Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НА СЕЛО в Манастир

18
Снимка: Радио Варна

В събота след новините в 9 часа в ефира на Радио Варна ще  разкажем за село Манастир.

Варненското село с това име, защото много по-популярно е това в Родопите. Името е свързано с намиращия се  в съседство скален манастир от времето на Втората българска държава. Мястото на платото е много красиво, но екопътеката до там не е в добро състояние.

Центърът е сравнително добре поддържан и чист. Част от улиците са много красиви с цветни градинки пред някои къщи и възможност да „откраднеш“ идея например за това как да си направиш пейка. Детската градина има само една сборна група. Преди години събарят училището, защото било опасно. Продължава да посреща вярващите строената преди повече от век църква и да привлича вниманието с високата си камбанария. 

Селото е само на 30-тина километра от областния град и на десетина минути от Провадия и Девня. Част от пътя откъм Девня е сериозно изпитание и за опитните шофьори заради многото и дълбоки дупки, но от община Провадия са поели ангажимент до края на годината да приключат ремонта. През миналата година е направен ремонт на друг участък.

 

На части ремонтират и улиците в самото село. Според местните хора Манастир е едно от селата, които бавно умират. Хората се оплакаха от липсата на обществена тоалетна, от пейки , където да си починат, от бездомните кучета, от лошото състояние на улиците. Поставиха и други въпроси, които нямаше как да зададем на местния кмет, който въпреки уговорката от предишния ден, не се появи в кметството. Между 13 и 15,30 часа то остана заключено, а една метла символично може би бе оставена пред вратата на сградата. Нямаше никаква информация за работното време. Имаше лист, където пишеше, че районният инспектор от полицията е в село Манастир в четвъртък от 14 до 15 часа, екипът ни беше точно в четвъртък, но и такъв нямаше.  Заключено остана и читалището.

Всяка година жителите на Манастир намаляват и перспективите за развитието му не са големи. Причината – липсата на работа. За развитие на туризма настояват местните хора, защото има природни и исторически дадености, които могат да бъдат използвани. Есента е от любимите сезони за разходка на платото край Провадия, стига обаче да има екопътеки и нужната маркировка. От туристическото дружество в общинския център обещаха последната да се направи след началото на учебната година.

В предаването ще разберем защо село Манастир е най-красивото място според един от постоянните жители - Райко Райков и как неговата внучка Райна се подготвя за първия учебен ден, ще поговорим с хората пред магазините в селото, с пенсионерите и по-младите, но и с англичанина Мартин, който е инженер в родината, но стреса в работата там е причина да го замени със спокойствието на българското село Манастир. Ще погледнем и цветята на Димитричка Герджикова, една от бабите във фолклорната група към местното читалище, която припомни важната българска поговорка:  "Сговорна дружина планина повдига".

Събота след новините в 9, автор и водещ е Габриела Гаврилова.




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Добруджа

НА СВЕТЛО на 24 юли с Валерия Василева

Във Варна събират помощи за пострадалите от изпепеленото село Воден, община Болярово. Продължава да тлее пожарът, пламнал на 16 юли край старото сметище на Балчик в местността "Момчил". Националната асоциация на зърнопроизводителите потвърди искането си за оставка на зам.-министъра на земеделието Таня Георгиева заради некомпетенстност и..

публикувано на 24.07.24 в 13:55

НА СВЕТЛО на 23 юли с Валерия Василева

При гръмотевична буря - изключете телефона, далеч от вода, контакти и метал, особено, ако времето между светлинната и звуковата част на светкавицата е по-малко от 10 секунди - съветва в интервю за Радио Варна инж.Иво Иванов, управител на фирма за изграждане и поддръжка на системи за мълниезащитата и заземителните уредби. "ВиК" - Варна с..

публикувано на 23.07.24 в 13:55

НОВИЯТ ДЕН на 23 юли с Иван Барбов

Разговор в кафене: „Кафе или чай? За мен, море!“. И кафето и морето могат да се съчетаят ако го изпиете, посрещайки изгрева на слънцето на морския бряг, когато е още прохладно. А ако малко след първите му лъчи, превключите и на честотите на Радио Варна, ще ви озарят лъчите на усмивките и доброто настроение. Във времето от 6:00 до 10:30..

публикувано на 23.07.24 в 06:18

На 22 юли в "От другата страна" по Радио Варна

На 22 юли в "От другата страна" по Радио Варна Специално интервю с Chris Casket (STRIGOI, екс-EXTREME NOISE TERROR). Стоян Трифонов, Жеко Станев и Георги Димов за завръщането на CARTWHEEL. "Извън Контрол" – автобиографията на Николай Йорданов - Кольо Гилъна. В предаването ще звучи музика на: CONVICTED SOULS, FYELD, SMALLMAN, CORPSE,..

публикувано на 22.07.24 в 14:25

НА СВЕТЛО на 22 юли със Светлана Вълкова

14.20 – Отново на фокус: ВиК ремонтите в местността Евксиноград 14.40 – „Смет за добро“ - благотворително събитие в полза на Центъра за специална образователна подкрепа 15.20 – В центъра на Болград се събират българи и украинци, за да плетат маскировъчни мрежи за фронта 15.40 – За поредна година във Варна се проведе инициативата “Бъди..

публикувано на 22.07.24 в 13:05

НОВИЯТ ДЕН на 22 юли с Мариела Димитрова

В разгара на лятото в капана на жегата Варна отново потъна в боклуци, неизмити улици и миризми... За съжаление обстановката не изглежда никак приятна нито за туристи, нито за местни. Кризата с боклука ни превзема успоредно с тенденцията за свръхконсумация. Като прибавим нехайното поведение в екологично отношение от страна на някои граждани и..

публикувано на 22.07.24 в 06:15
Chart

#772 ТОП 20 (19.07-26.07.2024)

публикувано на 19.07.24 в 19:36