Снимката на 21 май 2019 година

Снимка: Радио ВИДИН

Днес се проведе държавният зрелостен изпит по български език. Над 52 000 зрелостници от цялата страна се явявиха на матурата по български език и литература.  654-ма зрелостници са били подали заявления за явяване във Видин. Изпитът е преминал спокойно и без проблеми. Косачи" на Елин Пелин е произведението, върху което зрелостниците писаха интерпретативно съчинение. Успешно премина държавният зрелостен изпит по български език и литература в област Монтана. 

Не повече от 50-ина души дойдоха на протеста на бивши работници и служители на обявения в несъстоятелност торов завод "Химко" във Враца. Хората се събраха пред Съдебната палата в знак на протест срещу неизплащането на изработените преди повече от 17 години трудови възнаграждения.

Обучение за машинното гласуване се проведе с представители на секциионните избирателни комисии във Видин. В 45 избирателни секции в областта вотът ще може да бъде упражнен по този начин.

Нелепа катастрофа блокира в ранния следобед днес околовръстния път на Враца, по който преминава движението между Видин и София. Проблемният участък е от кръстовището с кръгово движение и крайпътен ресторант в лозята край града.

Градушка е съсипала градините в село Горна Вереница, община Монтана. Ледените зърна са падали в продължение на 15 минути.

Обработват срещу кърлежи и комари във Враца. Дейностите по дезинфекция, дезинсекция и дератизация се контролират от служители на Община Враца. 
Осигурено е европейско финансиране за възстановяване на синагогата във Видин. След възстановяването синагогата ще е културен център, който ще носи името на родения във Видин световноизвестен художник Жул Паскин. 

Сградата на бившето училище "Христо Ботев" в село Паволче ще бъде дарена на министерството на образованието и науката. Това решиха общинските съветници на Враца на извънредно заседание. 

Спасители и пожарникари от Гърция, Румъния, Молдова и България ще тренират издирване и спасяване на хора при разрушения в градска среда с последващи инциденти с опасни вещества на учение в Монтана от 12 до 15 юни тази година, съобщиха от Областната дирекция на МВР в Монтана. В учението ще участват 189 пожарникари и спасители. Целта на инициативата е да се тестват възможностите на различни държави за реагиране и сътрудничество при ликвидиране на последиците след мащабни бедствия. 

Обединеното училище "Св. Климент Охридски" в село Тишевица получи нов автобус от Министерство на образованието и науката. До подмяната на стария се стигна след писмо от кмета Калин Каменов до образователния министър Красимир Вълчев, с молба за осигуряване на ново транспортно средство, което да гарантира сигурността на пътуващите 70 ученици.

Археологически обекти на територията на областите Видин, Враца и Монтана са предложени за целева финансова подкрепа от Министерството на културата за извършване на теренни археологически проучвания и консервация. Историческият музей в Лом кандидатства за продължаване на археологическите разкопки на античната крепост "Алмус" в града. 

Представители на Народно Читалище "Светъл ден - 2009" град Видин проведоха поредица от международни срещи в Китай. Те участваха в изграждането и първоначалната дейност на работни групи по проект, свързан със създаване на велосимулатор.

В Белоградчик издигат паметник на Димитър Списаревски. Инициативният патриотичен комитет "Криле на нацията" отправя предложение до Общинския съвет- Белоградчик, който на 31.10.2018 г. излезе с официално решение, взето с пълно единодушие.

"Пъстренец Jr." спечели първо място на Регионалния детско- юношески конкурс за певци и инструменталисти "Фолклорни приумици", който се проведе на 18 май в читалище "Никола Й. Вапцаров - 1908" - гр.Червен бряг. Към момента "Пъстрнец Jr." се подготвя за бъдещите си участия, едно от които е на 17 юни, когато се отбелязва "Свети Дух"- духовния празник на Монтана, съобщиха от Общинския младежки дом.

Нивото на река Дунав при Ново село се е понижило с 13 см през изминалото денонощие, отчитат от Изпълнителна агенция "Проучване и поддържане на река Дунав". Днес нивото там е 556 см. При Видин е регистрираното понижение с 11 см и нивото е 608 см.

