Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 11 юли 2018 година

Снимка: Ива Антонова

Щетите, нанесени от поройните дъждове на общинската инфраструктура в Мизия, надхвърлят три милиона лева, съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, който посети града. Освен цялостното преасфалтиране на три улици се предвижда да бъде изградена и канализация, която да предотвратява бъдещи наводнения. Проверка е установила, че има повреди и на преливника на язовир "Рогозен", който в момента се ремонтира, като държавата е отпуснала почти два милиона лева. Министър Нанков съобщи, че е получил уверение от фирмата изпълнител, че възстановяването на тези щети ще бъдат за нейна сметка.
В резултат на наводнението във вторник през нощта в Мизия три улици са разрушени, а уличната настилка е изкопана, съобщи за "Хоризонт" кметът на Мизия Виолин Крушовенски.


Бедственото положение, обявено със заповед на областния управител на област Враца за общините Борован, Хайредин и Мизия постепенно се нормализира, съобщават от областната администрация. Продължава работата на екипите на „Пожарна безопасност и защита на населението“ по изтегляне на водата от наводнените частни къщи и дворове.


Враца вече има нова работеща пречиствателна станция за отпадъчни води, това обяви кметът Калин Каменов. Обектът, който е част от мегапроекта за воден цикъл на града, е завършен само за две години. Станцията беше приета с акт 16 на 28 юни т.г.


От днес, 11 юли, започват строително-ремонтните работи по реконструкцията на централната пешеходна зона във Враца. Дейностите ще стартират от градската градина, зад паметника на Христо Ботев. В рамките на проекта ще се подмени съществуващият водопровод пред сградата на Община Враца и ще се направят сградни отклонения пред читалище „Развитие“. 


Лекари и медицински сестри от болницата във Враца протестираха днес. Поредният им протест е заради забавени заплати и липса на ефективни действия за възстановяване на изпадналото в тежка финансова криза лечебно заведение.


С Постановление на Министерския съвет се закрива Домът за медико-социални грижи за деца (ДМСГД) във Враца. Провежданата активна политика за деинституционализация доведе до прогресивно намаляване на броя на децата, отглеждани в дома във Враца и съответно отпадна необходимостта от съществуването му. При стартиране на процеса по деинституционализация през 2009 г. в дома са отглеждани 89 деца, а в края 2017 г. за отглеждане са останали само 3 деца. През настоящата година са предприети мерки за осигуряване на семейна среда на тези 3 деца и те са изведени. Към 01.04.2018 г. в ДМСГД - Враца няма настанени деца.Със закриването на дома в област Враца ще бъде ограничено предлагането на институционална грижа за деца в ДМСГД, което е и една от целите на националната стратегия. За децата, които се нуждаят от грижа извън семейството, такава ще бъде осигурявана посредством алтернативни социални услуги. 


Сред Районните прокуратури, които няма да съществуват като самостоятелни структури от началото на 2019 година, са тези в Белоградчик и Кула. Коментираната от години peфopмa в съдебната карта на България започва със закриването от първи януари догодина на 11 районни прокуратури. Решението беше взето без нито един глас против от прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС). След дългогодишен анализ предишните съдебни кадровици от Прокурорската колегия решиха по принцип – районни пpoĸypaтypи да има caмo там, където има oĸpъжни, тоест от 113 да станат 28, a ocтaнaлитe да се oбocoбят ĸaтo тepитopиaлни oтдeлeния. Гласуването, което дава началото на реформата, макар формално да трябва да получи подкрепата и на мнозинството във ВСС, беше наречено днес „иcтopичecĸи мoмeнт“. Районните прокуратури, които от началото на 2019 година няма да съществуват като самостоятелни структури, са в Бeлoгpaдчиĸ, Kyлa, Дpянoвo, Tpявнa, Tepвeл, Apдинo, Бpeзниĸ, Tpън, Maдaн, Чeпeлape и Toпoлoвгpaд. Вече като отделения, те няма да имат coбcтвeн paйoн нa дeйcтвиe, нито pъĸoвoднa и oбщa aдминиcтpaция. 

Инспектори от Областната дирекция по безопасност на храните във Видин извършват проверки в свиневъдните обекти и в дворовете на стопаните, които отглеждат свине за лична консумация. Инспекциите са част от мерките срещу заболяването африканска чума по свинете, установено в съседна Румъния. Членовете на областната епизоотична комисия гласуваха действия насочени към превенцията, контрола и недопускане разпространението на болестта на територията на областта. Конкретните мерки са разпоредени със заповед на областния управител Албена Георгиева.


Професионалната гимназия по селско стопанство „Г. М. Димитров“ в град Дунавци става собственост на община Видин. Досега учебното заведение се управляваше от Министерството на земеделието, храните и горите. С решение на кабинета статутът на имота, в който се намира гимназията се променя от публична на частна държавна собственост и се прехвърля безвъзмездно на общината. Общинският бюджет разполага с необходимия финансов ресурс за поддържането на имота в добро състояние и няма да са необходими допълнителни средства от държавния бюджет.


