Снимката на 12 февруари 2019 година

Снимка: Радио Видин


2 800 души в област Видин са сменили личния си лекар в края на 2018 година, което е най-голямият брой на извършвана смяна през последните години - каза директорът на РЗОК Видин д-р Владимир Вълчев. Д-р Вълчев посочи, че когато съществува  добра връзка между местната власт и лекарите, здравното обслужване на пациентите е на качествено ниво.

Над 30 милиона лева е изплатила Районната здравноосигурителна каса (РЗОК) във Видин за 2018 година, което е с 800 хиляди лв. повече в сравнение с предходната година. Най-много са изплатените средства за лекарства 36%, което е 11 млн. лв., на второ място се нарежда болничната помощ, с изплатени 29% или 9 млн. лв., 11% са за специализираната и извънболнична помощ, 9 % от парите са отишли за първична и извънболнична помощ, 7%-  за стоматологична помощ, 3%- за медикодиагностични изследвания, 1%- за медицински  изделия- каза директорът на РЗОК- Видин д-р Владимир Вълчев.

Приключи плановото почистване на речните корита в област Враца за 2018 година. С Постановление на Министерски съвет, на Областна администрация - Враца са отпуснати средства от Държавния бюджет в размер на приблизително 148 хиляди лева за финансиране на дейностите по плановото почистване на 13 речни участъци, намиращи се в шест общини на територията на област Враца. През настоящата 2019 година предстои да бъде внесена нова Програма за планово почистване на други участъци от речните корита в извън урбанизираните територии.

Приходите от тол таксите няма как да бъдат преразпределени към общините - това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова по време на форум "Европейски, национални и местни приоритети". Няма как да се харчат средства, събирани от тол таксите, за други пътища, освен за републиканската инфраструктура, извести още министър Петя Аврамова.

Окръжният съд във Враца разреши продажбата на обявената в несъстоятелност многопрофилна болница за активно лечение в Оряхово по искане на синдика на здравното заведение. Красимир Иванов е поискал съдът по несъстоятелността да издаде разрешение за продажбата му чрез пряко договаряне на активи от масата по несъстоятелността при начална цена равна на 100% от актуализираната оценка, която е 3 346 300 лева. Обособената част включва земи, сгради, машини, съоръжения и оборудване.

Пет фирми искат да ремонтират пътя между Берковица и Монтана, в участъка Боровци - Благово. Ремонтът включва подмяна на пътната настилка, хоризонталната маркировка, ограничителните системи и пътните знаци. Габаритът на тесен участък от пътя, с дължина 35 метра, ще бъде разширен и ще се ремонтира мостът над река Бързия.

Куче нападна жена във Видин. Инцидентът е станал тази сутрин малко след 8 часа в района на детската градина "Незабравка", на връщане от детското заведение, което посещава най-малкият син на Ваня Николова. Жената минава от там всеки ден и познава животното, което дори е хранела.Свидетел на случилото се откарва пострадалата до спешния център. Лекарите почистват раните, правят инжекция против тетанус и съветват Ваня да посети инфекционист, за да може той да прецени, дали има нужда от последващо лечение

До края на годината във Враца ще има бюст-паметник на бележития индустриалец Мито Орозов, това обеща Христо Илиев - общественикът, благодарение на когото беше заснет късометражен филм за живота на "българския Хенри Форд". Лентата беше представена в понеделник в кино "Метропол", като събра одобрението на десетки врачани.

Над 150 ръчно направени изделия за дома и семейството, изработени от жители на врачанското село Челопек, бяха представени на благотворителната изложба-базар „Искри от огнището“. Домакин на проявата беше Етнографско-възрожденският комплекс „Св. Софроний Врачански“ във Враца, съобщават от Общината в града под Околчица.


Валерия Ангелова Стоянова от ОУ „Христо Ботев"  град  Мездра, с преподавател Клавдия Добрева спечели поощрителна награда за стихотворението си „Заветът на кан Кубрат“. Валерия участва в конкурс на Фондация „Въздигане” на тема „Как е приложим заветът на кан Кубрат днес?”. Талантливата третокласничка получи грамота и книгата “Създателите” по текст на Георги Шуменов, издадена от фондация „Въздигане”.

По повод отбелязването на Февруари - месец на трезвеността, от Регионалната здравна инспекция във Видин говориха пред ученици от Центъра за подкрепа за личностно развитие. На място на демонстрираха ефекта от алкоочила, а учениците се убедиха какво е влиянието му. Беседата е проведена с децата от бившето ученическо общежитие, защото те са в най-уязвимата възраст, каза психологът в здравната инспекция Наталия Милкова. За вредата от алкохола трябва да се говори, казаха и ученици.
 

