Араповският манастир пази лечебен извор и хайдушки тайни

| обновено на 20.04.17 в 23:33

В полите на Родопите, на 30-тина км от Пловдив, източно от Асеновград, по пътя за Първомай има манастир до село Златовръх, насред полето. Известен е като Араповски манастир, макар че официално името му е „Света Неделя“. Стигаме за минути от Пловдив, преминаваме под дъгата на портата и се спираме – посреща ни обширен, добре поддържан двор с градинки с цветя, цъфнали дръвчета и зелени борове. Дворът е украсен с няколко сгради, основната от които е характерните еркери и чардаци, стройна кула с тесни бойници, която бди над белокаменната църква.
Игуменът ни разказва легендите за това място, за училището, отворено за деца от съседните местности, за страшният пожар при бягството на турците, запалили манастира за отмъщение.
Тези земи принадлежали на Арап ага, чиято любима жена била тежко болна. Посъветвали я да измие очите си на изворчето на християнското светилище. Направила го и оздравяла. За благодарност беят подарил земите си за строежа на манастир, оттук и името Араповски. Според друга легенда мястото е открито от гъркиня, която сънувала, че трябва да изкопае вода, с която да  излекува сляпото си дете. Арап бей, на чиято земя се намирало бъдещето Аязмо, става свидетел на лековитата сила на водата и в знак на благодарност дарява имението и разрешението си за градеж на манастир.
Парите на градежа били събрани от дарения, включително и от прославения Ангел войвода. Най-напред, през 1856-а г издигналималък параклис, който приютил лечебния извор.Манастирската църквабила завършена малко след това. По настояване на Ангел войвода до нея била построенажилищно-отбранителна кула, в която той често отсядал. Години по-късно тук се крил и Васил Левски.

Още истории за близки и далечни пътешествия очаквайте в предаването "Хоризонти" в петък от 11 до 12 часа с автор и водещ Иван Симеонов.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Отбелязваме рождения ден на Радио Варна

Светлана Вълкова и Борислав Дряновски за историята на Радио Варна: През 1933 година Димитър Кулев, тогава ученик във Варненската мъжка гимназия, сглобява заедно с учителя си по физика два любителски радиопредавателя , с по-силния от които на 6 януари 1934 г. излъчва на живо изпълнение на хор „Морски звуци“. На 25 май 1933 г. като секция към..

обновено на 09.12.17 в 16:10

Православната църква чества зачатие на св. Анна

На днешния 9 декември православната църква чества зачатие на св. Анна, майка на Богородица. Св. Анна се смята за покровителка на брака, семейството, майчинството, закрилница на девиците, вдовиците и бременните жени. Според библейския разказ Анна и нейният съпруг Йоаким, които нямали деца близо двайсет години, били посетени от ангел,..

публикувано на 09.12.17 в 06:29

И днес във Варна ще е топло за сезона

Днес ще e предимно слънчево и отново топло за сезона, но привечер от запад бързо ще се заоблачава. Ще духа слаб до умерен, късно следобед умерен до засилен вятър от юг-югозапад.Максимални температури между 11 и 16 градуса, за Варна около 14 . Вълнение на морето 1-2, в открито море 3 бала. Температура на морската вода 10-12 градуса...

публикувано на 09.12.17 в 06:16

Слънчев 7 декември

Днес ще преобладава слънчево време. Ще духа слаб до умерен вятър от запад-северозапад, привечер от запад-югозапад. Затоплянето ще продължи и максималните температури ще са между 8 и 13 градуса, за Варна около 12.   Вълнение 1-2, в открито море 3-4 бала. Температура на морската вода 10-12 градуса.

публикувано на 07.12.17 в 05:43

Черният петък става черна седмица в някои магазини във Варна

Светът отбелязва Международния ден без покупки и същевременно така наречения "Черен петък"- ден, изпълнен с пазаруване. Истерията е най-силна в Америка. Там съществуват и реални отстъпки в цената. Всичко така или иначе е подчинено на рекламата и търговските трикове. Промоциите у нас не са това, което биха искали клиентите. В България най-често стоката в..

публикувано на 24.11.17 в 11:10
Сутрин

Мъгла и слънце на 24 ноември

Днес ще преобладава слънчево време, но на много места сутринта ще е мъгливо, а в някои райони мъглите ще се задържат почти през целия ден. Ще духа слаб предимно югоизточен вятър. Максимални температури между 9 и 14 градуса, в районите с по-трайна мъгла от 6 до 8, за Варна около 13 градуса Вълнение на морето 1-2 бала. Температура на..

публикувано на 24.11.17 в 05:52

Затруднено движение в района на ХЕИ (фоторепортаж)

Във връзка с ремонтните дейности на булевард "Левски" движението непосредствено преди Регионалната здравна инспекция се осъществява само в едното платно. Тази сутрин пътната настилка е мокра. Движението се осъществява бавно. Автобусите също се движат със закъснение. Причината е подмяна на ВиК инсталацията в района. Повече информация в нагледен вид от..

публикувано на 23.11.17 в 09:36