Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid-19 в България: Ден 53

Снимка: БГНЕС

243 са излекуваните от Covid-19 в България, 310 са в болница
През днешния ден са доказани 10 нови случая на лица, заразени с коронавирусна инфекция. 4 са в област София, 3 в област Кюстендил, 2 в област Враца и 1 в област Русе. С тях общо регистрираните случаи стават 1447. Сред градовете с най-висок брой заразени са София - 708, Плевен − 133, и Видин - 83.
310 лица с потвърден Covid-19 са в болница, 38 са в интензивно отделение. Медицинските служители с потвърдена коронавирусна инфекция са 155. Починалите лица с Covid-19 са 64. Излекуваните са 243.

От днес започна масовото тестване за Covid-19 на служителите на социалните и старческите домове в област София.

Председателят на ПГ на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова и депутатката от ГЕРБ Даниела Малешкова, които бяха диагностицирани с Covid-19, се възстановиха от инфекцията. Двете са дали две отрицателнипроби.

Запис на брифинга на Националния оперативен щаб от 29 април − чуйте ТУК.

Издирват се пасажерите на полет от Амстердам
Властите търсят контакт с хората, пристигнали на 26 април в София с полет на „България еър”, заради три установени случая на зараза с Covid-19. В самолета са пътували общо 95 души. Шестима от тях, жители на хасковското село Брягово, вече са поставени под карантина. Издирват се също така шофьорите на таксита и на автомобили, извозили хората след полета. Нека всички се обърнат към регионалните здравни инспекции, призовават от Националния оперативен щаб. Още информация − ТУК.

Учебната година ще приключи дистанционно, а учениците да бъдат в училищата за провеждане на изпитите
Това решиха министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, членовете на Отрасловия съвет за тристранно сътрудничество в образованието и представители на родителски организации. При необходимост ще се допуска училищата да организират индивидуални присъствени консултации за децата. Предстои да бъдат конкретизирани датите на изпитите. Още информация − ТУК.

Пандемията отключва нови анализи в национален и в международен план
Светът не само ще се промени, но здравеопазването трябва да е реален приоритет във всички страни, коментира пред БНР доц. д-р Андрей Кехайов, президент на Югоизточно европейския медицински форум. Превантивността, за която се говори, изисква действително отчитане на всички обстоятелства. По думите му в България има координация на експертни позиции и на политически решения в ситуацията на извънредно положение. Цялото интервю чуйте ТУК

Ще бъдат изследвани всички служители в социални домове в област Велико Търново
PSR тестове ще бъдат направени на 350 служители в 15 социални домове, посочи д-р Евгения Недева, директор Районната здравна инспекция във Велико Търново. Изследването за коронавирус ще започне на 30 април по нареждане на главния държавен здравен инспектор. Тестуването на персонала в старческите домове, в тези за хора с деменция и в домовете за хора с умствена изостаналост ще бъде поетапно, в рамките на седмица.

Набират се медици доброволци за видинската болницата
33 души (10%) от медицинския персонал в здравното заведение са заразени с коронавирус и това може да доведе до проблем в обслужването на гражданите в района, каза ръководителят на щаба ген. Венцислав Мутафчийски. Той добави, че министър Кирил Ананиев е изпратил писмо до болниците в страната за набирането на доброволци, които да запълнят дефицита на лекари във Видин.

Заразените с Covid-19възрастни хора от дома във видинското село Гара Орешец ще бъдат изведени от сградата. Седем от тях ще бъдат настанени в болницата във Враца, а един в столично лечебно заведение.

Схемата 60/40 продължава и след извънредното положение
Мярката в подкрепа на заетостта в дребния и средния бизнес ще остане в сила до средата на юни, съобщи социалният министър Деница Сачева. От началото на кризата в бюрата по труда са се регистрирали близо 88 хил. души. С тях общият брой на хората без работа у нас става 291 хиляди. Без право на помощи пък се оказват около 12 хил. души, които са работили без трудови договори.

Разработва се и нова схема за подкрепа на бизнеса, която да надгради действащата 60 на 40. Тя ще е част от втория пакет от мерки, обсъждани от правителството, съобщи пред БНР заместник социалният министър Зорница Русинова. Тя обясни, че средства за запазване на персонала ще се насочат и към фирми, останали извън мярката 60/40 – чуйте ТУК

Повече от половината автобусни превозвачи са блокирани от кризата
Засегнати са над 50% от общо 1500 фирми, извършващи обществен превоз в страната, съобщи за БТА Магдалена Милтенова, председател на Конфедерацията на автобусните превозвачи. В момента работят само редовните градски и междуселищни линии, а останалите – международни, случайни, специализирани превози основно на ученици, са спрели дейността си. Правителствените мерки за спасяване на малкия и средния бизнес са критично важни за бранша, каза още тя, изразявайки надеждата да не се стигне до фалити.

