Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 15 април 2019 година

Снимка: Жоро Александров

Повечето жители на врачанското село Мало Пещене се противопоставиха на изграждането на кариера за глауконит - това стана ясно след обобщаването на резултатите от местния референдум, който се проведе в неделя, 14 април. 


1 669 многофамилни жилищни сгради вече са обновени по Националната програма за енергийна ефективност от нейния старт до края на март тази година, съобщават от Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Общо 2022 сгради в цялата страна имат сключени договори за целево финансиране с Българската банка за развитие. В област Видин са сключени 22 договора за целево финансиране, а въведените в експлоатация сгради са 16- 8 във Видин, 6 в Белоградчик и по 1 в Димово и Кула. 


Община Монтана стартира ремонти за половин милион лева в селата. Текущите ремонти на читалища, кметства, здравни служби, черкви, улици и гробищни паркове в 23-те села на община Монтана са започнали, съобщи кметът Златко Живков. Става дума за около 60 обекта, а планираните средства тази година за строителния сезон в селата са близо половин милион лева. През последните 40 дни са проведени годишни общоселски отчетни събрания. Основен акцент в инвестиционната програма на община Монтана в селата остават обществените сгради и пътищата. Все по-трудно се решава проблемът с автобусния транспорт до малките населени места, посочват от общинската управа. Фирмите не искат да обслужват линиите, заради конкуренцията на таксиметровите превозвачи, които возят на цената на билета, уточни Живков. Един от най-разискваните въпроси във всички села е състоянието на гробищните паркове. Тревожен е фактът, че все повече гробове са изоставени от близките на починалия и поддържаното им е оставено изцяло в ръцете на селските кметове. Между 10 и 12 хиляди лева се отделят от бюджета на общината за почистването на един гробищен парк. В тази връзка кметът Живков призова хората, да пазят паметта  на мъртвите и изпълнят дълга си като почистят си гробовете на покойните си роднини.


Кметът на Община Монтана Златко Живков е на посещение с 6-членна делегация в китайския град  Инчуан, център на провинция Нинся Хуей. Местните власти в двата града имат споразумение за партньорство в областта на образованието, земеделието, културата, туризма и спорта, подписано праз август 2018 година. През ноември същата година Хуай Чанг- вицегубернатор на Нинся бе на посещение в Монтана. Той бе придружен от осем представители на различни нива от властта в автономната китайска провинция. Монтана е един от трите европейски града, с които китайският Инчуан има международно сътрудничество.


Кметът на Община Видин Огнян Ценков свиква консултации за определяне поименния състав на секционните избирателни комисии. Те са във връзка с провеждането на изборите за членове на Европейския парламент от България, насрочени на 26 май т.г. Консултациите ще се проведат на 16 април, от 14 часа, на 6 етаж в сградата на Община Видин.


Кметът на Община Враца Калин Каменов отправи покана до партии и коалиции за участие в консултациите за определяне съставите на секционните избирателни комисии в Община Враца. Срещата ще се състои на 18 април от 14.00 ч. в Заседателната зала на Община Враца. Консултациите се организират във връзка с произвеждането на изборите за членове на Европейския парламент от България на 26 май.


Агенцията по безопасност на храните започва от днес извънредни проверки в цялата страна по повод предстоящите празници Великден и Гергьовден. Инспекторите ще извършат контрол в обекти за производство и търговия с храни, пакетиращи центрове за яйца, складове за търговия на едро и заведения за обществено хранене.


Спортният риболов спира в язовир "Огоста" в Монтана по време на забраната. Ограничението е по време на пролетно-лятното размножаване на рибите. От 15 април е в сила забраната за улов на риби по време на размножителния период в обекти, намиращи се до 500 метра надморска височина. За първа година на монтанския язовир “Огоста” няма да има зони, разрешени за любителски риболов, съобщи Ростислав Василев, главен инспектор отдел “Рибарство и контрол” Монтана.


Започна подготовката за провеждане на ново европейско проучване на растежа в детска възраст. В инициативата ще бъдат включени ученици от две видински училища, обясни в "Направление здраве" началникът на отдел "Държавен здравен контрол" в Регионалната здравна инспекция д-р Марияна Чавдарова. 

Деца от монтанско училище преобразиха склад в изряден кабинет по биология. С нов почистен и спретнат кабинет по биология разполага 7-мо училище “Йордан Радичков” вМонтана. 14 момичета и момчета от 5-и, 6-и и 7-и клас, подпомогнати от родители и техните преподаватели, преобразили стая, използвана за склад за стари чинове, в образцов кабинет по биология. 