Днес е Международният ден на сватбените агенции. Според някои източници началото им датира още в далечната 1650 година в Лондон. Лидия Славчова е единственият сватбен агент във Видин, като за 7 години е помогнала в организирането на стотици семейни тържества.


Концерт-спектакъл на трио „Тенорите” и Симфониета Враца ще има от 19:00 часа в Младежкия дом в Монтана. Диригент е Христо Павлов. Под палката му ще прозвучат шедьоври от световната класика, популярни мелодии от филми, руска класика, балканска музика, българска естрада и песни от детството.

На 14 февруари, Деня на влюбените, във Видин ще се проведе конкурсът "Песен на свети Валентин" - традиционна младежка проява в града, която се провежда за 21-ва поредна година. Участие могат да вземат деца и младежи, а условието е - песен за любовта. За една от най-популярните младежки прояви в града, сцената е отворена за всички желаещи, каза Силвана Сюлейман от отдел "Култура" на Община Видин. Въпреки че регламентът на конкурса е претърпял развитие през годините, продължава да се акцентира върху авторските песни, които получават специална награда.

Вижте още

Пръскат срещу кърлежи и бълхи в Лом

Днес и утре ще се извърши пръскане срещу кърлежи и бълхи на тревните площи в община Лом. На 22 април при подходящи метеорологични условия, ще бъдат третирани Дунавския парк, улични алеи, междублокови пространства и зелени площи, на места с обществено предназначение в града и селата. Обработката ще се извърши от 20.00 ч. На 23 април, отново при..

публикувано на 22.04.19 в 08:30

Ясен е съставът на секционните избирателни комисии в Мездра

Представителите на политическите партии и коалиции в 44- тото Народно събрание в Мездра се споразумяха за състава на секционните избирателни комисии. Те нямаха възражения, относно разпределението на 328- те места в секционните избирателни комисии. Така ГЕРБ ще разполага със 104 места, БСП- "Лява България" с 86, ПП "Обединени патриоти- ВМРО, НФСБ и..

публикувано на 22.04.19 в 08:10

Подпалиха личния автомобил на кмета на Община Козлодуй

Тази нощ в 01:50 минути в Районното управление на полицията в Козлодуй е подаден сигнал, че гори семейният автомобил на кмета на Общината Маринела Николова. На място е пристигнала полиция и пожарен автомобил, който е изгасил пожара, съобщи Лили Рашкова, служител на Община Козлодуй. Автомобилът е бил паркиран пред блока на кмета и благодарение на..

публикувано на 22.04.19 в 07:34

Пръскат срещу вредители в община Лом

Местната общинска администрация уведомява земеделските производители и собствениците на пчелни семейства за предстоящото третиране на вишневи градини в землището на село Долно Линево. Пръскането ще се извърши в понеделник, 22 април от кооперация "Дунавия". При подходящи метеорологични условия, на 22 април от 7,30 до 10,00 часа ще бъдат използвани..

публикувано на 21.04.19 в 15:52

Във Враца отбелязаха Цветница с празнично шествие

Един от най-светлите християнски празници- Цветница бе отбелязан с празнично шествие във Враца. Цветното дефиле, съставено от всички участници на фестивала "Врачанска пролет", тръгна от паметника на Св. Софроний Врачански и завърши на площад "Христо Ботев".  Пред монумента на поета и революционер бе поднесен венец, а празничната програма продължи..

публикувано на 21.04.19 в 12:50

Видинчани си пожелаха здраве на Цветница

С тържествена Света литургия, отслужена от Негово Високопреосвещенство Видинския митрополит Даниил, започнаха празничните прояви, по случай християнския празник Цветница във Видин. Празникът винаги се отбелязва една седмица преди Великден и е посветен на тържественото посрещане на Иисус Христос в Йерусалим.  Видинчани си пожелаха здраве и благоденствие..

публикувано на 21.04.19 в 12:30

Младеж загина при катастрофа край Рогозен

Неправоспособен шофьор предизвика катастрофа между селата Рогозен и Сираково, след която загина един от спътниците му, съобщават от полицията във Враца. Сигнал за инцидента бил подаден малко след 21.30 часа в събота. Ченгетата установили, че лек автомобил, управляван от 23-годишен мъж от Добролево, е катастрофирал в канавката отляво по посока на..

публикувано на 21.04.19 в 11:02