Снимката на 12 февруари 2019 година

Снимка: Радио Видин


2 800 души в област Видин са сменили личния си лекар в края на 2018 година, което е най-голямият брой на извършвана смяна през последните години - каза директорът на РЗОК Видин д-р Владимир Вълчев. Д-р Вълчев посочи, че когато съществува  добра връзка между местната власт и лекарите, здравното обслужване на пациентите е на качествено ниво.

Над 30 милиона лева е изплатила Районната здравноосигурителна каса (РЗОК) във Видин за 2018 година, което е с 800 хиляди лв. повече в сравнение с предходната година. Най-много са изплатените средства за лекарства 36%, което е 11 млн. лв., на второ място се нарежда болничната помощ, с изплатени 29% или 9 млн. лв., 11% са за специализираната и извънболнична помощ, 9 % от парите са отишли за първична и извънболнична помощ, 7%-  за стоматологична помощ, 3%- за медикодиагностични изследвания, 1%- за медицински  изделия- каза директорът на РЗОК- Видин д-р Владимир Вълчев.

Приключи плановото почистване на речните корита в област Враца за 2018 година. С Постановление на Министерски съвет, на Областна администрация - Враца са отпуснати средства от Държавния бюджет в размер на приблизително 148 хиляди лева за финансиране на дейностите по плановото почистване на 13 речни участъци, намиращи се в шест общини на територията на област Враца. През настоящата 2019 година предстои да бъде внесена нова Програма за планово почистване на други участъци от речните корита в извън урбанизираните територии.

Приходите от тол таксите няма как да бъдат преразпределени към общините - това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова по време на форум "Европейски, национални и местни приоритети". Няма как да се харчат средства, събирани от тол таксите, за други пътища, освен за републиканската инфраструктура, извести още министър Петя Аврамова.

Окръжният съд във Враца разреши продажбата на обявената в несъстоятелност многопрофилна болница за активно лечение в Оряхово по искане на синдика на здравното заведение. Красимир Иванов е поискал съдът по несъстоятелността да издаде разрешение за продажбата му чрез пряко договаряне на активи от масата по несъстоятелността при начална цена равна на 100% от актуализираната оценка, която е 3 346 300 лева. Обособената част включва земи, сгради, машини, съоръжения и оборудване.

Пет фирми искат да ремонтират пътя между Берковица и Монтана, в участъка Боровци - Благово. Ремонтът включва подмяна на пътната настилка, хоризонталната маркировка, ограничителните системи и пътните знаци. Габаритът на тесен участък от пътя, с дължина 35 метра, ще бъде разширен и ще се ремонтира мостът над река Бързия.

Куче нападна жена във Видин. Инцидентът е станал тази сутрин малко след 8 часа в района на детската градина "Незабравка", на връщане от детското заведение, което посещава най-малкият син на Ваня Николова. Жената минава от там всеки ден и познава животното, което дори е хранела.Свидетел на случилото се откарва пострадалата до спешния център. Лекарите почистват раните, правят инжекция против тетанус и съветват Ваня да посети инфекционист, за да може той да прецени, дали има нужда от последващо лечение

До края на годината във Враца ще има бюст-паметник на бележития индустриалец Мито Орозов, това обеща Христо Илиев - общественикът, благодарение на когото беше заснет късометражен филм за живота на "българския Хенри Форд". Лентата беше представена в понеделник в кино "Метропол", като събра одобрението на десетки врачани.

Над 150 ръчно направени изделия за дома и семейството, изработени от жители на врачанското село Челопек, бяха представени на благотворителната изложба-базар „Искри от огнището“. Домакин на проявата беше Етнографско-възрожденският комплекс „Св. Софроний Врачански“ във Враца, съобщават от Общината в града под Околчица.


Валерия Ангелова Стоянова от ОУ „Христо Ботев"  град  Мездра, с преподавател Клавдия Добрева спечели поощрителна награда за стихотворението си „Заветът на кан Кубрат“. Валерия участва в конкурс на Фондация „Въздигане” на тема „Как е приложим заветът на кан Кубрат днес?”. Талантливата третокласничка получи грамота и книгата “Създателите” по текст на Георги Шуменов, издадена от фондация „Въздигане”.

По повод отбелязването на Февруари - месец на трезвеността, от Регионалната здравна инспекция във Видин говориха пред ученици от Центъра за подкрепа за личностно развитие. На място на демонстрираха ефекта от алкоочила, а учениците се убедиха какво е влиянието му. Беседата е проведена с децата от бившето ученическо общежитие, защото те са в най-уязвимата възраст, каза психологът в здравната инспекция Наталия Милкова. За вредата от алкохола трябва да се говори, казаха и ученици.
 

