Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Варненски стартъп взе световна награда

Галин Динков - вдясно, Георги Христов - вляво, след награждаването им за най-добър блокчейн стартъп.

Проектът на варненците Галин Динков и Георги Христов - Mimirium Network, спечели наградата за най-добър блокчейн стартъп в света на едно от най-големите събития в света в сферата на високите технологии и най-голямо в Близкия Изток – GITEX Future Stars.

Освен признанието, че са най-добри в категорията си, в която първоначалното отсяване е било измежду 150 стартъпа от цял свят, Галин Динков и Георги Христов се завърнаха и с чек от 50 хил. дубайски дирхама и са пред договор с министерството на туризма на емирството за внедряването на техния стартъп на територията на Дубай, каза за Радио Варна Галин Динков.

Сред конкуренцията, преборена от варненците са стартъпи от Канада и САЩ, финансирането на част от които надвишава 1 млн. долара.

И, ако се чудите защо Дубай е мястото, където обсъждат как да внедрят блокчейн, докато при нас администрацията работи предимно с хартия в няколко екземпляра, отговорът е много кратък. Амбицията на Дубай е до две години, цялата администрация на едно от най-посещаваните от туристи места в света, да работи изцяло върху блокчейн, поясни Динков.

Най-кратко описан, техният проект, който използва уникалността на блокчейн, че веднъж записани, данните не могат да бъдат променени или изтрити от никой, дава възможност на потребителите, т.е. на всеки един от нас да пазят личните си данни на персоналните си устройства и след това срещу заплащане и задължително с тяхно съгласие да участват в различни проучвания или да ги предоставят за анализиране на потребителското поведение.

Това обаче не е единственият проект, върху който работят двамата варненци. В началото на 2019 г., те, заедно с НСИ и Евростат (европейската статистическа служба) ще работят съвместно за по-евтини и качествени статистически проучвания.
Цялото интервю с Галин Динков може да чуете в звуковия файл:


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Спасителски пост

НОВИЯТ ДЕН на 25 юли с Мариела Димитрова 

Световния ден за предотвратяване на удавянията се отбелязва днес. Има такъв ден, защото според статистиката почти 8 процента от смъртността в световен мащаб е вследствие на удавяне. Най-често в реки и езера, но морето също е не по-малко опасно и рисково, ако не спазваме основните правила за безопасност по време на плажуване. През последните..

публикувано на 25.07.24 в 06:29
Добруджа

НА СВЕТЛО на 24 юли с Валерия Василева

Във Варна събират помощи за пострадалите от изпепеленото село Воден, община Болярово. Продължава да тлее пожарът, пламнал на 16 юли край старото сметище на Балчик в местността "Момчил". Националната асоциация на зърнопроизводителите потвърди искането си за оставка на зам.-министъра на земеделието Таня Георгиева заради некомпетенстност и..

публикувано на 24.07.24 в 13:55

НА СВЕТЛО на 23 юли с Валерия Василева

При гръмотевична буря - изключете телефона, далеч от вода, контакти и метал, особено, ако времето между светлинната и звуковата част на светкавицата е по-малко от 10 секунди - съветва в интервю за Радио Варна инж.Иво Иванов, управител на фирма за изграждане и поддръжка на системи за мълниезащитата и заземителните уредби. "ВиК" - Варна с..

публикувано на 23.07.24 в 13:55

НОВИЯТ ДЕН на 23 юли с Иван Барбов

Разговор в кафене: „Кафе или чай? За мен, море!“. И кафето и морето могат да се съчетаят ако го изпиете, посрещайки изгрева на слънцето на морския бряг, когато е още прохладно. А ако малко след първите му лъчи, превключите и на честотите на Радио Варна, ще ви озарят лъчите на усмивките и доброто настроение. Във времето от 6:00 до 10:30..

публикувано на 23.07.24 в 06:18

На 22 юли в "От другата страна" по Радио Варна

На 22 юли в "От другата страна" по Радио Варна Специално интервю с Chris Casket (STRIGOI, екс-EXTREME NOISE TERROR). Стоян Трифонов, Жеко Станев и Георги Димов за завръщането на CARTWHEEL. "Извън Контрол" – автобиографията на Николай Йорданов - Кольо Гилъна. В предаването ще звучи музика на: CONVICTED SOULS, FYELD, SMALLMAN, CORPSE,..

публикувано на 22.07.24 в 14:25

НА СВЕТЛО на 22 юли със Светлана Вълкова

14.20 – Отново на фокус: ВиК ремонтите в местността Евксиноград 14.40 – „Смет за добро“ - благотворително събитие в полза на Центъра за специална образователна подкрепа 15.20 – В центъра на Болград се събират българи и украинци, за да плетат маскировъчни мрежи за фронта 15.40 – За поредна година във Варна се проведе инициативата “Бъди..

публикувано на 22.07.24 в 13:05

НОВИЯТ ДЕН на 22 юли с Мариела Димитрова

В разгара на лятото в капана на жегата Варна отново потъна в боклуци, неизмити улици и миризми... За съжаление обстановката не изглежда никак приятна нито за туристи, нито за местни. Кризата с боклука ни превзема успоредно с тенденцията за свръхконсумация. Като прибавим нехайното поведение в екологично отношение от страна на някои граждани и..

публикувано на 22.07.24 в 06:15