Румен Драганов: Във Варна ще има наплив на нов вид туристи през пролетта

Румен Драганов - директор на Института за анализи и оценки в туризма, заяви своя оптимизъм още за предстоящия пролетен сезон в предаването "Post Factum" на Радио Варна.

Румен Драганов: Очакваме през следващата година към летищата Варна и Бургас да се случи това, което се случи предходната зима в София. Нискотарифните компании ще започнат да изпълняват полети от края на месец март - така като цяло, Варна ще види един друг вид турист. Това са туристите, които търсят продуктите на културния туризъм в градска  историческа среда през цялата седмица. За сравнение, нискотарифните компании летят всеки ден към София от 27 европейски летища. Видяхме туристи, които са и уикенд, и такива, които идват през седмицата. В София имаше много такива туристи. В Пловдив също. Във Варна всичко това предстои - ще дойдат нов вид туристи - добре облечени, които не отиват на море; които се разхождат из града, влизат в заведенията, консумират много добре, правят шопинг, снимки, въобще, "консумират" всичко, което е около тях. Особено обръщат внимание на такива продукти, свързани с отворените пространства, т. нар. споделени визии, изкуството на говора, на музиката, на танца, на светлината. Ние не си даваме сметка, но хората които идват ни разглеждат като едно цивилизовано общество, което е доста странно - те се изненадват, че няма толкова много бежанци, няма толкова много хора с никаби и бурки по улиците, каквато е ситуацията в центъра на Париж, Виена, Лондон и Рим. И им прави отлично впечатление, че срещат местни млади хора - добре облечени, знаещи езици. При това, това е дестинация /Варна/, за която те не са правили планове, не са мислили да идват. Но нискотарифните самолетни компании ги докарват на изключително изгодни цени. Към София те летяха за 8 евро, от Бирмингам, от Милано, от 27 други дестинации.

Post Factum: Да приемем, че нискотарифните компании правят неволна реклама, с която би следвало да се заеме активно държавата България пред тези потенциални туристи.

Румен Драганов: Абсолютно! Бях свидетел, есента в София, гидове, които събираха групички от чужденци пред Съдебната палата, която им беше отправна точка и на английски им разказваха за предстоящия маршрут, който включваше културни, кулинарни и шопинг обекти. Наистина се оформя култура на подобни разходки. Който направи това във Варна или Бургас, така наречените безплатни екскурзоводски турове, ще направи добри пари!

Post Factum: Темата за заплатите и кадрите в сектора остава актуална и за предстоящия сезон, нали така? 

Румен Драганов: Всеки, който си мисли, че може да мине метър - да не плаща на хората, които трябва да получат своя дял, и всеки, който не инвестира в кадри е бита карта. Той няма бъдеще на този пазар. Заради това говорим, че през 2026 година в туризма трябва да имаме средна заплата от 1 400 евро. Всеки, който отрича това, няма визия. Не може да разчитаме на кадрите на „Балкантурист”, които все още използваме като стари катъри, да влачат всичко в туризма. Ние сме реално на пазара на труда в Европа, ние сме конкурентна дестинация по отношение на кадрите, които трябва да купим на цената, на която те струват, за да направим парите, които желаем. Няма как това да стане, без да минем през едно добро заплащане. Твърдя, че сега мениджърите, които са на 6 000 лв. заплата и нагоре, главните готвачи - от 7 000 лв. и нагоре и въобще, хората които имат годишен доход от 55 хил. лв., са тези, които са двигателите на българската икономика и това са визионерите, които трябва да следваме.


ВИЖТЕ ОЩЕ

"На светло" на 18 юни със Сияна Спиридонова

Извънредна сесия на общинския съвет във Варна се проведе днес. Какво решиха съветници за съдбата на спортен комплекс "Спартак"? Водноспасителната служба към БЧК във Варна отбелязва 90-години през 2018 г., а от днес до 22 юни започват редица събития, свързани с дейността на спасителите в т.нар. Седмица на водното спасяване.  К акъв е животът на..

публикувано на 18.06.18 в 13:35
Изгрев във Варна

"Новият ден"на 18 юни с Мариела Димитрова

Ще се повиши ли безопасността по българските пътища с готвените промени в Закона за движението по пътищата коментираме с Йонко Иванов, председател на Съюза на преподавателите по авто-мото подготовка и Христо Радков, председател на Българско обединение на шофьорите. Чуйте в 8.10 часа. Собствеността на спортен комплекс Спартак и стадион Спартак ще..

публикувано на 18.06.18 в 06:34

"Позиция" с Валери Великов, на 16 юни

Тази събота в обзорното предаване на Радио Варна „Позиция”, от 10 до 12 часа, очаквайте: Репортаж от срещата между социалния министър Бисер Петков и протестиращите родители на деца с увреждания. Дни преди старта на Синята зона във Варна важното, което трябва да знаем ще ни каже управителят на общинското предприятие „Паркинги и..

публикувано на 16.06.18 в 08:30
Chart

#500 ТОП 20 (15.06.2018-22.06.2018)

публикувано на 15.06.18 в 21:00

ГРАВИТАЦИЯ НУЛА на 15 юни със Светлана Вълкова

14.00 – 15.00 „Пристрастно. Театърът на Варна“ – книга на Виолета Тончева Жоро Тошев за новите си филми и книги за известни български творци „Монолози в цвят и форма” – изложба на Аршак Нерсисян 15.00 – 16.00 Концерт, посветен на 340 години от рождението на Вивалди Приключва гостуването на XIX Музикална и..

публикувано на 15.06.18 в 13:40

Български app събира екипи за световни кино и арт продукции

Николай Михайлов е аниматор, визуализатор и режисьор с над 20-годишен опит в индустрията и преподавател в различни университети. Един от малкото българи, които работят с технологията V-Ray - същата онази, която стои в основата на десетки филмови продукции и корпоративни реклами на водещите автомобилни производители в света и която донесе Оскар за..

публикувано на 15.06.18 в 11:16

Хоризонти на 15.06.2018

Ще навлезем далеч навътре в океана. Ще се реем из Атлантика, за да достигнем до Мадейра и до Азорските острови. А там ни очаква едно неповторимо изживяване - наблюдение на най-големите животински видове на нашата планета - китоподобните. Ще имаме не просто водач, но и човек, който живее и работи за опазването на тези великолепни същества - морския биолог..

публикувано на 15.06.18 в 08:16