Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 11 януари 2019 година

Общо 53 лекарски практики във Видинско имат договор със здравната каса в началото на 2019 година. Към тях работят и 18 филиала, заяви експертът Десислава Петрова. Община Грамада остава без център на лекарска практика, населението се обслужва от лекар от град Кула. Община Макреш е добър пример за осигуряване на медицинска помощ в отдалечени населени места. 15 жалби и сигнали са постъпили през миналата година в Районната здравноосигурителна каса във Видин, три жалби са доказани като основателни. Общо 6 са лекарските практики в населени места от община Видин в началото на 2019 година.

Енергийното министерство и регулаторът започват проверка на трите електроразпределителни дружества като една от мерките за стабилизиране на свободния пазар на ток, обяви днес министър Теменужка Петкова. Министерството и регулаторът ще поискат всяко от електроразпределителните дружества и държавните централи да представи пакет от мерки, свързан с търговията на ток на борсата.


За всички деца на възраст до 3 години ще има редовни домашни посещения от медицинско лице
.
Патронажната грижа е заложена в проекта на Националната стратегия за детето за периода 2019 -2030 година. Документът е качен на сайта на социалното министерство за становища от всички заинтересовани страни в срок до 8-ми февруари.

Цялостна модернизация на възлова станция „Елисейна“, на обща стойност 800 000 лв.- това е една от основните мерки в инвестиционната програма на ЧЕЗ за територията на Искърското дефиле. Ще бъде подменено енергийното оборудване, ще се въведат и системи за дистанционно управление, информират от пресслужбата на община Мездра. Информацията бе съобщена в министерството на енергетиката за подобряване на електроснабдяването в населените места от района на Искърското дефиле, на която присъстваха кметове на осем мездренски села. Повод за срещата бе недоволството на местното население от честите прекъсвания на електроснабдяването.

Общо 177 500 къса нелегални цигари, 860 килограма тютюн и над 240 литра спиртни напитки без акцизен бандерол са задържали полицаите в Монтанско през 2018 година. Двойно повече са хванатите лица с наркотици по данни от месец декември 2018 година в сравнение със същия период на 2017 година.

През 2019 година животновъдите ще получат 1 млн. лева държавна помощ за изграждане на мобилни и стационарни мандри, реши на първото си за годината заседание Управителният съвет на Фонд "Земеделие". С пари от бюджета ще се подпомогнат фермери и организации на производители, които искат да преработват и продават сами продукцията си на фермерските пазари, като премахнат посредниците и получат по-висока цена за труда си.

Платформа за придвижване на хора с увреждания е монтирана в Центъра за социална рехабилитация и интеграция във Видин.

Продължава сътрудничество между Община Мездра и Фондация „Проект Северозапад“ по програмата за домашен помощник. От началото на месец януари тя обслужва възрастни хора в село Очиндол. Услугата "Помощ в дома" получават 4 възрастни жени, които са слабо подвижни и трудно се справят сами. Домашният помощник се грижи ежедневно на болните хора, благодарение на дарителите на фондацията.


Платформа за придвижване на хора с увреждания монтират в Центъра за социална рехабилитация и интеграция във Видин. Там се надяват платформата да заработи до началото на февруари.

Ново оборудване получи от дарители Центърът за настаняване от семеен тип за пълнолетни лица с умствена изостаналост в Берковица. Уредите ще бъдат използвани за залата за спорт и за сензорната зала.

Модерни шкафове замениха остарялото обзавеждане в детска градина "Звънче" в град Кула. Предстои да бъдат закупени нови столчета за децата. Местен бизнесмен ще финансира ремонта на санитарните помещения и подмяната на вътрешната дограма в сградата.

На 14 януари, понеделник, от 13.00 часа, в заседателната зала на Общинския съвет във Видин ще се проведе обществено обсъждане на проекта за бюджет на Община Видин за 2019 година.

Бюджетът на община Монтана за 2019 година ще бъде обсъден публично с граждани и местни общности, съобщиха от администрацията. Обсъждането ще бъде на 15 януари в залата на Младежкия дом в града. Кметът на Монтана Златко Живков ще разясни за какво ще се харчат парите през годината и ще изслуша предложенията на гражданите за финансиране на допълнителни инициативи в различни сфери. Предложения ще се приемат и писмено в общинската администрация.

Над 2 млн. лева е рамката на проекта за бюджет на община Бойница за 2019 година. Проекто-бюджетът ще бъде подложен на обществено обсъждане на 14 януари, понеделник.


Видинско момче участва в клип към песен на Ненчо Балабанов за популяризиране на приемната грижа. 11-годишният Асен живее почти 5 години в семейството на Сашка Миронова и мечтае да стане археолог. Лентата на музикалното парче "Ти избираш" разказва паралелни истории на бъдещ футболист, актьор и певица, а ролята на комедианта се пада на Асен.


