Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НА СЕЛО - да посрещнем изгрева в с. Изгрев

Тази неделя  предаването "На село" гостува в село Изгрев. Източно от селището е измерена най-високата надморска височина на Добруджа. Археологически находки показват, че в района е имало населено място още от римско време. Намерени са статуи на почитани римски божества, които може да видим в музея във Варна. Следи от стар римски път се открива и днес в обработваемите земи на изток от селото. 

За местните хора то посреща изгрева, макар че легендата за името е различна. В  кърджалийско време орди ограбвали мирното население и селата в Добруджа обезлюдявали. След поредните набези хайка турски разбойници замръква там, където е днешното село Изгрев. По онова време околността е покрита с гъсти широколистни гори. Определеният от разбойниците за нощна стража също заспива и се събужда, когато слънцето вече било изгряло. Изплашен, извикал на родния си език, "Ставай, слънцето изгря!". Оттогава разбойниците винаги си уговаряли среща на мястото, където слънцето било изгряло - Гюн-Доуду.

Всъщност, Изгрев е от онези села, които в началото на 19 век създали преселници от планинските села Еркеч и Голица. Мотивите за избор на мястото тогава били: гора, вода, плодородна почва и безопасност. Почти два века по-късно, за да бъде едно населено място проспериращо, се изисква: близост до големия град, удобен транспорт и чиста природата. И понеже отговаря на изискванията, днес селото е от така наречените живи села в района на Варна. Средната възраст на населението е 40 -50 години. Все повече млади семейства избират да живеят сред чистата природа.

 

Мястото не е случайно, разказва кметът на селото Даниела Янакиева. Но освен съхранената природата, много чешми и чист въздух, в Изгрев се радват и на много деца, и на детска площадка, и на редовен транспорт до Варна - поне 10 автобуса на ден.

Най-новата придобивка е голямо огледало на пътя срещу кметството, което позволява на шофьорите да виждат в завоя и да намаляват инцидентите.

В самото кметство продължават да попълват етнографската сбирка,  предметите за коята местните даряват с любов от това, което е останало от чеизите на бабите, разказва кметът Даниела Янакиева.

Местните жители са наследници на източно-православни българи от етнографската група ваяци. В последните години обаче там се заселват  все повече млади хора от Варна. Преди 6 години това прави семейството на Лидия Христова. И двамата със съпруга й Евгени са родени във Варна. Тя е на 40 години и е медицинска сестра. Пътува всеки ден до работното място в универститетска болница, но е щастлива, че е децата им играят и растат на чист въздух .
Във времето за почивка нейното семейство се грижи за чистотата и реда в църквата. С гордост показва новите корони за сватби, защото досега нямали такива, а тайнството се извършва често в храма. Църквата има собствени приходи от близо 480 дка земи.
Работят вече по изграждането на камбанария, реставрирали и част от иконите в олтара. Подготвят книга за 160-тата годишнина на църквата "Св.Петка".  Тя е  третата по големина църква в областта, построена със съдействието на чорбаджи Атанас Георгиев – същият, който помага за съграждането на първата българска църква във Варна.  Нейната история разказва журналистът и краевед Иван Миланов, автор на няколко книги. Неговият баща е столетникът дядо Милан, който дълго пазел родовата памет.  Той е и наследник на главния инициатор за строежа на църквата - Ханджи Дойчо Еньов, който водил и сметките по строителството, а написаното отразява специфичното наречие на тогавашното население на Изгрев.
Социалният живот в Изгрев е свързан с дейността на читалището, а местната кулинарна група има с какво да се похвали. Председателят Савка Атанасова с любов разказва за съхраняването на традициите и предаването им на младото поколение.

В предаването ще ви заведем до красивите градини с цветя в село Изгрев и добре подредените дворчета, където въпреки дъждовете няма никаква трева между лозите и доматите, ще разберем още колко струва един имот в селото и какво привлича хората към това място, въпреки високите цени.

Ще усетим аромата на билки и още много емоции - в неделя след новините в 8 часа.

Автор на предаването е Габриела Гаврилова :






БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Chart

#769 ТОП 20 (28.06-05.07.2024)

публикувано на 28.06.24 в 18:47

По първи петли на 1 юли с Ваня Славова

На 1-ви юли ще посрещнем изгрева от второ студио на Радио Варна!  Надяваме се да се чувстваме добре и този понеделник... както повелява отколешната ни традиция. Ефирния повей ще споделим приятно с вас в екип Ваня Славова и Петър Венков-музикален редактор и звукорежисьор. В предаването ще ви срещнем с д-р..

публикувано на 28.06.24 в 16:03

В „Гравитация нула“ на 28 юни

„Гравитация нула“ – 28 юни 2024 година с Мартин Николов -   ММФ „Варнеско лято“ – концерт на камерен оркестър на Симфоничния оркестър на Баварското радио - гост пианистът Адриан Йотикер; -   Изложба „Модернистите на ХХ век“ в Градската художествена галерия във Варна – представя я Деница Гергова - артдиректор на "Виваком Арт Хол..

публикувано на 28.06.24 в 12:48

НОВИЯТ ДЕН на 28 юни с Иван Барбов

„Ако не ти се спи като си легнеш, със сигурност ще ти се спи като станеш“, гласят едни мъдри прозрения с неизвестен автор в социалните мрежи тази сутрин. Ако и на вас ви е още сънено, ударната доза ефирен кофеин, която гарантирано ще ви събуди, ви очаква на честотите на Радио Варна. Проследете събуждането на новия ден с водещия Иван..

публикувано на 28.06.24 в 06:44

НОВИЯТ ДЕН на 27 юни с Мариела Димитрова 

Да бъдат свързани съществуващите велоалеи във Варна чрез маркирането с декоративни елементи на велотрасета  (на снимката в черно)  през пешеходната зона на бул.Княз Борис първи и през Морската градина . Това предложение велоклуб „Спартак“ обсъдиха съветниците от ПК „Обществен ред, сигурност и безопасност на движението“ към Общински..

публикувано на 27.06.24 в 06:21

НА СВЕТЛО на 26 юни с Валерия Василева

Бдение ще има тази вечер от 19 часа на мястото, където при пътен инцидент загина мотоциклетистът Аспарух Димитров, а детето му беше пирето в болница в тежко състояние. Репортаж от среща във Варна между работодатели и бежанци от войната в Украйна, които търсят работа, организирана от „Каритас“. Представиха във Варна резултати от..

публикувано на 26.06.24 в 13:55
Лято в Природен парк

НА СВЕТЛО на 25 юни с Валерия Василева

Акцентите от днешното заседание на ПК „Обществен ред, сигурност и безопасност на движението“ към ОбС-Варна. Днес е Международният ден на моряка, обявен от Международната морска организация (ИМО) през 2010 г. - мотото тази година е "Аз съм на борда" с послание за равенство между половете в мореплаването. Доцент Десислава Серафимова ще..

публикувано на 25.06.24 в 13:19