НА СЕЛО на 15 септември - село Манастир

Снимка: Радио Варна

В събота след новините в 9 часа в ефира на Радио Варна ще  разкажем за село Манастир.

Варненското село с това име, защото много по-популярно е това в Родопите. Името е свързано с намиращия се  в съседство скален манастир от времето на Втората българска държава. Мястото на платото е много красиво, но екопътеката до там не е в добро състояние.

Центърът е сравнително добре поддържан и чист. Част от улиците са много красиви с цветни градинки пред някои къщи и възможност да „откраднеш“ идея например за това как да си направиш пейка. Детската градина има само една сборна група. Преди години събарят училището, защото било опасно. Продължава да посреща вярващите строената преди повече от век църква и да привлича вниманието с високата си камбанария. 

Селото е само на 30-тина километра от областния град и на десетина минути от Провадия и Девня. Част от пътя откъм Девня е сериозно изпитание и за опитните шофьори заради многото и дълбоки дупки, но от община Провадия са поели ангажимент до края на годината да приключат ремонта. През миналата година е направен ремонт на друг участък.

Снимка На части ремонтират и улиците в самото село. Според местните хора Манастир е едно от селата, които бавно умират. Хората се оплакаха от липсата на обществена тоалетна, от пейки , където да си починат, от бездомните кучета, от лошото състояние на улиците. Поставиха и други въпроси, които нямаше как да зададем на местния кмет, който въпреки уговорката от предишния ден, не се появи в кметството. Между 13 и 15,30 часа то остана заключено, а една метла символично може би бе оставена пред вратата на сградата. Нямаше никаква информация за работното време. Имаше лист, където пишеше, че районният инспектор от полицията е в село Манастир в четвъртък от 14 до 15 часа, екипът ни беше точно в четвъртък, но и такъв нямаше.  Заключено остана и читалището.

Всяка година жителите на Манастир намаляват и перспективите за развитието му не са големи. Причината – липсата на работа. За развитие на туризма настояват местните хора, защото има природни и исторически дадености, които могат да бъдат използвани. Есента е от любимите сезони за разходка на платото край Провадия, стига обаче да има екопътеки и нужната маркировка. От туристическото дружество в общинския център обещаха последната да се направи след началото на учебната година.

В предаването ще разберем защо село Манастир е най-красивото място според един от постоянните жители - Райко Райков и как неговата внучка Райна се подготвя за първия учебен ден, ще поговорим с хората пред магазините в селото, с пенсионерите и по-младите, но и с англичанина Мартин, който е инженер в родината, но стреса в работата там е причина да го замени със спокойствието на българското село Манастир. Ще погледнем и цветята на Димитричка Герджикова, една от бабите във фолклорната група към местното читалище, която припомни важната българска поговорка:  "Сговорна дружина планина повдига".

Събота след новините в 9, автор и водещ е Габриела Гаврилова.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"На светло" на 21 ноември 2018 г. с Димитрина Дончева

Днес от­бе­ля­зваме праз­ни­ка Въ­ве­де­ние Бо­го­ро­дич­но - Де­ня на хрис­тиян­ско­то се­мей­ство и мла­деж. Пожелание от отец Стратия Александров след службата днес в църквата „Свети Георги” в Балчик, чийто ремонт продължава. Една очаквана инициатива на варненския Медицински университет днес беше реализирана. Тя се нарича „Зелен двор"  и..

публикувано на 21.11.18 в 13:36
кап. Живко Петров

"Море и бряг" с Валери Великов, на 21 ноември

Морски организации ще сезират главния прокурор заради обществена поръчка за спасителни кораби. Тя е обявена от Изпълнителна агенция „Морска администрация”. По думите на председателя на БУЛСАР капитан Никифор Герчев и на оглавяващия Моряшки професионален съюз Иван Велков процедурата е предрешена, тъй като само една фирма отговаря на условията. По..

публикувано на 21.11.18 в 09:00

НОВИЯТ ДЕН в сряда, 21.11.2018г.

Какво се случва с движението на автобусите във Варна, защо се пропускат спирки и цели маршрути? Задаваме въпросите към Злати Златев – изп.директор на Градски транспорт ЕАД; Община Добрич започва кампания, която има за цел цялостна промяна на визията на централната градска част, това съобщи за Радио Варна кметът на Добрич Йордан Йорданов...

публикувано на 21.11.18 в 03:15

"POST FACTUM" на 20 ноември с Емилия Николова

"Радио POST -ер" - денят в пет минути. 50 години след Пражката пролет продължава събирането на информация за движението, смазано от съветските танкове. Отделът по „Най-нова история" в регионалния исторически музей във Варна издирва свидетели и участници в събитията от нощта на 20 срещу 21 август 1968 година.  Морски организации ще сезират..

публикувано на 20.11.18 в 16:17

НА СВЕТЛО на 20 ноември със Светлана Вълкова

14.15 – „Селоводител“ – нова социална мрежа популяризира българското село 14.40 – Ст.инспектор Красен Торимацов за авто кражбите във Варненска област 15.10 - Варненска организация помага за социалната интеграция и трудова реализация на хора от Бяла и Долни Чифлик 15.40 – Преструктурират Общинско предприятие „Устойчиви дейности..

публикувано на 20.11.18 в 13:30

"Новият ден" на 20 ноември с Доротея Николова

Пряко включване по телефона с дежурния синоптик Виктория Георгиева от НИМХ – филиал Варна за това какво време ни очаква и докога във Варна „ще се разминем” със снега. Репортаж на Мартин Николов от ДКЦ 5 за новата им диагностична апаратура за рак на гърдата. Панагюрище, Кюстендил, Горна Оряховица ,Петрич, Ловеч, Несебър, Разград, Шумен,..

публикувано на 20.11.18 в 06:08

"POST FACTUM" на 19 ноември с Емилия Николова

"Радио POST -ер" - денят в пет минути Когато протестът е резултатен - оставка, а хората все още са на улицата, промени ли се с нещо животът на бунтарите? Разговор с Галя Койчева, участник в протестите "Системата ни убива"  892 млн. от жителите на земята нямат достъп до тоалетна, числата бяха изнесени в Деня на тоалетната. Заедно с ученици и..

публикувано на 19.11.18 в 16:08