Снимката на 20 ноември 2018 година

Снимка: ДГ "Синчец"

Световният ден на детето отбелязаха във видинската Детска градина "Синчец". Директорът Мая Проданова отправи своя призив към всички деца и техните родители, а някои от възпитаниците на детското заведение поздравиха връстниците си с днешния празник. Световният ден на детето е насочен към осигуряване на по-добро бъдеще за децата в България и по света. 


Държавната агенция за метрологичен и технически надзор започва проверки в рамките на Националната кампания "Безопасна Коледа" 2018. Акцията е традиционна, а миналата година от проверени повече от 900 различни продукта бе установено, че 200 не отговарят на изискванията. Тогава бяха съставени 100 акта за административни нарушения на обща стойност 47 000 лева. Сред най-честите нарушения са били липсата на маркировка, която да потвърждава, че продуктът е произведен съгласно утвърдените европейски стандарти, липса на инструкции на български език и други.

Сменят печките на твърдо гориво с газови котлета. Община Монтана търси финансиране с пари от Европа. Целта е да се намали замърсяването на въздуха.


Общо 126 предприятия провери през септември Дирекция "Инспекция по труда" във Враца. Съставените актове за административни нарушения са 6, толкова са и издадените наказателни постановления за сумата от 6 600 лева.


Смяна на главния захранващ водопровод се извършва в град Дунавци. Новите тръби са полиетиленови. Ремонтът се налага, за да се избегнат честите аварии, причинени от натоварения трафик през града, каза кметът Димчо Скорчев: "За да се смени водопроводът, трябва да се спре временно водата, за да може да се заусти в новите тръби."


Без помощ "де минимис" остават пчеларите тази година.Това е обяснил преди дни министърът на земеделието Румен Порожанов. Една от причините е, че не са постъпили достатъчно на брой заявления за регистрирана смъртност при пчелните семейства. Според председателя на Федерацията на българските пчелари Николай Куменов, това отново е неглижиране на сектора. Пчеларите се надяват на европейско ниво да бъде взето решение за въвеждане на такса "опрашване". Като представител на бранша, Николай Куменов е в работната група за разпределение на средствата по Пчеларската програма. Приемът продължава до 23 ноември, но не всички пчелари се възползват от мерките, заради изискването да са регистрирани земеделски производители. Това автоматично ги задължава да внасят осигуровки, в размер на около 900 лева годишно, което често е повече, отколкото биха получили по националната програма. 


В Берковица днес изтече срокът, в който се приемат номинации в традиционния конкурс "Добрите дела". Изявата се реализира за четвърта година от Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетни и непълнолетни, и набира примери за добри дела през изтеклата година. Инициативата включва два кръга - училищен и общински. Победителите, достигнали до общинския кръг, ще получат статуетка и грамота.


55 години от създаването си празнува Професионалната гимназия по производствени технологии в Лом. Учебното заведение предлага конкурентни на пазара на труда специалности, каза директорът Виолета Захариева.


10 стипендианти подкрепя през тази учебна година доц. Борислав Великов. Девет от стипендиите са за студенти, и една- за ученик. Депутатът е подкрепил 60 младежи сираци и от бедни семейства до сега. На среща младежите увериха председателя на партия "Българска нова демокрация", че биха искали да се върнат и да работят в родните си градове. 


Ученици от училище „Проф. Иван Апостолов“ в София събират пари и хранителни продукти за възрастните хора от четири малки села в Северозапада. Даренията ще събират в петък и събота на улица "Осогово" 30 в столицата. В началото на декември учениците, ще ги занесат лично на възрастни хора от селата Пролазница, Граничак, Крачимир, Струиндол.


Вечер на християнската младеж и семейство ще се отбележи от 18 часа в салона на видинското читалище "Цвят. Изявата включва беседа -дискусия, в която ще участват богослови и етнолози.


Врачанският митрополит Григорий ще посети детска градина, училище и поправителен дом на празника Въведение Богородично, който се отбелязва на 21-ви ноември. Празникът ще започне с архиерейска света литургия от 9 часа, която ще се отслужи в катедралния храм “Св. апостоли”.


80-годишен юбилей отбелязва Драматично-кукленият театър във Враца на 21-ви ноември. Честването се провежда под патронажа на министъра на културата Боил Банов. За тържествения спектакъл се очакват да дойдат много известни български актьори и режисьори, които са започнали творческата си кариера във Враца или през годините са били част от екипа на Врачанския театър.


