Румен Драганов: Във Варна ще има наплив на нов вид туристи през пролетта

Румен Драганов - директор на Института за анализи и оценки в туризма, заяви своя оптимизъм още за предстоящия пролетен сезон в предаването "Post Factum" на Радио Варна.

Румен Драганов: Очакваме през следващата година към летищата Варна и Бургас да се случи това, което се случи предходната зима в София. Нискотарифните компании ще започнат да изпълняват полети от края на месец март - така като цяло, Варна ще види един друг вид турист. Това са туристите, които търсят продуктите на културния туризъм в градска  историческа среда през цялата седмица. За сравнение, нискотарифните компании летят всеки ден към София от 27 европейски летища. Видяхме туристи, които са и уикенд, и такива, които идват през седмицата. В София имаше много такива туристи. В Пловдив също. Във Варна всичко това предстои - ще дойдат нов вид туристи - добре облечени, които не отиват на море; които се разхождат из града, влизат в заведенията, консумират много добре, правят шопинг, снимки, въобще, "консумират" всичко, което е около тях. Особено обръщат внимание на такива продукти, свързани с отворените пространства, т. нар. споделени визии, изкуството на говора, на музиката, на танца, на светлината. Ние не си даваме сметка, но хората които идват ни разглеждат като едно цивилизовано общество, което е доста странно - те се изненадват, че няма толкова много бежанци, няма толкова много хора с никаби и бурки по улиците, каквато е ситуацията в центъра на Париж, Виена, Лондон и Рим. И им прави отлично впечатление, че срещат местни млади хора - добре облечени, знаещи езици. При това, това е дестинация /Варна/, за която те не са правили планове, не са мислили да идват. Но нискотарифните самолетни компании ги докарват на изключително изгодни цени. Към София те летяха за 8 евро, от Бирмингам, от Милано, от 27 други дестинации.

Post Factum: Да приемем, че нискотарифните компании правят неволна реклама, с която би следвало да се заеме активно държавата България пред тези потенциални туристи.

Румен Драганов: Абсолютно! Бях свидетел, есента в София, гидове, които събираха групички от чужденци пред Съдебната палата, която им беше отправна точка и на английски им разказваха за предстоящия маршрут, който включваше културни, кулинарни и шопинг обекти. Наистина се оформя култура на подобни разходки. Който направи това във Варна или Бургас, така наречените безплатни екскурзоводски турове, ще направи добри пари!

Post Factum: Темата за заплатите и кадрите в сектора остава актуална и за предстоящия сезон, нали така? 

Румен Драганов: Всеки, който си мисли, че може да мине метър - да не плаща на хората, които трябва да получат своя дял, и всеки, който не инвестира в кадри е бита карта. Той няма бъдеще на този пазар. Заради това говорим, че през 2026 година в туризма трябва да имаме средна заплата от 1 400 евро. Всеки, който отрича това, няма визия. Не може да разчитаме на кадрите на „Балкантурист”, които все още използваме като стари катъри, да влачат всичко в туризма. Ние сме реално на пазара на труда в Европа, ние сме конкурентна дестинация по отношение на кадрите, които трябва да купим на цената, на която те струват, за да направим парите, които желаем. Няма как това да стане, без да минем през едно добро заплащане. Твърдя, че сега мениджърите, които са на 6 000 лв. заплата и нагоре, главните готвачи - от 7 000 лв. и нагоре и въобще, хората които имат годишен доход от 55 хил. лв., са тези, които са двигателите на българската икономика и това са визионерите, които трябва да следваме.


ВИЖТЕ ОЩЕ

"На светло" с Доротея Николова на 19 септември

Националният институт по метеорология и хидрология се отдели от БАН. Какво ще бъде бъдещето на варненското поделение на НИМХ ще научим от разговора на Валери Великов с директора във Варна в оставка Иван Иванов. Икономическият университет откри учебната си година. Първокурсниците днес и утре имат възможността да опознаят висшето си училище...

публикувано на 19.09.18 в 14:10
Йоан Колев и Илияна Стоилова

"Море и бряг" с Валери Великов, на 19 септември

Продължава ли интересът към морските специалности в Техническия университет във Варна? Отговорът е от госта в студиото - капитан Георги Генчев, който е експерт „Контрол и координация на морските дейности” в ТУ. Вчера стартира WIND2WIN – първото уиндсърф предизвикателство по протежение на цялото българско Черноморие. Основната му..

публикувано на 19.09.18 в 10:12

"Новият ден" на 19 септември със Сияна Спиридонова

“Календар” – историческа рубрика - 6.15 ч. “1001 сутрини” – приказка за най-малките с актрисите Вера Стойкова и Диана Цолевска - 6.50 ч. Преглед на регионалния и националния печат - 7.30 ч. Темите и гостите в предаването след 8.00 ч.: Защо един чужденец избра България и Варна за да гради своето бъдеще? Лесно ли се развива бизнес в..

публикувано на 19.09.18 в 04:05

"POST FACTUM" на 18 септември с Емилия Николова

"Радио POST -ер" - денят в пет минути. На прага на Академичната учебна година,  университетите  отново не успяват да запълнят обявените си места в редица специалности. Къде е заровено кучето? Дали заради конкуренцията на чуждестранните учебни заведения или пък причина е ниското качество на родното образование? Отговорите дават пълните отличници...

публикувано на 18.09.18 в 17:01

"На светло" на 18 септември 2018 г. с Димитрина Дончева

Варненският административен съд заседава днес по жалбата на фирма Русгеоком-БГ ЕАД срещу решение на Регионалната инспекция по околна среда и води във Варна.Със свое решение инспекцията не одобри осъществяването на инвестиционно предложение, относно добива на газ в района на община Генерал Тошево от "Русгеоком". Репортаж. Втори форум на..

публикувано на 18.09.18 в 11:52

НОВИЯТ ДЕН във вторник, 18.09.2018г.

За времето извън учебните часове или към какви дейности се насочват учениците. По темата разговаряме с родител на второкласник: От тази учебна година започва изучаването след часовете по задължителна подготовка на дисциплината „Религия-православие” в 20 училища и в 20 групи в детски градини във Варна. Повече научаваме от началника на..

публикувано на 18.09.18 в 05:58

POST FACTUM с Жоро Бекяров на 17 септември

В предаването POST FACTUM днес очаквайте още новини и коментари, свързани с началото на новия сезон в училище. Ще говорим за безопасността на децата ни, желанията на първолаците и амбициите на техните родители, минути преди да пристъпят прага на училище. Ще стане дума и за алтернативните и консервативните методи на обучение в българското школо. И..

публикувано на 17.09.18 в 16:54