Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Атлантически хоризонти - Ил дьо Ре и Ла Рошел

Малкият Ил дьо Ре е остров в Атлантическия океан, на западното крайбрежие на Франция. Ако градският човек иска да попадне в тотално различна среда, това е мястото. Дълъг е 32 км, широк - 5 км, а на места дори 60 метра. Площта му е приблизително 85 кв.км, популярно местенце, където туристите прекарват летните месеци. С материка го свърза мост с дължина около 3 км. Тук ще видите главно местни жители с барети и раирани блузи, каращи велосипед из лозята и картофените полета, покрай стридените плантации, зеленчукови градини и местния резерват за птици. За разлика от Ривиерата във водата вместо лъскавите яхти виждате рибарски лодки. А на твърда земя строги правила запазват острова непромемен. Има градски архитектурен код за цветовете на фасадите и височината на сградите. Всички къщи са в бяло, а дограмите - за тях избора е между 4 нюанса сиво и 4 нюанса зелено. Местните държат на единния облик на градската среда, без шум и нощни заведения. Пазарите на открито са в центъра на вниманието всяка сутрин, а бараки за морски дарове сервират миди от техния заден двор, ароматизирани от огън с борови иглички.

Спокойствието на Ил дьо Ре бе временно нарушено преди няколко години, когато Джони Холидей изостави Сен Тропе и се появи на атлантическия бряг. Преминаваме на френска територия с помощта на екипа на Алианс Франсез. Всяка година Френският институт приема млади преподаватели по програмата Европейската доброволческа служба, които живеят във Варна и работят 12 месеца в Алианс Франсез. Традиция е те да представят пред своите ученици и гости градове и региони от различни части на Франция. Преди своето представяне пред широката аудитория лингвистът Мари Габриел от Троа разкри малкия остров Ре специално за Хоризонти. Мари познава отлично мястото тъй като от дете всяко лято прекарва ваканцията си там.




Мари Габриел от Троа ни разказа за малкия остров Ре, който е съвсем близо до Ла Рошел. Град любимо място за художници и писатели и творци. Вдъхновил и Дюма-баща за тримата мускетари . Известен е със своите плажове, с пешеходните и велосипедни зони и с екологичните автомобили. Ла Рошел е в близост до лозята и винарните на Бордо и Коняк. Ла Рошел става известен с провелата се тук битка по време на управлението на Луи Тринадесети.

По време на Ренесанса Ла Рошел смело възприема възгледите на реформацията и от 1568 г. се превръща във важен религиозен център на хугенотите. Може би най-големите забележителности в Ла Рошел са Кулите в старото пристанище. Кулата на фара е най-високата и е известна и като Кулата на свещениците, защото по време на обсадата на града, Ришельо нарежда от нея да бъдат изхвърлени 13 свещеника. Голяма атракция за туристите е намиращият се в близост до Ла Рошел Фор Бояр, който става известен най-вече с провежданото в него риалити-шоу. Построен е с цел да брани Франция от нападения по вода, но никога не успява да изпълни мисията си.




До Ла Рошел и Остров Ре най-удобно може да стигнете през Париж. По-малко от 500 км до Ла Рошел след това 30 минути с автобус или такси по моста, който свързва острова с материка. По-близо, но с по-ограничен брой полети е Бордо. Остров Ре. Алианс Франсез продължава традицията на своите географски разкази. Скоро френските учители ще представят как те виждат Варна през погледа на чужденеца.

Слушайте Хоризонти всеки петък от 11 до 12 часа с автор и водещ Иван Симеонов



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

ГРАВИТАЦИЯ НУЛА на 26 април със Светлана Вълкова

Започна дарителска кампания за археологическите проучвания на Варненския халколитен некропол „Пейзажът и градът“ – изложба от фонда на Градската художествена галерия във Варна Цигуларят Марио Хосен и оперната прима Красимира Стоянова ще музицират с виртуозите на Миланската La Scala във Варна За Кафка и неговите „Метаморфози“ – радио..

публикувано на 26.04.24 в 11:28

НОВИЯТ ДЕН на 26 април с Иван Барбов

Казват че будилникът помага да се събудим, но според някои, той повече ни пречи да спим. Ако се питате кое ще помогне да започнете деня с усмивка и добро настроение, отговорът се крие на честотите на Радио Варна. Компания във времето от 6.00 до 10.30 часа ще ви правят Иван Барбов, Емилия Николова и звукорежисьорът Милица Панайотова. Ще..

публикувано на 26.04.24 в 06:05
Пейзажи от Варна

НА СВЕТЛО в четвъртък, 25 април

Отзвук от дебатите в Общественото обсъждане на инвестиционния проект за разширение на бул. „Цар Освободител“, което се проведе снощи във Варна. Думата имат гражданите; 26 случая на високо патогенна инфлуенца по птиците са регистрирани у нас от 2023 година до сега. Засегнати са Добрич, Пловдив, Кърджали, Хасково. Подробности от д- р Иван..

публикувано на 25.04.24 в 14:13
Морска градина, Варна

НА СВЕТЛО на 24 април с Валерия Василева

От 17 часа днес в зала „Пленарна“ на Община Варна ще се проведе обществено обсъждане на проекта за разширение на бул. „Цар Освободител“. Анна Христова и нейното предизвикателство за бягане с кауза на маратонски разстояния. Европейският парламент се събра за последната пленарна сесия, предстоят избори на 9 юни – защо да гласуваме..

публикувано на 24.04.24 в 13:50

НОВИЯТ ДЕН на 24 април с Мариела Димитрова 

Разширението на бул. „Цар Освободител“ беше припознато като приоритетно за реализация и от новия екип на Община Варна. Предвидено е да се прави съсъ смесено финасиране, общинско държавно и европейско, а най-вероятно и по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ). П одробности разчитаме да чуем и видим днес на обявеното обществено обсъждане,  от..

публикувано на 24.04.24 в 06:10
23 април - Международен ден на книгата и авторското право

НА СВЕТЛО на 23 април с Валерия Василева

Днес в следобедното предаване "На светло" до 17 часа продължаваме темата за четенето, за международния ден на книгата и авторското право. В социалните медии и на редакционния ни телефон 052 602 802 можете и Вие да споделите с нас какво четете в момента, имате ли предпочитан автор, любима книга, вдъхновяващ литературен цитат... Изложение..

публикувано на 23.04.24 в 13:50

На 22 април в "От другата страна" по Радио Варна

На 22 април в "От другата страна" по Радио Варна Специално интервю с Martijn Westerholt (DELAIN)."Not For the Last" и завръщането на русенската траш банда FOBOS – разговор с Цецо "The Animal" Анастасов. Представяне на новия сингъл на STRYKERS "Не ме л​ъ​ж​и" – разговор с Александър Симеонов. В предаването ще звучи музика на: PAST..

публикувано на 22.04.24 в 14:25