тодор..

публикувано на 04.03.17 в 07:44

Предпразнично трафикът във Варна замря

Пътната обстановка във Варна е спокойна - трафикът предпразнично замря. Всички светофари работят, няма промени в организацията на движението. От сутринта са регистрирани 4 пътни произшествия с материални щети и без пострадали хора, съобщават от КАТ в града.

публикувано на 24.12.16 в 18:15

Меглена Кунева: Влизаме спокойни в предстоящата президентска кампания

Влизаме абсолютно спокойни в предстоящата президентска кампания, защото сме уверени, че вършим правилните неща. Това заяви лидерът на Движение „България на гражданите” и вицепремиер   Меглена Кунева във Варна, която заедно с кандидатпрезидентската двойка Трайчо Трайков - генерал Съби Събев, участва в Третото национално събрание на движението в..

публикувано на 01.10.16 в 14:10
Тол Шипс

Два руски ветрохода, участници в ТОЛ ШИПС 2016, акостираха на Пристанище Варна -

На Пристанище Варна акостира и руската баркентина "Крузенщерн". Няколко часа преди нея и ветроходът "Надежда" направи същото, но по особено впечaтляващ начин. Всички кадети бяха покачени на мачтите на кораба. Ветроходът "Надежда" пострада сериозно в един от етапите на състезанието в прехода от пристанище Новоросийск до Сочи. Тогава се счупи фок..

публикувано на 01.10.16 в 13:53

Нова защитена зона "Ахелой - Равда - Несебър"

Две нови защитени зони обяви Министерството на околната среда и водите - "Ахелой - Равда - Несебър" и "Река Янтра". Министър Ивелина Василева издаде заповеди, с които бяха обявени защитени зони BG0000574 „Ахелой-Равда-Несебър“ и BG0000610 „Река Янтра“. Заповедите вече са обнародвани в „Държавен вестник“ и са влезли в сила...

публикувано на 14.08.16 в 13:54

Предстоящи събития за Варна с дата 20 декември

Църковното настоятелство при храм „Св. Атанасий” и тази година организира провеждането на Рождественски концерт по повод празника Рождество Христово. Тази вечер от 17.00 часа в Концертното студио на Радио Варна ще се изявят пред публика детският хор „Ангели”, школата по Актьорско майсторство при храм „Св. Атанасий” и Вокална формация „Бънджи Сингърс”...

публикувано на 20.12.15 в 08:15