ЕК одобри облекчаване на условията за подкрепа на българския малък и среден бизнес
Българският Фонд на фондовете получи одобрение от Европейската комисия за облекчаване на условията за ползване на финансови инструменти в подкрепа на най-уязвимия сегмент от икономиката - малките и средните предприятия и стартиращите компании. Голяма част от ресурса в размер на 150 милиона евро (приблизително 294 милиона лева) вече е достъпна за стартъпите и иновативните компании. Средствата ще подкрепят 400 фирми в сферите на биотехнологиите, роботиката, информационните технологии, фармацията и др.

Подновиха безплатните изследвания за ХИВ и хепатит В и С
Годишно близо 6 хил. души се тестват за инфекции в Центъра за сексуално здраве в столицата. В момента най-тревожни са пациентите с ХИВ, тъй като в повечето случаи имунната им система е компрометирана, коментира пред БНР Елена Биринджиева, председател на сдружение „Здраве без граници”. Ако обаче тези хора се подлагат на терапия, няма от какво да се притесняват, допълни тя. Трима души, инфектирани с ХИВ, в момента са заразени с коронавирус, но заболяването протича леко.

Правителството ще финансира по-голямото производство на ваксини
Възможно е да бъдат отпуснати 11 млн. евро на държавната фирма „Бул Био”, с които да се изследва влиянието на ваксините върху коронавируса, заяви в Националния център по заразни и паразитни болести премиерът Бойко Борисов, уточнявайки, че трябва да разговаря по темата и с финансовия министър Владислав Горанов. Компанията снабдява с БЦЖ ваксини Южна Америка, почти цяла Африка и Югоизточна Азия и в момента разработва лекарство срещу Covid-19на основата на хлорохин фосфат. Финансовата помощ ще бъде използвана за направата на огромно количество ваксини, увериха от центъра.

Възобновен е достъпът до село Паничерево
От полунощ на 29 април е отменена пълната изолация на селото, обявено на 14 април за епидемиологично огнище на зараза, след като пациент с коронавирус избяга от болницата и се прибра у дома. По време на карантината в населеното място с 1200 жители бяха установени 15 заразени, три от които деца. Тестването в селото продължава.

С още 14 дни беше удължена карантината в плевенската шивашка фабрика „Мизия”. 30 на сто от изследваните работници в нея дадоха положителни резултати за Covid-19. Репортаж по темата – чуйте ТУК.

Прокуратурата проверява куриерска фирма заради такса „коронавирус”
Чрез метода „таен агент” е установено, че за близо трикилограмова пратка фирма начислява цена от 256 лв. След запитване за цената на услугата от страна на клиента, била направена отстъпка от около 25 лв. За нерегламентираната такса прокуратурата е била сигнализирана от Комисията за защита на потребителите и Териториалната дирекция на НАП. На проверяващите било обяснено, че допълнителна такса „извънредна ситуация“ се начислявала за куриерски услуги над 2,5 кг. Това обаче не било обявено в ценоразписа в търговския обект, а само на интернет страницата на компанията.

Прокуратурата ще проверява дали и други куриерски фирми начисляват такса „коронавирус”.

Банковият сектор е стабилен въпреки трудностите
Председателят на Асоциацията на банките в България Петър Андронов увери, че през последните години банковата ни система е натрупала „буфери и резерви”, които й позволяват да посрещне трудностите в настоящия момент. Само за последните десет дни са разсрочени 25 хил. кредита. Започнало е и отпускането на безлихвени кредити, гарантирани от държавата. Освен българските мерки, оповестени от Банката за развитие, фирмите имат и възможности за помощ по европейските програми.

Всичко по-важно за Covid-19, на български език, можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса. 

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриете на още девет езика − в чуждоезиковите секции на уеб сайта на Радио България.

Редактор: Диана Цанкова + екип „Новини“




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 15 юли 2024 г.

Началото на седмицата настъпва с Горещниците – най-знойните дни в годината според народните ни поверия. В „България днес“ ще говорим за огъня и водата и всичко, което те означават в нашата култура. След това ще се „разхладим“ с..

публикувано на 15.07.24 в 19:00

България днес - 12 юли 2024 г.

В "България днес" на 12 юли ви разказваме за едно българско село във Варненско, което е пример за оцеляване по български. В рубриката "По съседски" правим обобщение на по-значимите събития от Балканите през отминаващата седмица. Говорим за..

публикувано на 12.07.24 в 19:00

България днес - 11 юли 2024 г.

В „България днес“ на 11 юли разказваме за изложбата „Контакт“ на известната фотографка Елина Кешишева в столичната галерия ONE, посветена на жените, оцелели след домашно насилие. Отправяме се към Хамбург, където тази събота на 13 юли за втора година..

публикувано на 11.07.24 в 19:00