Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid-19 в България: Ден 47

| обновено на 23.04.20 в 19:17
Снимка: БТА

Почти се изравни съотношението на заразените мъже и жени с Covid-19
1097 са потвърдените случаи на Covid-19 по данни на Министерството на здравеопазването. На 23 април са доказани 16 нови случая. 270 са хоспитализирани под лекарско наблюдение. 37 пациенти са в интензивни отделения. 95 медици са заразени с Covid-19. Дълго време заразените мъже отчетливо бяха повече от жените, но вече 551 от регистрираните с коронавирус са мъже, а жените са 546. Починалите лица с установен Covid-19, са 52. Два са новите смъртни случаи − мъж на 71 години и жена на 85 години в София. Излекуваните пациенти са 190.

До 26 април забраниха влизането на хора и коли от Турция
Министърът на здравеопазването разпореди временна забрана за влизане в България на лица и пътни превозни средства идващи от Турция през граничните контролно-пропускателни пунктове Лесово – Хамзабейли, Капитан Андреево – Капъкуле и Малко Търново. Изключение се допуска за тежкотоварни автомобили, превозни средства със специален режим на движение, автомобили превозващи хора, които се нуждаят от лечение, както и автомобили, изпълняващи хуманитарни мисии. Забраната е в сила от 00:00 ч. на 24 април до 23:59 часа на 26 април.

Нужни са донори, за да лекуват Covid-19 с кръвна плазма
Засега лечението на Covid-19в страната чрез кръвна плазма не е толкова лесно, тъй като, за да се направи пул от плазма са нужни между 2500-5000 дарители. При броя на изписаните към момента излекувани пациенти в България, това е невъзможно. Но здравните власти имат готовност за въвеждане и на това лечение. Два екипа в Българската академия на науките търсят лекарство срещу коронавируса. Единият екип разработва терапия, а другият ваксина, каза ръководителят на националния кризисен щаб ген. Венцислав Мутафчийски.

За колективен имунитет срещу коронавируса трябва да се заразят около 4 милиона души в България
Установяват се повече заразени, защото се правят повече изследвания. За момента в нашата страна има над 300 хиляди души, които вече са били заразени. Можем да очакваме затихване на епидемията, когато хората, срещали се с вируса, станат над 70 на сто от населението на страната, или близо четири милиона души. Такова мнение изказа доц. Атанас Мангъров в интервю за БНР . Според началника на Детската клиника в Инфекциозната болница в София е възможно да има втори пик на разпространение на коронавируса в България след разхлабване на мерките за изолация.

Бойко Борисов: Не искам да има медици без защитни облекла
Премиерът Бойко Борисов и председателят на Националния оперативен щаб генерал-майор д-р Венцислав Мутафчийски посетиха фабрика за производство на високотехнологични защитни облекла в София. За да са удобни и сигурни облеклата, на година се правят над 2000 лабораторни теста. В момента „Аполо“ произвежда по 2000 облекла на ден. „Не искам да има медици без защитни облекла“, подчерта премиерът.

Българското производство се адаптира към новите условия
За по-малко от месец над 65 фирми в България са трансформирали производството си, адаптирайки се към извънредната ситуация заради коронавируса. След кризата това преориентиране може да доведе до разширяване на производството и създаване на устойчиво развитие на тези предприятия, показва анализ на industryinform.com.
В интервю за БНР създателката на сайта, занимаващ се с анализи в различни отрасли на българската индустрия, Мариана Дамова прогнозира, че на европейско ниво ще се търсят по-близки пазари, което ще отвори нови възможности за българските производители.

Външният министър не очаква нормализация до лятото и призова да останем в България
Държавите са на различен етап от кризата. Много е важно поетапното разхлабване на мерките да бъде основано на научни данни, за да няма обратен ефект, каза външният министър Екатерина Захариева. Това е асиметрична криза. Засяга не само здравето. Надяваме се излизането от нея да е доста по-координирано, поясни Захариева. Всяка държава се опитва да спаси туризма си. За съжаление, няма да възстановим нормалния живот през лятото. Призивът е да си останем в България. Студентските бригади също са отложени до 12 май. Издаването на визи засега е отменено, допълни министърът на външните работи.

Българският премиер вижда опасност от нова вълна на Covid-19
Според Бойко Борисов прекалено бързото отхлабване на мерките срещу Covid-19може да доведе до появата на нова вълна от заболели и починали, което ще обезсмисли стриктното спазване на ограничения от гражданите до този момент. В своето изказване на видеоконферентната Среща на върха на Европейската народна партия, Борисов акцентира върху необходимостта от намирането на лекарство и ваксина срещу коронавируса. Но този процес е дълъг и е важно всички страни, както и самият ЕС да инвестираме в разработки. Само така ще можем да се справим с кризата, каза премиерът.

