Румен Драганов: Във Варна ще има наплив на нов вид туристи през пролетта

Румен Драганов - директор на Института за анализи и оценки в туризма, заяви своя оптимизъм още за предстоящия пролетен сезон в предаването "Post Factum" на Радио Варна.

Румен Драганов: Очакваме през следващата година към летищата Варна и Бургас да се случи това, което се случи предходната зима в София. Нискотарифните компании ще започнат да изпълняват полети от края на месец март - така като цяло, Варна ще види един друг вид турист. Това са туристите, които търсят продуктите на културния туризъм в градска  историческа среда през цялата седмица. За сравнение, нискотарифните компании летят всеки ден към София от 27 европейски летища. Видяхме туристи, които са и уикенд, и такива, които идват през седмицата. В София имаше много такива туристи. В Пловдив също. Във Варна всичко това предстои - ще дойдат нов вид туристи - добре облечени, които не отиват на море; които се разхождат из града, влизат в заведенията, консумират много добре, правят шопинг, снимки, въобще, "консумират" всичко, което е около тях. Особено обръщат внимание на такива продукти, свързани с отворените пространства, т. нар. споделени визии, изкуството на говора, на музиката, на танца, на светлината. Ние не си даваме сметка, но хората които идват ни разглеждат като едно цивилизовано общество, което е доста странно - те се изненадват, че няма толкова много бежанци, няма толкова много хора с никаби и бурки по улиците, каквато е ситуацията в центъра на Париж, Виена, Лондон и Рим. И им прави отлично впечатление, че срещат местни млади хора - добре облечени, знаещи езици. При това, това е дестинация /Варна/, за която те не са правили планове, не са мислили да идват. Но нискотарифните самолетни компании ги докарват на изключително изгодни цени. Към София те летяха за 8 евро, от Бирмингам, от Милано, от 27 други дестинации.

Post Factum: Да приемем, че нискотарифните компании правят неволна реклама, с която би следвало да се заеме активно държавата България пред тези потенциални туристи.

Румен Драганов: Абсолютно! Бях свидетел, есента в София, гидове, които събираха групички от чужденци пред Съдебната палата, която им беше отправна точка и на английски им разказваха за предстоящия маршрут, който включваше културни, кулинарни и шопинг обекти. Наистина се оформя култура на подобни разходки. Който направи това във Варна или Бургас, така наречените безплатни екскурзоводски турове, ще направи добри пари!

Post Factum: Темата за заплатите и кадрите в сектора остава актуална и за предстоящия сезон, нали така? 

Румен Драганов: Всеки, който си мисли, че може да мине метър - да не плаща на хората, които трябва да получат своя дял, и всеки, който не инвестира в кадри е бита карта. Той няма бъдеще на този пазар. Заради това говорим, че през 2026 година в туризма трябва да имаме средна заплата от 1 400 евро. Всеки, който отрича това, няма визия. Не може да разчитаме на кадрите на „Балкантурист”, които все още използваме като стари катъри, да влачат всичко в туризма. Ние сме реално на пазара на труда в Европа, ние сме конкурентна дестинация по отношение на кадрите, които трябва да купим на цената, на която те струват, за да направим парите, които желаем. Няма как това да стане, без да минем през едно добро заплащане. Твърдя, че сега мениджърите, които са на 6 000 лв. заплата и нагоре, главните готвачи - от 7 000 лв. и нагоре и въобще, хората които имат годишен доход от 55 хил. лв., са тези, които са двигателите на българската икономика и това са визионерите, които трябва да следваме.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Жоел Максимилиано: Ако обичаш природата, трябва да посетиш Ангола

Жоел Максимилиано е студент във Военноморското училище "Н.Вапцаров" във Варна. Той е от Ангола и почти половин година живее тук. Обича да общува и да представя своята култура. Заедно с  Мария Баджакова от Младежка фондация "Аморфа"  Жоел гостува на предаването "Хоризонти" за да ни разкаже за родината си. Ангола е привлекателна за туризъм, най-вече заради..

обновено на 12.12.18 в 09:04

"Новият ден" на 12 декември с Мариела Димитрова

Св.Спиридон-ден на майстора – отбелязваме в 8.10 часа с Благой Попов, майстор-стругарят с най-забележителната работилница във Варна. Неадаптираната градска среда в района, където живеят повечето от слепите и глухите хора във Варна ежедневно възпрепятства придвижването им. Какво отговарят от администрацията чуйте в репортаж в 8.40 часа.  Как..

публикувано на 12.12.18 в 06:14

НА СВЕТЛО на 11 декември със Светлана Вълкова

Трафикът във Варна 113 години от основаването на Специалното училище за ученици с нарушено зрение „Проф. д-р Иван Шишманов“ „Устойчивото гостоприемство“ – тема на Международния менторски уебинар за предприемачи от сектора на туризма във Висшето училище по мениджмънт Брифинг на Окръжна прокуратура – Варна Заседава журито на конкурса..

публикувано на 11.12.18 в 13:30

Новият ден на 11 декември с Доротея Николова

Граждански протест срещу високото строителство в централната част на Варна организират от Фондация "Гея". Той ще се проведе на 15 декември от 11 ч. на входа на Морската градина. Организаторите настояват за промяна на Общия устройствен план на града, в който да бъдат заложени параметри, които да не допускат строителството на 8-етажни сгради в..

публикувано на 11.12.18 в 07:41

”На светло” на 10 декември с Мариела Димитрова

Защо един варненец запретна ръкави и се зае да прави малки градски ремонти? Разговаряме докато лепи две паднали плочки от декоративните полета за цвета на ларото пред х-л Черно море. Чуйте Митко Иванов в 14.15 часа. Модерни терапии при различни отравяния, както и работа с пациенти с алкохолна и наркотична зависимост дискутират лекари във Варна...

публикувано на 10.12.18 в 12:01

"Новият ден" в понеделник, 10.12.2018г.

Варна е българският Лос Анджелис през погледа на мотористите в града. Причината – времето подходящо за каране на мотор дори и през студеното време. Всички отдадени на тази страст към моторите са единодушни, че трябва да се внимава на пътя и това важи както за мотористи, така и за автомобилисти. Какво е да си отдаден на моторите и как изглежда..

публикувано на 10.12.18 в 06:04
Емилиян Енев

Принадлежи ли бъдещето на блокчейн?

Емилиян Енев е технологичен предприемач, основател на компания в в сферата на блокчейн - децентрализиран, непроменим и последователен метод за запазване на информация. Това на практика означава, че информацията се запазва в много и различни компютри едновременно, всеки ред е свързан с предния и не може да бъде променян. Сред нещата, които в..

обновено на 09.12.18 в 10:15