Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ГЛЕДАЙ НАРОДНАТА РАБОТА ПОВЕЧЕ ОТ ВСИЧКО

Този проект е реализиран с финансовата подкрепа на Министерство на културата

Гледай народната работа повече от всичко друго, повече и от себе си да я уважаваш!

Този цитат от Апостола на свободата избра екипът на Радио Варна за заглавие както на тази рубрика в сайта си, така и на документалната изложба, която организира и посвещава на 150-годишнината от гибелта на революционера. Изречението е част от писмо, което Васил Левски пише до приятеля си и съратник в борбата за освобождение Христо Иванов - Големия /от 4 август 1872г./.


Рубриката и изложбата представят 14 писма /в текст и звук/ от кореспонденцията между Иван Драсов и Данаил Попов, съратници и приятели на Васил Левски. Оригиналите им се съхраняват в Държавен архив – Варна и са специално предоставени за тази изложба.


Писмата между Иван Драсов и Данаил Попов, които ви представяме, са разменени в периода от 25.11.1872 г., месец преди залавянето на Апостола /27.12.1872 г./, и 15/27.05.1873 г. Те са свързани със събитията в Къкрина и гибелта на Левски. Тъй като в пълните текстове на писмата се обсъждат и други проблеми на революционната дейност - основно зад граница, акцентът в звуковите файлове е поставен само върху разказаното за съдбата на Апостола и оценката на Драсов и Попов за дейността му по изграждането на мрежата от частни революционни комитети.

От писмата разбираме колко дълго време революционерите в емиграция, а и съратниците на Левски в страната, нямат достоверна информация за съдбата му. В месеците от декември 1872 г. до май 1873 г. периодично се съобщава, че има достоверни данни, че е жив; че българи са го срещнали; не могат да уточнят дали е заловен или не; не са сигурни къде е отведен Левски след събитията в с. Къкрина - в Плевен ли, в Търново ли, в Цариград...


Трябва да се обърне внимание и на факта, че Драсов и Попов често подписват писмата си с псевдоними – Ясенов и Драгомиров /или Драгомиреску/. Данаил Попов е инициаторът на използването на първите псевдоними при кореспонденция във Вътрешната революционна организация, както и на шифри и пароли за тайната поща.

В сайта на Радио Варна, в няколко последователни публикации, може да видите снимки на оригиналните писма на Иван Драсов и Данаил Попов, съхранявани в Държавен архив – Варна. В звуковите файлове ще чуете озвучен само текста в тях, който е свързан със съдбата и гибелта на Васил Левски.

Иван Драсов /1848 – 1901 г./ е български революционер, общественик и държавник, близък съратник и приятел на Васил Левски. Член е на БРЦК. След Освобождението се заселва във Варна и активно участва в изграждането на града, бил е областен управител.

Наследниците му даряват богатия му архив на Държавен архив – Варна.

Данаил Попов /1840 – 1909 г./ е български революционер. Член на Вътрешната революционна организация /ВРО/ и БРЦК. Близък съратник и доверено лице на Васил Левски. Почти цялата кореспонденция на Апостола минава през Попов. Единствен има право да чете получаваните от Левски писма. Инициатор е на първите псевдоними във ВРО, както и на шифри и пароли за тайната поща.

За изложбата и идеалите на Апостола Валерия Василева разговаря с Донка Николова, гл.експерт в Държавен архив - Варна, Мариана Николова, уредник на Музея на Възраждането, Нели Димова, преподавател по история в Първа ЕГ и с нейния ученик Никола Стамов. 

Рубриката се осъществява с финансовата подкрепа на Министерството на културата на Република България.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Chart

#761 ТОП 20 (26.04-10.05.2024)

публикувано на 26.04.24 в 19:15

ГРАВИТАЦИЯ НУЛА на 26 април със Светлана Вълкова

Започна дарителска кампания за археологическите проучвания на Варненския халколитен некропол „Пейзажът и градът“ – изложба от фонда на Градската художествена галерия във Варна Цигуларят Марио Хосен и оперната прима Красимира Стоянова ще музицират с виртуозите на Миланската La Scala във Варна За Кафка и неговите „Метаморфози“ – радио..

публикувано на 26.04.24 в 11:28

НОВИЯТ ДЕН на 26 април с Иван Барбов

Казват че будилникът помага да се събудим, но според някои, той повече ни пречи да спим. Ако се питате кое ще помогне да започнете деня с усмивка и добро настроение, отговорът се крие на честотите на Радио Варна. Компания във времето от 6.00 до 10.30 часа ще ви правят Иван Барбов, Емилия Николова и звукорежисьорът Милица Панайотова. Ще..

публикувано на 26.04.24 в 06:05
Пейзажи от Варна

НА СВЕТЛО в четвъртък, 25 април

Отзвук от дебатите в Общественото обсъждане на инвестиционния проект за разширение на бул. „Цар Освободител“, което се проведе снощи във Варна. Думата имат гражданите; 26 случая на високо патогенна инфлуенца по птиците са регистрирани у нас от 2023 година до сега. Засегнати са Добрич, Пловдив, Кърджали, Хасково. Подробности от д- р Иван..

публикувано на 25.04.24 в 14:13
Морска градина, Варна

НА СВЕТЛО на 24 април с Валерия Василева

От 17 часа днес в зала „Пленарна“ на Община Варна ще се проведе обществено обсъждане на проекта за разширение на бул. „Цар Освободител“. Анна Христова и нейното предизвикателство за бягане с кауза на маратонски разстояния. Европейският парламент се събра за последната пленарна сесия, предстоят избори на 9 юни – защо да гласуваме..

публикувано на 24.04.24 в 13:50

НОВИЯТ ДЕН на 24 април с Мариела Димитрова 

Разширението на бул. „Цар Освободител“ беше припознато като приоритетно за реализация и от новия екип на Община Варна. Предвидено е да се прави съсъ смесено финасиране, общинско държавно и европейско, а най-вероятно и по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ). П одробности разчитаме да чуем и видим днес на обявеното обществено обсъждане,  от..

публикувано на 24.04.24 в 06:10
23 април - Международен ден на книгата и авторското право

НА СВЕТЛО на 23 април с Валерия Василева

Днес в следобедното предаване "На светло" до 17 часа продължаваме темата за четенето, за международния ден на книгата и авторското право. В социалните медии и на редакционния ни телефон 052 602 802 можете и Вие да споделите с нас какво четете в момента, имате ли предпочитан автор, любима книга, вдъхновяващ литературен цитат... Изложение..

публикувано на 23.04.24 в 13:50