НА СЕЛО на 15 септември - село Манастир

18
Снимка: Радио Варна

В събота след новините в 9 часа в ефира на Радио Варна ще  разкажем за село Манастир.

Варненското село с това име, защото много по-популярно е това в Родопите. Името е свързано с намиращия се  в съседство скален манастир от времето на Втората българска държава. Мястото на платото е много красиво, но екопътеката до там не е в добро състояние.

Центърът е сравнително добре поддържан и чист. Част от улиците са много красиви с цветни градинки пред някои къщи и възможност да „откраднеш“ идея например за това как да си направиш пейка. Детската градина има само една сборна група. Преди години събарят училището, защото било опасно. Продължава да посреща вярващите строената преди повече от век църква и да привлича вниманието с високата си камбанария. 

Селото е само на 30-тина километра от областния град и на десетина минути от Провадия и Девня. Част от пътя откъм Девня е сериозно изпитание и за опитните шофьори заради многото и дълбоки дупки, но от община Провадия са поели ангажимент до края на годината да приключат ремонта. През миналата година е направен ремонт на друг участък.

Снимка На части ремонтират и улиците в самото село. Според местните хора Манастир е едно от селата, които бавно умират. Хората се оплакаха от липсата на обществена тоалетна, от пейки , където да си починат, от бездомните кучета, от лошото състояние на улиците. Поставиха и други въпроси, които нямаше как да зададем на местния кмет, който въпреки уговорката от предишния ден, не се появи в кметството. Между 13 и 15,30 часа то остана заключено, а една метла символично може би бе оставена пред вратата на сградата. Нямаше никаква информация за работното време. Имаше лист, където пишеше, че районният инспектор от полицията е в село Манастир в четвъртък от 14 до 15 часа, екипът ни беше точно в четвъртък, но и такъв нямаше.  Заключено остана и читалището.

Всяка година жителите на Манастир намаляват и перспективите за развитието му не са големи. Причината – липсата на работа. За развитие на туризма настояват местните хора, защото има природни и исторически дадености, които могат да бъдат използвани. Есента е от любимите сезони за разходка на платото край Провадия, стига обаче да има екопътеки и нужната маркировка. От туристическото дружество в общинския център обещаха последната да се направи след началото на учебната година.

В предаването ще разберем защо село Манастир е най-красивото място според един от постоянните жители - Райко Райков и как неговата внучка Райна се подготвя за първия учебен ден, ще поговорим с хората пред магазините в селото, с пенсионерите и по-младите, но и с англичанина Мартин, който е инженер в родината, но стреса в работата там е причина да го замени със спокойствието на българското село Манастир. Ще погледнем и цветята на Димитричка Герджикова, една от бабите във фолклорната група към местното читалище, която припомни важната българска поговорка:  "Сговорна дружина планина повдига".

Събота след новините в 9, автор и водещ е Габриела Гаврилова.
ВИЖТЕ ОЩЕ

НА СВЕТЛО на 19 февруари със Светлана Вълкова

Репортаж от общоградското поклонение по повод 146 години от гибелта на Васил Левски Академия „Кулинарен историк” – съмишленици готвят български ястия и финансират Музея на хляба и традиционните храни в Копривщица Омбудсманът Мая Манолова на посещение в Добрич Професионална та гимназия по земеделие и горско стопанство в с. Стефан..

публикувано на 19.02.19 в 13:40

"Новият ден" на 19 февруари 2019 г. с Димитрина Дончева

146 години от обесването на Апостола на свободата се навършват днес. В цялата страна годишнината се чества по традиция с военни ритуали и поднасяне на цветя. Във Варна точно в 10.00 часа пред барелефа на Апостола на свободата в кв. „Левски” ще   започне полагането на венци и цветя, а от 11.00 часа ще се проведе общоградско поклонение със..

публикувано на 19.02.19 в 06:00

”На светло” на 18 февруари с Мариела Димитрова

Варненецът Емил Атанасов (в средата на снимката) постави своеобразен рекорд в събота, когато за 56 минути успя да преплува дистанция от 2 километра и 200 метра в морето при температура на водата от 5 градуса. Целта му е благотворителна цел - Атанасов надскочи себе си в името на децата от три дома за сираци, за които бяха събрани много хранителни..

публикувано на 18.02.19 в 11:53

НОВИЯТ ДЕН в понеделник, 18.02.2019г.

От днес шофьорите във Варна ще заплащат такса на място, ако се явят в момента, в който колата им се репатрира от общинското предприятие „Паркинги и синя зона” и поискат тя да бъде освободена. Таксата ще зависи от това в кой район е паркирана неправилно колата. Решението бе взето на последната сесия на варненския общински съвет. Подробности от..

публикувано на 18.02.19 в 06:18
Chart

#531 ТОП 20 (15.02.2019-22.02.2019)

публикувано на 15.02.19 в 18:30

ГРАВИТАЦИЯ НУЛА на 15 февруари със Светлана Вълкова

„Който пие зло не мисли“ – кръчмаро-юнашки сюжети и любов в съвместна изложба на музеите във Варна и Горна Оряховица Излезе от печат фото книгата на Христо Русев „П о с л е д н и я т (вечен) м и м“, представянето и започна от Малта Над 1000 нови находки откриха варненските археолози през миналата година, разказваме за най-важните „Овцата, змията,..

публикувано на 15.02.19 в 13:35

"Позиция" с Жоро Бекяров, на 16 февруари

Тази събота, 16 февруари, обзорното предаване "Позиция" ще започне с разговор за подробния устройствен план на "Парк Аспарухово". Защо беше оттеглен на последната сесия и ще бъде ли вкаран в дневния ред на следващата? И още, какво се случва със сградата на Софийската банка в морската столица? Отговор на въпросите, от главния архитект на на..

публикувано на 15.02.19 в 12:45