20 000 работещи в хотелиерството са загубили работата си
Всеки пети от новорегистрираните безработни до момента в условията на пандемията е от сферата на хотелиерството и ресторантьорството. Това са общо около 20 000 души от заетите в сектора около 105 хиляди, сочат данни на КНСБ. От синдиката алармират, че близо 40% от заетите в тази сфера се осигуряват на минималната заплата от 610 лв. (312 евро), което означава и ниски обезщетения за безработица.

Отрицателен тест не значи изходна виза за кварталите с КПП
„Това, че на някого е направен отрицателен тест, не значи, че получава входно-изходна виза за където и да било да ходи“. Това заяви ръководителят на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса генерал-майор проф. Венцислав Мутафчийски на редовния сутрешен брифинг, след като беше запитан за напрежението в кварталите. Подготвени са още 700 теста за жителите на кв. „Факултета“. Хората ще бъдат тествани на случаен принцип. Търсят се семейни огнища. Брифинга от 23 април чуйте ТУК.

Дезинфекция на село Три водици
В село Три водици, община Стамболийски, където има три случая на заразени с коронавирус, започва дезинфекциране по домовете и улиците. Ще се засили и контролът за носене на маски, ще се следи и да няма струпване на хора на едно място. Ако броят на заразените продължи да расте, ще се обмислят и по-строги мерки, като контролиран достъп за влизане и излизане от Три водици и вечерен час, каза кметът на Стамболийски Георги Мараджиев.

Дом за възрастни хора поставен под карантина в с. Гара Орешец
При четирима души от дома за възрастни хора във видинското село Гара Орешец е установена зараза с Covid-19. Общо 26 души са настанени в дома, където има и 16 души персонал. Утре се очаква да излязат резултатите от тестовете на контактните лица и на служителите. Домът е поставен под карантина. Още за действията на място чуйте ТУК

СЗО: Почти 50% от жертвите на Covid-19 в Европа са в социални домове
Почти половината от починалите заради коронавируса в Европа са в домове за стари хора и социални грижи, заяви днес Ханс Клюге, директор за Европа на Световната здравна организация (СЗО), и призова за повече усилия за защита на настанените в такива учреждения.

Българското Министерство на труда и социалната политика подготвя нови указания към директорите на социалните услуги у нас, свързани с по-строга превенция заради Covid-19, заяви пред БНР заместник-министър Адриана Стоименова.

Прогноза, че пик на пандемията в България няма да има
Пандемията от Covid-19 ще приключи след около 20 дни, прогнозира макроикономистът Величка Рангелова. Според прецизно статистическо изследване в България пик няма да има и вероятно той е минал по-рано, като около 4,6% от хората са имали допир до коронавируса и може би сме го изкарали без да го усетим. Цялото интервю с Величка Рангелова, д-р на икономическите науки – чуйте ТУК.

По време на изолация се нуждаем от... смях
Когато се смеем, в тялото ни настъпва изменение на хормоналните нива. Това успокоява автономната ни нервна система и води до по-добър имунитет. Ето защо това, от което се нуждаем по време на продължителната изолация е смях, коментира психотерапевтът Детелина Стаменова пред БНР.

Всичко по-важно за Covid-19, на български език, можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса. 

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриете на още девет езика − в чуждоезиковите секции на уебсайта на Радио България.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 1 юли 2024 г.

В „България днес“ отбелязваме началото на месец юли и новата работна седмица с вяра, надежда и нотка носталгия. Ще чуете вълнението сред миряните минути след избора на нов български патриарх и предстоятел на БПЦ. Ще ви разкажем..

публикувано на 01.07.24 в 19:00

България днес - 28 юни 2024 г.

Балкански страсти, заключени в седем дни. Вековен български език и съвременната ни идентичност и предстоящ избор на предстоятел на Българската православна църква. Такива са темите в петъчната „България днес“, с които изпращаме месец юни и..

публикувано на 28.06.24 в 19:00

България днес - 27 юни 2024 г.

Българското слово е водещата нишка на в програмата ни на 27 юни, защото в София започна международен форум, посветен на кирилицата. За литературното вдъхновение на сънародниците зад граница и картината на  българския културен живот в чужбина говорим със..

публикувано на 27.06.24 в 19:00