Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 21 май 2019 година

Снимка: Радио ВИДИН

Днес се проведе държавният зрелостен изпит по български език. Над 52 000 зрелостници от цялата страна се явявиха на матурата по български език и литература.  654-ма зрелостници са били подали заявления за явяване във Видин. Изпитът е преминал спокойно и без проблеми. Косачи" на Елин Пелин е произведението, върху което зрелостниците писаха интерпретативно съчинение. Успешно премина държавният зрелостен изпит по български език и литература в област Монтана. 

Не повече от 50-ина души дойдоха на протеста на бивши работници и служители на обявения в несъстоятелност торов завод "Химко" във Враца. Хората се събраха пред Съдебната палата в знак на протест срещу неизплащането на изработените преди повече от 17 години трудови възнаграждения.

Обучение за машинното гласуване се проведе с представители на секциионните избирателни комисии във Видин. В 45 избирателни секции в областта вотът ще може да бъде упражнен по този начин.

Нелепа катастрофа блокира в ранния следобед днес околовръстния път на Враца, по който преминава движението между Видин и София. Проблемният участък е от кръстовището с кръгово движение и крайпътен ресторант в лозята край града.

Градушка е съсипала градините в село Горна Вереница, община Монтана. Ледените зърна са падали в продължение на 15 минути.

Обработват срещу кърлежи и комари във Враца. Дейностите по дезинфекция, дезинсекция и дератизация се контролират от служители на Община Враца. 
Осигурено е европейско финансиране за възстановяване на синагогата във Видин. След възстановяването синагогата ще е културен център, който ще носи името на родения във Видин световноизвестен художник Жул Паскин. 

Сградата на бившето училище "Христо Ботев" в село Паволче ще бъде дарена на министерството на образованието и науката. Това решиха общинските съветници на Враца на извънредно заседание. 

Спасители и пожарникари от Гърция, Румъния, Молдова и България ще тренират издирване и спасяване на хора при разрушения в градска среда с последващи инциденти с опасни вещества на учение в Монтана от 12 до 15 юни тази година, съобщиха от Областната дирекция на МВР в Монтана. В учението ще участват 189 пожарникари и спасители. Целта на инициативата е да се тестват възможностите на различни държави за реагиране и сътрудничество при ликвидиране на последиците след мащабни бедствия. 

Обединеното училище "Св. Климент Охридски" в село Тишевица получи нов автобус от Министерство на образованието и науката. До подмяната на стария се стигна след писмо от кмета Калин Каменов до образователния министър Красимир Вълчев, с молба за осигуряване на ново транспортно средство, което да гарантира сигурността на пътуващите 70 ученици.

Археологически обекти на територията на областите Видин, Враца и Монтана са предложени за целева финансова подкрепа от Министерството на културата за извършване на теренни археологически проучвания и консервация. Историческият музей в Лом кандидатства за продължаване на археологическите разкопки на античната крепост "Алмус" в града. 

Представители на Народно Читалище "Светъл ден - 2009" град Видин проведоха поредица от международни срещи в Китай. Те участваха в изграждането и първоначалната дейност на работни групи по проект, свързан със създаване на велосимулатор.

В Белоградчик издигат паметник на Димитър Списаревски. Инициативният патриотичен комитет "Криле на нацията" отправя предложение до Общинския съвет- Белоградчик, който на 31.10.2018 г. излезе с официално решение, взето с пълно единодушие.

"Пъстренец Jr." спечели първо място на Регионалния детско- юношески конкурс за певци и инструменталисти "Фолклорни приумици", който се проведе на 18 май в читалище "Никола Й. Вапцаров - 1908" - гр.Червен бряг. Към момента "Пъстрнец Jr." се подготвя за бъдещите си участия, едно от които е на 17 юни, когато се отбелязва "Свети Дух"- духовния празник на Монтана, съобщиха от Общинския младежки дом.

Нивото на река Дунав при Ново село се е понижило с 13 см през изминалото денонощие, отчитат от Изпълнителна агенция "Проучване и поддържане на река Дунав". Днес нивото там е 556 см. При Видин е регистрираното понижение с 11 см и нивото е 608 см.

Вокални дарования от Обединена школа по изкуствата "Добри Христов" към НЧ "Разум 1883" спечелиха награди в зоналния кръг на VI Национален фестивал на руската песен,поезия и танц "Пусть всегда будет солнце", който се проведе в Младежкия дом във Враца. Град Монтана бе представен от възпитаничките Цветеа Николаева и Христина Христова с преподавател по вокал Цветана Илиева.

