Румен Драганов: Във Варна ще има наплив на нов вид туристи през пролетта

Румен Драганов - директор на Института за анализи и оценки в туризма, заяви своя оптимизъм още за предстоящия пролетен сезон в предаването "Post Factum" на Радио Варна.

Румен Драганов: Очакваме през следващата година към летищата Варна и Бургас да се случи това, което се случи предходната зима в София. Нискотарифните компании ще започнат да изпълняват полети от края на месец март - така като цяло, Варна ще види един друг вид турист. Това са туристите, които търсят продуктите на културния туризъм в градска  историческа среда през цялата седмица. За сравнение, нискотарифните компании летят всеки ден към София от 27 европейски летища. Видяхме туристи, които са и уикенд, и такива, които идват през седмицата. В София имаше много такива туристи. В Пловдив също. Във Варна всичко това предстои - ще дойдат нов вид туристи - добре облечени, които не отиват на море; които се разхождат из града, влизат в заведенията, консумират много добре, правят шопинг, снимки, въобще, "консумират" всичко, което е около тях. Особено обръщат внимание на такива продукти, свързани с отворените пространства, т. нар. споделени визии, изкуството на говора, на музиката, на танца, на светлината. Ние не си даваме сметка, но хората които идват ни разглеждат като едно цивилизовано общество, което е доста странно - те се изненадват, че няма толкова много бежанци, няма толкова много хора с никаби и бурки по улиците, каквато е ситуацията в центъра на Париж, Виена, Лондон и Рим. И им прави отлично впечатление, че срещат местни млади хора - добре облечени, знаещи езици. При това, това е дестинация /Варна/, за която те не са правили планове, не са мислили да идват. Но нискотарифните самолетни компании ги докарват на изключително изгодни цени. Към София те летяха за 8 евро, от Бирмингам, от Милано, от 27 други дестинации.

Post Factum: Да приемем, че нискотарифните компании правят неволна реклама, с която би следвало да се заеме активно държавата България пред тези потенциални туристи.

Румен Драганов: Абсолютно! Бях свидетел, есента в София, гидове, които събираха групички от чужденци пред Съдебната палата, която им беше отправна точка и на английски им разказваха за предстоящия маршрут, който включваше културни, кулинарни и шопинг обекти. Наистина се оформя култура на подобни разходки. Който направи това във Варна или Бургас, така наречените безплатни екскурзоводски турове, ще направи добри пари!

Post Factum: Темата за заплатите и кадрите в сектора остава актуална и за предстоящия сезон, нали така? 

Румен Драганов: Всеки, който си мисли, че може да мине метър - да не плаща на хората, които трябва да получат своя дял, и всеки, който не инвестира в кадри е бита карта. Той няма бъдеще на този пазар. Заради това говорим, че през 2026 година в туризма трябва да имаме средна заплата от 1 400 евро. Всеки, който отрича това, няма визия. Не може да разчитаме на кадрите на „Балкантурист”, които все още използваме като стари катъри, да влачат всичко в туризма. Ние сме реално на пазара на труда в Европа, ние сме конкурентна дестинация по отношение на кадрите, които трябва да купим на цената, на която те струват, за да направим парите, които желаем. Няма как това да стане, без да минем през едно добро заплащане. Твърдя, че сега мениджърите, които са на 6 000 лв. заплата и нагоре, главните готвачи - от 7 000 лв. и нагоре и въобще, хората които имат годишен доход от 55 хил. лв., са тези, които са двигателите на българската икономика и това са визионерите, които трябва да следваме.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Според енергиен експерт, сделката за ЧЕЗ отново показва как във важен сектор за обществото, навлиза неизвестна фирма с неясна собственост и капитали

Редица сериозни фирми се отказаха от покупката на ЧЕЗ, заради цената която си бяха поставили. Сред тях и много авторитетна индийска компания с опит в бранша- разкри за предаването на РВ „Позиция” Председателят на Българския енергиен форум Иван Хиновски. Това, че се е намерил купувач е добре за тях, за нас като потребители и държава, тепърва ще..

публикувано на 24.02.18 в 13:22

Радио Варна представя: Дишай!!!

В този момент, в който четете за това издание на предаването „Радио Варна представя” или четете информацията на сайта ни, картата, която показва запрашеността на въздуха над Варна се променя, иначе казано – влиза или излиза от норма, указвайки по-конкретно каква е концентрацията на фините прахови частици – същите тези, които биват сочени за..

публикувано на 24.02.18 в 08:10
Chart

#485 ТОП 20 (23.02.2018-02.03.2018)

публикувано на 23.02.18 в 21:03

Хоризонти на 23.02.2018

Маскарадният фестивал Кукерландия е национален празник с конкурсен характер. В специалните костюми с тежки чанове на кръста и със страшни маски мъжете гонят злото, подготвяйки ни за настъпващата пролет. В Ямболско надявали на Кукеровден (понеделника след Сирница) гугли, капашони и киляфи с пайети и мъниста от време оно ритуал прераснал във фестивал с..

публикувано на 23.02.18 в 08:02
Планетариум в Бристъл

"Новият ден" на 23 февруари 2018 г. с Димитрина Дончева

В „Новият ден” ще бъдем на едно от любимите места на варненци, и на гостите на града, варненската Обсерватория. Тази година, на 22 май ще се навършат 50 години от основаването й. Програмата по тържествата се подготвя в момента, като за варненци тя ще започне от 18 май и ще продължи 1 седмица. Дотогава има време. Екипът на Обсерваторията го използва,..

публикувано на 23.02.18 в 05:55

Биткойни и блокчейн - темата в StartUp тази седмица

Тази седмица в StartUp говорим за криптовалути. Що е   то биткойн, как се разплащаме с тях, какво се крие зад израза блокчейн технологии, има ли рискове и за какво да внимаваме? И още, за какво друго могат да се използва блокчейн и колко за варненците, които я прилагат? Отговорите на тези, и не само въпроси чуйте от Галин Динков,..

обновено на 22.02.18 в 15:01

"На светло" с Доротея Николова на 22 февруари

Над 20 са към момента станциите на гражданската инициатива airbulgaria във Варна, които в реално време отчитат концентрацията на фините прахови частици във въздуха. Първите три станции на airvarna.info работят вече година. Какво сочат наблюденията за тези 12 месеца, как да си „осиновим” станция и има ли разминавания с данните от наблюденията на..

публикувано на 22.02.18 в 12:42