Община Чипровци въвежда мерки за енергийна ефективност в Основно училище "Петър Парчевич" и на административната сграда на кметството за близо 700 хиляди лева. Националният доверителен екофонд и местната управа в балканската община подписаха договор за целта. Срокът за изпълнение на поръчката е 90 дни.


Десет студенти, бивши възпитаници на Ломската гимназия "Найден Геров" ще получат стипендия за година обучение. Средствата са от дарение от 2 милиона долара, завещани на училището от български емигрант в САЩ, бивш възпитаник на гимназията- д-р Андрей Георгиев.


Корейски културен лагер ще се състои на 12 юли в Ритуалната зала във Враца. Младежката инициативата ще бъде открита от 10.00 часа. В памет на Ким Чълхо, създател на Корейския културен център и основоположник на корейския лагер във Враца, ще бъде представена презентация за живота и делото му. В програмата на културния лагер са включени още представяне на  традиционната корейска кухня, национално облекло и демонстрацията на новата вълна корейски поп танци, т.нар. к-поп танци.


Разнообразна и богата програма предлага община Вършец за празника на курорта, минералната вода и Балкана. Събитията започват на 27 юли и ще продължат до средата на август. 


Паметна плоча на художника Йордан Гешев, който е родом от Кула ще бъде поставена в двора на училището, където е бил родният му дом. Плочата ще бъде открита в Деня на града - 19 август.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 26 април 2024 година

Песни, танци и ритуали за Лазаровден представиха днес в културен център "Жул Паскин" деца от ДГ "Синчец " и филиал Вида.  Над 90 деца се включиха в празника и облечени с пъстри носии успяха да пресъздадат атмосферата на пролетния празник, като пяха песни, танцуваха и рецитираха стихчета. Националният осигурителен институт започва изплащането..

публикувано на 26.04.24 в 18:00
Пощенска картичка на Белоградчик

Представят албум с пощенски картички от Белоградчик

Албум с пощенски картички на Белоградчик от първата половина на 20 век от колекцията на Митко Лачев ще бъде показан в Белоградчик.  Албумът е издаден от семейство Поломски. Трябва да запазим красотата на Белоградчик, обясни д-р Петкана Поломска: "Идеята за този албум изникна още преди 10-15 години, когато един наш много голям приятел, който..

публикувано на 26.04.24 в 17:14

Приключи енергийната трансформация на видинското училище по изкуствата

Община Видин отчете дейностите и представи резултатите от проекта по изпълнение на енергоспестяващите мерки, които са реализирани в училище "Св. св. Кирил и Методий" през последните две години.  Инвестираните средства са над 2 милиона и 800 хиляди лева, съобщи зам.-кметът Десислава Тодорова. "Проектът бе насочен към цялостната енергийна..

публикувано на 26.04.24 в 16:53

Спокойна е епизоотичната обстановка в област Видин

Спокойна е епизоотичната обстановка в област Видин по отношение на заболяването Инфлуенца по птиците. Това стана ясно на заседание на Областната комисия за контрол на епидемиите, епизоотиите и зоонозните заболявания днес. В България са регистрирани общо 13 огнища при домашните птици и едно при дивите птици, като 800 000 от тях са умъртвени...

публикувано на 26.04.24 в 16:35

Народния обичай "лазаруване" представиха в Културен център „Жул Паскин“

Песни, танци и ритуали за Лазаровден представиха днес в културен център "Жул Паскин" деца от ДГ "Синчец " и филиал Вида.  Над 90 деца се включиха в празника и  облечени с пъстри носии успяха да пресъздадат атмосферата на пролетния празник, като пяха песни, танцуваха и рецитираха стихчета. Гост на концерта беше заместник-кметът на община..

публикувано на 26.04.24 в 14:58

Демонстрации на сухо строителство в Деня на отворените врати в ПТГ "Васил Левски" във Видин

Ден на отворените врати се провежда в Професионалната техническа гимназия "Васил Левски" във Видин. Целта е бъдещите осмокласници да се запознаят със специалностите, които се изучават в учебното заведение - "Автотранспортна техника" и "Сухо строителство", обясни дългогодишният учител Елена Бекова. "Деца минаха да видят как се прави една..

публикувано на 26.04.24 в 14:14

Жител на Монтана, живеещ в София, с положителна проба за коклюш

Жител на Монтана е дал положителна проба за коклюш.  Мъжът, който е на 28-годишна възраст, живее и работи в София. Кръвната проба е положителна за коклюш и с бързо известие е уведомена Регионалната здравна инспекция в Монтана. „ Мъжът няма контактни лица в Монтана, те са в София", уточни директорът на РЗИ д-р Елена Борисова.  Кръвната проба на..

публикувано на 26.04.24 в 13:34