С изложба и две нови книги художникът и писател Теодоси Антонов отбеляза своята 75- годишнина в галерия "Кирил Петров" в Монтана. Гости на събитието бяха кметът на община Монтана Златко Живков, председателят на общинския съвет Иво Иванов, представители на културни институции в региона, колеги и приятели на автора, общественици, журналисти, съобщиха от пресслужбата на общината. 

Трима видинчани са задържани за притежание на наркотици. При специализирана полицейска операция във Видин полицаите са иззели амфетамин и канабис.

С празнично шествие ще започне 24 май във Видин.

С празнично шествие, водено от деца, спечелили награди и медали от национални и международни конкурси ще започне отбелязването на 24 май- Денят на българската просвета и култура и славянската писменост във Враца. В пъстрата колона ще се включат още мажоретен състав, духовата музика, ученици, педагози, граждани. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 26 април 2024 година

Песни, танци и ритуали за Лазаровден представиха днес в културен център "Жул Паскин" деца от ДГ "Синчец " и филиал Вида.  Над 90 деца се включиха в празника и облечени с пъстри носии успяха да пресъздадат атмосферата на пролетния празник, като пяха песни, танцуваха и рецитираха стихчета. Националният осигурителен институт започва изплащането..

публикувано на 26.04.24 в 18:00
Пощенска картичка на Белоградчик

Представят албум с пощенски картички от Белоградчик

Албум с пощенски картички на Белоградчик от първата половина на 20 век от колекцията на Митко Лачев ще бъде показан в Белоградчик.  Албумът е издаден от семейство Поломски. Трябва да запазим красотата на Белоградчик, обясни д-р Петкана Поломска: "Идеята за този албум изникна още преди 10-15 години, когато един наш много голям приятел, който..

публикувано на 26.04.24 в 17:14

Приключи енергийната трансформация на видинското училище по изкуствата

Община Видин отчете дейностите и представи резултатите от проекта по изпълнение на енергоспестяващите мерки, които са реализирани в училище "Св. св. Кирил и Методий" през последните две години.  Инвестираните средства са над 2 милиона и 800 хиляди лева, съобщи зам.-кметът Десислава Тодорова. "Проектът бе насочен към цялостната енергийна..

публикувано на 26.04.24 в 16:53

Спокойна е епизоотичната обстановка в област Видин

Спокойна е епизоотичната обстановка в област Видин по отношение на заболяването Инфлуенца по птиците. Това стана ясно на заседание на Областната комисия за контрол на епидемиите, епизоотиите и зоонозните заболявания днес. В България са регистрирани общо 13 огнища при домашните птици и едно при дивите птици, като 800 000 от тях са умъртвени...

публикувано на 26.04.24 в 16:35

Народния обичай "лазаруване" представиха в Културен център „Жул Паскин“

Песни, танци и ритуали за Лазаровден представиха днес в културен център "Жул Паскин" деца от ДГ "Синчец " и филиал Вида.  Над 90 деца се включиха в празника и  облечени с пъстри носии успяха да пресъздадат атмосферата на пролетния празник, като пяха песни, танцуваха и рецитираха стихчета. Гост на концерта беше заместник-кметът на община..

публикувано на 26.04.24 в 14:58

Демонстрации на сухо строителство в Деня на отворените врати в ПТГ "Васил Левски" във Видин

Ден на отворените врати се провежда в Професионалната техническа гимназия "Васил Левски" във Видин. Целта е бъдещите осмокласници да се запознаят със специалностите, които се изучават в учебното заведение - "Автотранспортна техника" и "Сухо строителство", обясни дългогодишният учител Елена Бекова. "Деца минаха да видят как се прави една..

публикувано на 26.04.24 в 14:14

Жител на Монтана, живеещ в София, с положителна проба за коклюш

Жител на Монтана е дал положителна проба за коклюш.  Мъжът, който е на 28-годишна възраст, живее и работи в София. Кръвната проба е положителна за коклюш и с бързо известие е уведомена Регионалната здравна инспекция в Монтана. „ Мъжът няма контактни лица в Монтана, те са в София", уточни директорът на РЗИ д-р Елена Борисова.  Кръвната проба на..

публикувано на 26.04.24 в 13:34