Вокални дарования от Обединена школа по изкуствата "Добри Христов" към НЧ "Разум 1883" спечелиха награди в зоналния кръг на VI Национален фестивал на руската песен,поезия и танц "Пусть всегда будет солнце", който се проведе в Младежкия дом във Враца. Град Монтана бе представен от възпитаничките Цветеа Николаева и Христина Христова с преподавател по вокал Цветана Илиева.

С изложба и две нови книги художникът и писател Теодоси Антонов отбеляза своята 75- годишнина в галерия "Кирил Петров" в Монтана. Гости на събитието бяха кметът на община Монтана Златко Живков, председателят на общинския съвет Иво Иванов, представители на културни институции в региона, колеги и приятели на автора, общественици, журналисти, съобщиха от пресслужбата на общината. 

Трима видинчани са задържани за притежание на наркотици. При специализирана полицейска операция във Видин полицаите са иззели амфетамин и канабис.

С празнично шествие ще започне 24 май във Видин.

С празнично шествие, водено от деца, спечелили награди и медали от национални и международни конкурси ще започне отбелязването на 24 май- Денят на българската просвета и култура и славянската писменост във Враца. В пъстрата колона ще се включат още мажоретен състав, духовата музика, ученици, педагози, граждани. 

Вижте още
Спешен център- Белоградчик

Снимката на 22 октомври 2019 година

Близо 1 200 000 лева ще бъдат вложени в модернизирането на спешната медицинска помощ в област Видин. Проектът е на Министерството на здравеопазването и предвижда преустройство на спешния център във Видин и на филиала в Белоградчик за общо 430 000 лева и изграждане на нови сгради за филиалите за спешна помощ в Кула, Брегово и Димово. Здравното..

публикувано на 22.10.19 в 17:42

Обезщетение от държавата искат наследници на загиналите при взрива в Горни Лом

Искова молба срещу пет държавни институции е внесъл във Видинския административен съд адвокат Александър Кашъмов. Делото е за обезщетение на близките на загиналите при взрива в завода за боеприпаси в село Горни Лом през 2014 година, който отне 15 човешки живота. "Искът е внесен. Сега работим по изпълнение на указанията на съда. Предполагам, че до два..

публикувано на 22.10.19 в 17:40

Нов асфалт в село Мраморен

От началото на седмицата стартираха строително-ремонтните дейности по реконструкцията на улица "Милин камък" в село Мраморен, община Враца. Към момента екипите са положили новата асфалтова настилка на голяма част от пътния участък. Успоредно с ремонтите по пътната инфраструктура в Мраморен, се извършва и частична реконструкция на участък от пътя за село..

публикувано на 22.10.19 в 17:25

Приключва асфалтирането на улици във Видин

Приключват предвидените рехабилитационни дейности по уличната мрежа в община Видин. Извършени са ремонти на 101 улици и междублокови пространства в жилищни комплекси на град Видин, както и в населените места в общината. Общата стойност на тези дейности е 2 780 000 лева, съобщават от общинската пресслужба. В момента се извършват..

публикувано на 22.10.19 в 17:10

Библиотеката в Монтана отбелязва 90 години от рождението на Йордан Радичков

Регионална библиотека "Гео Милев"- Монтана организира редица събития по повод 90-годишнината от рождението на Йордан Радичков. От началото на седмицата във фоайето е подредена изложбата "Автографите на Радичков" , която библиотеката осъвремени с финансовото съдействие на Министерството на културата. В Детски отдел и в Заемна за възрастни има изложби и..

публикувано на 22.10.19 в 16:59

Окръжният съд във Враца осъди рецидивист за опит за убийство

Врачанският окръжен съд наложи наказание от 12 години и 8 месеца "Лишаване от свобода" при първоначален "строг режим" на изтърпяване на наказанието на Д.П.Б. Подсъдимият е признат за виновен в това, че на 12 февруари 2019 година в частен дом в село Върбица в условията на опасен рецидив, е направил опит умишлено да умъртви К.Д.Т.  За това престъпление..

публикувано на 22.10.19 в 16:45

Забраниха продажбата на алкохол във Враца за изборите

С цел осигуряване на нормална обстановка и недопускане на нарушаване на обществения ред на територията на община Враца при провеждане на изборите на 27 октомври, изпълняващият длъжността кмет Мария Попова забрани продажбата на алкохолни напитки в търговските обекти, заведения за хранене и други обществени места. Забранена е и употребата на алкохолни..

публикувано на 22.10.19 в 16:37