НА СЕЛО на 15 септември - село Манастир

18
Снимка: Радио Варна

В събота след новините в 9 часа в ефира на Радио Варна ще  разкажем за село Манастир.

Варненското село с това име, защото много по-популярно е това в Родопите. Името е свързано с намиращия се  в съседство скален манастир от времето на Втората българска държава. Мястото на платото е много красиво, но екопътеката до там не е в добро състояние.

Центърът е сравнително добре поддържан и чист. Част от улиците са много красиви с цветни градинки пред някои къщи и възможност да „откраднеш“ идея например за това как да си направиш пейка. Детската градина има само една сборна група. Преди години събарят училището, защото било опасно. Продължава да посреща вярващите строената преди повече от век църква и да привлича вниманието с високата си камбанария. 

Селото е само на 30-тина километра от областния град и на десетина минути от Провадия и Девня. Част от пътя откъм Девня е сериозно изпитание и за опитните шофьори заради многото и дълбоки дупки, но от община Провадия са поели ангажимент до края на годината да приключат ремонта. През миналата година е направен ремонт на друг участък.

Снимка На части ремонтират и улиците в самото село. Според местните хора Манастир е едно от селата, които бавно умират. Хората се оплакаха от липсата на обществена тоалетна, от пейки , където да си починат, от бездомните кучета, от лошото състояние на улиците. Поставиха и други въпроси, които нямаше как да зададем на местния кмет, който въпреки уговорката от предишния ден, не се появи в кметството. Между 13 и 15,30 часа то остана заключено, а една метла символично може би бе оставена пред вратата на сградата. Нямаше никаква информация за работното време. Имаше лист, където пишеше, че районният инспектор от полицията е в село Манастир в четвъртък от 14 до 15 часа, екипът ни беше точно в четвъртък, но и такъв нямаше.  Заключено остана и читалището.

Всяка година жителите на Манастир намаляват и перспективите за развитието му не са големи. Причината – липсата на работа. За развитие на туризма настояват местните хора, защото има природни и исторически дадености, които могат да бъдат използвани. Есента е от любимите сезони за разходка на платото край Провадия, стига обаче да има екопътеки и нужната маркировка. От туристическото дружество в общинския център обещаха последната да се направи след началото на учебната година.

В предаването ще разберем защо село Манастир е най-красивото място според един от постоянните жители - Райко Райков и как неговата внучка Райна се подготвя за първия учебен ден, ще поговорим с хората пред магазините в селото, с пенсионерите и по-младите, но и с англичанина Мартин, който е инженер в родината, но стреса в работата там е причина да го замени със спокойствието на българското село Манастир. Ще погледнем и цветята на Димитричка Герджикова, една от бабите във фолклорната група към местното читалище, която припомни важната българска поговорка:  "Сговорна дружина планина повдига".

Събота след новините в 9, автор и водещ е Габриела Гаврилова.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Позиция" с Жоро Бекяров, 20 юли

Темите и гостите в предаването "Позиция" на 20 юли: Кой е председател на ГС на БСП във Варна след акцията на лидера на социалистите Корнелия Нинова в морската столица. Коментар на варненския депутат Красимир Янков. Кой подкрепя "Реформата Ананиев" или ще има ли позитивен резултат в здравеопазването след обявеното намерение за..

публикувано на 19.07.19 в 14:25

ГРАВИТАЦИЯ НУЛА на 19 юли с Мартин Николов

Петър Райчев представя биографична книга за световноизвестния български диригент Руслан Райчев по повод 100-годишнината от рождението му; „В края на деня“ – изложба на Антон Антонов; Снимки и спомени от кабинета на Панчо Владигеров; Димо от P.I.F. за новата песен на групата "Понякога" и спектакъла „Тодор Колев - Фалшив Герой“; „Кинетична живопис“..

публикувано на 19.07.19 в 11:50
Chart

#550 ТОП 20 (19.07.2019-26.07.2019)

публикувано на 19.07.19 в 09:49

"Новият ден" на 19 юли с Емилия Николова

Един от най-четените испански ежедневници – El Pais, излезе със специален материал за България като туристическа дестинация. Водещите редове са посветени на историческата и духовна столица Велико Търново. С Борислав Йорданов от Туристическия-информационен център в Царевград Търнов правим своя сутрешен тур около старата столица.  Разказваме ранобудна..

публикувано на 19.07.19 в 05:59

НА СВЕТЛО на 18 юли със Светлана Вълкова

182 г. от рождението на Васил Левски Заседание на Общинския съвет в Балчик Експерти от Областна дирекция „Земеделие“ съдействат при кандидатстването по различни схеми за държавни помощи Обратно на село: Николай Кателиев, който има ферма в село Рудник Книга за братя Шкорпил излезе във Варна Програмата на Международния музикален фестивал „Варненско..

публикувано на 18.07.19 в 13:45
Картина, изобразяваща Васил Левски

"Новият ден" на 18 юли с Мариела Димитрова

За всеотдайността на Апостола на свободата към делото, което той приема като свой личен ангажимент и за факта, че и днес това провокира много хора да излизат зад неговото име - в 8.10часа разговор с историка Мариана Николова, ръководител на варненския Музей на Възраждането. По повод 182 г. от рождението на Васил Левски в 10.40 часа чуйте и..

публикувано на 18.07.19 в 07:00

"На светло" на 17 юли с Емилия Николова

След пробива в системата на НАП, има ли риск за други сектори в икономиката и коя е най-добрата защита срещу киберпрестъпления? Албена Спасова, председател на Международната академия за обучение по киберразследвания Варна стана дигитална – как се оцелява в дигиталната онлайн среда? Репортаж от фолклорния фестивал «Света Марина» в..

публикувано на 17.07.19 в 12:45