Араповският манастир пази лечебен извор и хайдушки тайни

| обновено на 20.04.17 в 23:33

В полите на Родопите, на 30-тина км от Пловдив, източно от Асеновград, по пътя за Първомай има манастир до село Златовръх, насред полето. Известен е като Араповски манастир, макар че официално името му е „Света Неделя“. Стигаме за минути от Пловдив, преминаваме под дъгата на портата и се спираме – посреща ни обширен, добре поддържан двор с градинки с цветя, цъфнали дръвчета и зелени борове. Дворът е украсен с няколко сгради, основната от които е характерните еркери и чардаци, стройна кула с тесни бойници, която бди над белокаменната църква.
Игуменът ни разказва легендите за това място, за училището, отворено за деца от съседните местности, за страшният пожар при бягството на турците, запалили манастира за отмъщение.
Тези земи принадлежали на Арап ага, чиято любима жена била тежко болна. Посъветвали я да измие очите си на изворчето на християнското светилище. Направила го и оздравяла. За благодарност беят подарил земите си за строежа на манастир, оттук и името Араповски. Според друга легенда мястото е открито от гъркиня, която сънувала, че трябва да изкопае вода, с която да  излекува сляпото си дете. Арап бей, на чиято земя се намирало бъдещето Аязмо, става свидетел на лековитата сила на водата и в знак на благодарност дарява имението и разрешението си за градеж на манастир.
Парите на градежа били събрани от дарения, включително и от прославения Ангел войвода. Най-напред, през 1856-а г издигналималък параклис, който приютил лечебния извор.Манастирската църквабила завършена малко след това. По настояване на Ангел войвода до нея била построенажилищно-отбранителна кула, в която той често отсядал. Години по-късно тук се крил и Васил Левски.

Още истории за близки и далечни пътешествия очаквайте в предаването "Хоризонти" в петък от 11 до 12 часа с автор и водещ Иван Симеонов.

ВИЖТЕ ОЩЕ

„Конференция по Демокрация” във Варна

За четвърта поредна година във Варна се провежда ежегоден граждански форум „Конференция по Демокрация”.   С него отбелязваме развитието на гражданското общество в България от 2008 до 2013-ста година, когато бяха големите протести във Варна. Припомняме си предишни граждански инициативи, запознаваме се с дейността на организации от цялата страна,..

публикувано на 25.02.18 в 13:35

Нови правила за електронен прием в първи клас във Варна

Новите правила за електронен прием в първи клас в общинските училища на територията на община Варна влизат в сила през 2018-ста-2019-ста година. Това стана ясно на заседание на постоянната комисия “Наука и образование”. Определени са районите около всяко училище, директорите са се съгласили помежду си къде е границата между различни училища в..

публикувано на 22.02.18 в 16:26

Оскъден сняг и повече лед във Варна днес

Почистени улични платна, но ледени тротоари. Такава е ситуацията във Варна на 14 януари. Камионите на сметопочистващите фирми работят от ранни зори. Също така и тези, които поддържат асфалтовите настилки. Автобусите на градския транспорт се движат по неделно разписание. Проблем са сенчестите и усойни места, където се образува лед. Най-вече вътрешните..

публикувано на 14.01.18 в 10:19

Лекарите ще отчитат касовите бележки от потребителската такса на пенсионерите

От началото на годината личните лекари и стоматолозите са длъжни да отчитат касовите бележки, издадени за потребителска такса на пенсионери. От Българския лекарски съюз искат отлагане с три месеца. Причината е, че Здравната каса няма подходящ софтуер, а липсват указания как да се отчитат бележките. До месец април ще има яснота с..

публикувано на 10.01.18 в 10:02

Ремонт на Дневен център за деца и младежи с умствена изостаналост "Свети Йоан Златоуст" започва до два месеца

30 хиляди и 200 лева са събраните финансови средства от така наречената Варненска Коледа. Тя е дело на младежката доброволческа организация "Делфините". Със събраната сума ще бъде купен 16-местен микробус за нуждите на Дневен център за деца и младежи с умствена изостаналост „Свети Йоан Златоуст”. Към момента от община Варна са осигурили един..

публикувано на 09.01.18 в 17:02

Слънчево на 5 януари, преди обяд - мъгливо

  Днес ще е слънчево с временни увеличения на облачността. Преди обяд на места ще е мъгливо. Вятърът ще е слаб от югозапад. Максималните температури ще се повишат до 7-12 градуса, за Варна около 11. Вълнение на морето 1-2 бала. Температура на морската вода 8-9 градуса.                                 Деж. синоптик: Венета..

публикувано на 05.01.18 в 05:42

Днес е Стефановден

На 27 декември, третият ден след Рождество, православната църква почита Свети Стефан. В народния ни календар празникът е известен като Стефановден - ден за равносметка, бележещ края на старата и началото на новата година. Като един от седемте ученици на Исус и един от първите, жертвали живота си в името на християнската вяра, Свети Стефан е..

публикувано на 27.12.17 в 06:14