Детски лекари от Университетска многопрофилна болница за активно лечение и спешна медицина "Н. И. Пирогов"-София ще преглеждат утре във Видин
. Екипът е сформиран според потребонстите, установени при досегашните посещения в страната, обясни основателят на "Национална програма Детско здраве - Пирогов" д-р Асен Меджидиев. По думите му, до 400 деца се очаква да бъдат прегледани от специалистите. Ще бъде осигурена и мобилна апаратура за по-специфичните случаи. Прегледите ще се проведат в медицнския център на болница "Света Петка".

Пътуващата изложба „140 години от Учредителното събрание и приемането на Търновската конституция“ ще бъде представена в Монтана от 11 часа, в понеделник, в сградата на Държавния архив. Експозицията включва исторически и биографични данни за народните представители от състава на Учредителното събрание, портрети и документи за тяхната дейност.

На 11 януари отбелязваме Световния ден на думата "благодаря". Думите, с които изказваме благодарност, помагат на  хората да доставят радост един на друг, показват внимание и разменят положителни емоции, казват видинчани.

Любителите на зимните спортове се радват на идеални условия след последния снеговалеж във Врачанско. Над 50 см достига снежната покривка на писта "Пършевица". Пътят до съоръженията е почистен и обработен срещу заледявания.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 26 април 2024 година

Песни, танци и ритуали за Лазаровден представиха днес в културен център "Жул Паскин" деца от ДГ "Синчец " и филиал Вида.  Над 90 деца се включиха в празника и облечени с пъстри носии успяха да пресъздадат атмосферата на пролетния празник, като пяха песни, танцуваха и рецитираха стихчета. Националният осигурителен институт започва изплащането..

публикувано на 26.04.24 в 18:00
Пощенска картичка на Белоградчик

Представят албум с пощенски картички от Белоградчик

Албум с пощенски картички на Белоградчик от първата половина на 20 век от колекцията на Митко Лачев ще бъде показан в Белоградчик.  Албумът е издаден от семейство Поломски. Трябва да запазим красотата на Белоградчик, обясни д-р Петкана Поломска: "Идеята за този албум изникна още преди 10-15 години, когато един наш много голям приятел, който..

публикувано на 26.04.24 в 17:14

Приключи енергийната трансформация на видинското училище по изкуствата

Община Видин отчете дейностите и представи резултатите от проекта по изпълнение на енергоспестяващите мерки, които са реализирани в училище "Св. св. Кирил и Методий" през последните две години.  Инвестираните средства са над 2 милиона и 800 хиляди лева, съобщи зам.-кметът Десислава Тодорова. "Проектът бе насочен към цялостната енергийна..

публикувано на 26.04.24 в 16:53

Спокойна е епизоотичната обстановка в област Видин

Спокойна е епизоотичната обстановка в област Видин по отношение на заболяването Инфлуенца по птиците. Това стана ясно на заседание на Областната комисия за контрол на епидемиите, епизоотиите и зоонозните заболявания днес. В България са регистрирани общо 13 огнища при домашните птици и едно при дивите птици, като 800 000 от тях са умъртвени...

публикувано на 26.04.24 в 16:35

Народния обичай "лазаруване" представиха в Културен център „Жул Паскин“

Песни, танци и ритуали за Лазаровден представиха днес в културен център "Жул Паскин" деца от ДГ "Синчец " и филиал Вида.  Над 90 деца се включиха в празника и  облечени с пъстри носии успяха да пресъздадат атмосферата на пролетния празник, като пяха песни, танцуваха и рецитираха стихчета. Гост на концерта беше заместник-кметът на община..

публикувано на 26.04.24 в 14:58

Демонстрации на сухо строителство в Деня на отворените врати в ПТГ "Васил Левски" във Видин

Ден на отворените врати се провежда в Професионалната техническа гимназия "Васил Левски" във Видин. Целта е бъдещите осмокласници да се запознаят със специалностите, които се изучават в учебното заведение - "Автотранспортна техника" и "Сухо строителство", обясни дългогодишният учител Елена Бекова. "Деца минаха да видят как се прави една..

публикувано на 26.04.24 в 14:14

Жител на Монтана, живеещ в София, с положителна проба за коклюш

Жител на Монтана е дал положителна проба за коклюш.  Мъжът, който е на 28-годишна възраст, живее и работи в София. Кръвната проба е положителна за коклюш и с бързо известие е уведомена Регионалната здравна инспекция в Монтана. „ Мъжът няма контактни лица в Монтана, те са в София", уточни директорът на РЗИ д-р Елена Борисова.  Кръвната проба на..

публикувано на 26.04.24 в 13:34