НА СЕЛО на 15 септември - село Манастир

Снимка: Радио Варна

В събота след новините в 9 часа в ефира на Радио Варна ще  разкажем за село Манастир.

Варненското село с това име, защото много по-популярно е това в Родопите. Името е свързано с намиращия се  в съседство скален манастир от времето на Втората българска държава. Мястото на платото е много красиво, но екопътеката до там не е в добро състояние.

Центърът е сравнително добре поддържан и чист. Част от улиците са много красиви с цветни градинки пред някои къщи и възможност да „откраднеш“ идея например за това как да си направиш пейка. Детската градина има само една сборна група. Преди години събарят училището, защото било опасно. Продължава да посреща вярващите строената преди повече от век църква и да привлича вниманието с високата си камбанария. 

Селото е само на 30-тина километра от областния град и на десетина минути от Провадия и Девня. Част от пътя откъм Девня е сериозно изпитание и за опитните шофьори заради многото и дълбоки дупки, но от община Провадия са поели ангажимент до края на годината да приключат ремонта. През миналата година е направен ремонт на друг участък.

Снимка На части ремонтират и улиците в самото село. Според местните хора Манастир е едно от селата, които бавно умират. Хората се оплакаха от липсата на обществена тоалетна, от пейки , където да си починат, от бездомните кучета, от лошото състояние на улиците. Поставиха и други въпроси, които нямаше как да зададем на местния кмет, който въпреки уговорката от предишния ден, не се появи в кметството. Между 13 и 15,30 часа то остана заключено, а една метла символично може би бе оставена пред вратата на сградата. Нямаше никаква информация за работното време. Имаше лист, където пишеше, че районният инспектор от полицията е в село Манастир в четвъртък от 14 до 15 часа, екипът ни беше точно в четвъртък, но и такъв нямаше.  Заключено остана и читалището.

Всяка година жителите на Манастир намаляват и перспективите за развитието му не са големи. Причината – липсата на работа. За развитие на туризма настояват местните хора, защото има природни и исторически дадености, които могат да бъдат използвани. Есента е от любимите сезони за разходка на платото край Провадия, стига обаче да има екопътеки и нужната маркировка. От туристическото дружество в общинския център обещаха последната да се направи след началото на учебната година.

В предаването ще разберем защо село Манастир е най-красивото място според един от постоянните жители - Райко Райков и как неговата внучка Райна се подготвя за първия учебен ден, ще поговорим с хората пред магазините в селото, с пенсионерите и по-младите, но и с англичанина Мартин, който е инженер в родината, но стреса в работата там е причина да го замени със спокойствието на българското село Манастир. Ще погледнем и цветята на Димитричка Герджикова, една от бабите във фолклорната група към местното читалище, която припомни важната българска поговорка:  "Сговорна дружина планина повдига".

Събота след новините в 9, автор и водещ е Габриела Гаврилова.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Новият ден" на 26 септември с Доротея Николова

Що е то клип джъмпинг? Макар да звучи объркващо, всъщност това са скокове от високо във вода, доста над височината на най-високата кула в басейна. Мартин Николов ни среща с един от смелчаците, които практикуват този опасен спорт и то не в байсени, а от отвесни скали по брега. Варненецът Георги Карагеоргиев по професия е корабен инженер, а по..

публикувано на 26.09.18 в 07:27

”На светло” на 25 септември с Мариела Димитрова

„Умна” пейка ще бъде монтирана във Варна - със слънчеви батерии, тя ще предоставя възможност за зареждане на мобилни устройства, безплатен безжичен интернет, smart осветление и дори сензор, който да замерва чистота на въздуха, който дишаме. Зад идеята стоят група млади ентусиасти от Варна, обединени под името Nspot. В 14.15 часа Младен Николов от..

публикувано на 25.09.18 в 11:51

"Новият ден" на 25 септември 2018 г. с Димитрина Дончева

В Европейската седмица на спорта във Варна днес ще има открита тренировка по тенис на маса. Тя ще се порведе в един от търговските центрове в града точно по обед. Всички, които искат да спортуват в удобно за тях време, има две маси за тенис в Морската градина. Колко често се играе на тях? Първата ферма за производство на люти чушки и продукти..

публикувано на 25.09.18 в 06:00

В Start Up как рисуването по стени става успешен бизнес

В StartUp ви срещаме с "Ескрео" -   един български стартъп, който не стига, че се занимава с производство на физически продукт – нещо, което е все по-рядко срещано в последно време, но и доказва как едно понякога невинно детско забавление като това да пишеш или рисуваш по стената, може и се превръща в успешна бизнес идея в България. Накратко,..

публикувано на 24.09.18 в 15:30
Изгрев край Варна

"На светло" на 24 септември със Сияна Спиридонова

Кампанията "Километри от книги" ще се проведе през тази седмица във Варна. Целта й е поставяне на безплатни библиотеки за деца на различни локации в морската столица. След 14.30 ч. ще ви отведем в праисторическия солодобивен и градски център Провадия-Солницата. За археологическите проучвания, които се извършват в момента там ще научим от..

публикувано на 24.09.18 в 13:54

"Новият ден" в понеделник, 24 септември

Преди "Празника на рециклирането "Аз вярвам и помагам" в събота, на 29 септември, Ви срещаме с организаторите на най-масовото събиране на пластмасови капачки във Варна; Съдбата на подводницата „Слава”, която ще стане музей, а няма да ръждясва на сушата. По темата говорят общинските съветници Борислав Гуцанов и Христо Атанасов, както и адв. Пламен..

публикувано на 24.09.18 в 06:16
Обявяването на Независимостта

"Позиция" с Валери Великов, на 22 септември

Мащабна военно-историческа възстановка на различните периоди от създаването на българската армия ще бъде показана в Аспаруховския парк във Варна в Денят на независимостта на България. Подробностите са от госта в студиото – председателят на Клуб „Миноносец „Дръзки” Васил Кръстев, минути преди началото на военния спектакъл. Темата..

публикувано на 22.09.18 в 09:17