На село в Пчелник

Здравейте!

Дестинацията на предаването „За селото” днес е в посока община Долни чифлик, конкретно ще сме в село Пчелник.

Аз съм Ваня Славова. Звукорежисьор е Недялко Добрев.

Започваме с пожеланието за ведро настроение и приятен почивен ден!

Пчелник е село в Североизточна България. То се намира в община Долни чифлик, на 50 км от гр.Варна. Старото му име е Кованлък. Лилияна Петкова повече от 20-сет години е кмет на Пчелник. Тя ни разходи из селото. Останете с нас, за да разберете с кого се запознахме.


Село Пчелник се формира като селище по време на Турското робство, в края на XV век от Джемал бей. След походите на Владислав Варненчик, турския султан Мурад II дошъл до извода, че за по-лесна отбрана на империята, трябва да започне заселването на турци в северната и северо-източната България. За тази цел той издава заповед за заселване в тези земи. По сведения от турски документи в североизточна България идват турци от Кюрдистан. В землището на село Пчелник /Кованлък/ Джамал бей разположил пчелните си семейства, което дава името и на селото.

Ние сме в съвремието на Пчелник и се насочваме към народно читалище „Васил Левски”- 1924-та година. Влизаме в сградата. Там се срещаме с Надя Борисова-секретар на читалището, в чиято библиотека има от над 9 хиляди тома литература.

Тази събота ефирно гостуваме в село Пчелник. Селото е обкръжено от вековни букови и дъбови гори. Въздухът е кристално чист. В района няма индустриално замърсяване. След посещението в читалището тръгваме с жените към близките постройки.

Преди малко думата дадохме на дамите, време е за кавалерите. Те винаги стоят в центъра на селото. И шеговито са готови да споделят в думи действителност и измислица пред моя микрофон, като Гошо, или Чочо, който преди време беше казал, че има 200 свине. Оказа се, че тази информация не е от достоверните. Отивам до масата пред един от хранителните магазини да чуя новата версия за житейската история на Чочо и компания. Този път разговорът с него премина минорно. Но пък стана истински. Като тъжната ни селска действителност. С аромат на приятен парфюм до мен присяда възрастна дама, която се казва Минка Колева. Искам да чуя нейната мъдрост за живота.

Ред е да се отбием и в храма на Пчелник. През 1923 г. жителите на село Пчелник с общ труд и общи средства започнали строежа на църква. Много скоро през 1929 г. в центъра на селото се издига православен храм с внушителни не само за времето си размери и архитектура. Наречен е "Свето Възнесение Господне".  Празникът на църквата е на Спасовден. И до днес този храм е гордост за жителите на с.Пчелник и служи за духовен център на населението. Ключаът за храма държи Веселина Борисова, тя ни отваря и ни орисва: „Това, което ти е драснато отгоре, не можеш да го избегнеш, даже да бягаш, пак ще те стигне!”

Дано ви стигат само добри неща, светли хора, късмет и здраве!

Цялото предаване за село Пчелник може да чуете в прикачения звуков файл:
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Новият ден" на 14 ноември 2019 г. с Димитрина Дончева

Варненски автоинструктори събират подписка срещу увеличението на часовете за кормуване и въвеждането на интегрирана система за контрол на обучението по практика. Какви са мотивите им? Какво е състоянието на пасарелките във Варна и осветени ли са детските площадки? По-добро ли е полското образование от българското и с какво?..

публикувано на 14.11.19 в 06:00
Постната пица на Симеон Дянков

"Post Factum" с Валери Великов, на 13 ноември

Гастро еволюцията на бюджета – от постна пица до такава с шунка и пармезан. Слушаме Симеон Дянков, Менда Стоянова и любител на италианския специалитет, които иска „в пицата да има манджа, мръвка...“. Проверка на Министерство на земеделието е открила присъствие на фалшиви биофермери. Те не само, че не са биофермери, но и са ползвали..

публикувано на 13.11.19 в 15:45

”На светло” на 13 ноември с Мариела Димитрова

Варна е на първо място в страната по въведени в експлоатация жилищни сгради през третото тримесечие – 134. След нея са Пловдив със 77 сгради, и Бургас и София със 76-т. От въведените в експлоатация жилищапрез третото тримесечие на т.г. тези със стоманобетонна конструкция са 73 %, а 23 % с тухлена. Подходящ ли е моментът за покупка на недвижим имот и..

публикувано на 13.11.19 в 13:51

"Море и... моряци" с Валери Великов, на 13 ноември

Квотата на България за улов на калкан е увеличена от 114 на 150 тона. Това съобщиха за Радио Варна от Изпълнителната агенция „Рибарство и аквакултури“. Решението за увеличението на квотата е взето на последното заседание на Генералната комисия за Средиземно и Черно море, което се проведе в гръцката столица Атина. Подробностите са в интервюто с..

публикувано на 13.11.19 в 09:00

"Новият ден" в сряда, 13.11.2019г.

Малко след 8ч. гост в студиото ще е Йоана Йорданова, координатор на кампанията „Жълти стотинки” във Варна; Очаквайте среща и с шеф Анатоли Колев след международното състезание в София за пицари. Кой ще представлява страната ни на Световното първенство по пица през април в Парма, Италия?;   Има ли изобилие от риба на рибната борса..

публикувано на 13.11.19 в 05:51

"Post Factum" с Валери Великов, на 12 ноември

Фелдшер от Спешния център във Варна е бил ударян и обиждан от роднина на пациентка в село Каменар. Още за поредния случай на агресия срещу медици, ще ни каже директорът на Спешния център д-р Мая Рашева, в пряко включване по телфона. Да вярваме ли на хороскопите в сайтове и вестници? Защото професионалните варненски астролози са световни лидери?..

публикувано на 12.11.19 в 15:19
Екипажът на ветроходната яхта Espresso Matrini

"На светло" на 12 ноември 2019 г. с Димитрина Дончева

Българският екипаж на ветроходната яхта Espresso Martini – за рекорда за най-бързо пресичане на Черно море под ветрила от руския град Сочи до Варна. Областен консултативен съвет за средното професионално образование на област Варна ще бъде създаден. Каква функция ще изпълнява? На колко градуса под нулата издържат..

публикувано на 12.11.19 в 11:11