Днес е Международният ден на сватбените агенции. Според някои източници началото им датира още в далечната 1650 година в Лондон. Лидия Славчова е единственият сватбен агент във Видин, като за 7 години е помогнала в организирането на стотици семейни тържества.


Концерт-спектакъл на трио „Тенорите” и Симфониета Враца ще има от 19:00 часа в Младежкия дом в Монтана. Диригент е Христо Павлов. Под палката му ще прозвучат шедьоври от световната класика, популярни мелодии от филми, руска класика, балканска музика, българска естрада и песни от детството.

На 14 февруари, Деня на влюбените, във Видин ще се проведе конкурсът "Песен на свети Валентин" - традиционна младежка проява в града, която се провежда за 21-ва поредна година. Участие могат да вземат деца и младежи, а условието е - песен за любовта. За една от най-популярните младежки прояви в града, сцената е отворена за всички желаещи, каза Силвана Сюлейман от отдел "Култура" на Община Видин. Въпреки че регламентът на конкурса е претърпял развитие през годините, продължава да се акцентира върху авторските песни, които получават специална награда.

Вижте още

Снимката на 20 февруари 2019 година

Аптеки в Северозападна България се включиха в протеста, организиран от Националната аптечна камара, и днес са затворени в знак на несъгласие с лекарствената политика на държавата , каза Антон Вълев, председател на аптечната камара. 25 от аптеките в Монтанско и 4 във Видин не са работили днес. Той допълни, че Националната аптечна камара настоява за среща..

публикувано на 20.02.19 в 17:50

Засилен интерес към ваксините против морбили във Видинско

Около 250 дози от ваксината за имунизация срещу морбили са раздадени от 15 февруари до днес във Видинско . Това съобщи   д-р Пепа Цветанова - директор на дирекция „Надзор на заразните болести“ към Регионална здравна инспекция на заседание на Областната комисия за контрол на епидемиите, епизоотиите и зоонозните заболявания. Няма регистрирани случаи..

публикувано на 20.02.19 в 17:15
Началникът на отдел

Няма случаи на Африканска чума в област Видин

Регистрирани случаи на Африканска чума във Видинска област няма. Това съобщи началникът на отдел "Здравеопазване на животните" при Областна дирекция по безопасност на храните  д-р Валери Велков  на заседание  на Областната комисия за контрол на епидемиите, епизоотиите и зоонозните заболявания .  "Опасност няма, но ако всеки от нас положи..

публикувано на 20.02.19 в 17:05

Ремонт за 4 милиона лева предстои в Якимово

Ремонтират централната улица в монтанското село Якимово с пари от Европа. Реконструкцията е на стойност почти 4 милиона лева и е финансирана по Програмата за развитие на селските райони, съобщи кметът Георги Георгиев : "Одобриха ни проект по мярка 7.2, Програма за развитие на селските райони. Всички процедури са проведени. Очаквам в най-кратки..

публикувано на 20.02.19 в 14:27

Иззеха оръжие, боеприпаси и взривни материали в Берковско

Полицията иззе оръжие , взривни материали и боеприпаси от имоти в Берковско . Специализираната полицейска операция е извършена вчера  след получена информация. Имотите са собственост на  47-годишен местен жител. Полицията е открила и иззела от вила в берковската местност "Бабачевото" 3 самоделни нарезни дългоцевни огнестрелни оръжия, 4 къси нарезни..

публикувано на 20.02.19 в 11:38

Кола удари пешеходка във Видин

Лек автомобил блъсна жена във Видин . Инцидентът е станал вчера около 18 часа на ул. “Хан Аспарух“. 52-годишната жена е ударена докато пресичала улицата. Пострадалата е със  счупване на костиците на носа. Шофьорът, 55-годишен видинчанин, е тестван с дрегер, пробата не е отчела наличие на алкохол. По случая в Областната дирекция на МВР-Видин е..

публикувано на 20.02.19 в 11:25

Жена от Враца спешно се нуждае от кръводаряване

Пострадала при катастрофа жена от Враца се нуждае от кръводаряване. Зов за помощ разпространиха нейни колеги от Териториалното поделение на Националния осигурителен институт (НОИ) в града.  Весела Любомирова Илиева  е пострадала при катастрофа в неделя, като състоянието ѝ е тежко- счупени таз и прешлени, с гръбначни и коремни травми...

публикувано на 20.02.19 в 10:14