Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НА СЕЛО в Шкорпиловци

4
Шкорпиловци
Снимка: Радио Варна

На 40 км южно от Варна, след устието на река Камчия, в района на село Шкорпиловци, се простира най-широката плажна ивица на Българското Черноморие. Плажът е с дължина 13 км и на места е широк около 100 метра, което го прави най-дългият и просторен, непрекъснат плаж. Тук няма големи хотели, луксозни заведения и шумни дискотеки. За сметка на това посетителите почиват в малки уютни ваканционни комплекси или лагеруват на някой от обширните къмпинги.

Първата ни спирка в селото е провокирана от шумна група мъже, събрали се на по чашка и раздумка в горещия пролетен ден пред единия от магазините в Шкорпиловци:




Атанас КателиевИмето на селото идва от известните черноморски изследователи, чешките братя Шкорпил. Старото име на Шкорпиловци е Фъндъклий. Наименованието произхожда от турски език и означава Лешникова градина. В близост до селото има останки от четири антични селища, които още повече възбуждат интереса на туристи.

Както във всяко село и тук в центъра му, на площада е сгушено и кметството. Там ни посрещна кметът Атанас Кателиев. С него поговорихме за начин на живот в Шкорпиловци, за хората и за организацията на курорта, броени дни преди началото на летния сезон:





СнимкаШкорпиловци е спокойно място край морето, подходящо за семейства и хора, които търсят тишината, или за авантюристи, които искат да усетят неподправената атмосфера на Черноморското крайбрежие. През лятото в Шкорпиловци се провеждат фестивали, концерти и морски фиести...

Изворът на участниците в тях е местното читалище, което развива голяма самодейност с певчески и танцови състави, в които се включват малки и големи. Още за тях научаваме от Кристина Кръстева – секретар на Народно читалище „Пробуда 1962”. 



Желязка Йорданова

Как възрастните хора от село Шкорпиловци са открили своя начин, да се радват на всеки нов ден...с музика, песни и веселие, ни разказа председателят на пенсионерското дружество Желязка Йорданова:




В делничен работен ден из центъра на Шкорпиловци срещаме на разходка или седнали на по кафе предимно майки и баби с палави малчугани край тях. Какъв е животът в селото според тях и какво ги задържа там:




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Chart

#761 ТОП 20 (26.04-10.05.2024)

публикувано на 26.04.24 в 19:15

ГРАВИТАЦИЯ НУЛА на 26 април със Светлана Вълкова

Започна дарителска кампания за археологическите проучвания на Варненския халколитен некропол „Пейзажът и градът“ – изложба от фонда на Градската художествена галерия във Варна Цигуларят Марио Хосен и оперната прима Красимира Стоянова ще музицират с виртуозите на Миланската La Scala във Варна За Кафка и неговите „Метаморфози“ – радио..

публикувано на 26.04.24 в 11:28

НОВИЯТ ДЕН на 26 април с Иван Барбов

Казват че будилникът помага да се събудим, но според някои, той повече ни пречи да спим. Ако се питате кое ще помогне да започнете деня с усмивка и добро настроение, отговорът се крие на честотите на Радио Варна. Компания във времето от 6.00 до 10.30 часа ще ви правят Иван Барбов, Емилия Николова и звукорежисьорът Милица Панайотова. Ще..

публикувано на 26.04.24 в 06:05
Пейзажи от Варна

НА СВЕТЛО в четвъртък, 25 април

Отзвук от дебатите в Общественото обсъждане на инвестиционния проект за разширение на бул. „Цар Освободител“, което се проведе снощи във Варна. Думата имат гражданите; 26 случая на високо патогенна инфлуенца по птиците са регистрирани у нас от 2023 година до сега. Засегнати са Добрич, Пловдив, Кърджали, Хасково. Подробности от д- р Иван..

публикувано на 25.04.24 в 14:13
Морска градина, Варна

НА СВЕТЛО на 24 април с Валерия Василева

От 17 часа днес в зала „Пленарна“ на Община Варна ще се проведе обществено обсъждане на проекта за разширение на бул. „Цар Освободител“. Анна Христова и нейното предизвикателство за бягане с кауза на маратонски разстояния. Европейският парламент се събра за последната пленарна сесия, предстоят избори на 9 юни – защо да гласуваме..

публикувано на 24.04.24 в 13:50

НОВИЯТ ДЕН на 24 април с Мариела Димитрова 

Разширението на бул. „Цар Освободител“ беше припознато като приоритетно за реализация и от новия екип на Община Варна. Предвидено е да се прави съсъ смесено финасиране, общинско държавно и европейско, а най-вероятно и по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ). П одробности разчитаме да чуем и видим днес на обявеното обществено обсъждане,  от..

публикувано на 24.04.24 в 06:10
23 април - Международен ден на книгата и авторското право

НА СВЕТЛО на 23 април с Валерия Василева

Днес в следобедното предаване "На светло" до 17 часа продължаваме темата за четенето, за международния ден на книгата и авторското право. В социалните медии и на редакционния ни телефон 052 602 802 можете и Вие да споделите с нас какво четете в момента, имате ли предпочитан автор, любима книга, вдъхновяващ литературен цитат... Изложение..

публикувано на 23.04.24 в 13:50