На 21-ви ноември Оряхово отбелязва своето освобождение от османска власт. Традиционно и тази година в крайдунавския град ще се проведат редица събития по повод празника. Утре Оряхово ще отбележи празника си с тържествено поднасяне на венци, културни мероприятия и концерт в края на деня.


Монтана ще отбележи 127-ата годишнина от обявяването на градския си статут с концерт на световнопризнатия оперен певец Калуди Калудов, съобщават от Общината. Тенорът, заедно със сопраното Анна Дитри-Калудов, ще представят на сцената на Драматичен театър „Драгомир Асенов” любими оперни арии и дуети, популярни италиански канцонети и филмови мелодии под акомпанимента на салонния оркестър „Модерато“ с диригент Орлин Бебенов (Полша).


По повод Световния ден на децата, Регионална библиотека "Михалаки Георгиев" и Общински съвет по наркотичните вещества организират Поп-ъп фестивал на 23 ноември (петък) в библиотеката. Фестивалът е международна инициатива, в рамките на която се провеждат игри, дискусии и приятни задачи с децата. Целта е да се развие детската емоционална интелигентност, да се създадат нови приятелства и да се намалят проблеми като детската агресия, автоагресията и депресията.


Фондация „Северозападен институт за младежки политики“ организира уъркшоп на тема „Графичен дизайн, анимация и фотография“, който ще се проведе на 22-ри и 23-ти ноември от 10 до 16 ч. в Регионална библиотека „Гео Милев“- Монтана. 

Вижте още

Младежи от община Ружинци подписаха трудови договори по проект

50 младежи на възраст до 29 години подписаха трудови договори по проект "Нова възможност за младежка дейност", на територията на община Ружинци. Благодарение на участието си в проекта младежите ще имат възможността да придобият професионален опит и практически умения чрез стажуване и обучение по специалността, за период от 6 месеца, с определен от..

публикувано на 20.10.19 в 14:10

Отбелязваме Световния ден за профилактика на йоддефицитните заболявания

Днешният 20 октомври е обявен за Световен ден за профилактика на йоддефицитните заболявания. Те са глобален проблем, който засяга над 1,5 млрд. души по света. България е част от балканския йоддефицитен район, тъй като голяма част от територията й е с намалено количество йод в почвата и водата, каза д-р Мариана Чавдарова , началник отдел "Държавен..

публикувано на 20.10.19 в 13:30

Продължават ремонтите на училища в община Лом

Продължават ремонтните дейности в ОУ "Константин Фотинов" в Лом. В момента се извършва вътрешен ремонт на сградата и се изгражда нов физкултурен салон. На учебното заведение ще бъдат доставени нови чинове, маси, интерактивни дъски и допълнително училищно оборудване за класните стаи. Продължаващият ремонт налага  учениците да продължат, както и..

публикувано на 20.10.19 в 13:00

Стартира ремонт на участък от пътя Мездра- Роман

За огромна радост на жителите на мездренските села Долна Кремена и Горна Кремена стартира работата по 4- километров участък от третокласния път Мездра – Роман в отсечката между Мездра и Горна Кремена.  Това стана ясно при инспекция на част от републиканската пътна мрежа във врачанска област, която направи министърът на регионалното развитие и..

публикувано на 20.10.19 в 10:15

Управителят на медицински център във Враца е с удължен договор

Удължиха с 90 дни договора на настоящия управител на общинския Диагностично- консултативен център №1  д-р Огнян Тошев . На последното си заседание местният парламент във Враца удължи контракта му с до 3 месеца, докато новоизбраните общински съветници свикат конкурс за поста. Според внесеното п редложение, управителят има договорни отношения до 24..

публикувано на 20.10.19 в 09:06

Отбелязваме Световния ден на статистиката

20 октомври е обявен за Световен ден на статистиката. Това се случва с резолюция на Общото събрание на ООН през 2010 година, а този ден подчертава нарасналото значение на статистиката като наука при вземането на решения, от които човечеството непрекъснато се нуждае. Знаят ли видинчани с какво се занимава статистиката- това проверихме в анкета:..

публикувано на 20.10.19 в 08:54
Читалището в село Алтимир

90 години от рождението на Йордан Радичков отбелязват в Алтимир

90- тата годишнина от рождението на българския писател и драматург  Йордан Радичков  ще бъде отбелязана в библиотеката на Народно читалище "Просвета-1926" във врачанското село село Алтимир. Предвидена е изложба с произведения на сърцеведа на българския Северозапад, каза за радио Видин  Нина Нинова , билиотекар в читалището. "По повод годишнината..

публикувано на 20.10.19 в 08:36