Дни преди Великден, църквата във врачанското село Камено поле- "Св. Петка Параскева", е с течащ покрив. За това сигнализираха местни жители. Те не са доволни от ремонта на строителна фирма, за който благодетел от селото платил 6 000 лева. Това обясни за Радио ВИДИН Цецка Иванов, която отговаря за храма.


Доброволци от видинското село Ново село представиха пред местните жители идея за създаването на кът за отдих по брега на река Дунав. Те са участници в инициативата на сдружение "Фабрика за идеи"- "Предизвикателство за социална промяна". Екипът се състои от председателя на НЧ "Земеделец-1874"  Иван Базов, и учениците Евелина Ле и Петьо Самуилов, подкрепяни от своя ментор Йоана Милева от "Фабрика за идеи".


Феновете на рок музиката ще имат възможността да чуят авторски парчета и популярни рок мелодии в събота – 20 април, в голямата зала на Младежкия дом в Монтана. Началото на концерта е обявено за 19 часа. Организатори на музикалното събитие са монтанските групи „Ciroza”и „Mentaly Defiled”, съвместно с берковската „TOXIC BLAST”. Концертът е в памет на техен приятел-музикант и се провежда за поредна година. Входът е свободен, уточняват  организаторите.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Честито Възкресение Христово!

Христос възкръсна от мъртвите, със смъртта Си смъртта победи и на тия, които са в гробовете, живот подари! (Тропар на Пасха) Възлюбени в Господа чеда на светата ни Църква, ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ! Дивен и велик, прекрасен и безценен е всеки един дар, с който Човеколюбецът Бог обдарява Своето най-висше и любимо творение – човека, когото Той..

публикувано на 05.05.24 в 00:00

Видинското село Антимово е домакин на международен фолклорен фестивал

В село Антимово, община Видин, днес започна 14-ото издание на кулинарния и фолклорен фестивал "Гергьовден". В първия ден на фестивала се представят 12 кулинарни и 18 фолклорни състава.  В кулинария конкурс се включи и кметът на Калафат Дорел Митулецу, който приготви гулаш и рибена чорба. Жури в състав Ангел Ангелов, Цветан Дочев и Мария Иванова..

публикувано на 04.05.24 в 14:10

Наредба насърчава инвестициите в община Лом

Общинският съвет в Лом прие на свое редовно заседание Наредба за насърчаване на инвестициите с общинско значение в общината и издаване на сертификат клас „В”. С приемането на наредбата се очаква да се насърчат производства и услуги с висока добавена стойност и да се повиши регионалната икономическа активност, което е предпоставка за откриването на нови..

публикувано на 04.05.24 в 13:30

Дариха храни за Великден на социално слаби от Враца и Монтана

Сдружението "Благотворни приятели" от Враца и Монтана реализира поредна си дарителска акция. В навечерието на Великден бяха зарадвани десет социално слаби семейства от пет населени места в общината и град Враца, както и 35 възрастни хора от дома за стари хора в село Горна Вереница, община Монтана. Пакетите за семействата във врачанско съдържат..

публикувано на 04.05.24 в 13:08

Изгоря къща от незагасена цигара

Хвърлена незагасена цигара на килим на пода на стая, от пиян мъж, доведе до пожар в къща в село Игнатово. Въпреки намесата на огнеборци от Лом къщата е изгоряла напълно. Сигналът за пожар в къща във вълчедръмското село Игнатово е подаден на телефон 112 малко преди 22 часа на 2 май. Веднага на място пристигнал екип с пожарникари от Лом, които..

публикувано на 04.05.24 в 12:15

Великденски пакети получиха възрастни хора от община Бойница

70 възрастни хора с ниски доходи бяха подпомогнати за Великден в община Бойница. Преди Възкресение Христово общественикът и организатор на великденската кампания Радослав Треилов и доброволци от сдружение "Северозапазване" занесоха дарението. "В навечерието на Великден като част от нашата кауза за обръщане на внимание на хората с ниски доходи и..

публикувано на 04.05.24 в 11:51

Допълнителни курсове на градския транспорт във Враца за празниците

Във Враца осигуряват допълнителни курсове на градския транспорт по време на Великденските празници, съобщиха от местната управа. Идеята на местната власт е да даде възможност на повече хора да отдадат почит на своите близки, които вече не са сред тях.  Във връзка с множество запитвания към "Тролейбусен транспорт", Община Враца уведомява жителите и..

публикувано на 04.05.24 в 09:20