Румен Драганов: Във Варна ще има наплив на нов вид туристи през пролетта

Румен Драганов - директор на Института за анализи и оценки в туризма, заяви своя оптимизъм още за предстоящия пролетен сезон в предаването "Post Factum" на Радио Варна.

Румен Драганов: Очакваме през следващата година към летищата Варна и Бургас да се случи това, което се случи предходната зима в София. Нискотарифните компании ще започнат да изпълняват полети от края на месец март - така като цяло, Варна ще види един друг вид турист. Това са туристите, които търсят продуктите на културния туризъм в градска  историческа среда през цялата седмица. За сравнение, нискотарифните компании летят всеки ден към София от 27 европейски летища. Видяхме туристи, които са и уикенд, и такива, които идват през седмицата. В София имаше много такива туристи. В Пловдив също. Във Варна всичко това предстои - ще дойдат нов вид туристи - добре облечени, които не отиват на море; които се разхождат из града, влизат в заведенията, консумират много добре, правят шопинг, снимки, въобще, "консумират" всичко, което е около тях. Особено обръщат внимание на такива продукти, свързани с отворените пространства, т. нар. споделени визии, изкуството на говора, на музиката, на танца, на светлината. Ние не си даваме сметка, но хората които идват ни разглеждат като едно цивилизовано общество, което е доста странно - те се изненадват, че няма толкова много бежанци, няма толкова много хора с никаби и бурки по улиците, каквато е ситуацията в центъра на Париж, Виена, Лондон и Рим. И им прави отлично впечатление, че срещат местни млади хора - добре облечени, знаещи езици. При това, това е дестинация /Варна/, за която те не са правили планове, не са мислили да идват. Но нискотарифните самолетни компании ги докарват на изключително изгодни цени. Към София те летяха за 8 евро, от Бирмингам, от Милано, от 27 други дестинации.

Post Factum: Да приемем, че нискотарифните компании правят неволна реклама, с която би следвало да се заеме активно държавата България пред тези потенциални туристи.

Румен Драганов: Абсолютно! Бях свидетел, есента в София, гидове, които събираха групички от чужденци пред Съдебната палата, която им беше отправна точка и на английски им разказваха за предстоящия маршрут, който включваше културни, кулинарни и шопинг обекти. Наистина се оформя култура на подобни разходки. Който направи това във Варна или Бургас, така наречените безплатни екскурзоводски турове, ще направи добри пари!

Post Factum: Темата за заплатите и кадрите в сектора остава актуална и за предстоящия сезон, нали така? 

Румен Драганов: Всеки, който си мисли, че може да мине метър - да не плаща на хората, които трябва да получат своя дял, и всеки, който не инвестира в кадри е бита карта. Той няма бъдеще на този пазар. Заради това говорим, че през 2026 година в туризма трябва да имаме средна заплата от 1 400 евро. Всеки, който отрича това, няма визия. Не може да разчитаме на кадрите на „Балкантурист”, които все още използваме като стари катъри, да влачат всичко в туризма. Ние сме реално на пазара на труда в Европа, ние сме конкурентна дестинация по отношение на кадрите, които трябва да купим на цената, на която те струват, за да направим парите, които желаем. Няма как това да стане, без да минем през едно добро заплащане. Твърдя, че сега мениджърите, които са на 6 000 лв. заплата и нагоре, главните готвачи - от 7 000 лв. и нагоре и въобще, хората които имат годишен доход от 55 хил. лв., са тези, които са двигателите на българската икономика и това са визионерите, които трябва да следваме.


ВИЖТЕ ОЩЕ

"Post factum" с Емилия Николова и Жоро Бекяров

Радио Poster в пет минути. Защо българите водят в класацията по полови стереотипи и прави ли ги това сексисти? Вписваме ли се в новите тенденции на отношенията мъже- жени в контекста на сексуалните обвинения през последните седмици? Що е то „червена мишка” и защо министър на отбраната я споменава? Продължаваме да следим темата за..

публикувано на 21.11.17 в 16:57

НА СВЕТЛО на 21 ноември със Светлана Вълкова

14.20 – Как да си направим еко елхичка – няколко свежи предпразнични идеи 14.40 – Кога можем да кандидатстваме с проекти по фонд „Култура” на Община Варна 15.15 – Протест на надзирателите от Варненския затвор 15.40 – З аседание на местната комисия за б орба с трафика на хора 16.10 – Покани за..

публикувано на 21.11.17 в 12:59

Що е то ракетна печка? Чуйте отговора в StartUp!

В StartUp тази седмица ви разказваме що е то ракетна печка. Поводът не са само задаващите се студени месеци, но и фактът, че една малка стартираща българска компания започнала производството им като шега и опровергава мнението, че стартъпите са свързани само с високи технологии. И ако вече се чудите какво е, ракетната печка е..

публикувано на 21.11.17 в 10:33

"Новият ден" на 21 ноември със Сияна Спиридонова

И без сняг и лед десетки подлези във Варна са недостъпни за неподвижни хора и майки с колички. Още за проблема и неволите на варненци очаквайте в 8.15 ч. В деня на Християнското семейство ще ви срещнем с едно интернационално семейство – с французина Жереми Вега, който от половин година живее във Варна, и с половинката му - Галя Маринова. За общото..

публикувано на 21.11.17 в 04:00

"POST FACTUM" на 20 ноември с Емилия Николова и Жоро Бекяров

"Радио POST еr" - денят в пет минути. Защо се налага община Варна да тегли нов дългосрочен заем? Аргументи „за” и „против” - след публичното обсъждане в зала „Пленарна”. След черната серия катастрофи, ще бъдат ли ефективни мерките на властта? Григор Димитров вече е част от „голямата игра”. Как стигна дотук? 

публикувано на 20.11.17 в 16:59

"На светло" на 20 ноември 2017 година с Димитрина Дончева

Няма по-добро начало на следобедната програма  "На светло"  от щастливата новина за Григор Димитров и неговия   заслужен успех снощи в Лондон на турнира Асоциацията на   професионалните тенисисти .  Емоцията още ни държи затова и потърсихме, макар е косвена, връзка с него от  морската столица. След голямата победа на Гришо разговаряме с   Огнян..

публикувано на 20.11.17 в 12:03
ГМО ябълка портокал

“Новият ден” на 20 ноември 2017 с Мариела Димитрова

75% от българите искат въвеждането на доброволен за бизнеса стандарт “Без ГМО“. Това показа проучване на сдружение „За Земята” по повод предстоящото второ четене в Народното събрание на изцяло новият Законопроект за храните. В него се предлага вместо доброволен стандарт, браншови организации да изработват добри производствени практики. В..

публикувано на 20.11.17 в 06:15