Снимката на 21 май 2019 година

Снимка: Радио ВИДИН

Днес се проведе държавният зрелостен изпит по български език. Над 52 000 зрелостници от цялата страна се явявиха на матурата по български език и литература.  654-ма зрелостници са били подали заявления за явяване във Видин. Изпитът е преминал спокойно и без проблеми. Косачи" на Елин Пелин е произведението, върху което зрелостниците писаха интерпретативно съчинение. Успешно премина държавният зрелостен изпит по български език и литература в област Монтана. 

Не повече от 50-ина души дойдоха на протеста на бивши работници и служители на обявения в несъстоятелност торов завод "Химко" във Враца. Хората се събраха пред Съдебната палата в знак на протест срещу неизплащането на изработените преди повече от 17 години трудови възнаграждения.

Обучение за машинното гласуване се проведе с представители на секциионните избирателни комисии във Видин. В 45 избирателни секции в областта вотът ще може да бъде упражнен по този начин.

Нелепа катастрофа блокира в ранния следобед днес околовръстния път на Враца, по който преминава движението между Видин и София. Проблемният участък е от кръстовището с кръгово движение и крайпътен ресторант в лозята край града.

Градушка е съсипала градините в село Горна Вереница, община Монтана. Ледените зърна са падали в продължение на 15 минути.

Обработват срещу кърлежи и комари във Враца. Дейностите по дезинфекция, дезинсекция и дератизация се контролират от служители на Община Враца. 
Осигурено е европейско финансиране за възстановяване на синагогата във Видин. След възстановяването синагогата ще е културен център, който ще носи името на родения във Видин световноизвестен художник Жул Паскин. 

Сградата на бившето училище "Христо Ботев" в село Паволче ще бъде дарена на министерството на образованието и науката. Това решиха общинските съветници на Враца на извънредно заседание. 

Спасители и пожарникари от Гърция, Румъния, Молдова и България ще тренират издирване и спасяване на хора при разрушения в градска среда с последващи инциденти с опасни вещества на учение в Монтана от 12 до 15 юни тази година, съобщиха от Областната дирекция на МВР в Монтана. В учението ще участват 189 пожарникари и спасители. Целта на инициативата е да се тестват възможностите на различни държави за реагиране и сътрудничество при ликвидиране на последиците след мащабни бедствия. 

Обединеното училище "Св. Климент Охридски" в село Тишевица получи нов автобус от Министерство на образованието и науката. До подмяната на стария се стигна след писмо от кмета Калин Каменов до образователния министър Красимир Вълчев, с молба за осигуряване на ново транспортно средство, което да гарантира сигурността на пътуващите 70 ученици.

Археологически обекти на територията на областите Видин, Враца и Монтана са предложени за целева финансова подкрепа от Министерството на културата за извършване на теренни археологически проучвания и консервация. Историческият музей в Лом кандидатства за продължаване на археологическите разкопки на античната крепост "Алмус" в града. 

Представители на Народно Читалище "Светъл ден - 2009" град Видин проведоха поредица от международни срещи в Китай. Те участваха в изграждането и първоначалната дейност на работни групи по проект, свързан със създаване на велосимулатор.

В Белоградчик издигат паметник на Димитър Списаревски. Инициативният патриотичен комитет "Криле на нацията" отправя предложение до Общинския съвет- Белоградчик, който на 31.10.2018 г. излезе с официално решение, взето с пълно единодушие.

"Пъстренец Jr." спечели първо място на Регионалния детско- юношески конкурс за певци и инструменталисти "Фолклорни приумици", който се проведе на 18 май в читалище "Никола Й. Вапцаров - 1908" - гр.Червен бряг. Към момента "Пъстрнец Jr." се подготвя за бъдещите си участия, едно от които е на 17 юни, когато се отбелязва "Свети Дух"- духовния празник на Монтана, съобщиха от Общинския младежки дом.

Нивото на река Дунав при Ново село се е понижило с 13 см през изминалото денонощие, отчитат от Изпълнителна агенция "Проучване и поддържане на река Дунав". Днес нивото там е 556 см. При Видин е регистрираното понижение с 11 см и нивото е 608 см.

