Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радио Варна на 90 - епизод първи


От 24 февруари Радио Варна започна ново предаване - "Радио Варна на 90". 
В поредица от 11 издания, всеки месец по едно, се опитваме да разкажем накратко историята на Радиото, което тази година навършва достолепните 90.
Всичко това правим на базата на документи, които се съхраняват в Държавния архив във Варна. Водещи са журналистката Светлана Вълкова и Донка Николова – главен експерт в Архива.

Какви са различните периоди, през които преминава Радиото? Разказваме и за хората, предаванията, техниката, сградите, в които се е помещавало.
В първото издание започваме с предисторията – от радиолюбителите, за да стигнем до Ден Първи – тържественото откриване на 9 декември 1934 година.
През 20-те и 30-те години на миналия век държавата е монополист върху телеграфните съобщения, собствеността на предавателите, разпространението и създаването на радиопрограми. Както в целия свят обаче, така и в България, хората се интересуват от новите, модерни постижения и радиолюбителите започват активен организационен живот. В София се основава „Родно радио“, във Варна се създава Радиоклуб, а в Стара Загора - Клуб на радиолюбителите.

През 1933 г. във Варненската мъжка гимназия, в кръжока по физика, под ръководството на учителя Божилов, се правят опити за сглобяване на предаватели и демонстрации. В този кръжок участва и Димитър Кулев. Според неговите спомени той изработва предавател и с него прави първите предавания от Варна, от тяхната къща на улица “Братя Миладинови” 74, като поставя голяма чадърообразна антена на покрива.

По-късно Димитър Кулев сглобява втори, по-мощен предавател, и на 6 януари 1934 г., Бъдни вечер, се излъчва първото живо предаване - коледарски песни, в изпълнение на хор “Морски звуци”, с диригент Иван Стефанов.

На 9 юни 1934 г. Сдружение „Радиоклуб Варна“ е регистрирано във Варненския окръжен съд като дружество с идеални цели според Закона за юридическите лица.

На няколко от запазените в Държавния архив писма се вижда, че клубът има кръгъл печат с надпис "Радиоклуб Варна" и в центъра - изображение на радиопредавателна антена.

На 19 юли 1934 г. Министерството на съобщенията издава позволително на Радиоклуб Варна за инсталиране на предавателна станция и радиоклубът се обръща към кмета на град Варна за подкрепа на инициативата, за предоставяне на място за радиостанция.




В писмо до Варненския градски общински кмет от 2 август 1934 г. радиоклубът моли за съдействие общината да отпусне стаи в зала "Съединение" за ползване от клуба и да подпомогне уреждането им. Моли и за позволение да използва часовниковата кула за инсталиране на радио предавател.

„Смятаме, че общината не ще откаже да ни подпомогне с каквото може и затова се обръщаме към Вас, Господин кмете, и ни улеснете със следното: 1. Да ни отпуснат безплатно 3 от стаите в зала „Съединение“ и се ползваме от кулата на същата за постройка на антената и инсталациите и канцелария на Радио предавател Варна, като още Ви молим със средства на общината да бъдат почистени и измазани стаите, които ще ни се дадат годни за ползване, 2. Да ни се отпусне тоже за сега безплатно да се ползваме от градското електричество, което ще се стремим да пестим колкото е възможно, 3. Да ни се помогне в случай на нужда от общинските работилници.“

Общинската комисия взема решение, кметът одобрява и на радиоклуба са отпуснати помещения в зала „Съединение“. Софроний Георгиев и Христо Петров уреждат студиото и канцеларията.

На 16 август 1934 г. започва строежът на антена-предавател, като с тази задача се заемат Димитър Кулев и Игнат Пенев, които конструират 36-ватов предавател, тип “Майенер”.

Пробните изпитания започват през септември 1934 г. от 9, 11, 12 и 19 часа с различни по продължителност емисии, които съдържат новини, български народни песни, класическа и оперна музика.

Започва официалното излъчване на радио програма от град Варна.

„… Скоро Радио Варна ще се обади и първата негова дума ще е: „ВАРНА“… чрез него ще се чуват всичките хубости на Варна, рекламирането на курорта и пр., и пр.“




На 9 декември 1934 г. всички официални лица и по-видни граждани са поканени на тържество по повод официалното откриване на Радио-предавателната станция във Варна. В неделя от 10 и половина часа в зала "Съединение".

В концерта за официалното откриване, в ефир за първи път прозвучава специално написаният Марш на Радио Варна. Текстът е написан от Георги Георгиев, а музиката - от композитора Александър Кръстев, който е и пръв програмен ръководител на Радио Варна. 





БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Chart

#761 ТОП 20 (26.04-10.05.2024)

публикувано на 26.04.24 в 19:15

ГРАВИТАЦИЯ НУЛА на 26 април със Светлана Вълкова

Започна дарителска кампания за археологическите проучвания на Варненския халколитен некропол „Пейзажът и градът“ – изложба от фонда на Градската художествена галерия във Варна Цигуларят Марио Хосен и оперната прима Красимира Стоянова ще музицират с виртуозите на Миланската La Scala във Варна За Кафка и неговите „Метаморфози“ – радио..

публикувано на 26.04.24 в 11:28

НОВИЯТ ДЕН на 26 април с Иван Барбов

Казват че будилникът помага да се събудим, но според някои, той повече ни пречи да спим. Ако се питате кое ще помогне да започнете деня с усмивка и добро настроение, отговорът се крие на честотите на Радио Варна. Компания във времето от 6.00 до 10.30 часа ще ви правят Иван Барбов, Емилия Николова и звукорежисьорът Милица Панайотова. Ще..

публикувано на 26.04.24 в 06:05
Пейзажи от Варна

НА СВЕТЛО в четвъртък, 25 април

Отзвук от дебатите в Общественото обсъждане на инвестиционния проект за разширение на бул. „Цар Освободител“, което се проведе снощи във Варна. Думата имат гражданите; 26 случая на високо патогенна инфлуенца по птиците са регистрирани у нас от 2023 година до сега. Засегнати са Добрич, Пловдив, Кърджали, Хасково. Подробности от д- р Иван..

публикувано на 25.04.24 в 14:13
Морска градина, Варна

НА СВЕТЛО на 24 април с Валерия Василева

От 17 часа днес в зала „Пленарна“ на Община Варна ще се проведе обществено обсъждане на проекта за разширение на бул. „Цар Освободител“. Анна Христова и нейното предизвикателство за бягане с кауза на маратонски разстояния. Европейският парламент се събра за последната пленарна сесия, предстоят избори на 9 юни – защо да гласуваме..

публикувано на 24.04.24 в 13:50

НОВИЯТ ДЕН на 24 април с Мариела Димитрова 

Разширението на бул. „Цар Освободител“ беше припознато като приоритетно за реализация и от новия екип на Община Варна. Предвидено е да се прави съсъ смесено финасиране, общинско държавно и европейско, а най-вероятно и по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ). П одробности разчитаме да чуем и видим днес на обявеното обществено обсъждане,  от..

публикувано на 24.04.24 в 06:10
23 април - Международен ден на книгата и авторското право

НА СВЕТЛО на 23 април с Валерия Василева

Днес в следобедното предаване "На светло" до 17 часа продължаваме темата за четенето, за международния ден на книгата и авторското право. В социалните медии и на редакционния ни телефон 052 602 802 можете и Вие да споделите с нас какво четете в момента, имате ли предпочитан автор, любима книга, вдъхновяващ литературен цитат... Изложение..

публикувано на 23.04.24 в 13:50