Вокални дарования от Обединена школа по изкуствата "Добри Христов" към НЧ "Разум 1883" спечелиха награди в зоналния кръг на VI Национален фестивал на руската песен,поезия и танц "Пусть всегда будет солнце", който се проведе в Младежкия дом във Враца. Град Монтана бе представен от възпитаничките Цветеа Николаева и Христина Христова с преподавател по вокал Цветана Илиева.

С изложба и две нови книги художникът и писател Теодоси Антонов отбеляза своята 75- годишнина в галерия "Кирил Петров" в Монтана. Гости на събитието бяха кметът на община Монтана Златко Живков, председателят на общинския съвет Иво Иванов, представители на културни институции в региона, колеги и приятели на автора, общественици, журналисти, съобщиха от пресслужбата на общината. 

Трима видинчани са задържани за притежание на наркотици. При специализирана полицейска операция във Видин полицаите са иззели амфетамин и канабис.

С празнично шествие ще започне 24 май във Видин.

С празнично шествие, водено от деца, спечелили награди и медали от национални и международни конкурси ще започне отбелязването на 24 май- Денят на българската просвета и култура и славянската писменост във Враца. В пъстрата колона ще се включат още мажоретен състав, духовата музика, ученици, педагози, граждани. 

Вижте още

Снимката на 26 юни 2019 година

Близо 15 милиона и 300 хиляди лева ще вземат  пенсионерите  от област Монтана през месец юли.  От 1 юли пенсиите се увеличават с 5.7 %. Обмисля се преструктуриране на медицинската дейност в Северозападна България. Това каза пред журналисти министърът на здравеопазването Кирил Ананиев след среща с директорите на областните болници на Видин,..

публикувано на 26.06.19 в 17:58

Здравният министър обеща, но не дойде във врачанската болница

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев обсъди прилагането на Методиката за формиране на разходите за персонал с ръководствата на многопрофилните болници във Враца, Видин и Монтана. Срещата се състоя в София, а не както бе обявено по-рано- във Враца. Затова и протестиращите мадицински специалисти реагираха с доза хумор.  Група от медицински сестри..

обновено на 26.06.19 в 17:56

Летни занимания за деца във Враца

Летни занимания за децата през ваканцията организира община Враца. Сформирани са групи по интереси в областта на науката, спорта и изкуството, съобщават от общинската пресслужба. В инициативата "Ваканция с Община Враца" се включват с курсове, събития и занимания редица организации и институции: ЦПЛР "Център за работа с деца",  Регионална библиотека..

публикувано на 26.06.19 в 16:29

Посланикът на Казахстан дари книги на видинската библиотека

В Руското военно гробище във Видин ще бъде поставена възпоменателна плоча с името на Кайыржан Есенгеьлдин -гражданин на Казахстан, загинал в боевете край Кула по време на Втората световна война. Темата е обсъдена по време на посещението на посланика на Казахстан у нас Темиртай Избастин във Видин. С кмета Огнян Ценков той е обсъдил възможностите за..

публикувано на 26.06.19 в 16:13

Кампанията "Бъди войник" идва във Видин

Видин е поредният град, в който  ще се проведе информационна борса, част от националната информационна кампания "Бъди войник"  на Министерството на отбраната. Кампанията обхваща 29 града, а идеята е да се популяризира професията войник, и да се привлекат повече кандидати за военна служба, каза на пресконференция з аместник-началникът на отбраната..

публикувано на 26.06.19 в 15:24

Над 15 милиона лева ще получат пенсионерите в Монтанско от 1 юли

Близо 15 милиона и 300 хиляди лева ще вземат пенсионерите от област Монтана през месец юли. От 1 юли пенсиите се увеличават с 5.7 %. Корекцията на пенсии от трудова дейност, отпуснати с начална дата до 31 декември миналата година се увеличават с 5.7 на сто от 1 юли. За сравнение миналогодишната актуализация беше 3,8%, припомнят от ТП на НОИ..

публикувано на 26.06.19 в 13:05

Абитуриентите трябва да плащат сами здравните си осигуровки

От 1 юли почти 600 абитуриенти от Видинска област, положили успешно държавен зрелостен изпит през 2019 година, трябва да плащат сами здравните си вноски и да подадат декларация образец 7 - съобщават от НАП. Учениците, завършили гимназия, трябва да се осигуряват сами докато станат студенти или започнат работа. От 1 юли до 25 август зрелостниците трябва..

публикувано на 26.06.19 в 12:27